“Tajni sastanak” o Ukrajini PR trik

Marija Zaharova
5 komentara

Najavljeni “tajni sastanak” na kojem se razgovaralo o ukrajinskom mirovnom planu u Saudijskoj Arabiji prošlog mjeseca bio je samo pokušaj Kijeva i Zapada da zadrže pažnju na sukobu s Moskvom usred sve većeg umora, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Okupljanje je održano sredinom decembra u Rijadu, prenio je Bloomberg u utorak. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov spomenuo je taj događaj u intervjuu koji je dao istog mjeseca, ne navodeći državu domaćina.

Izvori Bloomberga opisali su sastanak kao “nema velikog napretka”, dok neke nacije koje su učestvovale u prethodnim razgovorima nisu prisustvovale, prije svega Kina, Brazil i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zaharova je odbacila značaj skupa, na koji Rusija nije pozvana, kao irelevantan za sukob sa Kijevom. Umjesto toga, ona je imala za cilj samo podržavanje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i njegovog „režima“ u sklopu PR kampanje koju savjetuje Zapad, rekla je ona u intervjuu za Radio Sputnjik u srijedu.

Zelenski se ranije pojavljivao na brojnim velikim zapadnim skupovima, uključujući i one koji nisu povezani sa politikom, istakla je Zaharova. Čak bi i “Michael Jackson i Britney Spears pozavidjeli” njegovom javnom profilu, tvrdi diplomata. Međutim, organizatori događaja poput dodjela Emmy i Grammy nagrada – koji su prethodno pristali da emituju obraćanja Zelenskog svojoj publici – od tada su se umorili od ukrajinskog lidera, tvrdi ona. Prema Zaharovoj, to znači da je tim Zelenskog prešao na druge oblike samopromocije, uključujući njegovu ‘formulu mira’ za sukob s Rusijom.

Prvi put predstavljen u novembru 2022. godine, ukrajinski prijedlog zahtijeva da Kijev dobije kontrolu nad granicama prije 2014. godine, a istovremeno se poziva na krivično gonjenje ruskog rukovodstva i reparacije od Moskve. Ostali zahtjevi uključuju manje sporna područja poput globalne sigurnosti hrane i energije.

Moskva smatra da je prijedlog odvojen od stvarnosti i vjeruje da SAD i njihovi saveznici samo žele da nacije sa globalnog juga podrže u najmanju ruku neutralne dijelove prijedloga. Ukrajina bi tada mogla tražiti rastuću globalnu podršku za srž svojih zahtjeva, rekla je Zakharova.

Međutim, diplomata je izrazio sumnju da će pristup Kijeva uroditi plodom, rekavši za Radio Sputnjik: „Nijedan avanturistički projekat, ma koliko dobro finansiran ili dugoročan, neće moći da zadrži pažnju sveta na nivou koji Zapad zahteva za Ukrajinu .”

rusijaukrajinaZaharovaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Divna žena razotkriva laž.

Red Dog
3 mjeseci prije

I bese sastanak.
I ne bi nista.
Nisu se mogli sloziti ni o cemu.
„Saveznici“, „Prijatelji Ukrajine“.

Karma
3 mjeseci prije

Kad ce rusi vise izrokat onaj stakorski bunker u Kijevu da normalni slaveni prestanu biti ratno meso hazarskih hijena
Anglosaxonsko sotonsko izivljavanje, ne vole oni nikoga samo krv za svoga demona BAALA i lucifera
Gamad planete

tihobl
3 mjeseci prije

Ma kakav mirovni plan, zar ne vidite da Putin razvlaci rat do kapitulacije SAD.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI