„Sve“ članice NATO-a podržavaju članstvo Ukrajine

Jens Stoltenberg
46 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za Washington Post da su se sve zemlje članice složile da prihvate Ukrajinu nakon što ona porazi Rusiju. Također je otkrio da je vojni blok predvođen SAD-om počeo podržavati Kijev 2014. godine.

U intervjuu, obavljenom prošle sedmice u sjedištu bloka u Briselu i objavljenom u utorak, Stoltenberg je rekao redakciji WP-a da se “svi saveznici u NATO-u slažu da će Ukrajina postati članica alijanse”.

“Onda je pitanje kada, a ja vam ne mogu dati vremenski okvir o tome”, dodao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je to već jednom rekao, prošlog mjeseca kada je posjetio Kijev. Ovo je izazvalo odgovor mađarskog premijera Viktora Orbana u jednoj riječi , koji je sugerirao da se blok zapravo nije potrudio da dobije saglasnost Budimpešte.

Stoltenberg je za Post rekao da NATO trenutno pomaže Kijevu da “pređe sa opreme, doktrina i standarda iz sovjetskog doba” i postane “interoperabilan sa NATO snagama”, dok reformiše i modernizuje njihove vojne i odbrambene institucije.

Sada je hitan zadatak osigurati da Ukrajina prevlada kao suverena, nezavisna nacija, jer ako Ukrajina ne pobijedi, onda nema pitanja o kojem bi se uopće raspravljalo.

Prema Stoltenbergu, NATO ima dva temeljna zadatka “u ratu”, jedan je da “podrži Ukrajinu”, a drugi da spriječi eskalaciju “dodajući da je apsolutno jasno da mi nismo strana u sukobu”. Raspoređivanje 40.000 vojnika u istočnu Evropu također pomaže u izbjegavanju eskalacije s Rusijom, tvrdi on.

Bivši norveški premijer, koji je vodio NATO od oktobra 2014. godine, također je otkrio da su SAD, Kanada i Velika Britanija pružile 78 posto podrške bloka Ukrajini, te da obučavaju kijevske trupe od 2014. godine.

“Rat u Ukrajini je iz temelja promijenio NATO, ali onda morate zapamtiti da rat nije počeo 2022. Rat je počeo 2014.”, rekao je Stoltenberg za Post, napominjući da su sve članice bloka “značajno povećale” svoje vojni troškovi od tada.

Ukrajinsku vladu srušili su nacionalisti koje podržavaju SAD u državnom udaru u februaru 2014. godine. Nove vlasti su brzo krenule u nasilno slamanje svake opozicije, što je navelo Krim da traži zaštitu od Moskve. Protesti protiv pučističke vlade naišli su na masakr u Odesi, teror u Harkovu i „kaznenu ekspediciju“ protiv Donjecka i Luganska, koji su odgovorili proglašenjem nezavisnosti.

jens stoltenbergNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

Orban: Laze ko pas!

nekoime
11 mjeseci prije

Nakon što Ukrajina porazi Rusiju? To pada u šesti ponedjeljak u mjesecu poslije Svetog Nigdarjeva?

nekoime
11 mjeseci prije

Ukratko, NATO je u ratu s Rusijom od 2014:

tihobl
11 mjeseci prije

Nego sta bi sa kontraofanzivom?
Prodjose svi rokovi, a kisa je davno prestala.
Sta bi sa onolikim silnim isporukama oruzja?

Antee
11 mjeseci prije

Lakonski odgovor na ovo…
Ako porazi Rusiju.
Ako.

Rudar
11 mjeseci prije

Ma naravno, da imaju mooda napali bi drirektno Rusiju, ovako samo navlače Rusiju da ispadne glavni krivac za veči sukob, gdje, pa u Europi.
Nadam se da do toga neće doči a ako dođe, da to bude kraj ovakve nakaradne EU zajednice i terorističkog NATO saveza.

Гавран
11 mjeseci prije

Nato novologika protumačena starozavetnom logikom glasi:
Nikada nećemo primiti Ukrajinu u Nato.

throne
11 mjeseci prije

BBBBLLLLLLLAAAAAAA
To stotenbudala zbori, i nista mudro ne kaze, sem da nam je zbog takvihi diota i budala krvavi rat sve blizi i blizi.

fujjjj ljigave gamadi na vjesala s njim isto kao i one u Nimbergu 1945. godine.

GMBH
11 mjeseci prije

Norvežanin bi silom želio da Europa i USA zajedno ne samo oružjem nego i ljudstvom napadnu Rusiju. I neće stati dok ih se ne prisili. Čovjeka se drži za riječ, a vola za rogove. Norvežanin očito Putinova upozorenja ne razumije. Hvala Bogu da Rusija ima superiorno oružje i sve je bliže čas kada će na brutalan i teži način NATO tu činjenicu morat uvažiti. Kina i Iran u takvom multinacionalnom sukobu sigurno neće sjediti skrštenih ruku.

Ivan
11 mjeseci prije

Do kada ce ova krmaca Ursula hodocastiti po Ukrajini? Pa sto nisu Rusi poslali jedan dron i rijesili nas te ukrajinske kurvetine skupa s njezinim majmunom Zelenskim?

Steve
11 mjeseci prije

Kada vidim ovog padavičara…

Kiko
11 mjeseci prije

Položaj Rusine u svijetu najbolje se vidi po tome tko je bio na proslavi u Moskvi. Ni Indija ni Kina, a za druge da i ne govorim. Ajmo malo o BRICS-u. Pada izvoz energenata koji se inače prodaju po mizernim cijenama. Zaustavljen izvoz naoružanja. Rat s Ukrajinom je totalna anti reklama za rusko naoružanje. Kako dalje? Što duže bude ovaj rat trajao to teže za Rusiju.

Dux
11 mjeseci prije

NATO se priprema, 40 000 ovdje, 15 000 tamo, borbeni avion na neko drugo mjesto, sve rade da “opkole” Rusiju, a pošto od Ukrainske ofenzive izgleda nema ništa, vjerovatno će inscenirat nešto da bi napali sa svih strana, možda to bude nuklearka u Zaporižju, ko ugrožena ili tako nešto, mislim da će se ovo dogoditi vrlo brzo, pogotovo što im ni vrijeme ne ide na ruku, izbori u SAD, a premda su Trumpa ” već osudili”, Biden im ni dalje ne stoji dobro, a samo ako on bude ponovo izabran mogu nastavit ovo sranje u Ukraini, mislim da nijedan drugi kandidat to ne podržava u ovolikoj mjeri. Ako se slučajno ovako nešto dogodi, iskreno se bojim reakcije Rusa.

Max
11 mjeseci prije

NATO radi na eskalaciji rata primanjem Ukrajine.

Grdi
11 mjeseci prije

Jeste pitali gradane tih zemalja ………… ili mislite da su ti gradani vasa privatna prcija ? …..

Grdi
11 mjeseci prije

Za plakati je kakvi ljudi danas vode europu i za koga ……

vinko ivankovic
11 mjeseci prije

Mislm da bi Meksiko trebao napraviti sporazum sa Rusijom u pogledu sigurnosti obje nacija i jacem povezivanju na vojnom planu !

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za Washington Post da su se sve zemlje članice složile da prihvate Ukrajinu nakon što ona porazi Rusiju.”
Jbt, što vuku te Ukre za nos, to je nevjerojatno.
A ovi naivni kao ovce.

vrlodrag
11 mjeseci prije

Kakav lažljivi skot.Bezlični lazljivi pasji skot

Sava Savanovic
11 mjeseci prije

Samo jos da na karti nadjete mesto gde cete napraviti tu vasu ukrajinu, stare vise nema. Nego, zapad se kockao sa pomaganjem ukrajine naoruzanjem koje ce naplatiti sa plodnom zemljom koju su nameravali da uzmu posle rata, ali to je racun bez krcmara. Pukli su!

Ico
11 mjeseci prije

tzv država Ukrajina će pobijediti Rusiju kada na qrcu naraste nokat!

Ivan
11 mjeseci prije

Ovo smece je trebalo medu prvima zatuci..

goran
11 mjeseci prije

ja gradjanin jebene europe ne podržavam ulazak nacističke ukrajine u nato savez.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Opet, pred par dana; Zelenski i BlackRock. “Korisnici „Tvitera“ kritikovali su sastanak predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog sa rukovodstvom američke investicione kompanije „BlackRock Asset Management“. Podsjetimo se… (BlackRock), u pitanju je najmoćniju finansijska kompanija koja upravlja imovinom vrednom 9 biliona dolara od juna 2021. godine. To je više od bruto domaćeg proizvoda svih zemalja na svetu, osim SAD-a i Kine. Za samo 33 godine, kompanija je izrasla ni iz čega i postala najveća i najpouzdanija kompanija za upravljanje imovinom i „kompanija koja poseduje svet“, kako su mnogi naveli. Blumberg je kompaniju nazvao i „četvrtom granom vlasti“ jer formira kabinete iz senki uoči predsedničkih izbora, a navodno je upletena i u program Federalnih rezervi.”webtribune – BlackRock is also the sole shareholder and owner of shares in the four largest Australian banks. The company has hands-on everything. The German postal system, Commerzbank, and Deutsche Bank in Germany, followed by Lloyds Bank in the UK,… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“…nikada jugoistok ukrajine nije bio dio nijedne druge države osim rusije. lavov je bio prvo dio austrougarse a nakon ww1 zapadne djelove ukrajine je pripojila poljska. staljin je i ušao u ww2 radi ukrajine.tako je rumunjskoj oteo bukovinu,čehoslovačkoj ruteniju a versajskoj poljskoj zapadne krajeve ukrajine.. u tim krajevima su ukrajinski nacionalisti poklali i pobili 100 000 poljaka…….na prostoru jugoistoka ukrajine su sirovine,pogodne komunikacije i taj se prostor može iskoristit za asimetrični rat na jugu rusije i kavkazu……drugo ukrajinci jesu dali možda najveći doprinos pobjedi nad wermachtom ali koji ukrajinci..gdje su danas u ukrajini spomenici i ulice malinovskom,timošenku,chernakovskom,žukovu….. … što vi soroševci kažete na vojnu upravu u donbasu,ubojstva proruskih političara,granatiranje donjecka.jesu li to te demokratske vrijednosti”? komentar fb na tekst Jakovine na indexu. A koji sasvim sigurno zna ove stvari. Ali ..zov gospodara? O.K. Pripadao je Bizantu, nekad (JI Ukrajine). Vladimir, onaj ruski princ koji je prihvatio kršćanstvo, je osvojio Krim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI