Svi ‘pravi’ razgovori o Ukrajini trebali bi uključiti Rusiju

Ukrajina i Rusija
61 komentar

Sukob u Ukrajini je “poglavlje u dugogodišnjem rivalstvu” između Rusije i Zapada, prema brazilskom izaslaniku

Šef brazilskog izaslanstva na summitu o ukrajinskom sukobu koji je organizirala Saudijska Arabija izrazio je sumnju da se bilo kakav napredak može postići bez uključivanja Rusije u pregovore.

Glavni brazilski predsjednički savjetnik, Celso Amorim, dao je primjedbe putem videolinka prvog dana skupa u Džedi, na koji Moskva nije bila pozvana.

“Svaki pravi pregovori moraju uključivati sve strane. Iako je Ukrajina najveća žrtva, ako stvarno želimo mir, moramo nekako uključiti Moskvu u ovaj proces”, rekao je, prema kopiji njegove izjave koju je prenio brazilski portal G1.

Nekih 40 zemalja pozvano je na pregovore Saudijske Arabije za vikend, ali ostaje nejasno koliko će nacija poslati izaslanstva ili se pridružiti pregovorima na daljinu.

Mnoge nacije pozvane na summit do sada su se opirale pritisku SAD-a da stanu na stranu u krizi, videći sukob kao posrednički rat između velikih sila u kojem ne žele sudjelovati.

Prethodno je razgovore odbacio meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji je sastanak nazvao “besmislenim” ako Rusija nije prisutna.

“Ovo nije samo sukob između Rusije i Ukrajine”, dodao je šef brazilske delegacije u subotu, prema New York Timesu. “Ovo je također poglavlje u dugogodišnjem rivalstvu između Rusije i Zapada.”

Moskva je i dalje skeptična prema bilo kakvom “mirovnom planu” koji će biti predstavljen u Džedi, rekavši da je summit puki pokušaj Zapada da uvjeri neutralne zemlje da podrže takozvanu “mirovnu formulu od deset točaka” koju je predložio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je reklo da pregovori u predloženom formatu predstavljaju “pokušaj iskorištavanja iskrenih namjera [sudionica] zemalja za stvaranje antiruske koalicije”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da ukrajinski plan poziva Rusiju na “potpunu kapitulaciju” i zažmiri na progon etničkih Rusa od strane Kijeva. Međutim, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija paziti na saudijski sastanak, ponovivši da je Moskva uvijek pozdravljala pokušaje da se sukob riješi mirnim putem.

U međuvremenu, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da razgovori “neće biti beskorisni” ako “pomognu Zapadu da shvati da plan Zelenskog nema perspektivu”.

Brazilpregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
8 mjeseci prije

Vrijeme za prave razgovore je bilo 2014/15. sada će biti “razgovori” samo kada jedna strana pristane na kapitulaciju. Za sve drugo je prekasno, previše ljudi je poginulo-stradalo da bi to stalo nekakvim razgovorima i polovičnim dogovorima.
Čisto gubljenje vremena.

Mrdomir
8 mjeseci prije

“ako “pomognu Zapadu da shvati da plan Zelenskog nema perspektivu”. —————————— Nema problema. Znaju kauboji kako se poboljšava perspektiva. —————————— Sprema se ubistvo Zelenskog? “Dani su mu odbrojani” SAD nameravaju da fizički uklone ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i okrive Rusiju za njegovu smrt, rekao je bivši operativac CIA Leri Džonson. “Zapad na ovaj ili onaj način želi da eliminiše Zelenskog, a potom za to okrivi Rusiju kako ne bi preuzeo odgovornost za njegovo ubistvo”, sugerisao je bivši operativac CIA i odseka Stejt departmenta za protivterorizam Leri Džonson. Prema njegovim rečima, ukrajinskom lideru nije ostalo još mnogo vremena na položaju predsednika. “Njegovi dani su odbrojani”, dodao je Džonson. “Politiko” je ranije objavio da Ukrajina ima plan u slučaju ubistva Zelenskog, to jest da će njegovu poziciju, kako je i predviđeno tamošnjim ustavom, preuzeti predsedavajući ukrajinskom parlamentu Ruslan Stefančuk, koji inače ne uživa veliku podršku stanovništva. Portal je naveo da se pitanje… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Sa pljačkašom koji neče vratit ukradeno ne treba razgovora to bi radile samo budale

Tjeskoban Jelačić
8 mjeseci prije

Kako se dogovoriti sa bolesnim zapadom?

tihobl
8 mjeseci prije

Obicna PR budalastina.
Zamislite da je Rusija u Teheranu organizovala razgovore i pozvala Venecuelu, Siriju i Bjelorusiju pa da raspravljaju o buducnosti bivse Ukrajine..

Max
8 mjeseci prije

I treba.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Sa lopovom nema razgovora dok ne vrati ukradeno

hiber
8 mjeseci prije

Sto se zapravo događa u Kini? Na čelo vanjskih poslova dosla je osoba koja nije bas sklona Rusiji, smjene u vrhu vojske i to nuklearnom odjelu. Kinezi i Ameri se sve vise druže, a zemlja kojoj najmanje odgovara dugi Ukrainsko-Ruski rat je Kina. Tako da Rusija poprilično nervozno kibicira Džedu. Uz to istice ultimatum nigerskim askerima za puštanje predsjednika Arapa.

8 mjeseci prije

Dvije su mogućnosti , ili će prijetit kinezima i arapima , što je malo vjerovatno ili će preko njih poslati ponudu rusiji , što je realnije…

Njokar
8 mjeseci prije

Sa “kolektivnim zapadom”, odnosno amero anglosaksonskim kolonizatorima, sada XXI stoljeća (ustvari perfidnim i dugoročnim komadačima Ruske Federacije), nikad, ali baš nikad Rusi i Rusija ne bi trebali više pregovarati!
Samo kompletirana Novorusija ( u RF) i dolazak/povratak na Dunavsko ušče iste, RF, te potpuno pacificiranje i denacifikacija NEUTRALNE Ukrajine je zadovoljavajuće rješenje, a dugotrajniji mir (i u Europi) izlazak iz NATO saveza svih onih država koje su u njega ušle poslije pada Berlinskog zida.

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Štetu na ruskim brodovima u Crnom moru, analitičari procjenjuju na oko tri zračna napada diljem Ukrajine…

P.S.
Blinken: Predsjedniče, zvao Vas Zelenski…
Biden: Šta sad ‘oće?
Žali se da instrumentna ploča F-16 nije prevedena na jezik velikih sila.

Panonicus
8 mjeseci prije

Ukratko..,selo gori,a baba se (i dalje) ceslja.

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Citat iz filma Pad Kabale 2 – epizoda 3: Došlo je vreme da se Kabala osveti Rusiji. Još jednom, finansirani od strane svojih saradnika u zločinu Rotšilda, započeli su Rusku revoluciju. Još jednom, finansirani od strane svojih saradnika u zločinu Rotšilda, započeli su Rusku revoluciju. Njihov pijun i frontmen bio je Lenjin, a njegovo pravo ime je Vladimir Ilič Uljanov. Svaki istoričar će se složiti sa činjenicom da je Lenjin bio pod velikim uticajem Karla Marksa, osnivača Komunizma. Međutim, Marks nije bio rus, bio je nemac. Lenjin je bio rus. Kako je proveo mnogo godina u izgnanstvu, u Finskoj, Švajcarskoj, Engleskoj i Nemačkoj, postao je gotovo stranac u Rusiji do početka izbijanja revolucije u Rusiji u februaru 1917. Bio je potpuno “zapadizovan”. Marks ga je inspirisao svojim pamfletom iz 1848. “Komunistički Manifest”. Lenjin nije bio inspirisan samo Marksovim komunizmom, već i svojom Jezuitskom prošlošću. Marks je obučavan u Nemačkoj u… Čitaj više »

Zoro
8 mjeseci prije

Ma kakvi jebeni pregovori, zar su i Rusi uškopljeni ka ostali Slaveni
Izač na zapadne granice Ukrajine vojnom silom, Izaći na vanjske granice Sovjetskog Saveza vojnom silom, tražiti bezuvjetno povlačenje natoa na granice 91 ili nakon svih zala šta je napravio ni to nije dovoljno mora biti raspušten, slomiti kičmu kapitalizmu i zapadu da čovječanstvo može početi živjeti kako zaslužuje posli mnogo vjekova zla živjeti zlatno doba, a oslobodit će lomljenje kičme i narode zapada koji su prvi nastradali od ovih pomahnitalih globalista,
ako to ne ide rokaj cili atomski arsenal po sjevernoj polutki plus Australija, satrat sve, neka narodi južne polutke nastave civilizaciju mi na sjeveru nismo znali bili smo pizde

Dux
8 mjeseci prije

Sad postaje jasno zašto je Rusija supersuzdržana u svim djelovanjima po Ukraini, ipak je trebalo vremena da većina normalnog svijeta shvati licemjetje zapada. Polako se krug zatvara.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Leteće lopate opet u zraku!!! (kodno ime za Kindžal) “РУСКИ ракеташи и авијација чим се смркло почели су да туку војне циљеве широм Украјине.          Сирене за узбуну завијале су у свим украјинским областима осим Одеске.          Главне мете удара биле су око града Запорожје и у Хмељницкој области.          Украјински председник Владимир Зеленски својима је из саудијске Џиде, где присуствује скупу о Украјини у режији Американаца, рекао да је код Запорожја била фабрика хеликоптерских мотора Мотор „Сич“.          У Хмељницкој области на удару је био војни аеродром код Староконстантинова. Чула се цела серија експлозија. Више од десет. Дим од њих видео се десетине километара далеко. Мета је био аеродром са совјетским бомбардерима Су-24 који носе британско-француске ракете Storm Shadow.          Тај аеродром је гађан хиперсоничним ракетама «Кинжал».          Руски извори тврде да је у једном моменту у ваздуху истовремено било најмање шест «Кинжала».           Крстареће ракете „Калибар“ и „Оникс“… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“МИНИСТАРСТВО одбране РФ објавило је да су руски војници из групе јединица Запад ослободили насеље Новосјоловское на фронту источно од Купјанска.

         Навело је да су Украјинци у тој борби имали око 100 погинулих, да су изгубили 11 упориштва, а да су се шесторица предала”., fakti.org

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“…ako smo mi tu, rusofili, srbi putinovci, totalni vojni laici prije godinu dana shvatili da ukrajina tu nema sanse, i da bi trebalo sto prije diplomacijom okoncati rat prije stotina tisuca novih zrtava i teske ekonomske stete za cijeli zapad, ne razumijem kako to ne bi vidli svi ti americki zapadnjacki vojni strucnjaci? ali vidli su sve, i znali sve…i svejedno napravili to….zato je ovo toliki zločin”., fb, index

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Ukraine: for the Wall Street Journal the war caused a number of amputees comparable to the First World War.

– Between 20.000 and 50.000 Ukrainians have lost one or more limbs since the start of the war, a figure comparable to that of British or German amputees during the First World War.”

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Bolesni ljudi, odrzavaju mirovne pregovore naoruzavajuci do zuba ukrajince i jos k tome uopce ke pitaju za misljenje Rusiju, nuklearnu silu i najvecu po tetitoriju drzavu svijeta.

Pa Mile Martic je bivao pozvan na na stanke zapada oko cerecenja Juge a Putin nesmije sudjelovati u pregovorima o cerecenju Rusije, nece da moze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI