Tajni rat Joea Bidena u Ukrajini. Neposredna opasnost od američko-ruskog rata velikih razmjera

Biden rat u Ukrajini
11 komentara

Američki vojnici već su u punoj pripravnosti. Bijela kuća nastavlja inzistirati na tome da neće izravno uključiti američke vojnike u rat u Ukrajini, ali nastavlja poduzimati korake koji će neizbježno dovesti do velike otvorene borbene uloge SAD-a protiv Rusije.

Među najnovijim potezima za povećanje pritiska na Kremlj, Biden je na sastanku na vrhu NATO-a u Madridu 29. lipnja otkrio da će SAD uspostaviti stalni stožer u Poljskoj za Peti vojni korpus, održavati dodatnu rotacijsku brigadu od tisuća vojnika u Rumunjskoj i ojačati druga raspoređivanja u baltičkim državama. Također, povećat će se broj američkih vojnika u Europi, koji se trenutno približava broju od 100.000. Biden je također bio zadovoljan saznanjem da je Turska bila namamljena na odustajanje od svog prigovora ulasku Finske i Švedske u NATO.

Na putu do summita NATO-a na Air Force Oneu, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan savjetovao je da će “do kraja summita ono što ćete vidjeti biti robusniji, učinkovitiji, vjerodostojniji u borbi, sposobniji i odlučniji položaj snaga uzeti u obzir akutniju i pogoršanu rusku prijetnju.” Vjerojatno je Sullivan čitao iz pripremljenog scenarija, ali cilj je zasigurno bio povećati napetost s Moskvom, a ne pokušati je smanjiti i postići neku vrstu diplomatskog rješenja.

Svoje je učinio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. U zadivljujućem prikazu ulizivanja, odgovorio je da nove obveze o položaju američkih snaga pokazuju Bidenovo snažno vodstvo. Stoltenberg nije spomenuo da Biden već neko vrijeme laže o prisutnosti američkog vojnog osoblja u Ukrajini. Pustio je mačku iz torbe još u ožujku, kada je vojnicima koji su pripadali 82. zračno-desantnoj diviziji u Poljskoj rekao da će uskoro ići u Ukrajinu, primijetivši: “Vidjet ćete kad budete tamo, a neki od vas koji ste bili tamo, vidjet ćete.” Bilo je to priznanje da su američke snage već na mjestu unutar Ukrajine, iako je Bijela kuća brzo izvršila kontrolu štete, tvrdeći da se predsjednik i dalje protivi izravnom angažmanu američkih vojnika u borbama. Biden je također ustvrdio da SAD radi na tome da se “pokolj [Ukrajinaca] nastavi”. Opet, jezik jedva da je bio osmišljen kako bi napravio malo prostora za moguću prilagodbu s Rusijom u pregovorima o prekidu borbi.

Sada postoji izvješće New York Timesa pod naslovom “Commando Network Coordinates Flow of Weapons in Ukraine, Duncons Say: Tajnovita operacija koja uključuje američke snage za specijalne operacije nagovještava razmjere napora da se pomogne ukrajinskoj vojsci koja još uvijek nema oružje.”

U članku se opisuje aktivnija uloga SAD-a u Ukrajini nego što je Bidenova administracija bila spremna javno priznati. Još u veljači, prije intervencije u Ukrajini, SAD je navodno povukao svojih 150 vojnih instruktora, od kojih su mnogi obučavali ukrajinske vojnike o novonabavljenom američkom proizvedenom oružju. Međutim, neki paravojni operativci Središnje obavještajne agencije (CIA) i specijalne postrojbe nastavili su svoju službu u zemlji tajno, usmjeravajući većinu protoka obavještajnih podataka koje SAD dijeli s ukrajinskim snagama.

Uz to, vojnici specijalnih snaga Washingtonovih saveznika u NATO-u upravljaju kretanjem oružja i opreme u Ukrajinu i pružaju specijaliziranu obuku. Također je objavljeno da britanski SAS komandosi zapravo čuvaju predsjednika Volodimira Zelenskog. NYT precizira, pozivajući se na američke i druge zapadne dužnosnike, da se vojnici i službenici CIA-e trenutno ne nalaze na prvim crtama s ukrajinskim vojnicima. Također prema Timesu, iako SAD i zemlje članice NATO-a nisu priznale prisutnost svojih paravojnih vojnika u operativnim ulogama u Ukrajini, Rusija i druge obavještajne službe diljem svijeta toga su svjesne.

Izvješće New York Timesa općenito se čini točnim, iako izostavlja neke detalje, od kojih sam neke čuo od bivših kolega u obavještajnim službama. U njemačkoj vojnoj bazi Grafenwöhr, kao i u američkoj zračnoj bazi Ramstein, održana je značajna otvorena obuka, kako bi se Ukrajinci upoznali s novim oružjem koje stiže. U obuci sudjeluju i druge zemlje NATO-a. U međuvremenu, kadrovi vojnika za specijalne operacije i obavještajnog osoblja koji prvenstveno djeluju u zapadnoj Ukrajini nisu u uniformama i mnogi od njih rade pod raznim izmišljenim oznakama za pokriće, uključujući ponekad labave veze sa stranim veleposlanstvima i nevladinim organizacijama. Tu su i konvencionalna postaja CIA-e, grupa iz Agencije za nacionalnu sigurnost i ured vojnog atašea u nedavno ponovno otvorenom veleposlanstvu SAD-a u Kijevu.

Sve navedeno znači da su Biden i drugi zapadni čelnici krili svoje aktivno sudjelovanje u sukobu Rusije i Ukrajine. Osim svog mogućeg gafa, Biden neće priznati da su američke čizme već na terenu, ali one su tu i igraju glavnu ulogu u logistici i razmjeni obavještajnih podataka. Potencijalna loša strana za predsjednika mogla bi se pojaviti kada neki od tih vojnika budu ubijeni ili još gore, zarobljeni i počnu govoriti o svojoj ulozi.

Umirovljena potpukovnica američkog ratnog zrakoplovstva Karen Kwiatkowski, bivša analitičarka Ministarstva obrane SAD-a, primjećuje da je raspoređivanje neuniformiranog osoblja “potpuno tipično za početne faze dugog rata koji podupiru SAD, odnosno početna faza dugotrajne političke manipulacije nad ciljanom zemljom. Ovo je budućnost koju za Ukrajinu zamišljaju neokonzervativni ”stratezi” u Washingtonu i njihovi britanski i europski saveznici. Umjesto dogovorenog zaključka, s novom ulogom Ukrajine kao neutralne i produktivne zemlje, neovisne o ruskim i američkim političkim utjecajima, američka vlada i CIA vide Ukrajinu kao potrošnog, ali korisnog satrapa u natjecanju s Ruskom Federacijom.”

Bivši CIA-in analitičar Larry Johnson ovu aktivnost vidi oštrim riječima, a također komentira da CIA nije pobijedila u polu-tajnom pobunjeničkom ratu u četrdeset godina. On primjećuje da je “Ukrajina posrednik; Zapad pokušava uništiti Rusiju, tako je jednostavno. Jedna bi stvar bila da je Rusija najzlobniji, najrepresivniji, najautoritativniji režim na svijetu. Nije ni blizu. Iako Zapad i dalje pokušava Rusiju prikazati takvom. Činjenica je da Zapad želi resurse koje Rusija ima i želi kontrolirati Rusiju. Ali Rusiju nećemo kontrolirati.”

Drugim riječima, Washington možda želi beskrajni rat koji bi zapleo Rusiju i ograničio njezine mogućnosti na globalnoj razini. Bidenova administracija stavila je na kocku svoj ugled i moguću političku budućnost za omogućavanje Ukrajini da preživi, bez podlijeganja ruskim teritorijalnim zahtjevima. To je rizična, pa čak i opasna politika, kako u praktičnom tako i u političkom smislu. Ustrajnost Ukrajinaca u obrani uvelike je proizvod jamstava SAD-a i Zapadne Europe da će učiniti sve što je potrebno kako bi podržali Zelenskog i njegov režim koji već traži 750 milijardi dolara pomoći za “rekonstrukciju”. Ako zapadni vojni gubici počnu izlaziti na površinu, politička potpora ratu u Ukrajini počet će nestajati u Washingtonu i drugdje, a to će imati i posljedice na nadolazećim izborima u SAD-u, u studenom.

Posljednji komentar na Timesov prilog je odgovor na pitanje zašto se uopće pojavio u ovom trenutku.

Glavni mediji navijali su za agresivnu američku potporu Ukrajini i Zelenskom, ali sada se počinju povlačiti iz te pozicije, kao i Washington Post i drugi mediji. Možda postaju uvjereni da plan igre koji promiču Washington i njegovi europski saveznici vjerojatno neće uspjeti uz veliku cijenu za dotična gospodarstva. Larry Johnson to kaže ovako:

“Mislim da je svrha ovog članka koji sada izlazi samo postaviti temelje zašto ne možemo ili ne bismo trebali slati više američkog vojnog osoblja ili čak osoblja CIA-e u Ukrajinu, jer slanje američkog osoblja u Ukrajinu na obuku postaje previše riskantno zbog uspjeha Rusije na bojnom polju.” Moglo bi se dodati i da je izuzetno opasno. Pogrješan korak ili čak namjerna lažna vijest koja dolazi s bilo koje strane lako bi rat mogao pretvoriti u nuklearni.

Autor: Philip Giraldi
BidenRatrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lenko
1 godina prije

Nečastivi se bori za rat i mržnju, podjela je jaka i zlo djeluje u čovjeku kao nikad prije.
Čovječanstvo kroči stazama samouništenja koje su ljudi pripremili vlastitim rukama.

Joe
1 godina prije

Pokvareni starac sa pelenom.

1 godina prije

Kako je ovo vidjenje nekog Filipa Giraldija, možda se može ubaciti i razmišljanje onog Ernst Volfa kojeg smo imali prilike čitati prije par dana. Iva Beogradjanka nam je preporučila njegov text sa njegovim vidjenjem nabadanja i pLandemije uopće u Rusiji i mislim da ga vrijedi proanalizirati, jer to mišljenje dijeli i veliki dio drugih. A pisan je prije godinu dana. https://www.google.com/amp/s/stanjestvari.com/2021/08/16/ernst-volf-putin-i-obavezna-vakcinacija/amp/ Hajde da njegov naziv “digitalno-finansijski kompleks” koji on koristi, zamjenimo imenima koja mi ovdje koristimo radi lakšeg razumjevanja njegovog razmišljanja. Dakle, Volf tvrdi da “Данас на свијету више нема ни једне једине владе која би себи могла приуштити да се одупре диктату дигитално-финансијског комплекса. То не важи само за државе Запада, већ и читав Исток, укључујући Русију и Кину.” A kao uvod u sve ovo konstatira da je slom ekonomije zahtjevao drastične promjene. Rješenje vidi… “Дигитално-финансијски комплекс уз помоћ централних банака ради на рјешавању тог проблема – стварању дигиталног… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Zapad place jer je odbio rusku ponudu iz prosle godine. Culi su da ce sledeca ponuda po njih biti puno gora.

Max
1 godina prije

Toliko vojno jačanje i i grupiranje može voditi samo u rat . j asno ako n ije riječ o masovnoj operaciji zastrašivanja.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Citajuci naslov “tajni rat Bidena” prvo sam ga zamislio kako u kupaonici ratuje s tusem pokusavajuci odgonetnuti kako ga ukljuciti, mada moram priznati da sam i ja jedva prosao obuku za te novotarije…

bruegel the elder
1 godina prije

Samo naprid Brandon……gas,gas…..mislim,pedala,pedala.Malo te je*e ravnoteža.

Red Dog
1 godina prije

Znam.
Idemo ka trecem svetskom ratu.
Zapad je umesan na sve nacine, osim sa „boots on the ground“.
Moglo je poceti sa onom blokadom koridora Suwalki, ali je EK shvatila i povukla se.
Mislim da ce poceti sa satelitima. Ukrajinski uspesi zavise od osmatranja i navodenja satelitima. Ako zele smanjiti gubitke bi ih rusi trebali poceti skinuti.
Onda ce i druga strana. I treca. A zavisni smo od satelita da se ne shvata koliko. Sledi svetski haos.

Lucija, prva
1 godina prije

“РУСКЕ Ваздушно-космичке снаге су насељу Камишеваха, у Запорошкој области, високопрецизним оружјем уништиле привремени камп украјинске нацистичке формације „Десни сектор“.              Портпарол Министарства одбране РФ, генерал-потпуковник Игор Конашенков, навео је да је притом ликвидирано „до 200 десносектороваца“.        Додао је и да су поред насеља Долина у Доњецкој Републици високопрецизним оружјем погођени борбени положаји једног од батаљона украјинске 81. аеромобилне бригаде.        Према његовим речима, уништено је више од 60 њених припадника, као и седам оклопних возила и складиште муниције.        Поред насеља Бељенкое, у Одескаој области, високопрецизним оружјем уништило је и складишта са пројектилима које су кијевској хунти испоручиле САД и европске земље. ——  ЗА команданта руске групе јединица „Восток” у Донбасу генерал-пуковник Рустам Мурадов.        Мурадов је један од најискуснијих руских генерала.        За реализацију успешних борбених задатака у Сирији добио је признање Херој Русије.        Од 2018. године био је заменик команданта Јужног војног округа.       … Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI