Deutschlandfunk: “Revizionističke sile dižu glavu i EU mora stvoriti vlastitu obranu”

Schengenska vojska

“Pod Donaldom Trumpom su Sjedinjene Američke Države su izgubile sustavni politički pristup, zbog čega revizionističke snage, na čelu s Rusijom, Kinom, Turskom, Iranom i Sjevernom Korejom podižu svoje glave”, piše Deutschlandfunk. U tom smislu, Europa mora “stegnuti pojaseve” i ozbiljno se uključiti u samostalni proces obnavljanja svoje obrane, ne oslanjajući se na Washington, navodi njemački list.

“Sustav međunarodnih odnosa je trenutno je pod pritiskom s mnogih strana”, za Deutschlandfunk piše novinar Markus Pindur.

“Revizionističke snage svugdje podižu svoje glave svugdje, a demokracije je loše nose u tom okruženju”, napominje autor.

“Putinova Rusija pokušava nadoknaditi svoju fantomsku imperijalnu moć pomoću rata u Ukrajini i Siriji. Prijetnje velikim vojnim vježbama na ruskoj granici su postale su rutinske. Vježba “Zapad-2017” je simulirala ogroman ruski napad na NATO”, tvrdi Pindur.

“Kina se pojavljuje kao neoimperijalistička sila i ima sve više pretenzija u Južnom kineskom moru. Čini se da i manji despoti jačaju. U Erdoganovu želju za regionalnom hegemonijom ne treba sumnjati. Iran potiče veliki sukob na Bliskom istoku i glavni je sponzor terorističkih struktura”, nastavlja njemački novinar.

 “Strašno je što SAD napuštaju svoju ulogu branitelja međunarodnog sustava temeljenog na jasnim pravilima. Istina, Sjedinjene Američke Države nisu uvijek slijedile pravila, ali su bile jamac demokratskog međunarodnog poretka i sigurnosti”, uvjeren je Markus Pindur.

“Od kada je Donald Trump u Bijeloj kući, više nema sustavnog političkog pristupa. U Siriji je zaprijetio Assadu s krstarećim projektilima, a zatim oslobodio ruke Putinu. Američko Ministarstvo vanjskih poslova je oslabljeno i lišeno čelnika. Trumpova politika odvraćanja Sjeverne Koreje je racionalna, ali njegova mladalački i ljutit ton na Twitteru potkopava bilo kakvu političku pouzdanost. Trumpova vanjska politika se može usporediti s pokušajem razumijevanja značenja beznačajnog”, napominje Pindur.

“Čak i ako Sjedinjene Američke  Države u Trump ponovno postanu pouzdan jamac međunarodnog poretka, Europljani bi trebali stegnuti pojaseve i poduzeti korake u jačanju vlastite sveobuhvatne obrane. Ovo je skupo i nepopularno, ali to je cijena stabilnosti međunarodnog sustava”, sažima autor Deutschlandfunka.

Naravno, za pretpostaviti je da bi na čelu te obrane trebala biti Njemačka, koja ima povijesna iskustva u ustroju oružanih snaga, a Francuska bi svojim arsenalom pružala nuklearnu podršku. Ostale zemlje bi vjerojatno imale status “topovskog mesa”, kao u Drugom svjetskom ratu, što je ideja koja kruži od prvog dana Trumpove prijetnje kako zemlje NATO pakta moraju izdvajati 2% BDP-a za oružane snage, inače neće moći računati na američku zaštitu.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
17 Grupirani komentari
7 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
22 Komentatori
Vlastimiralan fordDLMŽeljkiLauda Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Željki
Gost
Željki

čuj europske snage haha, pa jedino da mobilizirate crnce i arape jbt, ko da za vas ratuje, pederi, narkomanibi ostali bolesnici… pa vi europljani ste na izdisaju, ko debeli ostarjeli njemci ili pijani englezi dabbudu vojna sila, italijane i francuze suvišno je i pominjati… dok arapkinja vodi po šestero djece, bijela europljanka jaše konje i šeta kučiće, dok joj se muž kara u dupe sa mužem druge bijele europljanke haha

Ana
Gost
Ana

Je, vodi ona sestoro djece, a hrane ih isti ti europljani, pa se eto karaju uduplo.-u dupe i u glavu, jer mali arapici ce porasti, a doci ce arapici i tamo tebi samo cekaj. Nas musliman nikad nije bio i nece biti kao arapski musliman, a to ces skontati za koju godinicu, kad ti ona njemacka protuha posalje koji milijun. Onda ces i ti vjeruj cuvati i bulju i glavu, jer upamti, nasi muslimani za njih nisu i nikad nece biti pravi muslimani, to su mi svi oni ponavljali tijekom 10 godina rada s njima!

Željki
Gost
Željki

jebo je majku koga ti europljani hrane. Europljane hranimo mi, skupa sa crncima i arapima, nekad su nam kao kolonizatori uzimali sve i opustošili nam zemlje, a sada nasndrže zarobljene kao jeftinu radnu snagu, da, zarobljene, jer su nam uništili sve, a bilo koja zemlja ako se pokuša izdignuti slijedi uništenje, Libija je najbolji primjer. Ali doći će i naših pet minuta kada ćemo velikim bijelimbeuropljanima jebati majčinu čajku za sva vrečena.

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

Nije loše ponekad proviriti što se piše na “razvijenom demokratskom zapadu”, to je dobar način da se mi Slaveni uvjerimo da nismo samo mi rasadnik kretena i prodanih duša, kao i da je i tamo srednjostrujaško tzv. novinarstvo gotovo isključivo alat za propagandu.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam

Ne mogu. Sorry. Ne mogu više slušati laži ratnih zločinca. Da li taj naci medij zna, da se iz Ramsteina već 15ak godina bespilotnim letjelicama ubija civilno stanovništvo muslimanskih država? Preko 5000 civilnih žrtava u mučkim noćnim bombardiranjima lažne američke borbe protiv terorizma. O njima ne pišu. Da li isti medij zna da je Njemačka bila vojni aerodrom odakle su poljetali bombarderi na Jugoslaviju, Irak, Afganistan, Libiju, Siriju… Gospodine novinaru Goebelsovog neo-naci propagandnog medija, vaša država, vaša Njemačka, ima ruke oblivene krvlju isto kao i američki kasapi!!!

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Teški bullshit.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Za napisano je Markus Pindur zasluzio tri BLJUVA,ali mu se mora priznati da ima lijepi strojopis.

Sinisa
Gost
Sinisa

“”Europa je umorna – Francuska u sankcijama protiv Rusije traži prostor za “manevar”””
Nermine brisi clanak i pisi drugi:”Evropa nije umorna,cim imaju snage ovakve ovakve budale pratiti!” .

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac

Revizionisticke snage.. Deutchlandfunk (nikad čuo).. čuveni Markus Pindur.. pa majku mu kog ćemo citirat sljedećeg.. Petra Stošića?

Citac
Gost
Citac

Ovo je definitivno najteza glupost ispisana do sada. Kako je posla ova godina, nadam se nije i jedina.

Alen
Gost
Alen

Koji ratohuskacki tekst…decki su zaboravili ’45-u

Jim
Gost
Jim

Ovog nesretnika pindura treba odvesti u guantanamo da malo osjeti demokraciju na svojoj kozi bas me zanima kako bi onda zborio.

neko ime
Gost
neko ime

sag gosin Pinđura ne mo’š optužit za revizionizam kad se on toga prvi sjetio. trebalo li bi sve financijske revizore optužit za revizionizam…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Je li ovo pisao Julian Ropcke alias Markus Pindur?

gcotar
Gost
gcotar

Sine Admine. Ko ti je ovaj avtor teksta L.R. ? Tu smo da čitamo logično i razmišljamo logično . I to volimo . Bolje bez članka , nego bez kvalitete .

neko ime
Gost
neko ime

Logično redakcija

Vlastimir
Gost
Vlastimir

To je dobar izgovor za stvaranje 4 RAJHA.

DLM
Gost
DLM

4-rajh je uveliko stvoren (ostaje samo jos neki ekser da se ukuca i sve pet) samo izgleda su zaboravili tebi javiti Vlastimire!
Ali moram ovo ‘nataknuti’ cuj – “.. SAD napuštaju svoju ulogu branitelja međunarodnog sustava temeljenog na jasnim pravilima..” cuj ovaj biser majko mila. Oni se boje da ce im neko uskratiti pravo da siluju ubijaju, utjeruju demonkraciju, dominaciju i hegemoniju najgore vrste (to je ono kad zrtva bude sretana sto je silovana jer nije svesna toga), dodju rasture privredu, preuzmu bankarski sistem onda ostanu mladi a koliko vidimo eto i njih da im peru guzice….
E pa kad nekom peru guzicu djab-djabe, normalo je da trazi i da govori da je to savrsenstvo, razumljivo za njega a za robove to je bio i ostao pakao!

Vlastimir
Gost
Vlastimir

Baš tako.

Lauda
Gost
Lauda

Fašističke falange izlaze iz senke “demokratije” i otvoreno nastupaju koristeći zamenu teza. Gebelsov potomak drznuo se skinuti masku i otvoreno propagirati liberalni fasizam kojem više ni maska demokratije ne može sakriti izobličenu facu manijakalnog fašiste!

alan ford
Gost
alan ford

Deutschlandfunk nije list već radio (funk na njemački=radio) i to državni radio. Koji se bavi samo politikom. Deutschlandfunk je kao i svi njemački državni i gkavni privatni mediji, pod kontrolom Washingtona, odnosno “duboke države”=(ciohazarska mafija “kosher nostra: FED i CFR). Zato je ovo što piše taj Pindur (na portalu Deutschlandfunka) hrpa proljeva koji smrdi na Rockefellera i Sorosa i koji nije ni dostojan da ga se čita.

šema; kako CFR sve kontrolira, gore na vrhu stoji CFR (Vijeće za vanjske poslove)- plavi kvadrati počevši s lijeve strane, odozgo prema dolje: Militar (=vojska)→Think Tanks & Experten →NGOs (=nevladine organizacije ili udruge)→Nachrichtenagenturen (=novinske agencije)→PR Agenturen ( PR-public relations–agencije za javnu kamapnju)→Geheimdienste (obavještajne službe)→Regierungen (vlade):
comment image

evo još jednom- šema, tko upravlja svim glavnim njemačkim medijima, državnim i privatnim, bez razlike: CFR: koji stoji na vrhu piramide, (plus američki National Security Council plus NATO)…

comment image

Ive
Gost
Ive

Sve EU clanice van iz NATO i osnovati vastitu EU odbranu, u koju absorbirati sve nacionalne armije.

NSU
Gost
NSU

I to na čelu sa Rusijom!

DLM
Gost
DLM

dobar dobar, da si samo spomenuo SSSR moglo ga je strefiti sto!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik