Deutschlandfunk: “Revizionističke sile dižu glavu i EU mora stvoriti vlastitu obranu”

Schengenska vojska
23 komentara

“Pod Donaldom Trumpom su Sjedinjene Američke Države su izgubile sustavni politički pristup, zbog čega revizionističke snage, na čelu s Rusijom, Kinom, Turskom, Iranom i Sjevernom Korejom podižu svoje glave”, piše Deutschlandfunk. U tom smislu, Europa mora “stegnuti pojaseve” i ozbiljno se uključiti u samostalni proces obnavljanja svoje obrane, ne oslanjajući se na Washington, navodi njemački list.

“Sustav međunarodnih odnosa je trenutno je pod pritiskom s mnogih strana”, za Deutschlandfunk piše novinar Markus Pindur.

“Revizionističke snage svugdje podižu svoje glave svugdje, a demokracije je loše nose u tom okruženju”, napominje autor.

“Putinova Rusija pokušava nadoknaditi svoju fantomsku imperijalnu moć pomoću rata u Ukrajini i Siriji. Prijetnje velikim vojnim vježbama na ruskoj granici su postale su rutinske. Vježba “Zapad-2017” je simulirala ogroman ruski napad na NATO”, tvrdi Pindur.

“Kina se pojavljuje kao neoimperijalistička sila i ima sve više pretenzija u Južnom kineskom moru. Čini se da i manji despoti jačaju. U Erdoganovu želju za regionalnom hegemonijom ne treba sumnjati. Iran potiče veliki sukob na Bliskom istoku i glavni je sponzor terorističkih struktura”, nastavlja njemački novinar.

 “Strašno je što SAD napuštaju svoju ulogu branitelja međunarodnog sustava temeljenog na jasnim pravilima. Istina, Sjedinjene Američke Države nisu uvijek slijedile pravila, ali su bile jamac demokratskog međunarodnog poretka i sigurnosti”, uvjeren je Markus Pindur.

“Od kada je Donald Trump u Bijeloj kući, više nema sustavnog političkog pristupa. U Siriji je zaprijetio Assadu s krstarećim projektilima, a zatim oslobodio ruke Putinu. Američko Ministarstvo vanjskih poslova je oslabljeno i lišeno čelnika. Trumpova politika odvraćanja Sjeverne Koreje je racionalna, ali njegova mladalački i ljutit ton na Twitteru potkopava bilo kakvu političku pouzdanost. Trumpova vanjska politika se može usporediti s pokušajem razumijevanja značenja beznačajnog”, napominje Pindur.

“Čak i ako Sjedinjene Američke  Države u Trump ponovno postanu pouzdan jamac međunarodnog poretka, Europljani bi trebali stegnuti pojaseve i poduzeti korake u jačanju vlastite sveobuhvatne obrane. Ovo je skupo i nepopularno, ali to je cijena stabilnosti međunarodnog sustava”, sažima autor Deutschlandfunka.

Naravno, za pretpostaviti je da bi na čelu te obrane trebala biti Njemačka, koja ima povijesna iskustva u ustroju oružanih snaga, a Francuska bi svojim arsenalom pružala nuklearnu podršku. Ostale zemlje bi vjerojatno imale status “topovskog mesa”, kao u Drugom svjetskom ratu, što je ideja koja kruži od prvog dana Trumpove prijetnje kako zemlje NATO pakta moraju izdvajati 2% BDP-a za oružane snage, inače neće moći računati na američku zaštitu.

NATOZapad 2017
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Za napisano je Markus Pindur zasluzio tri BLJUVA,ali mu se mora priznati da ima lijepi strojopis.

Mirko i Slavko
6 godine prije

Nije loše ponekad proviriti što se piše na “razvijenom demokratskom zapadu”, to je dobar način da se mi Slaveni uvjerimo da nismo samo mi rasadnik kretena i prodanih duša, kao i da je i tamo srednjostrujaško tzv. novinarstvo gotovo isključivo alat za propagandu.

Željki
6 godine prije

čuj europske snage haha, pa jedino da mobilizirate crnce i arape jbt, ko da za vas ratuje, pederi, narkomanibi ostali bolesnici… pa vi europljani ste na izdisaju, ko debeli ostarjeli njemci ili pijani englezi dabbudu vojna sila, italijane i francuze suvišno je i pominjati… dok arapkinja vodi po šestero djece, bijela europljanka jaše konje i šeta kučiće, dok joj se muž kara u dupe sa mužem druge bijele europljanke haha

Citac
6 godine prije

Ovo je definitivno najteza glupost ispisana do sada. Kako je posla ova godina, nadam se nije i jedina.

neko ime
6 godine prije

sag gosin Pinđura ne mo’š optužit za revizionizam kad se on toga prvi sjetio. trebalo li bi sve financijske revizore optužit za revizionizam…

Sinisa
6 godine prije

“”Europa je umorna – Francuska u sankcijama protiv Rusije traži prostor za “manevar”””
Nermine brisi clanak i pisi drugi:”Evropa nije umorna,cim imaju snage ovakve ovakve budale pratiti!” .

Jim
6 godine prije

Ovog nesretnika pindura treba odvesti u guantanamo da malo osjeti demokraciju na svojoj kozi bas me zanima kako bi onda zborio.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ne mogu. Sorry. Ne mogu više slušati laži ratnih zločinca. Da li taj naci medij zna, da se iz Ramsteina već 15ak godina bespilotnim letjelicama ubija civilno stanovništvo muslimanskih država? Preko 5000 civilnih žrtava u mučkim noćnim bombardiranjima lažne američke borbe protiv terorizma. O njima ne pišu. Da li isti medij zna da je Njemačka bila vojni aerodrom odakle su poljetali bombarderi na Jugoslaviju, Irak, Afganistan, Libiju, Siriju… Gospodine novinaru Goebelsovog neo-naci propagandnog medija, vaša država, vaša Njemačka, ima ruke oblivene krvlju isto kao i američki kasapi!!!

Ive
6 godine prije

Sve EU clanice van iz NATO i osnovati vastitu EU odbranu, u koju absorbirati sve nacionalne armije.

Slagerpjevac
6 godine prije

Revizionisticke snage.. Deutchlandfunk (nikad čuo).. čuveni Markus Pindur.. pa majku mu kog ćemo citirat sljedećeg.. Petra Stošića?

m.ivanisevic
6 godine prije

Je li ovo pisao Julian Ropcke alias Markus Pindur?

Alen
6 godine prije

Koji ratohuskacki tekst…decki su zaboravili ’45-u

gcotar
6 godine prije

Sine Admine. Ko ti je ovaj avtor teksta L.R. ? Tu smo da čitamo logično i razmišljamo logično . I to volimo . Bolje bez članka , nego bez kvalitete .

Vlastimir
6 godine prije

To je dobar izgovor za stvaranje 4 RAJHA.

Lauda
6 godine prije

Fašističke falange izlaze iz senke “demokratije” i otvoreno nastupaju koristeći zamenu teza. Gebelsov potomak drznuo se skinuti masku i otvoreno propagirati liberalni fasizam kojem više ni maska demokratije ne može sakriti izobličenu facu manijakalnog fašiste!

alan ford
6 godine prije

Deutschlandfunk nije list već radio (funk na njemački=radio) i to državni radio. Koji se bavi samo politikom. Deutschlandfunk je kao i svi njemački državni i gkavni privatni mediji, pod kontrolom Washingtona, odnosno “duboke države”=(ciohazarska mafija “kosher nostra: FED i CFR). Zato je ovo što piše taj Pindur (na portalu Deutschlandfunka) hrpa proljeva koji smrdi na Rockefellera i Sorosa i koji nije ni dostojan da ga se čita.

šema; kako CFR sve kontrolira, gore na vrhu stoji CFR (Vijeće za vanjske poslove)- plavi kvadrati počevši s lijeve strane, odozgo prema dolje: Militar (=vojska)→Think Tanks & Experten →NGOs (=nevladine organizacije ili udruge)→Nachrichtenagenturen (=novinske agencije)→PR Agenturen ( PR-public relations–agencije za javnu kamapnju)→Geheimdienste (obavještajne službe)→Regierungen (vlade):comment image

evo još jednom- šema, tko upravlja svim glavnim njemačkim medijima, državnim i privatnim, bez razlike: CFR: koji stoji na vrhu piramide, (plus američki National Security Council plus NATO)…
comment image

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI