Stiže globalna katastrofa s dizelskim gorivom

Biden i Putin
82 komentara

Usred tekuće svjetske inflacijske krize, čelnici država NATO-a i glavni mediji ponavljaju mantru da su visoke cijene energije izravna posljedica Putinovih akcija u Ukrajini, od kraja veljače. Realnost je da su za to odgovorne zapadne sankcije. Te sankcije, uključujući smanjenje SWIFT međubankovnog pristupa ključnim ruskim bankama i neke od najstrožih sankcija ikad nametnutih, teško da imaju utjecaja na vojne akcije u Ukrajini. Ono što mnogi zanemaruju je činjenica da sve više utječu na gospodarstva Zapada, posebice EU i SAD. Pažljiviji pogled na stanje globalne opskrbe dizelskim gorivom alarmantno je. Ali zapadni planeri sankcija u Ministarstvu financija SAD-a i EU vrlo dobro znaju što rade. A to je loše za svjetsku ekonomiju.

Iako većina nas rijetko razmišlja o dizelskom gorivu kao o nečemu drugom osim o zagađivaču, ono je zapravo bitno za cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Glavni direktor Fuels Europe, dijela Europske udruge rafinerija nafte, nedavno je izjavio: “…postoji jasna veza između dizela i BDP-a, jer gotovo sve što ulazi i izlazi iz tvornice koristi dizel.”

Na kraju prvog tjedna ruske vojne akcije u Ukrajini, bez sankcija koje još nisu bile specifične za ruski izvoz dizelskog goriva, europska cijena dizela je već bila na vrhuncu zadnjih trideset godina. To nije imalo nikakve veze s ratom. To je imalo veze s drakonskim, svjetskim, Covid zatvaranjima od ožujka 2020. i istodobnim deinvestiranjem Wall Streeta i globalnih financijskih tvrtki u naftne i plinske tvrtke, takozvanoj Zelenoj agendi ili ESG. Gotovo na prvi dan akcija ruskih postrojbi u Ukrajini, dvije najveće svjetske naftne kompanije, BP i Shell, obje britanske, zaustavile su isporuke dizelskog goriva Njemačkoj iz straha od nestašice opskrbe. Rusija je isporučila oko 60 do 70 % cjelokupnog dizela u EU prije rata u Ukrajini.

Rusija je 2020. bila drugi najveći svjetski izvoznik dizelskog goriva iza SAD-a, isporučujući više od milijun barela dnevno. Najveći dio, oko 70 %, otišao je u EU i Tursku. Francuska je bila najveći uvoznik, a slijede Njemačka i Velika Britanija. U Francuskoj oko 76 % svih cestovnih vozila, automobila, kamiona, koristi dizel. Potražnja za dizelom u EU daleko je veća nego u SAD-u, jer većina automobila također koristi ekonomičnije i učinkovitije dizelsko gorivo. U prvom tjednu travnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s ponosom je najavila nove sankcije protiv ruske energije, koje će započeti zabranama vezanim uz ugljen. EU je najveći uvoznik ruskog ugljena. Nafta i plin, rekla je da će uslijediti kasnije. Taj će glupi potez samo povećati troškove energije, koji su već rekordno visoki, za veći dio EU, budući da će cijene nafte i plina povisiti.

Na početku ukrajinske krize globalne zalihe dizelskog goriva već su bile najniže od 2008. jer su Covid mjere blokade i zatvaranja nanijele veliku štetu situaciji potražnje i ponude u proizvodnji nafte i plina. Sada je stvorena pozornica za neviđenu krizu dizela. Posljedice će biti zapanjujuće za svjetsko gospodarstvo.

Dizel pokreće svjetsku trgovinu

Dizelski motori imaju najveću učinkovitost motora od konvencionalnih motora. Temelje se na principu kompresije koji je 1897. razvio Rudolf Diesel. Zbog svoje veće učinkovitosti i veće kilometraže po galonu, dizel gorivo koristi gotovo sve motore teretnih kamiona. On pokreće većinu poljoprivredne opreme od traktora do strojeva za žetvu. Široko se koristi u EU, gotovo 50 % za automobilsko gorivo jer je daleko štedljiviji od benzinskih motora. Koristi se u većini svih teških rudarskih strojeva kao što su Caterpillar zemljani pokretni strojevi. Koristi se u građevinskoj opremi. Dizelski motori zamijenili su parne strojeve na svim neelektrificiranim željeznicama u svijetu, a posebno u teretnim vlakovima. Dizel se koristi u nekim proizvodnjama električne energije i u većini svih teških vojnih vozila.

Svjetska nestašica dizelskog goriva, privremena ili dugotrajna, stoga je katastrofalan događaj. Roba se ne može premještati iz kontejnerskih luka na kopnena odredišta. Kamioni bez dizel goriva ne mogu dostaviti hranu u supermarket, niti bilo što drugo. Cijeli lanac opskrbe je zamrznut. I ne postoji mogućnost zamjene benzina u dizelskom motoru, a da se motor ne uništi.

Sve do loše osmišljenih globalnih zatvaranja industrije i transporta zbog Covida, koja su započela u ožujku 2020., potražnja i ponuda dizelskog goriva bile su dobro uravnotežene. Međutim, iznenadna blokada urušila je potražnju za dizelskim gorivom za kamionski prijevoz, automobile, građevinarstvo, čak i poljoprivredu. Zatvorene su nerentabilne rafinerije. Kapacitet je opao. Sada kada se svjetska proizvodnja vraća na privid normalnog stanja prije Covida, zalihe dizela diljem svijeta opasno su niske, osobito u EU, koja je najveći svjetski potrošač dizela, ali i u SAD-u.

Nakupljanje zaliha?

Početkom ove godine svjetske zalihe dizela već su bile opasno niske. Od veljače 2022. prije utjecaja rata u Ukrajini, zalihe dizela i srodnih goriva u SAD-u bile su 21 % ispod sezonskog prosjeka prije Covida. Zalihe u EU bile su 8 posto ili 35 milijuna barela ispod prosječne razine prije Covida. U Singapuru su dionice azijskih čvorišta bile 32 % ispod normalnih. Zalihe dizela u sve tri regije bile su alarmantno niske, oko 110 milijuna barela ispod iste razine prošle godine.

Između siječnja 2021. i siječnja 2022. cijene dizelskog goriva u EU gotovo su se udvostručile, i to prije sankcija Ukrajini. Bilo je nekoliko razloga, ali primarni je bila rastuća cijena sirove nafte i poremećaji u opskrbi zbog svjetskih karantena u vezi s Covidom i naknadnog obnavljanja svjetskih trgovinskih tokova. Da bi se problem povećao, početkom ožujka kineska središnja vlada uvela je zabranu izvoza dizelskog goriva, kako bi “osigurala energetsku sigurnost” usred zapadnih sankcija Rusiji. Dodajte tome nedavnu zabranu Bidenove administracije na uvoz sve ruske nafte i plina, koja je 2021. uključivala oko 20 % cjelokupnog ruskog izvoza teške nafte. U isto vrijeme, EU u svojoj uvijek ideološkoj mudrosti dovršava zabranu uvoza ruskog ugljena uz zabranu ruske sirove nafte, dizelskog goriva i plina, kako se izvješćuje.

Dana 04. travnja prosječna cijena litre dizela u Njemačkoj iznosila je 2,10 eura. 27. prosinca 2021. iznosio je 1,50 eura, što je povećanje od 40 % u tjednima. Nakon neviđenih sankcija SAD-a i EU protiv Rusije nakon ukrajinske vojne kampanje nakon 24. veljače, sve više zapadnih naftnih kompanija i trgovaca naftom odbija rukovati ruskom sirovom naftom ili dizelskim gorivom iz straha od odmazde. To će sigurno eskalirati sve dok se borbe u Ukrajini nastave.

Izvršni direktor Vitola sa sjedištem u Rotterdamu, najveće svjetske neovisne trgovačke tvrtke za trgovinu energijom, upozorio je 27. ožujka da je racioniranje dizelskog goriva u nadolazećim mjesecima na globalnoj razini sve vjerojatnije. Napomenuo je: “Europa uvozi otprilike polovicu svog dizela iz Rusije i oko polovicu svog dizela s Bliskog istoka. Taj sustavni nedostatak dizela je tu.”

Dana 7. travnja David McWilliams, vodeći irski ekonomist koji je ranije radio u Irskoj nacionalnoj banci, zvučao je alarmantno. “Ne samo da nafta raste, dizel raste i postoji stvarna opasnost da će dizel nestati u zapadnoj Europi tijekom sljedeća dva ili tri tjedna, ili možda prije toga… Mi uvozimo značajnu količinu našeg dizela, to dolazi iz dvije rafinerije u Velikoj Britaniji gdje se prvi put prerađuje. Te rafinerije trenutno nemaju sirove nafte. Dakle, mi u osnovi vodimo gospodarstvo iz dana u dan, iz sata u sat.” Dodao je: “Nemamo samo naftnu krizu, imamo energetsku krizu kakvu nismo vidjeli 50 godina.” Prema njegovim riječima, razlog zbog kojeg su zalihe dizela tako niske je to što je zemljama EU daleko jeftinije prenijeti naftu i dizel u Rusiju s velikom opskrbom.

Situacija u SAD-u nije bolja. Iz političkih razloga Bidenova administracija i EU navodno umanjuju pravo stanje krize s dizelskim gorivom. Inflacija je već na vrhuncu od 40 godina u SAD-u. Ono što će globalna kriza dizelskog goriva značiti, osim velikog zaokreta, dramatičan je utjecaj na sve oblike kamionskog i autoprijevoza, poljoprivredu, rudarstvo i slično. To će značiti katastrofu za već propalu svjetsku ekonomiju. Ipak, vlade poput njemačke koalicije “Ampel” (semafor), sa svojim ludim planom o nultom ugljiku, i svojim planovima za postupno ukidanje nafte, ugljena i plina, ili Bidenove kabale, privatno vide eksplodirajuće cijene energije kao daljnji argument za napuštanje ugljikovodika poput ulja za nepouzdan, skup vjetar i solarnu energiju. Prava industrijska međusobno povezana globalna ekonomija nije poput igre Lego igračaka. Vrlo je složena i fino podešena. To fino ugađanje se sustavno uništava, a svi dokazi govore da je namjerno. Dobrodošli u eugeničku agendu Velikog reseta iz Davosa!

Autor: William Engdahl

dizelF. William EngdahlKrizaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Pratim situaciju sa dizelom več dugo, pa radio sam trečinu karijere u petrohemiji.
Zato ču dodati još jednu informaciju.
Rusija je snabdjevala POLOVINU sveg dizela za američku vojsku!
Milijon tona mesečno!
Šta se dešava sa ime,sada više neznam.
Ali nakon svađe Sullivana sa Saudskim princem, americi se slabo piše..

tihobl
1 godina prije

Zasto ne stave solarne panele na traktore?

Dogovor
1 godina prije

Situacija u svijetu se odvija po rijecima “proroka” Svaba, a kolege glumci i “radnici” kreatora Novog poretka Bajden, Putin i ostali vjerno odradjuju svoj posao u cilju realizacije tzv. Velikog reseta. Jos malo ekonomije nece ni biti. Zamjenice je i vec je zamjennuje upravljani globalni kaos, a posle red iz kaosa… Olga cetverikova (Totalna destabilizacija-UPRAVLJANI GLOBALNI KAOS): “Svjetsko lihvarstvo (judeo bankarska elita) ulazi u poslednju etapu svoje permanentne svjetske revolucije, u kojoj planira da zavrsi koncentraciju u svojim rukama i nacionalnih bogatstava i (apsolutne) vlasti nad covjecanstvom. Radi toga je neophodan svjetski kaos, ili sveopci gradjanski rat, cija se zarista prave u razlicitim djelovima svijeta. Totalna destabilizacija je potrebna da bi se svijet primorao da DRAGOVOLJNO prihvati vlast nadnacionalnog “arbitra” koji ce sve dovesti u red… Krajnji cilj te klase je osvajanje DUHOVNE VLASTI nad covjecanstvom, dok novac i finansijsku vlast oni smatraju samo sredstvom… Paralelno sa socijalno-ekonomskom i politickom… Čitaj više »

winer67
1 godina prije

Preporučujem knjigu : William Engdahl – Uništite kinu

Lafeta
1 godina prije

Veća cjena nafte će nužno dovesti do večeg ulaganja u obnovljive izvore pto je nužno za opstanak ljudi na planetu Zemlja

1 godina prije

Danas najavljen start alternativnog financijskog sistema..brics…naravno ulaz će biti dozvoljen i ostalima , osim zapada…

Mali zloco
1 godina prije

Briga svabe za nestanak goriva njima je receno da sa auta predju na bicikle znaci za njih nema zime.

Legendarni Grk
1 godina prije

Namjerno su izazvali rat s Rusijom i onda to koriste kao opravdanje da nam svima maksimalno otežaju egzistenciju – s takvom zločinačkom umreženom bandom imamo posla.

TomRy
1 godina prije

Konkretna kriza u 21.stoljeću je započela tkz. arapskim Proljećem u Zapadnoj Africi, pa dalje na istok do Sirije i tako do današnjih dana.

Rimtutituki
1 godina prije

Njemacki ampel ce dovesti do 3ceg naoruzavanja njemačke, jer tako su eco teroristi,da ce izbit oonivi noc dugih nozeva

Cigeb
1 godina prije

Kako su složni i pametni a ne kao mi idioti,sve se odvija po planu i dogovoru,prije godinu dana smo znali da slijedi kriza da ce doc digitalna valuta da ce izbijat ratovi da ce zavladat glad a za to vrijeme stoka ce da navija i kida zivce ko je gori ko bolji i tako imamo utakmicu a pred kraj godine cemo se opasuljit kad nam trbuh prosvira,pa cemo pristat na kamere u trgovinama da nas provjere jesmo li dovoljno primili smeća za provodljivost,uce nas kako nam mogu blokirati dostupnost racunu i trgovini i hrani knjige polako zabranjuju kao ruske pisce a to su samo programi pi Hekslijevom Vrlom novom svijetu,dajte Logično pisite nam sta se u pozadini radi a o ratu i tim lopovlucima ima MSM pa ko voli nek izvoli

Kardinale
1 godina prije

Masonska sotonisticka gamad vodi zapadni svijet u septicku jamu. Na slavu njihovom Bogu luciferu.
Krepali!

1 godina prije

Ma samo profit. Na silu će se progurati električni prijevoz gdje je to moguće tj u bogatim državama i društvima. Zaraditi tisuće milijardi i tako u krug…do nove buzz profit prijevare. Jedina razlika zašto kao obični ljudi-gradjani reagirate osjetljivije je to što izloženi poplavi nenormalnih količina i vrsta informacija a dinamika promjena je takva da ni elite ne mogu upravljati ukupnim procesima već se još uvijek fokusiraju na profit

łedeno doba
1 godina prije
"...Usred tekuće svjetske inflacijske krize, čelnici država NATO-a i glavni mediji ponavljaju mantru da su visoke cijene energije izravna posljedica Putinovih akcija u Ukrajini, od kraja veljače. Realnost je da su za to odgovorne zapadne sankcije..."

—-
Ovo je ono čuveno pitanje: što je bilo prije:kokoš ili jaje?
Ovo je vrćenje u krug, kao pas koji lovi svoj rep…
A ustvari krug je jedan te isti, i sve se vrte u njemu
Engdahl je jedan od najvećih analitičara i poznavatelja globalizacije i mućki svjetske elite..ali na žalost i on ne shvata da se vrti u istom krugu…

rade
1 godina prije

Cini mi se da je amerika zajedno sa EU usla totalno nepripremljena za ovakvu vrstu konfrontacije sa Rusijom.Uveli su strasne sankcije i mislili su da ce Rusija odmah prekinuti specijalnu operaciju u Ukrajini,i da ce se povinovati njihovim zeljama u zamjenu za skidanje sankcija.Rusiji se ocigledno ne zuri,a na to zapadnjaci nisu racunali.O tome govori i cinjenica da su u medjuvremenu isli u Venecuelu,Iran da traze naftu.

łedeno doba
1 godina prije

treba samo pokrenuti sukob Izrael+SAD+Saudijska Arabija – Iran… i eto ti totalni svjestki kolaps snadbjevanja gorivom..
tko će prvi koga “napasti”, tko će prvi zapucati, nema veze…

DEDA
1 godina prije

LOVA SE VRTI ALI NIJE ZA SIROTINJU.SIROTINJA JE U ROVOVIMA I RATOVIMA.

Max
1 godina prije

Manipulira se enrgentima radi novog svijetskog poretka. Prof Engdahl to dobro zna.

Davko
1 godina prije

hitlera su pomagali bez sankcija. Smijurjia A sve čemorati platizi mali čovjek

ivanm
1 godina prije

Budu osmislili kamione na benzin. Ko u sibiru

xoxo
1 godina prije

Sotona ima velike planove sa velikim resetom, ali, docekat ce ga neugodno iznenadjenje..

Btw, ionako Bog ima zadnju rijec, a ne covjek ili vrag.

The Who
1 godina prije

Potpuno pogrešno, dizel goriva će biti dovoljno za sve

TIIJA
1 godina prije

Ja sve vidim kroz stručnu prizmu. Kod “prljave” nafte se sjetim Paule Ganner i Genadij Malahov primjedbe. Kod novosti su Martin L. Pall i suradnici u tijeku. Ima danas mnogo proturječnosti.

kio
1 godina prije

Bit će nama katastrofa dok se ova dva oranguntana prepucavaju, samo da bi skrenuli temu sa bitnog a to je ono što nas ćeka

mito
1 godina prije

traktoi su privozno sredstvoza gubitaše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI