Šta znači Ciscoov egzodus sa ruskog tržišta

Internet
78 komentara

Desetine stranih kompanija obustavile su poslovanje ili operacije u Rusiji zbog „specijalne vojne operacije“ Kremlja u Ukrajini, koju zapadne vlade opisuju kao vojnu „invaziju“.

Američki telekomunikacioni gigant Cisco zaustavit će “sve poslovne operacije u Rusiji i Bjelorusiji”, navodi se u izvještaju Market Watcha, pozivajući se na pismo generalnog direktora kompanije koje su primili. Dan nakon objavljivanja, međutim, Cisco još uvijek nije potvrdio izvještaj, ali ako to i učini, to neće biti jedina velika američka kompanija koja je prekinula svoje usluge u Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Ali koji su rizici za Rusiju ako Cisco zaustavi svoje djelovanje?

Pošto Cisco zvanično ostaje nijem, teško je reći koliko će biti ozbiljan uticaj. Telekomunikaciona oprema kompanije je instalirana u oko 60 % ruskih internet i komunikacionih (kao što su ćelijske) mreža u 2014. Njena oprema u osnovnim sistemima, koji usmjeravaju glavne internet tokove podataka, imala je lavovski udio od oko 90 %.

Ali u isto vrijeme, Ciscovo tržišno učešće u Rusiji je opadalo zbog politike zamjene uvoza i diverzifikacije azijskim alternativama. Do 2019. četiri strana dobavljača telekomunikacione opreme, Huawei, Cisco, Nokia i Ericsson, držala su oko 50 % tržišta u Rusiji, prema ruskom Ministarstvu komunikacija.

Ukoliko bi Cisco ugasio svoj hardver instaliran u Rusiji, to bi ozbiljno uticalo na neke ćelijske mreže i na sposobnost ISP da obezbijede širokopojasni internet korisnicima dok ne budu u mogućnosti da zamijene opremu alternativnim stranim ruterima.

Prema Ciscou u Rusiji, lokalnoj podružnici kompanije, opremu telekomunikacionog giganta koristi jedan od četiri glavna provajdera mobilnih usluga, Beeline, i jedan od glavnih provajdera u zemlji – Rostelecom, koji upravlja vladinim veb lokacijama. Ciscoov nadolazeći egzodus iz Rusije možda neće uticati na ostale dobavljače usluga.

Čak i ako Cisco telekom oprema ostane u funkciji, popravke bi mogle da primoraju ISP da potroše novac na zamjenu hardvera, na primjer, kineskim alternativama, uključujući Huawei ili ZTE.

Dakle, da li je ovo kraj interneta za Rusiju?

Pošto Cisco još nije komentarisao izvještaj, nejasno je na koje proizvode, ako ih ima, to može uticati. Osim prodaje rutera i drugog telekomunikacionog hardvera, Cisco ima veliku liniju softverskih proizvoda koji se distribuiraju putem licenci i pretplata.

Prema nekim informativnim kanalima u Telegramu, Cisco je poslao 24-časovno obavještenje sa upozorenjem da će njegovi klijenti u Rusiji biti isključeni sa „pametnih naloga“ dok će svi njegovi proizvodi proći provjeru licence – što znači da će korisnici u Rusiji vjerovatno pretrpjeti gašenje njihove opreme. U istom izvještaju se tvrdi da će samo Cisco softverski proizvodi biti pogođeni ovim potezom – Cisco ISE, Cisco ASA, Cisco UC i linija softverski definisanih mrežnih alata.

Dok se mnogi kupci u Rusiji, uključujući provajdere Internet usluga, oslanjaju na Cisco softver, kod je lakše i jeftinije zamijeniti nego hardver, a poremećaji usluga će se vjerovatno desiti u kratkom roku. Isti izvještaji na informativnim kanalima Telegrama sugerisali su privremeno rješenje problema koji bi mogao da osigura između jednog i tri mjeseca grejs perioda za Cisco korisnike u Rusiji.

CiscoInternetrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vinco
2 godine prije

Nisam razumio hoce li imati internet ili ne

Hik!
2 godine prije

Zar ne plijene imovinu rusa u svijetu? Ukoliko putin proglasi moratorij na patentna prava bit će veselo. Rusija će taj akt svojim mladima objasniti kao akt agresije i otimanje njihovog “Way of life” što možda aktivira mlade za rat.

Hahahaha
2 godine prije

Za Rusiju super. Reći će svojim građanima: “Mi vam ne priječimo da gledate internet i komunicirate sa zapadom ali oni to ne daju!”

Mrčikola
2 godine prije

Očoriće oko svevideće 😁…ako žele dobro mlađim naraštajima riješit će se pod hitno toga cio otrova.

Max
2 godine prije

Predvidjeli su to.

Adriana
2 godine prije

Kinezi će plasirati svoju tehnologiju, brzo i masovno, plaćanje pšenicom, plinom, naftom…

Mudantinac sam
2 godine prije

covjek i internet znaju manje od ćovika i magarca

2 godine prije

Interesantno, kako se miješaju zlonamerne napovedi za Rusiju.
Zavisi, kako je vreme vani.
Ali, Rusija je prilično pripremljena u svim oblastima….
A to, dali če neki zapadni operater ugasiti neku opremu, puno je značajnije za svijet, nego vremenski prognozer može procjeniti. Što i ja sumnjam, jer nemože se sve izlopiti.
Znači, da če SVAKI POTROŠAČ na na svjetu dvaput razmisliti, prije nego što če kupiti američku opremu. Osim onih pudlica, svakako.

Silva
2 godine prije

Tko još vjeruje da je ovo pravedan rat protiv neonacista u Ukrajini??

Alen
2 godine prije

To znači da če cisco da izgubi tržište rusije…Zauvjek !

Weteran
2 godine prije

Nisam dovoljno informatičko-tehnički informisan i obučen, pa me zanima:
Kako se ovo odražava na tenkovske gusenice i raketne lansere ?

Printer
2 godine prije

Ja mislim da ovo sto se dogadja danas ce biti najveci povjesni dogadjaj poslje pojave Lenjina.

Ovo ce formirati ekonomiju, misao i shvacanje za sljedecih 50 godina a to je period koliko se moze sagledati s ljudskim mozgom.

Isto mislim da je ovo bilo neizbjezno.

Povjesnicari ce reci da je ruska invazija na Ukrajinu bila okidac a glavni razlog je bila americka zelja da totalno zagospodari svijetom.

Najbolja opcija za Rusiju je stvaranje dvostruke ekonomije u svijetu a najgora opcija za nju je komadanje Rusije sto bi rezultiralo njenim prestankom postojanja.

Ako Amerika nije postala totalni gospodar svijeta ona ce i dalje biti mocna, iz njenih ralja se podcinjeni nece nikad osloboditi zato jer ta njihova “sloboda” bi bila puno gora nego americko “ropstvo”.

Hvala na citanju mog posta.

Rabotnik
2 godine prije

Cisco neće ugasiti opremu koju su prodali u Rusiji već može otkazati podršku. Ali mislim da je ovo lošija vijest za Cisco, jer on ionako gubi udio na tržištu. Cisco je preskup. Naučili su živjeti kao bubreg loju jer nije bilo ozbiljne alternative. To se promijenilo.

fulvio
2 godine prije

@ Hahahaha
Istina je – Zapad ce im iskopcati internet pa ce reci Putin je uveo cenzuru.
Zapad im pljeni imovinu pa im govori napravite atentat na Putina.
Zapad im uvodi sankcije pa im govori zbacite Putina
Zapad podrzava rat u Ukrajini i zapad je zelio rat da izbije u Ukrajini onda novine govoru da je to Putinova inovacija…samo trolajte a virite NATO paktu iz supka.
To zlo sto zagovarate Rusiji dobogda se vama dogodilo u obitelji.

2 godine prije

Izgleda, da je potrebno malo produbiti znanje.
Rusija je več pre godinu dana obznanila, da je spremna na eventualno isključivanje iz www.
Za taj slučaj ima pripremljenu potrebnu programsku i hardversko opremu, koja, barem ja mislim, nije zasnovana na Ciscu.
Sledeče, največa svjetska kapaciteta je Kina.
Znati treba, da je Kina vlasnica više od polovine svih patenta u području 5G.
To, da nije i najjači proizvođač, posledica je sankcija. Kina če biti vrlo srečna pokriti sve potrebe Rusije u par meseci, a te nadgradnje bi bile dizanje na nivo, koji ni SAD nemaju!
Zato, svako napeljivanje na rušenje interneta u Rusiji… Kratkoručno može biti posledica… A dugoručno, kao uvijek, samo je usluga… Da se izbriše nešto staro i izgradi novo…

Alen
2 godine prije

Netačno …Novi svjetski poredak upravo dolazi , stari je srušen !
Netačno je da ista mora da funkcionira svugdje na planetu ili je nema..To je netačna tvrdnja jer to se je upravo srušilo..

gigi
2 godine prije

Evo sto javlja Financial Times

Ulagači amateri u Kini pokreću okupljanje takozvanih “kinesko-ruskih trgovačkih koncepata dionica” jer se klade da će Peking potaknuti trgovinu s Rusijom kako bi ublažio udar sankcija, gurajući malo poznate logističke tvrtke na procjene koje su obično rezervirane za globalnu tehnologiju grupe.

Više od desetak kineskih dionica u industrijama povezanim s trgovinom zabilježilo je snažan rast otkako je Amerika započela sankcije na Rusiju, a neke su porasle za maksimalnih 10 posto šest dana zaredom.

Među najboljima je Jinzhou Port, lučki operater u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning čije su dionice porasle 80 posto od početka zapadnih sankcija, u usporedbi s padom od 3,5 posto za kineski referentni indeks CSI 300.

gigi
2 godine prije

Dakle, Kinezi ce kao Zhidovi uskociti s kapitalom bilo gdje u Rusiji.
Kad je za napraviti profit nema one sile koja ce Kineza sprijeciti osim drzavnih zakona.
Ono sto je nekad bio Zhidov to je danas Kinez deset puta uvecano.
Kinez ce spavati na podu, jesti iz konzerve, sijediti na komadu leda spustenih gaca ali novac ce napraviti ako ne za sebe onda za svoju djecu. To zapadnjak ne moze razumiti.

gigi
2 godine prije

Kina je gladna da ekspandira. U Rusiji se stvorio vakum isti onaj kao sto je bio 1990-tih godina koji je zapad na kaubojski nacin ispunio.
Kina ima novca koji nema gdje utrositi, ima veliki plan pod imenom Put Svile i za Kinu je ovo ispalo super s Rusijom. Jedini je problem da je i to za Kinu premalo.

Neznanje
2 godine prije

Nadam se da će sankcije imati isti efekt kao i ranije – snažniju Rusiju.

Sardelino
2 godine prije

A koliko oti internet ima divizija.

Nostradurus
2 godine prije

Sabotiranje opreme bi moglo skupo stajati Cisco. Nisam siguran da to neće imati određene psoljedice.

tihobl
2 godine prije

Hajneken nece izvoziti u RF, ali njegove fabrike u Rusiji nastavice sa radom.

Flip Flop
2 godine prije

 zbog „specijalne vojne operacije“ Kremlja u Ukrajini, koju zapadne vlade opisuju kao vojnu „invaziju“.A kako vi gospodo nazivate ovaj genocid?

Gorki šećer
2 godine prije

Koje li štete. Da hoće i meni izgasiti da odmorim dušu. Nisam ni znala što je
ovisnost dok nisam počela koristiti Internet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI