fbpx

Tajni spisi Turske i Katara su dokaz prljave turske politike u Siriji od 2011. do danas

Mohamed Mursi

Libanonski dnevni list Al-Akhbar je u siječnju 2013. godine objavio je sadržaj razgovora koji su iza zatvorenih vrata u zgradi ministarstva vanjskih poslova Katara vodili tadašnji turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, egipatski predsjednik Mohamed Mursi i katarski dužnosnici. Tema tih razgovora je bila situacija u regiji, uloga Rusije u sirijskom sukobu, te svrgavanje s vlasti Muammara Gaddafija. Podsjetimo, Mohamed Mursi je bio predsjednik Egipta koji je došao na vlast s Arapskim proljećem, bio je visoki ekponent Muslimanskog bratstva i svrgnut je vojnim udarom u srpnju 2013. Nakon masovnih prosvjeda i oko 22 milijuna potpisa na peticiji pokreta Tamarod, koji je od vojske tražio da intervenira i otjera s vlasti članove islamskog fundamentalističkog pokreta, koji je za terorističku organizaciju proglašen u više svjetskih zemalja.

Ovi su transkripti važan dokument za razumjeti koliko se i je li se politika Ankare prema Siriji imalo promijenila i može li se promijeniti sve dok zemlju kroz Stranku pravde i razvoja (AKP) vode islamski ekstremisti s teritorijalnim pretenzijama usmjerenim na zemlje bivšeg Osmanskog carstva, kako je opisano u geopolitičkom programu stranke u knjizi Strateška dubina koju je potpisao Ahmet Davutoğlu, bivši ministar vanjskih poslova i bivši bliski suradnik predsjednika Erdogana.

Al-Akhbar u to vrijeme piše o elektronskom ratu koji se vodi u Siriji s obje strane. Jedna od „strana“ u sukobu je skupina koja sebe naziva “Syria’s electronic army“, koja je krajem 2012. hakirala nekoliko službenih katarskih, saudijskih i turskih internetskih stranica i s njih preuzela više tisuća tajnih dokumenata.

Al-Akhbar je dobio pristup dijeli tih dokumenata i nakon potvrde o autentičnosti objavio ih je u suradnji sa sirijskom internetskom stranicom Ajel.

Od tada je Al-Akhbar periodično objavljivao te dokumente, počevši s transkriptom razgovora koji se vodio u katarskom ministarstvu vanjskih poslova.

Dokument, koji je prvi objavljen, je zapisnik sa sastanka bivšeg katarskog premijera Hamada bin Jassima al-Thania i bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji se dogodio u rujnu 2012., na kojem se raspravljalo o situaciji u Siriji.

U njemu bivši katarski premijer govori Mursiju kako je kontaktirao Rusiju i pokušavao uvjeriti vlasti u Moskvi da napuste predsjednika Bashara Al- Assada, nudeći jamstva da će „Slobodna sirijska vojska“ jamčiti sigurnost Moskvi oko njezine vojne luke u Tartusu.

Dokument također otkriva ono što je Katar nudio Egiptu pod Mursijem, u smislu financijske pomoći nakon revolucije. Katar je Egiptu ponudio povoljne zajmove, uz vrlo niske kamatne stope u zamjenu za katarska ulaganja u egipatsku industriju čelika.

Drugi dokument je zapisnik sa sastanka šeika Hamada bin Jassima s bivšim turskim ministrom vanjskih poslova, Ahmetom Davutogluom.

Sastanak je održan sredinom ožujka 2011. u početnoj fazi sukoba u Libiji i rasprava se uglavnom vodila oko situacije na terenu i borbi koje su se u to vrijeme vodile.

Što se tiče trećeg dokumenta, on otkriva sadržaj razgovora između bivšeg katarskog prijestolonasljednika i aktualnog emira Tamima bin Hamada al-Thanija i bivše desne ruke turskog predsjednika, Ahmeta Davutoglua.

U njemu turski ministar naglašava kako je važno da Assad ne završi svoj predsjednički mandat, koji je onda isticao 2014. godine, „jer bi to bilo porazno za oporbu“.

Ono što je zanimljivo kod ovih dokumenata je da smo promijenili neke nužne detalje zbog kronologije, ne sadržaja, te imena starih dužnosnika zamijenili s novima, mnogi vjerojatno ne bi ni primijetili da su se ovi razgovori vodili u vrijeme Arapskog proljeća. Ovo ujedno potvrđuje da je smiješno očekivati da će Turska promijeniti svoju politiku prema Siriji do potpunog vojnog poraza islamističkih terorističkih skupina na terenu, jer u tim uvjetima vrh u Ankari neće moći slati desetine tisuća turskih vojnika kao topovsko meso u Idlib ili na sjever Sirije. S druge strane, Sirijci i Assad, kojeg toliko mrze, nemaju rezervnu domovinu i oni se moraju boriti, jer je to pitanje opstanka ne obitelji Assad, već milijuna Sirijaca. No, pogledajmo ova zanimljiva svjedočanstva vremena i kako izgledaju razgovori visokih eksponenata i pokrovitelja „Muslimanskog bratstva“ iza zatvorenih vrata.

Dokument br. 1 / Hamad bin Jassim i Mohamed Mursi: ASSAD MORA OTIĆI

Povjerljivo / Zapisnik sastanka između njegovog Visočanstva šeika Hamada bin Jassima bin Jabera al-Thania, premijera i ministra vanjskih poslova, s njegovom ekselencijom predsjednikom Arapske Republike Egipat, Mohamedom Morsijem / Četvrtak 06.11.2012

Hamad al-Thani: Negovo visočanstvo princ Hamad Bin Khalifa al-Thani cijeni Vašu ulogu. Danas smo razgovarali s gospodinom Hishamom Qandilom, egipatskim premijerom, i postigli dogovor oko nekih pitanja. Dogovorili smo se oko preostale 1,5 mlrd $. Smanjit ćemo kamatnu stopu na 1,5% i produžiti rok otplate. To je dodatni iznos koji ćemo zaraditi. Zajedno tvorimo „jednu obitelj“ u kojoj svatko ima svoja potraživanja. Kao i pitanje električne energije, gdje smo predložili studiju i to će biti učinjeno za mjesec dana.

Egipatski premijer: Siguran sam da smo u Vašim srcima.

Hamad al-Thani: Također smo se složili oko čelika. Već smo partneri s nekoliko zemalja u tom sektoru.

Mohamed Morsi: Predlažem da se poboljša i povo pokrene proizvodnja u tvornici željeza i čelika u Helwanu, koja je jedna od najvećih tvornica čelika na Bliskom Istoku, a koju su izgradili Rusi s njihovom tehnologijom. Sastoji se od četiri peći. Prva je stara,ali može biti obnovljena i modernizirana. Četvrta već ima naprednu tehnologiju i luku Dakahlia, koja je izgrađena kako bi se lakše dopremao ugljen koji joj treba za proizvodnju. Željeznica koja povezuje Helwan i luku Dakahlia doprema i sirovine iz regije kojih ima u izobilju. No, peć je sagrađena za proizvodnju finalnih proizvoda. Kompleks je počeo poslovati s gubicima, jer proizvodi 2 milijuna tona, što je malo za taj projekt. Nekada je to bila industrijska tvrđava s 25 000 radnika, ali se pojavila tvrtka Ahmed Ezz (Ezz Steel) i mnogo inženjera je prešlo raditi u nju.

Hamad al-Thani: Mi smo s Vama, a možemo najaviti projekt o suradnji već sad. Možemo zajedno oformiti tim koji će početi proučavati projekt.

Ministar financija Jusuf Kamal: Imamo već studije i to se uklapa u projekt koji provodimo u Alžiru, koji nam je partner kroz tvrtku Extra Trade (trgovačka tvrtka). Oni mogu sve organizirati, zajedno s nama.

Hamad al-Thani: Vaša ekselencijo, uvjeravamo Vas da postupamo po zapovijedi Njegovog Visočanstva Princa. Viznate što osjećamo prema Vama. Mi smo spremni i imamo količinu novca [….] koja ne stoji u zapisniku. Nas zanima čelik i električna energija, jer je to dobar posao, a tu su i neriješena pitanja u vezi Barwe i Diara, što je pozitivan pokazatelj. Također smo se složili oko zrakoplovstva i pozvali ministra civilnog zrakoplovstva. No, imamo problem u smislu viška. Ako se slažete, mi ćemo izdvojiti 10 ili 20 milijardi egipatskih funti (1,5 ili 3 milijarde $). Nadam se da ćete razmotriti taj prijedlog, možemo spočetka ugovoriti na godinu dana , potom obnoviti. Mi smo spremni to učiniti.

Mohamed Morsi: Zašto mora biti u egipatskim funtama i Kinezi pominju istu stvar?

Hamad al-Thani: Stoga što su kamate na egipatsku funtu visoke, a mi smo spremni na takvo što na godinu dana, a poslije se može obnoviti. Dogovorili smo se o zapisniku sporazuma koji će biti na određeno vrijeme, kao i o datumu svake operacije, tako da možemo početi. To podrazumijeva polog od 1,5 mlrd $, prema dogovoru između Njegovog Visočanstva Princa i Vas. Mi smo iskreno započeli s poslom i naše povjerenje u Vas je naraslo nakon Vašeg govora u Teheranu. Svatko ga je pohvalio, a jučer nakon sastanka Arapske lige, stavovi su se promijenili.

Mohamed Morsi: Nema govora o reformama. Assad mora otići.

Hamad al-Thani: Mi smo mu predložili da ode. Stvarno, to je bio snažan govor.

Mohamed Morsi: Kako bi nas Saudijski kralj iznenadio kada bi pokrenuo inicijativu za dijalog među raznim konfesijama, dok se mi dogovorimo o sirijskom pitanju.

Hamad al-Thani: Nas također. Sreli smo se dan ranije, ali nitko nije ništa spomenuo.

Mohamed Morsi: Mi želimo zauzeti ozbiljan stav.

Hamad al-Thani: Mislim da će se sve promijeniti nakon američkih i njemačkih izbora. Ako iznova pobijedi Obama, ništa ne smeta što mora čekati siječanj da započne novi mandat, on može preuzeti sve obveze automatski.

Mohamed Morsi: Ako se Iranci uključe u rješavanje problema u Siriji, oni će pobijediti i približiti se Turskoj i Perzijskom zaljevu.

Hamad al-Thani: Oni počinju razmišljati o imenima. U prošlosti su imali dobre odnose s nama i imali smo zajedničke naftne izvore. No, kada je Sirija u pitanju tu su , na žalost i Rusi. Ali samo da kažu jednu riječ, to bi bio kraj sirijskog režima. No, Rusija i dalje insistira na tom pitanju. Razgovarao sam s ruskim predsjednikom 40 minuta putem telefona. To je bio loš razgovor, iako je moj odnos s njim više nego dobar, ali je poziv bio neuspjeh. Sada i Rusi počinju gubiti ravnotežu i žele rješenje sirijske krize.

Mohamed Morsi: Zašto oni to žele?

Hamad al-Thani: Imaju ratnu luku u Siriji. Rekli smo im da ćemo poraditi na sporazumu između njih i Slobodne sirijske vojske (FSA), ali oni to nisu prihvatili.

Mohamed Morsi: Rusi su dio problema, ali Assad će otići.

Hamad al-Thani: Što se tiče viza, dogovorili smo se. I Egipćani mogu početi uzimati vize.

Egipatski premijer: Pozitivan pokazatelj je također partnerstvo u Sudanu.

Hamad al-Thani: Da. Poslat ćemo tamo našu delegaciju i stvoriti partnerstvo u Africi. To će osnažiti naše odnose i mi smo spremni na to. Tu je i projekt za tvrtku Diyar od 120 milijuna $. Mi smo pošteni i želimo da javnost bude informirana o tome.

Mohamed Morsi: Nema nikakvog sukoba među nama. Vi ste naša braća i ruke su Vam čiste.

Hamad al-Thani: Mislili smo kako bi to bilo bolje učiniti preko Egipta. Vi ste u Africi, imate ljude i iskustvo. Budite uvjereni Vaša ekselencijom mi ćemo biti s Vama.

Dokument 2 / Šeik Hamad bin Jassim i Ahmet Davutoglu: GADDAFI MORA OTIĆI

Povjerljivo / Zapisnik službenih pregovora između njegovog Visočanstva šeika Hamada bin Jassima bin Jabera al-Thania, premijera i ministra vanjskih poslova, i Njegove Eminencije g. Ahmeta Davutoglua, ministra vanjskih poslova Turske
Doha – Nedjelja 13.03.2011.

Šeik Hamad al-Thani:  Vaš sastanak s Njegovom Ekscelencijom Princem je bio dobar.

Ahmet Davutoglu: Situacija u regiji se brzo odvija. Moramo surađivati.

Hamad al-Thani: Pokušavamo učiniti nešto u Vijeću sigurnosti.

Ahmet Davutoglu: Gadafi mora otići i on će otići. Sada pobjeđuje u borbama i mi smo zabrinuti zbog toga. Pokušali smo ga prisiliti do ode u Siriju, ali on je počeo regrutirati plaćenike iz Sudana i Egipta. Zapad ima različite stavove. Francuska ima jedno mišljenje ali Europska Unija drugo, Amerikanci također.

Hamad al-Thani: Američki državni tajnik pozvao me tri puta, a možda će nazvati i danas. Uputili smo zahtjev Arapskoj ligi da donese odluku o no-fly zone preko Libije. Sirija je protiv, a Jemen suzdržan.

Ahmet Davutoglu: Zašto se Sirija protivi?

Hamad al-Thani:  Ne znam.

Ahmet Davutoglu: Bio sam iznenađen kada su Sirijci rekli kako da nisu primili poruku od tebe.

Hamad al-Thani: To nije istina. Poslali smo tri primjerka.

Ahmet Davutoglu: Rekao sam Sirijcima, zašto traže od nas da putujemo u Libanon, kada su već donijeli odluku?

Hamad al-Thani: Mislim da će biti na gubitku, ako i dalje budu lagali svojim prijateljima. Ono što se sada događa u Libiji je neprihvatljivo. Mora se izvršiti pritisak na Vijeće sigurnosti, kako bi uvelo zabranu leta.

Ahmet Davutoglu: Mi nismo članovi Vijeća sigurnosti, ali mi smo članica NATO-a i možemo nešto učiniti. Rekli su nam da odluka mora doći iz Vijeća sigurnosti i arapskih zemalja. Ako NATO napadne Libiju, Gaddafi će tvrditi da je brane Arapi.

Hamad al-Thani:  Neke arapske zemlje mogu sudjelovati i Turska mora imati svoju ulogu u tome.

Ahmet Davutoglu: Mi kažemo da Gaddafi mora otići. Premijer Recep Tayyip Erdogan je razgovarao sa Saifom al-Islam Gaddafijem, ali odluka Vijeće sigurnosti je donijelo odluku da Međunarodni kazneni sud zatvori Gaddafija. On će: ili povratiti nadzor nad zemljom ili umrijeti kao heroj.

Hamad al-Thani: Čak i ako bude kontrolirao Libiju, on je gotov. Mislim da je sad najvažnije zalagati se za odluku o no-fly zone nad Libijom. On pobjeđuje u svom ratu, ali on je gotov jer je ubijao svoje ljude i govorio grozne stvari o Arapima.

Ahmet Davutoglu: Sada je najvažnije: kako spasiti Libijce.

Hamad al-Thani: Uvođenjem  zone zabrane leta i napadima na radarske sustave.

Ahmet Davutoglu: Što se NATO-a tiče, Njemačka je ta koja blokira odluku o uvođenju zone zabrane leta.

Hamad al-Thani:  Oni se ne protive odluci. Niste dužni poslati snage.

Ahmet Davutoglu: Sada smo u sukobu s portugalskim interesima. Jeste li u kontaktu s plemenima?

Hamad al-Thani: Nekima od njih.

Ahmet Davutoglu: Gaddafi može preuzeti kontrolu nad Bengazijem i to bi utjecalo na situaciju u Tunisu, Egiptu i Jemenu. On bi mogao vratiti dvojicu bivših čelnika na vlast. Mi pokušavamo pronaći izlaz za njega, ali mislim da je to prekasno za takvo što.

Hamad al-Thani:  Abdullah Senoussi (bivši libijski šef sigurnosti) me nazvao i počeo prijetiti. Ne zanima me. To je naša politika i mi ćemo se nje pridržavati. Rekao sam Saudu al-Faisalu (saudijski ministar vanjskih poslova) i Abdullahu Bin Zayedu (UAE ministar vanjskih poslova) kako moramo biti jasni. Al-Faisalova izjava je bila jasna i izravna i ja sam sretan zbog toga.

Ahmet Davutoglu: Razgovarao sam danas s Njegovim Visočanstvom Princem o ekonomskoj situaciji u Tunisu i Egiptu. Moramo ih podržati.

Hamad al-Thani: Mi možemo najaviti ulaganjima u Egipat, ali situacija u Tunisu i dalje nije jasna.

Ahmet Davutoglu: Imali smo dosta turskih tvrtki koje su radile u Egiptu, ali su ga napustili nakon revolucije. Važno je ulagati u proizvodnju odjeće i turizam, jer se tako može zaposliti mnogo ljudi.

Hamad al-Thani: Imamo industrijske zone u Port Saidu. Možemo to učiniti.

Ahmet Davutoglu: Možemo formirati zajedničko katarsko-tursko povjerenstvo i raditi na tome.

Hamad al-Thani:  Pošaljite nam prijedlog i mi ćemo ga proučiti. Mislim doći u posjet Turskoj, ali ovaj put ne u Ankaru, nego u Istanbul. Čekam odgovor od čeka odgovor o Qatar Airlinesu.

Ahmet Davutoglu: Ministar transporta je podnio ostavku, a mi ćemo imati izbore 12. lipnja 2011. Vojni sporazum o suradnji nije aktiviran. Što se događa?

Hamad al-Thani:  Mi ćemo ga pratiti.

Zapisnik pripremio: Veleposlanik Zayed Bin Rashed al-Nuaimi / Direktor Odjela za azijske i afričke poslove

Dokument 3: Princ Tamim bin Hamad i Ahmet Davutoglu / PROBLEMI S ASSADOM

Povjerljivo / Zapisnik sa sastanka između Njegovog Visočanstva šeika Tamima bin Hamada al-Thania, kraljevskog princa s Njegovom Ekscelencijom g. Ahmetom Davutogluom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske/ Plaža Palace – Utorak, 25/10/2011

Njegova Visost Princ Tamim Hamad al-Thani: Sretni smo što vas vidimo. Nadamo se da možemo pomoći Turskoj zbog potresa. Imamo odlične spasilačke timove. Kakva je situacija u Turskoj sada? Želimo pružiti pomoć zbog srdačnih odnosa među nama, jer mi smo braća i muslimani. Mi poštujemo Vašu politiku i korake koje poduzimate. Što se događa u Siriji?

Ahmet Davutoglu: Zvučna politika je održavala ovu regiju stabilnom u posljednjih sto godina. Ispočetka smo radili odvojeno, ali sada nam se interesi isprepliću i moramo raditi zajedno kako bi se postigao napredak.Katar i Emirati su u stanju razmišljati na pozitivan način, a to je zato što su zdrave zemlje. Kada pogledamo oko nas s kim bi mogli razgovarati, koje su to zemlje? U Iraku su Talabani, Alawi, Barzani, i Maliki. Sirija je previše. Egipat je najveća arapska i muslimanska zemlja, ali ima svoje unutarnje probleme. Susreo sam se s generalnim tajnikom Arapske lige, i razgovarao s njim o arapskim problemima.

Tamim Hamad al-Thani: Mi smo posvuda. Mi smo poslali izaslanstvo u Arapsku ligu jer nitko nije htio. Došlo je do spora između kuvajtskih i iračkih izaslanstava tijekom islamske konferencije u Dohi. Izzat al-Douri je bio tamo, a to je bio Baath je problem između Baatha,oni imaju problema s manjinama. U Siriji postoje problemi između alavita i sunita. Vi ne možete kriviti manjinu što razmišlja o tome što bi im se moglo dogoditi u budućnosti. Taj problem se treba riješiti u budućnosti.

Ahmet Davutoglu: Upoznalo sam Nabila al-Arabia, mislim da je ovdje.

Tamim Hamad al-Thani: On će biti na sjednici sutra.

Ahmet Davutoglu: Zahvaljujemo Vam za sućuti. Želimo surađivati s vama. Imamo važnu raspravu u parlamentu, ali sam odlučio otići u Katar jer je to važno za nas. Koja je Vaša poruka za sutra?

Tamim Hamad al-Thani: Mi ćemo poslati poruku Basharu Al-Assadu. On je rekao da će razgovarati s oporbom. Mislim kako mu moramo poručiti da ako nastavi tim putem, stvar će ići sve do Vijeća sigurnosti.

Ahmet Davutoglu: Ubijanje mora prestati i vojska se mora povući iz gradova, uz izmjenu članka 8. i provođenje izbora nakon pregovora s oporbom.

Tamim Hamad al-Thani: On ne pristupa stvarima ozbiljno, on želi uništiti cijelu regiju. Iran je promijenio ton. Razgovarao sam s Burhanom Ghaliounom (čelnik sirijskog Tranzicijskog nacionalnog vijeća) i on cijeni ulogu Turske. Rekao sam mu da su naši odnosi s Turskom dobri i bez obzira što Turska odluči, mi smo s njima. Biti ćete upoznati s onim što se događa.

Ahmet Davutoglu: Važna je suradnja između nas. Bashar se oslanja na dvije stvari, a ima puno unutarnjih problema. On smatra da su Rusija i Kina s njim i misli da može igrati na „rusku i kinesku kartu“ sa Zapadom. Pomogli smo mu kada je 2006.bio izoliran od strane Zapada, i prekinuli je. Ponudili smo mu plan od 14 točaka i razgovarali s njim o svemu. Znamo njega i njegov režim jako dobro. Naš veleposlanik u Siriji je bio sa mnom, a i Bouthaina Shaaban je bio prisutan. Assad je pristao povući vojsku iz Hame, Homsa, Daraae, i iz drugih gradova, donijeti novi zakon o medijima, dopustiti stranom tisku za ulazak u zemlju, izmijeniti članak 8 ustava, održati izbore i pregovarati s oporbom – on je pristao na sve ovo. A nakon dva dana je napao džamije, pokrenuo ofenzivu na Latakiju, ubijati ljude(…) Naš plan je bio da ga se podrži, ako bude provodio plan. On se povukao iz Hame, kao što je vidio naš veleposlanik, samo kako bi se vratio i napao grad. Naš veleposlanik nas je obavijestio u tajnom pismu kako je u tijeku razaranje Hame. On nas je prevario. Kad je napao Latakiju, ja sam ga nazvao i pitao ga kako to da ste uništavaju i džamije i kako nećemo šutjeti o tome. Rekao sam mu da predsjednik mora postupiti po dogovoru. Ali Muallem (Walid Muallem, sirijski ministar vanjskih poslova)je od nas tražio da pričekamo. Rekao sam mu da je u opasnosti. Muallem me nazvao i rekao mi da će predsjednik održati govor u roku tjedan dana. Ja sam rekao: „Ne!“,te kako mi odmah mora pojasniti svoj stav. Nismo kontaktirali s njim od 14. kolovoza.

U Libiji je situacija bila drugačija. Arapska liga je dala legitimitet zapadnoj intervenciji. Mi u Turskoj ne želimo zapadnu ili NATO intervenciju, unatoč činjenici da smo članica NATO-a. Strana intervencija u Siriji bi uzrokovala probleme u Libanonu i Iranu, a Hamas je u stanju djelovati samostalno protiv njega. Mi podržavamo oporbu i on se toga boji. 2006. smo održali zajedničke vojne vježbe, podržavali smo ga ekonomski, ali sada on mora biti ekonomski izoliran kako bi bankrotirao. Razgovarali smo s Iranom i rekli su nam da će mu dati nekoliko mjeseci vremena. Rekli smo im: pokušajte ako možete. Salehi je dobar čovjek.

Tamim Hamad al-Thani: Trebamo to iskoristiti.

Ahmet Davutoglu: Želimo poslati poruku Rusima i Kinezima, a Arapi moraju razgovarati s te dvije zemlje i jamčiti im kako ne želimo još jednu situaciju kao u Libiji. Moramo ih uvjeriti da više ne podržavaju Bashara. Ne smije ostati na vlasti do 2014. Na taj način bi dobio slobodu da se riješi oporbe.

Tamim Hamad al-Thani: On mora prekinuti nasilje danas, a ne sutra. Vi ste učinili sve što ste mogli, ali trebate arapsku podršku i to mora biti poruka za njega od strane Arapa.

Ahmet Davutoglu: Da, ovo je prava poruka. Ne može mu se dati još vremena. Moramo djelovati sada. Kakav je stav Alžira? Oni su protiv revolucije?

Tamim Hamad al-Thani: Oni će promijeniti svoj stav i podržati revoluciju.

Ahmet Davutoglu: Mi smo članica NATO-a i ne želimo stranu intervenciju. Mi muslimani, Arapi i Turci, ne želimo zapadnu intervenciju u Siriji. Što će se poduzeti ako Sirijski predsjednik ne prihvati arapsku inicijativu?

Tamim Hamad al-Thani: Ne mogu sada reći.

Ahmet Davutoglu: Lako je pobijediti u ratu na terenu, ali obnova će teći teško. Takva je situacija u Siriji.

Tamim Hamad al-Thani: Zamjenik turskog ministra obrane je ovdje.

Ahmet Davutoglu: Ja ću posjetiti Jordan, te se sastati s kraljem sutra. Da li je Khaled Meshal (lider Hamasa) u Damasku? Može li on doći u Dohu? Ako takav korak preosjetljiv za njega, nema potrebe. Ionako sam o tome htio razgovarati s Vama. Al-Jazeera je kritizira naše stavove, a to nije dobro.

Tamim Hamad al-Thani: Naš odnos s vama je snažniji od Al-Jazeere, a možete razgovarati s Hamadom bin Jassemom, a i ja ću razgovarati s njim o tom pitanju.

Ahmet Davutoglu: Hvala vam Vaše Veličanstvo.

Al Akhbar

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
79 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik