Švedska razmišlja o proizvodnji oružja za Ukrajinu

Oruzje za Ukrajinu
26 komentara

Švedska bi mogla početi proizvoditi oružje za Ukrajinu kako bi pomogla u suprotstavljanju ruskoj vojnoj ofanzivi, ali konačna odluka o tome nije donesena, otkrio je u četvrtak ministar odbrane Peter Hultqvist.

U razgovoru za švedski emiter SVT, Hultqvist je opisao tri glavna projekta usmjerena na pomoć Ukrajini, koji su pokrenuti na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Kopenhagenu u četvrtak, kojoj su prisustvovali ministri odbrane iz 17 zemalja.

Prema Hultqvistu, zapadne zemlje se spremaju za dugoročni sukob u Ukrajini i spremne su pomoći zemlji u vojnoj obuci, uklanjanju mina i proizvodnji oružja. Donatorski događaj također je vidio da su ministri odbrane pristali da dodijele dodatnih 1,5 milijardi eura (1,54 milijarde dolara) za vojnu pomoć Kijevu.

Ministar je insistirao na tome da Ukrajince treba obučiti za čišćenje mina koje su postavile ruske snage, što je “veliki problem”.

Hultqvist je također sugerirao da proizvodne linije naoružanja, prvenstveno artiljerijskih sistema, mogu biti raspoređene u različitim zemljama kako bi mogle “proizvesti oružje i direktno ga isporučiti Ukrajini”. Ministar je napomenuo da su Slovačka, Poljska i Češka rekle da su spremne da uđu.

“To bi značilo da bi naša podrška Ukrajini mogla postati dugoročno održiva. Jer će proizvodnja u svakom trenutku služiti njihovim potrebama”, dodao je.

O pitanju proizvodnje oružja za Ukrajinu, ministar je rekao: „To nije nešto što bih isključio, ali je prerano reći. Pozitivni smo u sva tri pravca, ali na kraju ćemo vidjeti kako će se sve to spojiti.”

Ranije ovog mjeseca, Švedska je rekla da će poslati 120 instruktora u Veliku Britaniju kako bi pružili borbenu obuku ukrajinskim civilima. Instruktori će “voditi osnovnu vojnu obuku za građane Ukrajine, podijeljenu u nekoliko kurseva obuke”, saopštilo je Ministarstvo odbrane nordijske nacije, dodajući da će njeno osoblje biti stacionirano u Britaniji između 12. avgusta i 31. decembra.

Početkom jula, Švedska se obavezala da će Ukrajini isporučiti dodatnu vojnu podršku, uključujući protutenkovsko oružje, malokalibarsko oružje i opremu za čišćenje mina, čime je ukupna podrška iznosila 500 miliona švedskih kruna (49 miliona dolara). U junu je Stokholm takođe obećao da će Kijevu poslati poluautomatske puške Barrett M82 sa municijom, zajedno sa protivbrodskim projektilima Robot 17.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne šalje oružje u Kijev, rekavši da to samo produžava sukob i povećava broj žrtava.

naoružavanjerusijaŠvedskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

I onda će, kada ih Rusi potaracaju, kukati kako su ih napali ničim izazvani, dok su mirno brali jagode.

Keki
1 godina prije

Od kojih sirovina? Sa kojom energijom? Mogu li platiti proizvodnju? Kako planiraju naplatiti proizvedeno?

tata mata
1 godina prije

dok se slaveni medusobno istrebljuju ,a prijatelji anglosaksonci ce lovu da zaraduju …jednu stvar putko nije naucio ,a to je da anglosaksoncima nikad ne smijes okrenuti leda ,,samo cekaju momenat da ti noz zabiju ako im odgovara i uvijek gledaju samo sebe .Najveca greska mu je sto je dozvolio odvoz zitarica ,,trebao je natjera gamad da pocrkaju od gladi

čudila se aman ja
1 godina prije

… nikad se češće nije koristio glagol RAZMIŠLJA nego od 12 mj 2019 pa sve do danas, a vršitelji te učestale radnje su razni stožeri,stručnjaci,političari . Da građani,eto znaju, da je koštalo velikog RAZMIŠLJANJA sve što su nam učinili.

danjan
1 godina prije

glupi šveđani…

Sir Oliver
1 godina prije

I tako nastavlja se borba do poslednjeg ukrajinca.Ovi što su pobjegli u EU šepure se sa bijesnim autima po Beču i drugim gradovima a sirotinja nek gine.

Max
1 godina prije

lijepo bi zaradili.

Fabijan
1 godina prije

“Borbena obuka ukrajinskim civilima”
od NATOa.Rusii razočaravaju! Trebaju poslati projektile na sve koji podržavaju rat! Johnson, Bajden, Šveđani, zapovjedništvo nato-a. Ovi Šveđani pametni ; mi proizvodimo alate a vi ćete ih kupiti od nas i onda ćemo svi biti sretni sa mnogo bojevih glava koje će da ispaljuju ukro civili a kada budu isti neutralizirani Rusi će odgovarati pred huškačkim sudom za zločin nad civilima! Ova zapad puca od demokracije, civilizacije i zaštite ljudskih prava! Cccc… ja pameti!

Nena
1 godina prije

Baš rešili da dobiju po njokalici

Dragan
1 godina prije

Iako narod svugdje pati zbog gluposti.. I Kina i Indija bi mogle pomoći ali očito.. Rusiji ne treba pomoć…Navijam za STOP WAR!!! Ali tome nema kraja…

Jomla
1 godina prije

… čišćenje mina koje su postavili rusi…
Yes, to je veoma potrebno!
Jbt, u kojoj to Ukrajini?

marmel
1 godina prije

A svedjanke bi mogle zamjenitu ukrajinke na prvim linijama bojisnica, nije losa ideja

CroExit
1 godina prije

Miroljubivi, uključivi i tolerantni liberalni Zapad. Kad čujem te floskule i onu o naprednom 21. stoljeću povraća mi se od muke.

Kalle balle
1 godina prije

Nema vise Svedske. Sjeverna Hazaria. Sve im vode iz vani. Medija, tv, politika. Crveni, plavi politicari svi poljube rukicu kabale.
Arapski i hebrejski uskoro prvi jezici. Svedski dodatni?

komšija
1 godina prije

Šveđani će sa svojim ludostima uskoro biti obojeni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI