Strateški grad u Donbasu oslobođen

Severodonjeck
35 komentara

Najveći grad Severodonjeck došao je pod potpunu kontrolu Narodne Republike Lugansk, izjavio je u subotu glasnogovornik ruske vojske, general-pukovnik Igor Konašenkov.

On je rekao da su gradovi LNR Severodonjeck i Borovskoje, zajedno sa naseljima Voronovo i Sirotino, “potpuno oslobođeni” nakon “uspešnih ofanzivnih operacija” republičkih snaga, koje su podržavale ruske trupe.

Današnja objava znači da je “cijela teritorija lijeve obale rijeke Severski Donec unutar granica Luganske Narodne Republike došla pod njenu punu kontrolu”, dodao je portparol.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je Severodonjeck “epicentrom konfrontacije u Donbasu”.

„Tamo se na mnogo načina odlučuje o sudbini našeg Donbasa“ , tvrdi on.

U petak je Sergej Gajdaj, koga Ukrajina smatra šefom Luganske oblasti, objavio da je vojnicima te zemlje naređeno da napuste Severodonjeck. Ranije je rekao da je uništeno 90 odsto grada.

Pošto je rat u Ukrajini u petak prošao četiri mjeseca, ruske snage nastavljaju da zauzimaju teritoriju u Donbasu.

Ranije ovog mjeseca, najviši ukrajinski komandant, Volodimir Karpenko, otkrio je da je njegova zemlja izgubila do 50% svog teškog naoružanja, uključujući 400 tenkova, od početka ruskog napada krajem februara.

Karpenkova najava uslijedila je ubrzo nakon što je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič otkrio da su oružane snage zemlje izgubile oko 10.000 pripadnika. On je, međutim, tvrdio da su gubici Moskve nekoliko puta veći. Nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoju tvrdnju. Brojke koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije o gubicima ukrajinske vojske znatno su veće od onih koje je naveo Arestovič – 23.367, zaključno sa 18. aprilom.

Moskva nije otkrila svoje nedavne gubitke u vezi sa opremom ili ljudstvom.

Rusija je napala svoju susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi se dvjema regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

LuganskrusijaSeverodonjeckukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
1 godina prije

Ovako je i hitler oslobadjao , razumljivo ali svemo dodje kraj.

Cudno
1 godina prije

Ako Rusi ne oslobodi cijelu ukrajinu I ne protjeraju svih 30 miliona nacista biti cu razocaran

1 godina prije

Dobar naslov. Oslobođen… Jer danas neki ljudi upotrebljavaju navednice, ne znajuči zašto…
Kao i ja neznam, gdje je nestalo 2500 vojnika, koji nisu imali izlaza….

Herc
1 godina prije

Sljedeći je Lisičansk,pa Slovjansk ,Kramatorsk i rat je gotov do konca jeseni kako su se dogovorili

Mahatma
1 godina prije

Rusi izgubili 10000 tenkova uz 80000 mrtvih vojnika – kažu izvori bliski Kremlju, navodi britanska obavještajna služba.

404
1 godina prije

Zelenski jutros ustao, otišao do klavira, skinuo gače i na klavir odsvirao “jesen stiže dunjo moja”….

ZZ Top
1 godina prije

Cestitam redakciji logicnog zbog dosljednosti u pisanju onoga za sto smatraju istinom, tu su nepokolebljivi a tome svjedoci i ovaj naslov. Apsolutno se slazem da Rusi u ukrajini nista ne osvajaju vec oslobadjaju svoje. Elaborirati necu, jer oni koji se slazu sa ovim naslovom znaju o cemu pisem. Jedino sto bih dodao jest to, da primjecujem odredjenu nervozu u komentarima rusofoba. Cini mi se da instinktivno osjecaju,kako je vrijeme hegemonije i nedodirljivosti osovine zla usa/eu /vb iza nas. Posebno me nasmije kada puni brige i sazaljenja pisu o ljudskim i materijalnim gubitcima vojske RF i narodne milicije Donbasa. Ono sto bih preporucio rusofobima jest to, da se ne pocnu osjecati previse sigurno s obzirom na relativno lagani tempo RF i da ne zazivaju direktno ukljucivanje nato snaga u ovaj unutrasnji sukob RF. To bi bila fatalna greska koja se nebi ispravila padom prastarog drona, vec bi poletjeli iskanderi,kalibri,kinzali a u… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Al vam je Putin utjerao strah intervencijom u Kazahstanu gdje je sve rijesio sa dan i po.
Kazahstan je bio jedan balet, a sad gledamo Krcko Orascic.

Max
1 godina prije

Rusija pobjeđuje polako ali sigurno.

Lucija, prva
1 godina prije

Najnovije zabavne vijesti: koza aktivirala mine u minskom polju i – ubila 40 Rusa.

Vidjeli smo sliku koze. Koja je ostala živa. 😌😄

Daily mail piše o U – turnu, okretu projektila za 180° i – povratku na mjesto ispaljivanja…😄

Lucija, prva
1 godina prije

U Kijevu pogođena meta napada, tvornica vođenih raketa zrak-zrak “Ayrtom” u Kijevu i potpuno uništena.
Navodno je bilo 14 eksplozija u Kijevu.

Pogođena je i tvornica sa 80 Poljaka unutra.

Btw onima koji su tvrdili da je pogođen vrtić jedan je odvratio pitanjem: “Kakve su to bebe koje mogu sastavljati projektile”? 🙂

Meštar
1 godina prije

Nije oslobođen, okupiran je

Partizan
1 godina prije

Da li je kao u naslovu “oslobođen” ili je okupiran, ko će ga znati… Istina je negdje po sredini…

Partizan
1 godina prije

To što ste vi neabortirani rusofobi povjerovali u tri dana do Kijeva, to je još jedna pobjeda Rusije! Kijev nikada nije bio cilj.

Partizan
1 godina prije

Bio je Minski sporazum kojeg su jamčile Njemačka, V. Britanija i Francuska i pokazalo se da su njihovi potpisi samo mrtvo slovo na papiru! Kad ne mogu zaštiti Ukrajinu kako će zaštititi svoje kolonije po Africi, Aziji i L. Americi? Afrikanci, azijati i latino-amerikanci, uzmite vlastitu sudbinu u svoje ruke i oslobodite se kolonijalnog statusa!

VENTILATOR
1 godina prije

GOSPODINE MIŠO T. IGOR KONAŠENKOV NIJE GENERAL PUKOVNIK NEGO GENERAL POTPUKOVNIK

Putin Sila
1 godina prije

Oružane snage Rusije i Narodna milicija LNR ušle su u Lisičansk odjednom iz pet smjerova, u gradu se vode aktivne borbe, rekao je izvor blizak Narodnoj miliciji. Prema njegovim riječima, ukrajinski militanti eliminiraju britanske i poljske plaćenike kako ne bi bili zarobljeni. Izvor TASS-a je rekao da se “zbog aktivne ofenzive obruč sužava prema centru grada”. Prema izvoru, “ukrajinskim militantima je naređeno da likvidiraju strane instruktore u Lisičansku i Severodonjecku” kako “ne bi bili zarobljeni”. Prema njegovim riječima, instruktori “imaju određene informacije o aktivnostima stranih obavještajnih službi u Donbasu”. Prema izvoru, snage LPR-a pronašle su “nekoliko spaljenih leševa stranih plaćenika”. Prema izvoru, “bilo je moguće utvrditi da se radi o plaćenicima iz reda Britanaca i Poljaka”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI