„Šta se desilo sa akademskom slobodom?“ Naučnici bjesne dok Facebook označava studiju o Covid-19 koja ispituje efikasnost nošenja maske kao „lažnu“

Maska Covid-19
53 komentara

Društvenim medijima ne može se dozvoliti da potisnu naučni diskurs, rekli su kritičari nakon što su Facebook „provjerivači činjenica“ označili kao „lažni“ izvještaj profesora sa Oxforda gdje se poziva na dansku studiju o efikasnosti maski protiv Covida-19.

„Šta se dogodilo sa akademskom slobodom i slobodom govora? U ovom članku nema ničega što je „lažno“, rekao je u petak Carl Heneghan, direktor Centra za medicinu zasnovanu na dokazima sa Univerziteta Oxford.

Objavio je snimak ekrana Facebooka koji je članak za časopis Spectator označio kao „Lažne informacije“, pozivajući se na „nezavisne provjerivače činjenica“.

Heneghan je razgovarao o dugo odloženoj studiji o efikasnosti zaštitnih maski, sprovedenoj u Danskoj i konačno objavljenoj ove nedelje.

Jedno od rijetkih randomiziranih kontrolisanih ispitivanja na maskama, predložilo je da same maske ne djeluju na zaustavljanju širenja Covida-19.

Nadgledajući mjesečno 6.024 odraslih učesnika, od kojih je polovina nosila maske uz uputstva o tome kako ih koristiti, danski naučnici otkrili su da 1,8 odsto nosilaca maski dobija virus, u poređenju sa 2,1 odsto u kontrolnoj grupi.

Iako maske imaju efekta, napisali su danski istraživači, one same ne mogu zaustaviti širenje koronavirusa. Politički establišment na Zapadu, međutim – uključujući tehnološke gigante Silicijumske doline – u osnovi smatra ovo jeresom i označio je studiju kao „lažne informacije“.

Zdravstvene vlasti poput američkog CDC nedavno su ažurirale svoj stav, insistirajući na tome da su maske još efikasnije protiv prenosa koronavirusa nego što se ranije vjerovalo, štiteći nosioca kao i druge.

Heneghan se našao na udaru drugih naučnika, kao što je Thomas Conti iz Brazila, zbog citiranja navodno „ozbiljno nedovoljno razvijene“ studije koja je loše dizajnirana i pokazala je ništavan rezultat, tvrdeći da maske apsolutno djeluju.

„Kritikujte onda studiju!“ odgovorio je istoričar i kritičar zaključavanja Phil Magness, dodajući da su osnovno pitanje „platforme društvenih medija koje cenzurišu priče o tome jer im se ne sviđaju političke implikacije“.

Dama Helena Morrissey, konzervativna članica Doma lordova Velike Britanije, podržala je mišljenje.

„Ovo je vrlo opasan pravac putovanja s obzirom na ono što nauka zapravo jeste; naša sloboda izražavanja, raznolikost misli i demokratske norme, bez obzira na to šta neko misli o Covidu-19“, tvitovala je u znak podrške Heneghanu.

Oxfordski profesor je poznati kritičar taktike zaključavanja koju koriste vlade širom svijeta u pokušajima da zaustave, uspore ili ublaže širenje novog koronavirusa. Ranije ovog mjeseca, on je tvrdio da je vlada premijera Borisa Johnsona koristila lažne podatke kako bi opravdala drugo zaključavanje, koje je počelo 5. novembra.

Takođe je bio jedan od koautora otvorenog pisma u septembru, pozivajući Downing Street 10 (premijera) da se umjesto toga usredsredi na zaštitu najugroženijih članova društva. Postojeća politika suzbijanja virusa zaključavanjem sistema „sve je neizvodljivija i dovodi do značajne štete u svim starosnim grupama, što vjerovatno premašuje sve koristi“, navodi se u pismu.

Platforme društvenih medija poput Facebook, YouTube i Twitter uvele su opsežna ograničenja ranije ove godine, navodeći potrebu za „sprečavanjem dezinformacija“, prvo ciljajući bilo šta što se odnosi na Covid-19, a kasnije i političke teme poput američkih predsjedničkih izbora. Kritičari tvrde da ovo predstavlja djelo izdavača, što bi premašilo američku zakonsku zaštitu platformi, ali do sada nije pokrenuto nijedno sudsko osporavanje cenzure.

CenzuraCOVID-19istraživanjemaske
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
3 godine prije

Mogu se samo zapitati zašto ozbiljni znanstvenici uopće koriste društvene mreže.

Istražuj
3 godine prije

“… Platforme društvenih medija poput Facebook, YouTube i Twitter uvele su opsežna ograničenja ranije ove godine, navodeći potrebu za „sprečavanjem dezinformacija“, prvo ciljajući bilo šta što se odnosi na Covid-19, a kasnije i političke teme poput američkih predsjedničkih izbora….”

Dvije su stvari jasne:

  1. Sve ove”platforme” jesu u vlasnistvu – iste zlocinacke bande… (dakle tzv “politika, nauka, mediji i religija” – svi pusu u istu ANTI-ljudsku propagandu)
  2. Zasto koristiti ove zlocinacke CIonisticke “platforme” – ako postoji alternativa…? (A postoji.)
Prc Milojko
3 godine prije

Kod nas u Sloveniji vlada zeli da usvoji zakon, sa kojim se palaca kazna 15.000 €, u koliko putem drustvenih mreza kritiziras ili pod znak pitanja stavljas proti-korona mere.

Deno
3 godine prije

Nova generacija masaka 120% štiti od COVID 19 COVID 20 COVID 21
https://www.youtube.com/watch?v=RqLEPBlrUmI

Stara kuka
3 godine prije

“Naučnici” bjesne? Pitaju se što se dogodilo s akademskom slobodom i slobodom govora. Pa prodali ste ju drugovi “naučnici”. Odrekli ste je se kad ste se počeli prostituirati gore od zadnje ulične kurve.

Max
3 godine prije

Cenzura i jednoumlje a uskoro represija uhićenja možda i likvidacije.

nekoime
3 godine prije

Istina je rezervirana za Gretu Thunberg, Billa Gatesa, Soroša i društvo.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Sve znamo, a sto cemo poduzeti??

Mozart
3 godine prije

U ime maske, rukavica i corone svete Amen, :))))))))) (

Joško
3 godine prije

Glede nošenja maski, mislim da je to pogrešno ali ne zato što ne štite već što daju lažnu sigurnost.Distanca i higijena je recept.

miroslav lončar
3 godine prije

virus je “mrcina od 0,12 mikrona koji kroz maske penetrira kao nož kroz maslac.ovim ne sugeriram nenošenje isti no’ sam za usporedbu; https://www.mecart-cleanrooms.com/learning-center/cleanroom-classifications-iso-8-iso-7-iso-6-iso-5/-klase zraka u prostorima kojima i samo ime kaže cleanrooms ,zaključak je naravno na vama-lp.

Alanis
3 godine prije

Redakcijo, nadam se da bi vam i ovo moglo pomoći u borbi protiv ovog smeća iz “fact checkera”.
Pitanje upućeno EU Parlamentu:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2020-002312_EN.html

…”To this end, Facebook uses fact checkers which belong to the International Fact-Checking Network financed by George Soros, Google and the Bill and Melinda Gates Foundation, amongst others. In Spain, the principal fact checkers are Newtral and Maldita.es.“…

Odgovor:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2020-002312-ASW_EN.html

Nema demantija na gore citirano.

marty
3 godine prije

HINA je potpuno izmislila i pod tekst o ovoj studiji podvalila i ovaj dodatak: “maska može drastično smanjiti rizik za druge ljude ako je nosi zaražena osoba!
To je naravno odmah prenio bljutarnji. Ne pratim msm, ali pretpostavljam na naslovnici.

OT:
“Nevjerojatna” studija iz Wuhana, objavljena prije dva dana: https://www.nature.com/articles/s41467-020-19802-w

  • Približno 10 milijuna PCR testirano, pronašli 300 asimptomatskih!
  • Od 1174 testiranih koji su bili u bliskom kontaktu sa asimptomatskim, niti jedan pozitivan!
  • Mjere nemaju korelacije sa ishodom!!
Zorule
3 godine prije

https://www.theburningplatform.com/2020/11/19/top-pathologist-claims-covid-19-is-the-greatest-hoax-ever-perpetrated-on-an-unsuspecting-public/

Zanimljiv razgovor ovog doktora sa državnim sližbenicima Alberte, naravno nakon toga službenici još pojačali represijske mjere

Jomla
3 godine prije

 … ali do sada nije pokrenuto nijedno sudsko osporavanje cenzure.
Nevjerojatno!

CAKE
3 godine prije

Zbrda Sdola,opiči me sarma?

Ive
3 godine prije

PITANJE:
Koliko se njih ili vas u znak protesta odlucili obrisati svoj porofil sa FB, gdije ja eto nikada nisam imao profil, jer ne vijerujem u virtualne porijatelje, u virtualni sex, u virtualne obroke u virtualne milijardere ili u…

Mali Mujica
3 godine prije

Ljudi hajde bolan recite, smije li se bez maske sekasati, ja eto od kako je izbila ova Corona samo virtualno seksam, stavio sam maske na lice na guzicu i na kitu. Jer ako ta corona izlazi i ulazi na usta mozda on izlazi i ulazi i na guzicu i na kitu. A isto i moja Fata i ona stavila 3 maske i nemos bolan i da neznam koliko hoces.

Bosanac
3 godine prije

Trenutno se nalazite u globalnom getu (metaforički). Još malo pa će Vas većinu počet slat u Aušvic (metaforićki) ….. a vi samo komentirajtei ništa ne poduzimajte 🙂

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
ThinkingWide
3 godine prije

Također je jasno da maske imaju simboličku ulogu. Maske nisu samo alati, već su i TALISMANI koji mogu pomoći u povećanju percepcije zdravstvenih radnika o sigurnosti, blagostanju i povjerenju u svoje bolnice.

It is also clear that masks serve symbolic roles. Masks are not only tools, they are also talismans that may help increase health care workers’ perceived sense of safety, well-being, and trust in their hospitals.

The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2006372

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI