Što ako odu Amerikanci? – Znanstvenici o europskoj sigurnosti i “ruskoj prijetnji”

raketa
31 komentar

Do danas su Sjedinjene Američke Države pružale sigurnost u Europi, ali europske zemlje trebaju razmišljati o tome što će učiniti kada podrške iz inozemstva ne bude bilo, piše časopis Bulletin of the Atomic Scientists. Opcija je malo i Europa se može osloniti samo na vlastite nuklearne snage.

“Američka briga za europsku sigurnost je bio jedan od nepromijenjenih pokazatelja od Drugog svjetskog rata. No, sada, po prvi put od 1945. godine, Europa možda mora računati na vlastitu obranu i ne oslanjati se na pomoć Amerikanaca. U međuvremenu, politika Rusije sve više prijeti europskoj sigurnosti”, piše Bulletin of the Atomic Scientists, koji od 1947. dva puta mjesečno izlazi u Sjedinjenim Državama.

“Stručnjaci se slažu da Vladimir Putin pokušava pokazati cijelom svijetu da je Rusija velika sila i ne namjerava se zaustaviti. Ruska strategija se temelji na percepciji zapadnih zemalja kao slabih i kolebljivih. Stajalište Putina je da mu je Rusija najvažnija, stoga prijetnja s njegove strane izgleda značajnija od američke. Putin se bori za mjesto Rusije u svijetu i za njegovo mjesto na čelu te zemlje, a zapadne države, dok se bore za obranu slobode i demokracije, za to ne koriste metke i bombe. Osim toga, prema Putinu, ruski nuklearni arsenal mu također jamči da se Zapad neće miješati u njegove poslove”, nastavlja časopis.

“U međuvremenu, čini se da Europljane ostavlja stari prijatelj. Amerikanci su već eliminirali iz europskih zemalja gotovo sve svoje nuklearno oružje, ostavljajući oko 150 bojevih glava, od više od 7 000, koliko je bilo za vrijeme Hladnog rata. Međutim, ako SAD napuste Europu, to znači zbog bojevih glava koje se nalaze u različitim europskim zemljama još uvijek postoji sedam zemalja NATO pakta koje su sposobne za obranu Europe nuklearnim oružjem “, nastavlja autor članka Felix Wimmer.

Wimmer tvrdi kako do sada ništa ne ukazuje da će Sjedinjene Američke Države napustiti NATO, posebno od kad je Trump povećao broj američkih vojnika na europskom tlu. Međutim, on se protivi multipolarnim oblicima suradnje, čime opet pokazuje Putinu slabosti Zapada.

FOTO: Bojeva glava rakete Tochka-U (Skarab-NATO) 100KT

“Ako SAD zaista ukinu svoju potporu, Europljani će morati birati između tri opcijePrvo, mogu se osloniti na sustave odvraćanja koji će ostati nakon odlaska Amerikanaca, a to su nuklearna oružja Francuske i Velike Britanije. Međutim, bez nuklearne Njemačke to vjerojatno neće biti prihvatljivo. Drugo, Njemačka može razviti vlastiti nuklearni program, ali je to teško ostvarivo, jer je većina Nijemaca protiv toga. Time bi prekršila dva glavna međunarodna ugovora i pružila drugim zemljama opravdanje za razvoj vlastitog nuklearnog programa. Treće, postoji isprepletenost između ova dva scenarija. Francuske i britanske nuklearne bojeve glave moraju zamijeniti američke koje su sada u Europi, što će biti dovoljno za zaštitu Njemačke i neće doći do nuklearne proliferacije, a Europa će sama sebi jamčiti sigurnost.

Neka brojčano i bude inferiornija od Rusije, Francuska ipak ima važne sustave za odvraćanje udara. Posljednja mogućnost je za mnoge prioritet. Ne samo da će osigurati neovisnost Europe od Sjedinjenih Država, nego će Francuskoj dati priliku da postane lider u Europi. Rad u tom smjeru već je u tijeku. Njemačka je, na primjer, saznala da se takve mjere s pravnog stajališta mogu provesti”, pojašnjava Felix Wimmer.

“Prijetnja iz Rusije, manjak pouzdanja u SAD i pripremne radnje u Europi ne znači nužno da su dani NATO pakta odbrojani” zaključuje Bulletin of Atomic Scientists, objašnjavajući “kako bi se sljedeći američki predsjednik lako mogao vratiti na put savezništva s Europom, ali se europski čelnici trebaju pripremiti za najgore”.

Ovo je samo jedan od brojnih članaka na tu ovu temu, ali im je svima zajedničko da prijetnju vide u Rusiji pod vodstvom Vladimira Putina, što je potpuno netočno. No, kako Bulletin of Atomic Scientists izlazi u Sjedinjenim Američkim Državama, a Felix Wimmer, iako rodom iz Münchena, radi na Middlebury koledžu u Vermontu, odražava stav američke i europske “elite”, koje ne vide problem u stvaranju nove europske vojske s nuklearnim sustavima odvraćanja, čak i ako, po nekoj nama nepoznatoj formuli, bude u rukama njemačke vojske.

Zanimljivo je Felix Wimmer članak temeljio na izlaganju kojeg je pripremio u Centru za studije neproliferacije nuklearnog oružja prošlog ljeta. Dakle, prema znanstveniku, ako SAD napuste Europu, da se suzdrži ruska prijetnja još uvijek postoji sedam zemalja NATO pakta koje su sposobne za obranu Europe nuklearnim oružjem.

To bi se postiglo tako da bi se dio francuskog nuklearnog oružja premjestio na teritorij Njemačke, a Berlin je našao rupu u međunarodnom pravu koja mu to omogućava. Ovaj scenarij kao da je pisalo Atlantsko vijeće ili senator John McCain kao oporuku pun morfija, a ne stručnjak koji radi u području sprečavanja širenja nuklearnog oružja.

Premještanjem dijela francuskog oružja u Njemačku i druge europske zemlje bi se očuvala fleksibilnost programa za širenje nuklearne energije. Njemačka ne bi izgubila svoj status nenuklearne sile, jer oružje de facto ne bi bilo njezino.

NATO

Ali bi se u slučaju rata potencijalni neprijatelj morao suočiti s nekoliko država koje bi samostalno rukovale nuklearnim oružjem, a ne samo Francuskom i Ujedinjenim Kraljevstvom. Francuska bi postala lider europske sigurnosti, a ostatak Europe bi mogao steći neovisnost od Amerikanaca.

Problem je što postoje brojni dokazi da projekt “Eurodeterrent” nije više samo ideja. Osim javne rasprave, koju su potaknuli europski dužnosnici, njemački parlament je već proučio zakonitost takvog programa i dobio potvrdu da bi njemačka financijska potpora u stacioniranju francuskog nuklearnog oružja na njemačkom teritoriju doista bila pravna.

Osim toga, ovo slušamo samo dva tjedna od izbora Emmanuela Macrona za francuskog predsjednika, žestokog pobornika bliske vojne  suradnje između Francuske i Njemačke.

U trenutnoj političkoj klimi se situacija može brzo promijeniti i nitko ne zna kamo će nas ova antiruska histerija odvesti.

To se vidi i iz upozorenja američkog stručnjaka njemačkog podrijetla Felixa Wimmera, koji kao znanstvenik tvrdi da se europski čelnici moraju pripremiti na najgore. Moraju biti spremni za rješavanje novih prijepora unutar NATO pakta ili čak kraj saveza, ali prije svega “moraju biti spremni za još ratoborniju Rusiju, jer bi sve ostalo bilo naivno”.

Deutschlandfunk: Revizionističke sile dižu glavu i EU mora stvoriti vlastitu obranu

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
6 godine prije

budalaštine.

Filip 96
6 godine prije

Tesko da bi UK bili uz Europu, oni su napustli EU zato sto je to brod koji tone, njihovi think tankovi predvidaju ratove i kaos u Europi.

Laki Topalović
6 godine prije

Nije slučajno da se ovaj diskurs forsira u medijima, čak i od “znanstvenika”. Po meni , to znači jačanje pritiska za uplate u NATO i kupnju američkog oružja, Možda čak i naprave neki demonstrativni korak, da ispadne da se “ne šale”

Roko
6 godine prije

Čekamo dan kada ćemo opet polomiti zube na Rusiji…Europljani, iako kolijevka civilizacije, su prečesto ispadali glupi kroz povijest tako da ove najave ništa ne čude. Amerikenjcima je bolje da se bave klimatskim promjenama na svom teritoriju koje će ih pokopat.

shumadinac
6 godine prije

Još jedan u nizu članaka gde se “Rusija mora zaustaviti po svaku cenu” i u istom tekstu se “sramežljivo” iskazuje želja za smenom Trampa (“kako bi se sljedeći američki predsjednik…”) – ideja ista a “govornici” se smenjuju. – Za razvoj nuklearnog arsenala su Evropi potrebna nezamisliva sretstva i to u situaciji ekonomske i političke krize. Sa druge strane Rusija ne da ne preti nego se uzdržava od zaštite velikog dela svog stanovništva u Ukrajini (da se prisetimo američkog stava: “legitimna meta su svi koji ugrožavaju makar jedan američki život”). Znači ne provocirajte Rusiju dovodeći je u situaciju u kojoj bi i Švajcarska reagovala pa ne da neće biti pretnje nego će biti pojačana saradnja na koju Rusi stalno pozivaju. Ali zapadni političari imaju vrlo selektivan sluh. – Zamislite jednu krajnje hipotetičnu situaciju: vlast u Francuskoj osvoji Le Pen i kaže “mi više nećemo da razvijamo odbranu, samo ćemo da zadržimo… Čitaj više »

Ana
6 godine prije

Europa je sama sebi najveci neprijatelj. Europski veleizdajnici najvise rade na unistenju Europe. Kad ti “tvoj” tako uspjesno radi o glavi, neprijatelji vise nemaju sto zagristi.

tošo
6 godine prije

Što ako odu Amerikanci? – Znanstvenici o europskoj sigurnosti i “ruskoj prijetnji”

Hm. miran život u Evropi i dobar biznis sa rusima, možda bi se tome reklo i “bolji život”

NSU
6 godine prije

Jadna Europa ako joj Francuska postane lider. Uz sve to njihovo nuklearno naoružanje, svjesni su da ih Rusija može zbrist kad god hoće!

mars
6 godine prije

“Što ako odu Amerikanci?” – po mom mišljenju, prosto nemoguće. Odakle su to do sada Amerikanci sami otišli, a gdje su svojom vojničkom čizmom zagazili i ustoličili je (osim ako nisu bili istjerani)?

Kajzer Soze
6 godine prije

,,Francuska bi postala lider europske sigurnosti” 🙂 🙂 🙂
E pa onda možete da se pop…te na tu sigurnost 🙂 zemlja koju šumari i nekoliko udruženja lovaca iz Bavarske šume mogu da zauzmu za nekoliko dana ne može ni sama sebi da bude garant sigurnosti a još manje ,,lider europske sigurnosti”.
Smisao ovakvih tekstova je prvenstveno u opravdavanju postojanja NATO-a koji još od raspada SSSR-a služi samo za pljačkanje i uništavanje država koje im se suprostavljaju u širenju ,,demokratije”,zatim opravdavanje pred svojim poreskim obveznicima za trošenje ogromnih novaca za oružije koji završavaju u privatnim džepovima ovih ,,branilaca EU vrijednosti” i na kraju za spinovanje istorije i činjenica ko je koga u prošlosti napadao a ko se branio !
Pametan čovjek samo treba da uključi mozak i da zaključi da će se sledeći rat voditi nuklearnim oružijem i da tu avioni,kamioni,puške,broj vojnika i razni q.ci palci neće imati nikakvu ulogu !

Podravec
6 godine prije

Koja Ruska prijetnja????? Gdje???? Kome????? Mašta radi svašta, tzv evropljanima i trostruko!

Weteran
6 godine prije

EU je predvodjena Francuzima imala pohod na Moskvu!?
Napeon se nije proslavio!
Danas, impotentna EU predvodjena Končitom Vurst, izaziva napade smeha Vašingtonu i Moskvi. Vašingtonu zadaje i glavobolju!?
Predpostavljam smisao zamene teza, ali ….
Osvajači Evrope nisu gusenice serije “T” vec odlično motivisani, pripremljeni, opremljeni i obučeni AfroAzijatski bataljoni i brigade?!
Ubrzo će intendanti i kuhinja te armije da se pojavi?!
Na kamilama!

Issa
6 godine prije

Ovo je primitivno lupetanje!!

Kurosawa
6 godine prije

A sto to nebi uzivali u zivotu, gradili civilizaciju bez sukoba,oruzja,intriga i mrznje?
Proziviti ovo malo zivota u nauci koja bi iskorijenila patnje,glad i bolesti. Mozda skupa otici na druge planete? I sada u svemiru na svemirskoj stanici zive rus,amer i japanac zajedno. Kako to da u svemiru mogu a na zemlji se kolju ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI