Soros poredi ukrajinski sukob sa opsadom grada kojeg su držali nacisti

Soros - Ukrajina
28 komentara

Čini se da milijarder poredi rusku vojnu operaciju u Ukrajini sa opsadom Budimpešte 1944.

Čini se da je milijarder investitor i veliki politički donator George Soros nehotice povukao paralele između nacista i moderne ukrajinske vojske u postu na blogu, u kojem je uporedio trenutni sukob sa opsadom Budimpešte koju su držali nacisti 1944. od strane sovjetske vojske.

U postu objavljenom na njegovoj veb stranici u subotu, Soros je pozvao svijet da „stane uz Ukrajinu, kao što je uz nas“ prije nego što je otkrio očigledne sličnosti između ruske vojne akcije u Ukrajini i opsade Budimpešte, koja je tada bila pod kontrolom nacista, od strane sovjetskih snaga.

„Hrabri Ukrajinci su sada na prvoj liniji fronta i rizikuju svoje živote u napadu koji me podsjeća na opsadu Budimpešte 1944. i opsadu Sarajeva 1993. godine“, primijetio je milijarder.

Poruka se takođe pojavila na Sorosevom Twitter nalogu, ali je kasnije uklonjena nakon što su neki od korisnika ukazali na neobične paralele. Post na blogu je i dalje dostupan na Sorosevom sajtu od ponedjeljka ujutru.

„Važno je da i transatlantski savez (SAD, Kanada, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo), ali i druge nacije učine sve što je u njihovoj moći da podrže Ukrajinu u njenom vremenu egzistencijalne opasnosti“, napisao je osnivač Fondacije za otvoreno društvo, optužujući ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio „direktan napad na suverenitet svih država koje su nekada bile u Sovjetskom Savezu i šire“.

Opsada Budimpešte 1944. dovela je do toga da je mađarski grad, u to vrijeme okupiran od strane nacističke vojske, bio okružen sovjetskim trupama mjesecima usljed iscrpljujućih borbi od kuće do kuće. Soros, tada 14-godišnjak jevrejskog porekla, kasnije je tvrdio da je uspio da preživi nacističku okupaciju svog grada samo zato što je njegova porodica uspjela da dobije hrišćanske lične karte.

Naredivši „specijalnu vojnu operaciju“ u Donbasu, ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je misiju Rusije u toj zemlji kao „denacizaciju“ i „demilitarizaciju“. O ukrajinskoj vojsci se naširoko izvještava, uključujući i zapadne medije, da uključuje krajnje desničarske „dobrovoljce“ kao što je bataljon Azov, koji su više puta viđeni kako nose nacističke regalije.

Facebook je prošle sedmice poništio svoju zabranu hvaljenja paravojnih snaga krajnje desnice iz 2019. koje su sada u sastavu Nacionalne garde Ukrajine. Gigant društvenih medija je, međutim, rekao da će bataljonu i dalje biti zabranjeno da objavljuje ili regrutuje na Facebooku.

Dok Kremlj optužuje Kijev da je izvršio genocid nad stanovništvom Donbasa, Kijev se suprotstavlja toj tvrdnji, insistirajući da je Rusija to iskoristila kao lažni izgovor za pokretanje vojne ofanzive. U žalbi Međunarodnom sudu pravde u nedjelju, Ukrajina je optužila Rusiju za „planiranje djela genocida“ nad Ukrajincima. Nije pružen bilo kakav konkretan dokaz o navodnom ratnom zločinu.

Budimpešta 1944George Sorosnacistiopsadarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Ova sotona jos ziv?

indy
2 godine prije

Bagdad gori.A krivi rat.Kijev negori sramota što se neugledahu na širitelje demokracije kako ljepo iz zraka razarali civilne i vojne ciljeve u Bagdadu.A ovi ni blizu.Vidi se da Rusi nisu demokratski nastrojeni da spale Kijev kao Američani Bagdad.

NeBudiOvca
2 godine prije

“ Soros, tada 14-godišnjak jevrejskog porekla, kasnije je tvrdio da je uspio da preživi nacističku okupaciju svog grada samo zato što je njegova porodica uspjela da dobije hrišćanske lične karte.”
Priznala je ova spodoba i da je pomagala nacistima u konfiskaciji imovine svojih sunarodnjaka i njihovom progonu. Štoviše i da mu zbog toga nije zao. Jedno od tih priznanja dao je i u razgovoru sa Steveom Croftom iz 1998. Ne znam da li još taj razgovor manično brišu s you tubea, a fuctograf pojašnjava ljudima da njihove uši to krivo čuju i da nije on ustvari tako mislio.

bowo
2 godine prije

da to govno ima dostjanstav sam bi se ubio

nekoime
2 godine prije

Nacisti su mu dobro plaćali za zlatne zube…

abc.
2 godine prije

Ovu zločestu žabetinu još niko nije zgazio?

JA,ja
2 godine prije

Nikako da ta stara bagra ne pocrka vise!!

pirat sa kariba
2 godine prije

jel ovo dart wader ,,samo da mu je glavu obrijati

Praetorian
2 godine prije

Ako nekome nije jasno na koji stranu treba stati, samo treba upratiti na kojoj strani je ova Sotona, kao i EU zlocinci, Macron, Johnson, Biden..znaci da su oni kontra njih ispravni

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Eh .. Pa taj Nazi collaborator , ponajbolje zna sto je to . Izkustvo Judenpolizei je njemu , neprocjenjivo !

Max
2 godine prije

Izda ga jezik.

MSM
2 godine prije

Zanima me sta je to RT portal jer mi je puna kapa msm

Bosanac
2 godine prije

Soroš trlja ruke, nove su zarade na vidiku na muci obične boranije, a boranija šuti i čeka da je pojedu.

Boba Lazarević
2 godine prije

Pa, s obzirom da mu je nacistička okupacija Mađarske bila “najljepše doba u životu” (doslovno je to izjavio u jednoj snimci), vjerujem da mu je sovjetsko oslobađanje teško palo.

A vjerujem i da sad mahnito kupuje ruske rublje, dok su na rekordno niskoj razini tečaja. Nema modernog sukoba koji se njemu nije svidio i na kojem nije zaradio.

veliki putnik
2 godine prije

Gog i Magog!!!

Tim Kunić
2 godine prije

Ajde ne seri crkotino. Ti si bio sonderkomando u logoru, a sigurno si upleten u ovo zlo i čekaš svoj pehar ruske i ukrainske krvi, te profit od rata. Kugla te našla smradu đavolji.

AGA
2 godine prije

Cuti bre stari i lukavi zionistu takvi kao ti ima samo shaka njih koje okrecu ceo svet na svoj prst Truni u paklu govno jedno

pirat sa kariba
2 godine prije

bobe ,jel ti ovo babo?

Diabolik
2 godine prije

I ovaj će biti resetovan od Putina kad to toliko želi a onda shut down u čelo naspram nekog zida …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI