Snage NATO-a u trci za sklapanje sporazuma o Ukrajini

NATO
24 komentara

Washington navodno žuri s postizanjem sporazuma s najmoćnijim NATO partnerima – Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom – o skupu sigurnosnih jamstava za Ukrajinu kako bi se dogovor mogao predstaviti čitavoj alijansi kada se zapadna vojna saveznica okupi na vrhu ovog tjedna u Vilniusu, izvijestio je Politico.

Moćnici te grupe održavaju “frantične, zadnje minute” pregovora kako bi finalizirali svoj sporazum o sigurnosnoj deklaraciji za Kijev, navodi Politico u nedjelju, pozivajući se na četiri neidentificirana dužnosnika upoznata s pregovorima. Deklaracija bi stvorila “kišobran” za sve zemlje koje su voljne pružiti kontinuiranu vojnu pomoć Ukrajini, iako detalji sigurnosnih obveza mogu varirati od zemlje do zemlje.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su tjednima raspravljale o tome s ukrajinskim vođama i “povezale se” s drugim saveznicima unutar NATO-a, Europske unije i G7, izvijestio je Politico. Četiri vlade namjeravaju predstaviti svoj okvirni sporazum na summitu s nadom da će se ostali članovi pridružiti njima u sigurnosnim obećanjima. Dvodnevni događaj trebao bi započeti u utorak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pritiskao je NATO da ubrza pristupanje njegove zemlje savezu, ali više članova bloka je reklo da Kijev ne može biti primljen barem dok se ne okonča sukob s Rusijom. Njemački dužnosnici navodno su suzdržani u davanju jamstava Ukrajini o budućem članstvu, izražavajući zabrinutost da bi takav potez mogao izazvati izravan sukob s Rusijom.

Umjesto jamstva članstva u NATO-u, Washington je spreman pružiti Ukrajini sigurnosna jamstva slična onima koja pruža Izraelu, rekao je američki predsjednik Joe Biden u nedavnom intervjuu za CNN.

Suradnici Bidena i britanskog premijera Rishi Sunaka će pokušati “rasčistiti zadnje pojedinosti” na sastanku u ponedjeljak u Londonu, izvijestio je Politico. Saveznici bi zapravo mogli obećati da će i dalje pružati veći dio pomoći koju su pružali Ukrajini od kada je Rusija započela svoju ofenzivu protiv Kijeva u veljači 2022. godine.

“To je u osnovi jamstvo Ukrajini da ćemo – još dugi niz godina – opskrbljivati njihove oružane snage, financirati ih, savjetovati ih, obučavati ih kako bi imali odvraćajuću silu protiv buduće agresije”, izjavio je jedan visoki diplomata NATO-a.

Američki zakonodavci su se posvađali u posljednjim danima oko NATO izgleda Ukrajine. Višestruki republikanski članovi američkog Kongresa tvrde da bi dopuštanje Ukrajini da se pridruži savezu ugrozilo sigurnost Amerikanaca jer bi moglo izazvati katastrofalni sukob s Rusijom.

NATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
9 mjeseci prije

imaju neki i mozga..čak..malo

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Idu se obvezati da i dalje godinama trpaju ogromne novce novce i ogromnu količinu oružja u rupu bez dna nastojeći raširiti rat na teritoriju Europe.
Za SAD i VB ništa čudno, ali još uvijek me čudi stav Njemačke i Francuske.

A tek kada krene ulaganje europskih novaca u obnovu Ukrajine… Šteta za sada oko 500 milijardi dolara. Niti će iskorijeniti ogromno siromaštvo i ogromnu korupciju tamo koja je vladala i prije rata.
A rat to višestruko pojača. Ukrajinci ostaju čista socijala koliko god se stotina milijardi dolara/eura uložilo tamo u obnovu.
A Ukrajina će ući u NATO nikad – što prije to Ukri shvate i sjednu za pregovarački stol sa Rusima, to bolje po njih.

tatamata
9 mjeseci prije

primjetno je zadnjih dana da su balkanska na-to govna nekako izgubljena … nema organizovanog seruckanja sa komentarima , nema jasnih direktiva

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

“Ako želiš nasmijati Boga, reci mu o svojim planovima …”
Epitaf

P.S.
Bidene, posvoji me!!
Da je uskliknuo Zelenski…
Kad je čuo šta su našli u Bijeloj kući.

Marko
9 mjeseci prije

sve je to plan za 3. svjetski rat..cim ameri nesto mute treba ici protiv toga inace smo svi naj****

tihobl
9 mjeseci prije

„Откриће кокаина у Белој кући не представља претњу по националну безбедност“ – Саливен, помоћник за националну безбедност.

Max
9 mjeseci prije

Uzaludno.

BurusLi
9 mjeseci prije

A oni se drze sporazuma u PM

9 mjeseci prije

Grupna terapija šizofreničara ..

9 mjeseci prije

Zapadnjaci plove u svojoj imaginarnoj realnosti , nesvjesni potpuno da se svijet oko njih izmjenio..
Trenutak spoznaje biće bolan..

Ivan
9 mjeseci prije

Mogu Ameri drkati kurac crkotini Bidenu ali o Ukrajini odlucije Rusija..

hiber
9 mjeseci prije

Kakav sporazum? Cilj je da bi se potpisivanjem bilo kakvog mirovnog sporazuma Ukraina automatski našla u NATOu. Dakle, Putin koji se pokušava izvuči nekakvim pregovorima, time bi se uvukao u paradoksalan položaj. Mirovni sporazum=NATO na svim granicama. NATO se ionako ukopava duž baltičkih država i Finske, Svedska samo sto nije ušla, iz Pridnjestovlja se tjeraju Rusi, a Putinofilski komentatori na ovom portalu su nenadmašni.

Njokar
9 mjeseci prije

NATO je i ovako, “proxy” uključen, do grla, ali zasad ginu drugi. Eventualno uključenje Ukrajine, formalno, u pakt, samo Rusiji određuje još širi “sanitarni” koridor, od minimalno 300 km, pa bi Ukrajine kao države moglo i nestati.
A protiv toga nema “lijeka” jer i po klasičnom i po nuke oružju RF je nadmoćna.
I isporuka kasetnog samo bi još pogoršala stanje, jer bi Rusija uzvratila višestruko.
Izgleda kako je nekima u EU ovo postalo jasno, a i strah je zavladao, posebice u rubnima, Bugarskoj, Rumunjskoj i još ponegdje. Ima i pameti?

hiber
9 mjeseci prije

Eto ga, Sultan primio Švedsku u NATO.Sto ce sada Sorošov student? Čini mi se da je rekao, da ce “kada vrba rodi grožđe” ili kada Turska pristane. Ovi kao da igraju čovječe ne ljuti se. Sada je Moldavija na redu. A najzaslužniji je Putin u ulozi “kako sam izvukao NATO iz kliničke smrti”. Ako postoji svetac zastitnik NATOa onda je to svakako sv. Vlad Putin.

Karma
9 mjeseci prije

Nato, covid, ukra, ufo divno. Inflacija i eu sirotinja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI