Špijunski avioni, nuklearni detektori lete preko američkog glavnog grada dok ga Nacionalna garda okupira

Policija na protestima George Floyd
18 komentara

Nakon više od nedelju dana intenzivnih masovnih protesta, prestonica SAD preplavljena je hiljadama vojnika Nacionalne garde i mnoštvom vojne opreme. U gradu su primjećeni špijunski avioni i bespilotne letjelice, letjelice sa nagibnim rotorom, čak i helikopter za detekciju nuklearne energije. Međutim, masovno raspoređivanje prati jedan od najmiroljubivijih dana protesta do sada.

Nakon pet dana masovnih protesta u Washington DC, protiv policijske brutalnosti i zbog smrti Afroamerikanca u Minnesoti Georgea Floyda prošle sedmice, američki predsjednik Donald Trump pokazao je gotovo neviđenu silu raspoređujući hiljade vojnika u glavni grad države , mada su mirniji protesti zamijenili nerede i pljačke.

Špijunski avion Nacionalne garde Swearengen RC-26B primjećen je u utorak uveče nad gradom, kao i specijalni helikopter Bell 412 koji je postavila Nacionalna agencija za nuklearnu sigurnost (NNSA) da “detektuje” radioaktivnost koju ostavlja nuklearno oružje, što sugeriše da se zvaničnici odbrane plaše upotrebe “prljave bombe”. Na društvenim medijima pojavili su se nepotvrđeni izvještaji o aktivnostima bespilotnih letjelica širom grada, a u srijedu su posmatrači uočili i letjelice s nagibnim rotorom V-22 Osprey, koje je američki marinski korpus koristio za prijevoz trupa.

U subotu i nedelju izbili su brojni sukobi između demonstranata i policije, što je rezultiralo liberalnom upotrebom suzavca i bljeskalica i naletom vojne policije kao pojačanjem Metropolitanskoj policiji. Neredi i pljačke jačali su noću, što je rezultiralo policijskim satom i aktiviranjem gradske Nacionalne garde.

Međutim, demonstranti u ponedjeljak i utorak ostali su većim dijelom mirni, s ogromnim marševima u utorak naveče koji su prekršili policijski sat od 7 naveče tokom nekoliko sati, ali ostali nenasilni.

Trump se u ponedjeljak u Bijeloj kući pohvalio, dok su iza njega odjekivale eksplozije policijskih bombi, da je u grad uputio „hiljade i hiljade teško naoružanih“ kako bi suzbio nerede i proteste. Zatim je prijetio da će poslati američku vojsku u bilo koju državu koja odbije aktiviranje sopstvene Nacionalne garde, nazivajući sebe “vašim predsjednikom zakona i reda”.

Trump je navodno taj potez nazvao “Operacija Themis”, po grčkom bogu zakona i reda čija je statua zavezanih očiju takođe kolokvijalno poznata kao “dama pravde.” Moramo se podsjetiti autora Anatole France koji je rekao da „zakon, u svojoj veličanstvenoj jednakosti, zabranjuje bogatim i siromašnim da spavaju pod mostovima, mole na ulici i kradu hljeb“.

U srijedu je u DC-u bilo oko 3.600 vojnika: 1.300 iz gradske straže i još 2.300 poslatih iz straža drugih država, a 1.300 vojnika, uključujući i vojnike iz 82. vazduhoplovne divizije, trebalo bi da stignu u narednih nekoliko dana, javio je CNN pozivajući se na američkog zvaničnika odbrane.

Prema riječima gradonačelnika DC-a Muriel Bowser, vojnici su nosili suzavac sprej, palice i opremu za nered dok su zauzimali područja oko grada, ali ne i municiju. Međutim, jedan neimenovani zvaničnik odbrane rekao je u srijedu da je mali broj vojnika nosio pištolje i duge puške.

Dva bloka sjeverno od Bijele kuće u srijedu ujutru bilo je takođe stacionirano nekoliko desetina članova Biroa za zatvorske jedinice za upravljanje krizama, poznatijih kao policajci za kontrolu zatvorskih nereda. Međutim, službenici su odbili da identifikuju pripadnost prolaznicima ili novinarima.

Od petka je u DC-u uhapšeno više od 400 demonstranata, a većina njih tokom velikih napada u ponedeljak koji su uslijedili nakon Trumpove izjave i nasilnog čišćenja demonstranata iz parka Lafayette, što je rezultiralo povredom nekoliko pripadnika štampe. Diljem zemlje uhapšeno je više od 9.300 demonstranata, prema podacima agencije Associated Press.

U jednom incidentu, stotine demonstranata je privela policija, kada je policija pretresla domove stanara koji su otvorili svoja vrata demonstrantima, uključujući jedan dom u koji je ubačen kanistar suzavca i drugi koji je zaklonio blizu 100 demonstranata do prestanka policijskog sata. U drugom, nekoliko helikoptera Nacionalne garde lebdjelo je samo 50 stopa iznad demonstranata, pokušavajući da iskoriste “pranje oštrica” s rotora da bi ih demoralizovali – taktiku koju američke trupe koriste protiv pobunjenika u Afganistanu i Iraku, za koju je Nacionalna garda DC sada rekla da istražuje upotrebu.

Širom zemlje aktivirano je 67.000 stražara – otprilike isti broj aktiviran za gašenje ustanka širom zemlje koji je uslijedio poslije atentata na crnačkog vođu građanskih prava dr Martina Lutera Kinga mlađeg u aprilu 1968. godine. U DC, nemiri su zahvatili većinu grada, a 11.850 saveznih trupa i 1.750 pripadnika Nacionalne garde raspoređeno je za suzbijanje demonstracija.

George FloydprotestiSADWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mucke
3 godine prije

He he ,rekao bih da je na cinjenicu da je na ulicama Washingtona jucer bila jedva desetina uobicajenog broja “prosvjednika” najvise utjecala Trumpova odluka da u djelove grada oko predsjednicke rezidencije rasporedi Teksasku gardu a gradsku policiju, koja voli klecat,donosit cigle i tuzakat kolege, posalje da rade ono sto najbolje znaju tj.reguliraju promet i prevode bake preko pjesackog.

bernarda
3 godine prije

“Američke snage ne bi trebale snositi krivnju za bezakonje i pljačku koja se desavala u Bagdadu (od Iracana), jer je to prirodna posljedica prelaska iz diktature u slobodnu zemlju”, rekao je ministar obrane Donald Rumsfeld 2003. u Pentagonu.

Izgleda da i ameri prelaze iz diktaturu u slobodu.

Što ste mislili da će se dogoditi kada ljudima kažete da ne mogu raditi i trebaju ostati zatvoreni u kucama. Ima preko 30 mil. ljudi koji nemaju šta za izgubiti, i spremni su to nista i izgubiti.

Max
3 godine prije

Što će im proturadijacijski avioni? ne vjerujem da prosvjednici imaju radioaktivne ili nuklearne bombe da ne kane oni upotrijebiti nešto protiv prosvjednika? Logično je imalo neki tekst o takvom planu , a bio je i onaj o planu vojne vladavine nad građanima tzv PBT zaklade Rockfeller. Sve izgleda kao se neki od tih planova ostvaruju.

sobravia
3 godine prije

Niggere kao i krimigrante je teško nadzirati.

bernarda
3 godine prije

Oni koji su imali sreću posjetiti Sjedinjene Države zasigurno će shvatiti snažne nacionalističke osjećaje koje dijeli cijelo stanovništvo: od bogate bijele srednje klase do proletarijata, multietničke populacije, a vojsku svi smatraju amblemom američkog duha, gotovo njegovu dušu (sa svim posljedicama koje to povlači), Staviti vojsku protiv naroda bez ikakvog valjanog razloga, odvojiti ju od civilnog stanovništva u najmanju je ruku rizičan potez koji graniči sa samoubojstvom. Čini mi se da su SAD danas mnogo slabije i razjedinjeni društveno i politički nego prije nekoliko godine.

Ajmo
3 godine prije

Sve ove klečeće policajce treba popisati jer su na platnom spisku Soroša. Preprozirni su zlikovci postali sa svojim obojenim revolucijama. Jesu li odabrali boju za ovu revoluciju? Revolucija ruža, kišobrana, koljena. Trump nije startao nijedan novi rat i to mu Deep state ne može oprostiti.

piždro
3 godine prije

Koji obrat- neviđeno u novoj historiji, ni u holivudskim filmovima ni krim romanima
Prjetio je Kimu i Koreji, Pa Iranu, Siriji, Rusiji.. Kini, Maduru i Venecueli i sad se sve, sve svelo na niže, potlačene I obespravljene kojima je on ko fol president.. Tesko će mu ići više drugi krug I parola “make america great again “..

hiber
3 godine prije

Nemiri su dio tradicije USA. Columbija je pod juristikcijom savezne vlade, dakle Trumpa, te on tamo može dovodi vojsku ili gardu. S političke strane ne zna što radi, jer ga očito više i ne savjetuju ili ga savjetuju krivo. Očigledno je u potpunosti odigrao svoju ulogu, rasturio je što je trebao i sada je njegovo vrijeme prošlo. Proteste nitko neće gušiti vojskom jer je u interesu pobjednika da se nastave do kapitulacije Trumpa, a uz to dovešće u nepovoljnu poziciju kinesku partiju kad počmu novi protesti u HongKongu.

Bosanac
3 godine prije

Cudo se ne pojave neki novi hipici 🙂 , pa onda i novi Woodstock 🙂

Karma
3 godine prije

Sta očekivati od zemlje nastale na istrebljenju domačih indijanaca i robova iz Africe. Gdje je lakše kupiti jurišnu pušku od hamburgera. Gdje imaju turističku vizu za svoje vazale saveznike. Gomila ratova po svijetu ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI