Svi govore kako SAD ne žele napasti Iran i svi se kunu u mir baš kao početkom 1914.

40 komentara

Nepredvidivi američki predsjednik je od želje za mirom s Iranom, što je rekao nekoliko dana ranije, brzo prešao na prikrivene prijetnje nuklearnim uništenjem Islamske Republike. Donald Trump se popeo na propovjedaonicu svog Twitter računa , odakle je upozorio na “službeni kraj Irana”.

Konfiguracija vojne sile u Perzijskom zaljevu, pojačavanje napetosti između Sjedinjenih Država i Irana i šokantna agresivna retorika stvaraju eksplozivnu situaciju. Ponekad protagonisti kažu da ne žele rat. Ali baš kao što je pokazala skliska staza koja je 1914. dovela do Prvog svjetskog rata, eksplozija neprijateljstva može poprimiti vlastitu logiku.

Paradoksalno, prošlog tjedna su predsjednik Trump i njegov diplomat Mike Pompeo uvjeravali svijet kako Sjedinjene Države “ne traže rat s Iranom”. Isto je tvrdilo i vodstvo u Teheranu. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif je izjavio kako “Iran nije sklon probleme rješavati ratom”. Možda, ali nitko ne jamči da ga neće biti, pogotovo zato što su okolnosti prilično neizvjesne.

Uoči Prvog svjetskog rata su europske vođe bile jednako čvrsto uvjerene da se rat može izbjeći. Mislili su da će ih njihova racionalnost i modernost spasiti od katastrofe. Međutim, Europljani su se brzo bacili u vatru i nakon nekoliko “nekontroliranih akcija” je krenula lančana reakcija.

Danas je posebno ozbiljna nepredvidiva i zapaljiva priroda Trumpove retorike. Krajem prošlog tjedna je izjavio medijima “kako se nada da neće biti rata s Iranom”. Čak je aludirao na mogućnost budućih diplomatskih pregovora s Teheranom. Onda se, tijekom vikenda, Trump promijenio i, kao uvijek, na Twitteru upozorio kako će, ako Iran zaprijeti Sjedinjenim Državama, “to biti službeni kraj Irana”.

“Ako se Iran želi boriti, to će biti službeni kraj Irana. Nikada više nećete prijetiti Sjedinjenim Državama”, izjavio je Donald Trump.

Nije jasno što ga je na to natjeralo. Možda vijest o raketnom napadu na prazno američko veleposlanstvo u Bagdadu od strane iračkih milicija podržanih od Irana. Ili je možda netko spalio njegov hamburger, ali nema sumnje u to da je Trump u slučaju izbijanja rata pozvao na uporabu nuklearnog oružja protiv Irana. Kako se drugačije mogu tumačiti riječi “službeni kraj Irana”?

Republikanski senator Tom Cotton, ratoborni “jastreb” u politici prema Iranu, također podržava nuklearne napade u slučaju rata, rekavši za Fox Newsu da Sjedinjene Države mogu pobijediti Iran samo s dva napada, definirajući ih kao “prvi i zadnji napad”. To ne ostavlja nikakvu sumnju da političari u Washingtonu nuklearno uništenje smatraju kao dio rata protiv Islamske Republike.

Ali ta je misao vrijedna prezira. Razmišljati o genocidnom uništenju druge nacije pokazuje svo barbarstvo i nepravdu američkih vladara. Ali ta izopačenost nas ne treba iznenaditi. Uostalom, Amerikanci su jedini koji su ikada koristili atomsko oružje protiv neke nacije, kada su u kolovozu 1945. lansirali dvije bombe na Hirošimu i Nagasakiju, ubivši više od 200 000 civila.

Washington je oduvijek tvrdio kako ima “pravo” unaprijed koristi nuklearnu silu kako bi “branio svoje vitalne interese”. U desetljećima Hladnog rata su američki stratezi izradili planove za preventivne nuklearne napade na Sovjetski Savez i Kinu, znajući dobro da će njima pobiti milijune nevinih.

Trump je prethodno upozorio Sjevernu Koreju s nuklearnim uništenjem, hvalio se “bijesom nikad prije viđenim u svijetu”, a kada se obraćao Općoj skupštini Ujedinjenih u rujnu 2017. godine se vidjelo da ne poznaje granice. Kasnije je pokušao prevariti sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una s diplomacijom, ali se američka psihopatološka sila u bilo kojem trenutku može okrenuti barbarskoj agresiji, ako se odgovori Pjongjanga ne podudaraju s njegovim diktatima.

Trumpova najnovija retorička afera protiv Irana je provokativna. Govoriti o uništenju čitavog naroda nije ništa drugo nego proglašavanje rata. Ako je samo objava na Twitteru koja može izazvati izaziva požar, to je ludo i kriminalno. Danas u Perzijskom zaljevu jedan pogrešno ispaljeni metak može izazvati globalni sukob.

FOTO –  Aktualna situacija u Perzijskom zaljevu i području Afričkog roga

Vraćajući se na analogiju s Prvim svjetskim ratom, tom užasnom događaju  koji je izazvao 20 milijuna smrtnih slučajeva i ubojstva u industrijskim razmjerima, javnost mu se u to vrijeme u velikoj mjeri protivila. Političari, vojnici i carski vođe su krenuli u rat unatoč uvjeravanjima da ga neće biti. Kao da se u sukobe nacije išta pitaju.

Međutim, Prvi svjetski rat nije bio posve neobjavljen. Ono što je učinilo nasilje neizbježnim je bila konfiguracija vojnih snaga i međunarodnih napetosti koje su dovele da bure baruta, koje se punilo nekoliko godina, eksplodira zbog iskre s atentatom na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine, koji je doveo do katastrofalne lančane reakcije. Zato su i obećanja ovog američkog predsjednika “kako ne želi rat” bila prilično uznemirujuća.

Njegovo samozadovoljstvo je alarmantno. Trumpova administracija je učinila sve što je bilo u njezinoj moći kako bi napunila bure baruta u Perzijskom zaljevu. Od uništavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. s Iranom i jačanja gospodarskog terorizma nezakonitim sankcijama do slanja pomorske napadačke skupine s  nosačima zrakoplova i bombardere B-52  kako bi prijetila nuklearnim uništenjem.

Washington je jedini kriv za eksplozivnu situaciju. Za Trumpa i druge američke političare govoriti kako “ne žele rat” je smiješno ili dvolično. Imamo rakete ispaljene na američko veleposlanstvo u Bagdadu, jemenske bespilotne letjelice koje su napale saudijsku naftnu infrastrukturu i sumnju na sabotažu naftnih tankera u Perzijskom zaljevu. Iskre sa svih strana lete na bure baruta. Ponavljanje povijesti nije neizbježno. No, Washington je, stoljeće nakon završetka Prvog svjetskog rata, vraški dobro učinio sve da se povijest ponovi.

Zašto? Možda se ključ Trumpove politike na Bliskom istoku krije u njegovu predizbornom govoru iz 2016. godine kojeg možete poslušati s titlovima i prijevodom na naš jezik u obradi kolega s kanala Ehlibejt.

VIDEO – Donald Trump: Sve ću uraditi radi Izraela

 

Rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Ko bi pokušao vojno zauzeti Iran, trebaju mu enormno veliki vojni resursi još znatno veći resursi bili bi potrebni da se održi kakav- takav okupacioni režim. Vreme i prostor su najveća briga svakog osvajača. Šta osim gole sile , mogu Ameri ponuditi Irancima?!

Znaju iranske mule da u ovom trenutku niko nije u stanju Iran zauzeti i okupiranim držati. Prkose Amerima a za svoje održanje na vlasti su spremni platiti svaku materijalnu i ljudsku cenu.

Dakle, zveckanje oružjem može lako prerasti u oružani sukob ali totalni vojni poraz Irana je nerealan koristenje nuklearnog oruzja protiv irana je isto nerealno zbog situacije u svetu.
USA mogu voditi rat u Aziji ali ga ne mogu dobiti.

Adriana
4 godine prije

Da li je “košer” izvoditi nuklearne udare u ruskom dvorištu?

Laki Topalović
4 godine prije

Možda je stvarno odgovor svih odgovora u ovom govoru Trumpa? Inače ne slušam sve, sad jesam, strašno. Dobro, rekao je to pred AIPAC-om, pa bi netkorekao da je govorioono što oni žele čuti,. ali je to to…..

Baba Vanga
4 godine prije

Amerika i ne zeli pobjedu nego haos i to znaju najbolje da rade jer tad im rade fabrike oruzja a otmu sve sto mogu,ali mislim da je Iran veliki zalogaj i da ce odustati od unistenja a moguce je jedan udar raketni i nista vise.To je moje misljenje.

Laki Topalović
4 godine prije

Zapravo je ovako nešto slično nedavno govorio Putin oko projektila na ruskim granicama. rekao je da oni dalekometne ICBM imaju vremena uočiti i presresti ili provjeriti da nije greška u sustavu nadzora, ali iz Rumunjske ili Poljske, ako krene projektil, nema vremena ni za što, nego se odmah odgovara gađanjem na baze u Evriopi, ali i zapovjedne centre Pentagona. U onom krkljancu u Perzijskom zaljevi , jedan hitac s broda na iran ili protubrodski projektil prema moru će izazvati rat. Napad, simulirani ili stvarni ili greška u nadzoru > odgovor > odgovor na odgovor i ode sve u 3pm. Mislim da je tu rizik.

eu kolonija
4 godine prije

zna on dobro gdje mu je crvena linija. silu razumiju svi pa I trump, bio on buddala ili ne

burt
4 godine prije

ako šalju nova pojačanja kopnene trupe, podmornice i Patriot rakete znači da nije pitanje ako nego kad, tako je bilo i s Irakom, kad bi uspjeli u desetak dana uništit iransku mornaricu, avijaciju, protuavionsku obranu, vojne aerodrome, balističke projektile i podzemne silose i nametnuti Iranu primirje to bi bilo prihvatljivo ali ako bi se rat nastavio i pojačao to bi bio početak propasti ekonomije i naftne industrije u svijetu

Trubadur
4 godine prije

To je i meni jedina bojazan, da je Trump najviše Zionistički zadojen precjednik USrA u istoriji, pa bi mogao Bibi, da ga navede na glupost….. Inače sa rezonske strane, napad na Iran je glupost, pošto bez Turske, Pakistana, Iraka pa i nekih drugih entiteta, USrA nema strategijske dubine za ozbilniji napad…. Samo Perzijski zaljev, koji je usput rečeno nevjerojatno snažn branjen, ni iz daleka nije dovoljno za uspješan napad na Iran….

eks
4 godine prije

Uverio se ceo svet da su Amerikanci lažovi i zato se njima ne sme verovati. Samo naivni i politički diletanti veruju onome što kažu Amerikanci.

samo tako
4 godine prije

Rijetko viđena, naduta i bahata budala. Bilo bi mu bolje da ušuti

Guangzhou
4 godine prije

Jbt ovo je strasno koliko se politicki vrh USA klanja Cionistima. Historija nam govori da je svaki potez Britanske Imperije dok je bila najjaca svjetska sila bio u sluzbi stvaranje Izraela, a sad i Amerike kao vodece sile. Sta se to desava nije mi jasno. Otkud toliko puzanje pred Izraelom i otkud ovima tolika moc? Imam osjecaj da je Amerika obicna Cionisticka/izraelska provincija ili sredstvo sile za postizanje svojih mracnih ciljeva. Tolika vojna i medijska masinerija, nevjerovatno

Tomica
4 godine prije

Ono što uvijek tvrdim je da gomilanje naoružanja i prijetnje na kraju uvijek završe ratom. Takve aktivnosti, same po sebi, odražavaju želju da se vojno pobijedi ili bar obuzda druga strana a jedino što ih sprječava je neizvjestan ishod. Siguran sam da Trumpu nije stalo zauzeti Iran, uostalom to ne rade već odavno. Imaju dovoljno raketa i bombi da potpuno unište infrastrukturu i privredu Irana i vrate ih u srednji vijek. To im je savim dovoljno, ali još uvijek im treba neko “opravdanje” za takav napad. Vjerojatno zbog domaće javnosti a ne zbog svijeta. Nakon toga ide humanitarna katastrofa, pa primirje, pomoć sa starim lijekovima, zaraženim sjemenima, “investicijama” koje samo odnose novac itd. Svijet će, kao i obično, šutjeti ponavljajući stvari koje su SAD navele kao opravdanje i nikom ništa.
Nadam se da griješim ali ovo baš sluti na rat.

Mateja
4 godine prije

Gospod Jared bo naročil atentat na gospoda Bašarja. Potem bo konec žurke.

Brainstorm
4 godine prije

mogu ameri tuci iran sa sigurnosti ili uz nesto svojih zrtava. usudi li se iran uzvratiti sprzit ce im atomsku. sto onda?
ako ratoborna amerika moze bolje upravljati svijetom nego sadasnja onda ce postati ratoborna. svi ce se pokunjiti, prilagoditi i polako prihvatiti.

Ante
4 godine prije

Trump se ponaša za govornicom kao Muslini, sretan je jer mu mase plješću. Takvi su najgori.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Živio Iran!Smrt Usa i Izraelu

Miki maus
4 godine prije

Sumnjam da ce biti ikakvog rata izmedju US i Irana, a kamoli da US upotrijebi nukse. Ne zbog Irana, nego Rusije i Kine, ovo dvoje mora reagirati, zbog sebe, ne Irana. Retorika Trumpa je kao i kod ulicnog nasilnika, cisti blef, tko popusi, najebo je. Perzijska civilizacija postoji milenijuma sa usponima i padovima, ali postoji. Tko god misli krenuti na njih, ipak bi trebao tu cinjenicu imati na umu.

Max
4 godine prije

Dosadio sam već ali slažem se s kolegama Riddickom I Trubadurom A i sam sam to već puno puta napisao s zdravorazumskog stajališta napad na Iran je nemoguć uporaba atomskog oružja također Jer bi to dovelo do kraja svijeta.

Žile
4 godine prije

Samo vi idite na iran,i samo kavbojski šešir če ostat od vas hahahhaha

Arcibald Rajs
4 godine prije

Ako bih bio americki general i zeleo da unistim Iran i prekinem snabdevanje Kine naftom, ne bi mi bilo potrebno zauzimanje celog Irana, samo kopnenog pojasa uz Persijski zaliv! Time bih omogucio slobodnu plovidbu morem, prekinuo proizvodnju i prodaju nafte u Iranu i prigrabio iransko polje prirodnog gasa za sebe! Mislim da ovde nije u igri okupacija celog Irana, vec kidanje najboljeg dela i unistavanje ostatka daljinski…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI