Svaki treći Kanađanin svoju zemlju doživljava kao rasističku, ali stavovi se veoma razlikuju prema polu, starosti i političkoj stranci, pokazuje anketa

Kanada
10 komentara

Otprilike 34 % Kanađana vjeruje da živi u “rasističkoj državi”, tvrdi nova anketa. Međutim, ta gledišta su izraženija u nekim demografskim kategorijama od drugih.

U anketi Instituta Angus Reid objavljenoj u ponedeljak, 54 % žena mlađih od 35 godina bilo je spremno da osudi Kanadu kao rasističku, dok se samo 21 % muškaraca starijih od 55 godina složilo s tim.

Zapravo su mlade žene bile spremnije od nebijelih stanovnika da zauzmu negativan stav o rasnim odnosima. Istraživanje je pokazalo da 42 % nebijelih Kanađana zemlju vidi kao rasističku. Među ženama starijim od 55 godina, 30 % se složilo da je Kanada rasistička.

Konzervativci i nacionalisti rjeđe su zemlju doživljavali kao rasističku, sa samo 18 % ispitanika Konzervativne stranke i 13 % glasača bloka Quebecois koji su se složili s tim pojmom. Suprotno tome, 55 % članova Nove demokrate označilo je Kanadu kao rasističku, dok su se glasači Zelene stranke i Liberalne stranke složili po stopi od 54 %, odnosno 38 %.

Ukupni rezultat je više od jedne trećine ispitanika koji vide svoju zemlju kao rasističku, što može izgledati iznenađujuće za naciju poznatu po ljubaznosti i prihvatanju imigranata. Ali drugi odgovori sugerišu da bi, u mjeri u kojoj su učesnici ankete bili reprezentativni za stavove Kanađana prema rasi, rasizam mogao biti precijenjen.

Anketa je pokazala da 85 % Kanađana vjeruje da je zemlja ojačana stanovništvom iz različitih etničkih i rasnih grupa. Drugim riječima, složili su se sa onim što je premijer Justin Trudeau više puta rekao da je „različitost naša snaga“.

Kanadski procenat nebijele populacije skočio je sa 4,7 % 1981. na više od 25 % trenutno, a odnos će se popeti na oko 34,4 % 2036, prema vladinim podacima.

Samo 12 % anketiranih, uključujući samo 11 % bijelih Kanađana, reklo je da vjeruje da su neke rase prirodno superiornije od drugih. 18 % nebijelih učesnika takođe se složilo sa tom tvrdnjom. Samo 18 % svih učesnika reklo je da bi radije živjelo pored nekoga svoje boje kože, što je manje od 28 % u istraživanju iz 1994. godine.

Angus Reid institut je takođe otkrio da će najjači zagovornici raznolikosti – dio populacije koji je najviše zabrinut zbog rasizma – gotovo dvostruko vjerovatnije od samih nebijelaca izjaviti da je policija rasistička, sa 83 % prema 42 %.

Anketa je pokazala da se Kanađani mnogo češće osjećaju rasno inferiornim nego rasno superiornim, a 21 % je reklo da su „tretirani kao autsajderi“. U stvari, 30 % autohtonih Kanađana složilo se sa tim stavom, u poređenju sa 17 % bijelaca i 29 % nebijelaca.

anketakanadarasizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
2 godine prije

Pa naravno. Žene. Bijele žene i to ponajviše one mlađe. “Emancipirane”. I onda kad čovjek kaže da su one kancerogeno tkivo koje uništava zapadnu civilizaciju i bijelu rasu i da bi za spas naše kulture i rase (ako se još uopće može spasiti) ženama trebalo pod hitno oduzeti pravo glasa, onda si “seksist” i “mizoginist”.

Iako, kad pogledam zemlje poput baš Kanade, nemam nikakav poriv to pokušati spašavati.

A tko su ti “autohtoni Kanađani”? Da nisu one indijanske i eskimske pijandure koje žive od (prilično obilne) socijalne pomoći i od države dodijeljenog monopola na kockanje i za vlastitu lijenost, nesposobnost i sklonost porocima okrviljavaju “rasizam” odnosno bijelce. A pritom ogromnoj većini njih na pamet ne pada malo zasukati rukave i izgraditi si bolji i produktivniji život.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI