Šri Lanka oslobađa zaplijenjeni ruski avion

Aeroflot Boeing 777-300ER
16 komentara

Vlasti Šri Lanke suspendovale su sudski nalog kojim je zabranjen povratak u Rusiju civilnom avionu koji je iznajmila aviokompanija Aeroflot, piše lokalni list News First.

Airbus A330-343 priveden je u Kolombu 2. juna na zahtjev irske kompanije za lizing aviona Celestial Aviation Trading Limited, pri čemu je sud zabranio izlazak aviona iz zemlje do 16. juna. Više od 200 putnika je skinuto s leta i smješteno u lokalnom hotelu.

Prema vijestima, nalog za pritvor je poništen nakon što je Visoki trgovački sud u Kolombu saslušao zahtjev državnog tužioca.

Aeroflot još nije potvrdio razvoj događaja, ali izvještaji navode da je još jedan avion Aeroflota, koji je stigao iz Moskve, u nedjelju prevezao 275 Rusa iz Kolomba, uključujući i preostale putnike zadržane letjelice.

Nakon incidenta, Aeroflot je najavio obustavu letova za Šri Lanku zbog “nepouzdanosti situacije u smislu obezbjeđivanja sigurnih letova aviona aviokompanije” u zemlju. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je prošle sedmice ambasadorku Šri Lanke Janithu Abeywickrama Liyanage i uputilo protestnu notu u vezi sa zadržavanjem aviona.

Ranije ove godine, EU je uvela sankcije Rusiji koje su ciljale – između ostalog – na transportni sektor zemlje, uključujući zabranu prodaje aviona, rezervnih dijelova i opreme ruskim prijevoznicima. Osim toga, iznajmljeni avioni su morali biti vraćeni zakupodavcima do kraja marta. Ali Rusija je rekla da će zadržati avione do isteka ugovora o zakupu i počela je da preregistruje avione u zemlji. Ovaj potez naišao je na kritike, jer su neke zemlje dovele u pitanje sigurnost letova avionima koji nisu pregledani u međunarodno priznatim registrima.

AviokompanijeavionletovirusijaŠri Lanka
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Mala ispravka. Nije “međunarodno priznati registri”, nego registri zapadnih zemalja, koje su si prilastile prava, koja veze nemaju sa međunarodnim pravom!
Tako sada kontrolišu zračne prostore Sjeverne Makedonije, Bugarske, Romunije, Crne Gore..
Trebat če nekoliko vremena, da neki ljudi shvate, da zapad nije ceo svijet!

1 godina prije

I opet če biti žita za bankrotiranu državu, koju su u bankrot sterale zapadne banke i njihove skorumpirane marionete u Šri Lanki… Tako su več uništili Grčku…
Rusija ne daje kredite, daje hranu…

Frodo
1 godina prije

Lako je glasati protiv Rusije u UN, ali mora se jesti

izgrael
1 godina prije

Sankcije su protiv medjunarodnih zakona ako ih nije izglasao UN

tihobl
1 godina prije

Boing je nastavio saradnju sa Rusijom. Ne trazi prizemljenje iznajmljenih aviona, salje dijelove i radi remont kao i prije, u zamjenu za materijale koje proizvode rusi. Erbas je taj koji se drzi sankcija Rusiji, a ne vidi da je 50% titanijuma u ruskim rukama, a ostalih 50% je pokupovao Boing.

Max
1 godina prije

Pametno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI