Službene izjave Pekinga o potencijalnoj zabrani WeChata od strane SAD-a: “Ukoliko do toga dođe, neće biti razloga zbog kojeg bi Kinezi trebali koristiti Appleove proizvode“.

Apple
6 komentara

Ranije ovog mjeseca, američki predsjednik Donald Trump najavio je brojne zabrane u pogledu poslovanja s kineskim platformama društvenih medija, TikTok i WeChat. Zabrane će biti stavljene na snagu izvršnim nalozima, koji bi trebali stupiti na snagu 15. rujna. Glavni razlozi zabrane s tim platformama su, kako kaže američka administracija, rizik po nacionalnu sigurnost.

Peking je upozorio na mogućnost blokade Applea od strane kineskih potrošača, ako se SAD obvežu na zabranu korištenja medijske platforme WeChat u zemlji, koja trenutno bilježi više od 1,2 milijarde aktivnih korisnika u cijelome svijetu.

Glasnogovornik ZhaoLijan objavio je u četvrtak na Twitteru informacije što će se dogoditi u slučaju američkog blokiranja WeChata: „Ako WeChat bude zabranjen, neće više biti razloga zbog kojeg bi Kinezi trebali podržavati Appleove proizvode“.

Na svom Twitteru podijelio je videozapis sa svoje konferencije za novinare u Pekingu, gdje je Zhao, posebno optužio Trumpovu administraciju za “piratstvo”, zbog zabrane kineske aplikacije za komuniciranje, koju je početkom ovog mjeseca naručio POTUS.

Tijekom tiskovne konferencije, glasnogovornik se osvrnuo i na istraživanje koje je provela kineska platforma za društvene medije Weibo. Iz istraživanja se vidjelo da je oko 95 posto ispitanika spremno odustati od upotrebe svojih iPhonea, ako WeChat bude na crnoj listi SAD-a.

Zhao je oštro napao Bijelu kuću zbog zabrane poslovanja neameričkih firmi s američkim zbog “nacionalne sigurnosti”, opisujući američki pritisak na WeChat kao svojevrsno “ekonomsko nasilje”, vođeno ideološkim razmatranjima.

Primjedbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je glasnogovornik signalizirao potporu Pekinga kineskoj platformi društvenih medija TikTok, tužeći američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove restriktivne izvršne naredbe.

“Kina nastavlja podržavati relevantne tvrtke u korištenju legalnih oružja radi obrane svojih pravih interesa. Kineska će vlada nastaviti poduzimati sve potrebne mjere za obranu zakonskih prava koje posjeduju kineske tvrtke”, rekao je Zhao novinarima u ponedjeljak.

Ranije u kolovozu, Trump je prijetio da će zabraniti WeChat s TikTokom do 15. rujna, osim ako te dvije platforme ne budu prodane američkoj tvrtki, pozivajući se na zaštitu zbog rizika po nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prijetnja je upućena uslijed sve veće napetosti koja vlada između dviju zemalja; SAD optužuju Kinu za nelojalne trgovinske prakse, lošu reakciju u vezi s izbijanjem koronavirusa, kršenja ljudskih prava i neopravdane teritorijalne sporove sa susjednim zemljama, optužbe koje Peking žestoko poriče.

Američke sankcijeAppleTikTokWeChat
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

Kinezi, prodajte te iPhoniće, i kupite domaće Huawei, Xiaomi, Oppo, Realme i druge smartphone uređaje.

To će možda vratiti amerokenjce nazad za pregovarački stol.. gdje će vam možda početi ukazivati i poštovanje.

P***!

Zadranin
3 godine prije

Što je to “žuta rcesija”?

Aj nam objasni..

P***!

Sino-Belarus
3 godine prije

Rast BDP-a u drugom kvartalu u Kini +3.2%, u USaniji -32%

fićo
3 godine prije

Navukli su nas na nešto što su nazvali globalizacija dok im je to išlo u korista i sad kad su počeli da zaostaju,uvode nam totalno zatvaranje i nešto potpuno suprotno.Par godina je bilo malo popuštanja,otvorenih granica,prestanak preturanja po gepecima,ali kratko je potrajalo i evo sad globalizacija ne valja jer Kina ima igračke zanimljivije od vikinških i to treba zaustaviti.

Alex
3 godine prije

Kinezi više neće jest jabuke?

SOMPOMPIR
3 godine prije

Čovjek bi rekao da se informiraš isključivo putem Trumpovih tweetova 😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI