Specijalni izvjestilac UN razbjesnio Tel Aviv izjavom da izraelska naselja “predstavljaju ratni zločin”

Maale Adumim, Izraelsko naselje na okupiranom palestinoskom tlu
9 komentara

Svijet bi konačno trebalo da pozove Izrael na odgovornost za kontinuiranu politiku naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, rekao je izvjestilac UN za ljudska prava izazivajući kritike jevrejskih zvaničnika i aktivista.

Izraelu se više ne može dozvoliti da nekažnjeno nastavi sa politikom naseljavanja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, rekao je u petak Savjetu za ljudska prava Michael Link, specijalni izvjestilac UN za ljudska prava na okupiranoj teritoriji Palestine.

Takva praksa je u suprotnosti sa međunarodnom normom koja zabranjuje okupatorskoj sili da dio svog stanovništva prebaci na okupiranu teritoriju, rekao je Link, dodajući da izraelska naselja time krše Četvrtu Ženevsku konvenciju i Rimski statut.

„U svom izvještaju zaključujem da izraelska naselja predstavljaju ratni zločin“, rekao je specijalni izvjestilac, dodajući da međunarodna zajednica koja je do sada „oklijevala“ da sprovodi međunarodne norme u tom pogledu više ne bi trebalo da stoji i ne čini ništa usljed ovog nastavljenog kršenja.

„Izraelska vlada se jednog dana neće iznenada probuditi i sama odlučiti da je strana okupacija koja metastazira u aneksiju, pa čak i aparthejd, i stvarnost jedne države sa potpuno nejednakim pravima, potpuno nesuglasna sa 21. vijekom“, rekao je.

Naselja „garantuju da će okupirana teritorija zauvijek ostati pod izraelskom kontrolom“ i faktički blokiraju put stvaranju „prave palestinske države“, dodao je Link.

Specijalni izvjestilac je zatim predstavio akcioni plan za međunarodnu zajednicu koji uključuje niz koraka, od podrške istrazi navodnih zločina Izraela od strane Međunarodnog krivičnog suda do osmišljavanja niza mjera „odgovornosti“ kako bi se Tel Aviv „uskladio sa međunarodnim pravom“.

„Vrijeme za kritike izraelskih naselja je prošlo“, rekao je Link, izražavajući nadu da će njegovi nalazi primorati međunarodnu zajednicu da se uvjeri da Izraelska ilegalna okupacija „ne može i više neće biti besplatna“.

Izvještaj specijalnog izvjestioca izazvao je gnjevnu reakciju izraelske misije pri UN u Ženevi. Izraelske diplomate odbacile su njegova otkrića nazivajući ih „najnovijim jednostranim i pristrasnim izvještajem protiv Izraela“.

Takođe su ukazali na činjenicu da on nikada nije spomenuo nijedno kršenje na palestinskim teritorijama od strane palestinskih vlasti ili militantne grupe Hamas koja faktički vlada Pojasom Gaze.

Zajednica izraelskih doseljenika takođe je osudila izvještaj. Yishai Fleisher, međunarodni portparol Jevrejske zajednice Hebron – grada na okupiranoj Zapadnoj obali – oštro je Linka nazvao „lopovom nacionalnog identiteta“.

Jevrejski narod je „starosjedelac Judeje“ i njihov identitet „vezan je za ovu zemlju“, rekao je Fleisher za Fox News, koristeći istorijsko ime područja koje uključuje južni dio Izraela i dio okupirane Zapadne obale. Takođe je optužio specijalnog izvjestioca UN, koji je takođe kanadski pravni ekspert, da je počinio sopstveni „ratni zločin“ uskraćujući Jevrejima njihovu istoriju.

Washington – najbliži saveznik Tel Aviva – još nije komentarisao izvještaj. SAD su napustile Savjet za ljudska prava UN pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i tek nedavno su tamo stekle status posmatrača nakon što je predsjednik Joe Biden izjavio da namjerava da se ponovo poveže sa ovim tijelom za ljudska prava.

Neki pro-jevrejski aktivisti sa sjedištem u SAD kritikovali su izvještaj. Anne Bayefsky, direktorka njujorškog Instituta za ljudska prava i holokaust Touro, nazvala ga je „revoltirajućim primjerom promocije antisemitizma pod maskom zaštite ljudskih prava“.

Govoreći za Fox News, ona je takođe ukazala na činjenicu da Link nikada nije naveo „niti jednu referencu na Hamas koji koristi ljudske štitove, na bilo koga od Palestinaca ubijenih rafalnim Hamasovim raketama, ili zapravo na bilo kog Palestinca koji je počinio bilo koji ratni zločin“ u svom „izvještaju stručnjaka“.

Savjet bezbjednosti UN, Generalna skupština UN, Savjet UN za ljudska prava i Međunarodni sud pravde, kao i mnoge druge međunarodne organizacije i države, izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali smatraju ilegalnim. Izrael osporava njihov pristup, ističući svoje biblijske i istorijske veze sa zemljom, kao i bezbjednosne potrebe.

Trenutno postoji oko 300 naselja u okupiranom istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, u kojima živi više od 680.000 izraelskih doseljenika, prema Linkovom izvještaju.

IZRAELPalestinaratni zločinUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
skurija
2 godine prije

Dok oni drže novac, Amerika radi po njihovom, neznam dali će Palestina uopće postojati za narednih 20 godina ,osim na papiru

Kažun
2 godine prije

Neće ovaj dugo……….. biti izvjestilac.

Zvrk
2 godine prije

pa ta naselja su svojevrsne vojne baze
ako je itko gledao karte uvijek su na vrhu nekog brda s obaveznim pogledom ka razbacanim selima
ili su namjerno smješteni između palestinskih naselja da naruše kompaktnu etničku cjelinu
još k tome kolonisti su najžešći židovski fanatici

gigi pinna
2 godine prije

Ma neka ih tamo – sve Palestince muslimane naseliti u Zaljevske petro-dolarske monarhije, Palestince kršćane na Zapad, a što više Židova (bilo semita, bilo ne-semita, znači Goldsteini i sl.) naseliti u Palestinu-Izrael, kad već toliko vole taj Židovski geto.
Daleko im kuća i tako će se problem riješiti za sva vremena, a ne svako malo maltretiranje cijelog svijeta sa tim BI sranjima.

Ime
2 godine prije

Opet ti filipoviću, baš imaš fetiš na izrael 😅😅😅😅😃

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI