fbpx

Tajni spisi Turske i Katara su dokaz prljave turske politike u Siriji od 2011. do danas

Mohamed Mursi

Libanonski dnevni list Al-Akhbar je u siječnju 2013. godine objavio je sadržaj razgovora koji su iza zatvorenih vrata u zgradi ministarstva vanjskih poslova Katara vodili tadašnji turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, egipatski predsjednik Mohamed Mursi i katarski dužnosnici. Tema tih razgovora je bila situacija u regiji, uloga Rusije u sirijskom sukobu, te svrgavanje s vlasti Muammara Gaddafija. Podsjetimo, Mohamed Mursi je bio predsjednik Egipta koji je došao na vlast s Arapskim proljećem, bio je visoki ekponent Muslimanskog bratstva i svrgnut je vojnim udarom u srpnju 2013. Nakon masovnih prosvjeda i oko 22 milijuna potpisa na peticiji pokreta Tamarod, koji je od vojske tražio da intervenira i otjera s vlasti članove islamskog fundamentalističkog pokreta, koji je za terorističku organizaciju proglašen u više svjetskih zemalja.

Ovi su transkripti važan dokument za razumjeti koliko se i je li se politika Ankare prema Siriji imalo promijenila i može li se promijeniti sve dok zemlju kroz Stranku pravde i razvoja (AKP) vode islamski ekstremisti s teritorijalnim pretenzijama usmjerenim na zemlje bivšeg Osmanskog carstva, kako je opisano u geopolitičkom programu stranke u knjizi Strateška dubina koju je potpisao Ahmet Davutoğlu, bivši ministar vanjskih poslova i bivši bliski suradnik predsjednika Erdogana.

Al-Akhbar u to vrijeme piše o elektronskom ratu koji se vodi u Siriji s obje strane. Jedna od „strana“ u sukobu je skupina koja sebe naziva “Syria’s electronic army“, koja je krajem 2012. hakirala nekoliko službenih katarskih, saudijskih i turskih internetskih stranica i s njih preuzela više tisuća tajnih dokumenata.

Al-Akhbar je dobio pristup dijeli tih dokumenata i nakon potvrde o autentičnosti objavio ih je u suradnji sa sirijskom internetskom stranicom Ajel.

Od tada je Al-Akhbar periodično objavljivao te dokumente, počevši s transkriptom razgovora koji se vodio u katarskom ministarstvu vanjskih poslova.

Dokument, koji je prvi objavljen, je zapisnik sa sastanka bivšeg katarskog premijera Hamada bin Jassima al-Thania i bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji se dogodio u rujnu 2012., na kojem se raspravljalo o situaciji u Siriji.

U njemu bivši katarski premijer govori Mursiju kako je kontaktirao Rusiju i pokušavao uvjeriti vlasti u Moskvi da napuste predsjednika Bashara Al- Assada, nudeći jamstva da će „Slobodna sirijska vojska“ jamčiti sigurnost Moskvi oko njezine vojne luke u Tartusu.

Dokument također otkriva ono što je Katar nudio Egiptu pod Mursijem, u smislu financijske pomoći nakon revolucije. Katar je Egiptu ponudio povoljne zajmove, uz vrlo niske kamatne stope u zamjenu za katarska ulaganja u egipatsku industriju čelika.

Drugi dokument je zapisnik sa sastanka šeika Hamada bin Jassima s bivšim turskim ministrom vanjskih poslova, Ahmetom Davutogluom.

Sastanak je održan sredinom ožujka 2011. u početnoj fazi sukoba u Libiji i rasprava se uglavnom vodila oko situacije na terenu i borbi koje su se u to vrijeme vodile.

Što se tiče trećeg dokumenta, on otkriva sadržaj razgovora između bivšeg katarskog prijestolonasljednika i aktualnog emira Tamima bin Hamada al-Thanija i bivše desne ruke turskog predsjednika, Ahmeta Davutoglua.

U njemu turski ministar naglašava kako je važno da Assad ne završi svoj predsjednički mandat, koji je onda isticao 2014. godine, „jer bi to bilo porazno za oporbu“.

Ono što je zanimljivo kod ovih dokumenata je da smo promijenili neke nužne detalje zbog kronologije, ne sadržaja, te imena starih dužnosnika zamijenili s novima, mnogi vjerojatno ne bi ni primijetili da su se ovi razgovori vodili u vrijeme Arapskog proljeća. Ovo ujedno potvrđuje da je smiješno očekivati da će Turska promijeniti svoju politiku prema Siriji do potpunog vojnog poraza islamističkih terorističkih skupina na terenu, jer u tim uvjetima vrh u Ankari neće moći slati desetine tisuća turskih vojnika kao topovsko meso u Idlib ili na sjever Sirije. S druge strane, Sirijci i Assad, kojeg toliko mrze, nemaju rezervnu domovinu i oni se moraju boriti, jer je to pitanje opstanka ne obitelji Assad, već milijuna Sirijaca. No, pogledajmo ova zanimljiva svjedočanstva vremena i kako izgledaju razgovori visokih eksponenata i pokrovitelja „Muslimanskog bratstva“ iza zatvorenih vrata.

Dokument br. 1 / Hamad bin Jassim i Mohamed Mursi: ASSAD MORA OTIĆI

Povjerljivo / Zapisnik sastanka između njegovog Visočanstva šeika Hamada bin Jassima bin Jabera al-Thania, premijera i ministra vanjskih poslova, s njegovom ekselencijom predsjednikom Arapske Republike Egipat, Mohamedom Morsijem / Četvrtak 06.11.2012

Hamad al-Thani: Negovo visočanstvo princ Hamad Bin Khalifa al-Thani cijeni Vašu ulogu. Danas smo razgovarali s gospodinom Hishamom Qandilom, egipatskim premijerom, i postigli dogovor oko nekih pitanja. Dogovorili smo se oko preostale 1,5 mlrd $. Smanjit ćemo kamatnu stopu na 1,5% i produžiti rok otplate. To je dodatni iznos koji ćemo zaraditi. Zajedno tvorimo „jednu obitelj“ u kojoj svatko ima svoja potraživanja. Kao i pitanje električne energije, gdje smo predložili studiju i to će biti učinjeno za mjesec dana.

Egipatski premijer: Siguran sam da smo u Vašim srcima.

Hamad al-Thani: Također smo se složili oko čelika. Već smo partneri s nekoliko zemalja u tom sektoru.

Mohamed Morsi: Predlažem da se poboljša i povo pokrene proizvodnja u tvornici željeza i čelika u Helwanu, koja je jedna od najvećih tvornica čelika na Bliskom Istoku, a koju su izgradili Rusi s njihovom tehnologijom. Sastoji se od četiri peći. Prva je stara,ali može biti obnovljena i modernizirana. Četvrta već ima naprednu tehnologiju i luku Dakahlia, koja je izgrađena kako bi se lakše dopremao ugljen koji joj treba za proizvodnju. Željeznica koja povezuje Helwan i luku Dakahlia doprema i sirovine iz regije kojih ima u izobilju. No, peć je sagrađena za proizvodnju finalnih proizvoda. Kompleks je počeo poslovati s gubicima, jer proizvodi 2 milijuna tona, što je malo za taj projekt. Nekada je to bila industrijska tvrđava s 25 000 radnika, ali se pojavila tvrtka Ahmed Ezz (Ezz Steel) i mnogo inženjera je prešlo raditi u nju.

Hamad al-Thani: Mi smo s Vama, a možemo najaviti projekt o suradnji već sad. Možemo zajedno oformiti tim koji će početi proučavati projekt.

Ministar financija Jusuf Kamal: Imamo već studije i to se uklapa u projekt koji provodimo u Alžiru, koji nam je partner kroz tvrtku Extra Trade (trgovačka tvrtka). Oni mogu sve organizirati, zajedno s nama.

Hamad al-Thani: Vaša ekselencijo, uvjeravamo Vas da postupamo po zapovijedi Njegovog Visočanstva Princa. Viznate što osjećamo prema Vama. Mi smo spremni i imamo količinu novca [….] koja ne stoji u zapisniku. Nas zanima čelik i električna energija, jer je to dobar posao, a tu su i neriješena pitanja u vezi Barwe i Diara, što je pozitivan pokazatelj. Također smo se složili oko zrakoplovstva i pozvali ministra civilnog zrakoplovstva. No, imamo problem u smislu viška. Ako se slažete, mi ćemo izdvojiti 10 ili 20 milijardi egipatskih funti (1,5 ili 3 milijarde $). Nadam se da ćete razmotriti taj prijedlog, možemo spočetka ugovoriti na godinu dana , potom obnoviti. Mi smo spremni to učiniti.

Mohamed Morsi: Zašto mora biti u egipatskim funtama i Kinezi pominju istu stvar?

Hamad al-Thani: Stoga što su kamate na egipatsku funtu visoke, a mi smo spremni na takvo što na godinu dana, a poslije se može obnoviti. Dogovorili smo se o zapisniku sporazuma koji će biti na određeno vrijeme, kao i o datumu svake operacije, tako da možemo početi. To podrazumijeva polog od 1,5 mlrd $, prema dogovoru između Njegovog Visočanstva Princa i Vas. Mi smo iskreno započeli s poslom i naše povjerenje u Vas je naraslo nakon Vašeg govora u Teheranu. Svatko ga je pohvalio, a jučer nakon sastanka Arapske lige, stavovi su se promijenili.

Mohamed Morsi: Nema govora o reformama. Assad mora otići.

Hamad al-Thani: Mi smo mu predložili da ode. Stvarno, to je bio snažan govor.

Mohamed Morsi: Kako bi nas Saudijski kralj iznenadio kada bi pokrenuo inicijativu za dijalog među raznim konfesijama, dok se mi dogovorimo o sirijskom pitanju.

Hamad al-Thani: Nas također. Sreli smo se dan ranije, ali nitko nije ništa spomenuo.

Mohamed Morsi: Mi želimo zauzeti ozbiljan stav.

Hamad al-Thani: Mislim da će se sve promijeniti nakon američkih i njemačkih izbora. Ako iznova pobijedi Obama, ništa ne smeta što mora čekati siječanj da započne novi mandat, on može preuzeti sve obveze automatski.

Mohamed Morsi: Ako se Iranci uključe u rješavanje problema u Siriji, oni će pobijediti i približiti se Turskoj i Perzijskom zaljevu.

Hamad al-Thani: Oni počinju razmišljati o imenima. U prošlosti su imali dobre odnose s nama i imali smo zajedničke naftne izvore. No, kada je Sirija u pitanju tu su , na žalost i Rusi. Ali samo da kažu jednu riječ, to bi bio kraj sirijskog režima. No, Rusija i dalje insistira na tom pitanju. Razgovarao sam s ruskim predsjednikom 40 minuta putem telefona. To je bio loš razgovor, iako je moj odnos s njim više nego dobar, ali je poziv bio neuspjeh. Sada i Rusi počinju gubiti ravnotežu i žele rješenje sirijske krize.

Mohamed Morsi: Zašto oni to žele?

Hamad al-Thani: Imaju ratnu luku u Siriji. Rekli smo im da ćemo poraditi na sporazumu između njih i Slobodne sirijske vojske (FSA), ali oni to nisu prihvatili.

Mohamed Morsi: Rusi su dio problema, ali Assad će otići.

Hamad al-Thani: Što se tiče viza, dogovorili smo se. I Egipćani mogu početi uzimati vize.

Egipatski premijer: Pozitivan pokazatelj je također partnerstvo u Sudanu.

Hamad al-Thani: Da. Poslat ćemo tamo našu delegaciju i stvoriti partnerstvo u Africi. To će osnažiti naše odnose i mi smo spremni na to. Tu je i projekt za tvrtku Diyar od 120 milijuna $. Mi smo pošteni i želimo da javnost bude informirana o tome.

Mohamed Morsi: Nema nikakvog sukoba među nama. Vi ste naša braća i ruke su Vam čiste.

Hamad al-Thani: Mislili smo kako bi to bilo bolje učiniti preko Egipta. Vi ste u Africi, imate ljude i iskustvo. Budite uvjereni Vaša ekselencijom mi ćemo biti s Vama.

Dokument 2 / Šeik Hamad bin Jassim i Ahmet Davutoglu: GADDAFI MORA OTIĆI

Povjerljivo / Zapisnik službenih pregovora između njegovog Visočanstva šeika Hamada bin Jassima bin Jabera al-Thania, premijera i ministra vanjskih poslova, i Njegove Eminencije g. Ahmeta Davutoglua, ministra vanjskih poslova Turske
Doha – Nedjelja 13.03.2011.

Šeik Hamad al-Thani:  Vaš sastanak s Njegovom Ekscelencijom Princem je bio dobar.

Ahmet Davutoglu: Situacija u regiji se brzo odvija. Moramo surađivati.

Hamad al-Thani: Pokušavamo učiniti nešto u Vijeću sigurnosti.

Ahmet Davutoglu: Gadafi mora otići i on će otići. Sada pobjeđuje u borbama i mi smo zabrinuti zbog toga. Pokušali smo ga prisiliti do ode u Siriju, ali on je počeo regrutirati plaćenike iz Sudana i Egipta. Zapad ima različite stavove. Francuska ima jedno mišljenje ali Europska Unija drugo, Amerikanci također.

Hamad al-Thani: Američki državni tajnik pozvao me tri puta, a možda će nazvati i danas. Uputili smo zahtjev Arapskoj ligi da donese odluku o no-fly zone preko Libije. Sirija je protiv, a Jemen suzdržan.

Ahmet Davutoglu: Zašto se Sirija protivi?

Hamad al-Thani:  Ne znam.

Ahmet Davutoglu: Bio sam iznenađen kada su Sirijci rekli kako da nisu primili poruku od tebe.

Hamad al-Thani: To nije istina. Poslali smo tri primjerka.

Ahmet Davutoglu: Rekao sam Sirijcima, zašto traže od nas da putujemo u Libanon, kada su već donijeli odluku?

Hamad al-Thani: Mislim da će biti na gubitku, ako i dalje budu lagali svojim prijateljima. Ono što se sada događa u Libiji je neprihvatljivo. Mora se izvršiti pritisak na Vijeće sigurnosti, kako bi uvelo zabranu leta.

Ahmet Davutoglu: Mi nismo članovi Vijeća sigurnosti, ali mi smo članica NATO-a i možemo nešto učiniti. Rekli su nam da odluka mora doći iz Vijeća sigurnosti i arapskih zemalja. Ako NATO napadne Libiju, Gaddafi će tvrditi da je brane Arapi.

Hamad al-Thani:  Neke arapske zemlje mogu sudjelovati i Turska mora imati svoju ulogu u tome.

Ahmet Davutoglu: Mi kažemo da Gaddafi mora otići. Premijer Recep Tayyip Erdogan je razgovarao sa Saifom al-Islam Gaddafijem, ali odluka Vijeće sigurnosti je donijelo odluku da Međunarodni kazneni sud zatvori Gaddafija. On će: ili povratiti nadzor nad zemljom ili umrijeti kao heroj.

Hamad al-Thani: Čak i ako bude kontrolirao Libiju, on je gotov. Mislim da je sad najvažnije zalagati se za odluku o no-fly zone nad Libijom. On pobjeđuje u svom ratu, ali on je gotov jer je ubijao svoje ljude i govorio grozne stvari o Arapima.

Ahmet Davutoglu: Sada je najvažnije: kako spasiti Libijce.

Hamad al-Thani: Uvođenjem  zone zabrane leta i napadima na radarske sustave.

Ahmet Davutoglu: Što se NATO-a tiče, Njemačka je ta koja blokira odluku o uvođenju zone zabrane leta.

Hamad al-Thani:  Oni se ne protive odluci. Niste dužni poslati snage.

Ahmet Davutoglu: Sada smo u sukobu s portugalskim interesima. Jeste li u kontaktu s plemenima?

Hamad al-Thani: Nekima od njih.

Ahmet Davutoglu: Gaddafi može preuzeti kontrolu nad Bengazijem i to bi utjecalo na situaciju u Tunisu, Egiptu i Jemenu. On bi mogao vratiti dvojicu bivših čelnika na vlast. Mi pokušavamo pronaći izlaz za njega, ali mislim da je to prekasno za takvo što.

Hamad al-Thani:  Abdullah Senoussi (bivši libijski šef sigurnosti) me nazvao i počeo prijetiti. Ne zanima me. To je naša politika i mi ćemo se nje pridržavati. Rekao sam Saudu al-Faisalu (saudijski ministar vanjskih poslova) i Abdullahu Bin Zayedu (UAE ministar vanjskih poslova) kako moramo biti jasni. Al-Faisalova izjava je bila jasna i izravna i ja sam sretan zbog toga.

Ahmet Davutoglu: Razgovarao sam danas s Njegovim Visočanstvom Princem o ekonomskoj situaciji u Tunisu i Egiptu. Moramo ih podržati.

Hamad al-Thani: Mi možemo najaviti ulaganjima u Egipat, ali situacija u Tunisu i dalje nije jasna.

Ahmet Davutoglu: Imali smo dosta turskih tvrtki koje su radile u Egiptu, ali su ga napustili nakon revolucije. Važno je ulagati u proizvodnju odjeće i turizam, jer se tako može zaposliti mnogo ljudi.

Hamad al-Thani: Imamo industrijske zone u Port Saidu. Možemo to učiniti.

Ahmet Davutoglu: Možemo formirati zajedničko katarsko-tursko povjerenstvo i raditi na tome.

Hamad al-Thani:  Pošaljite nam prijedlog i mi ćemo ga proučiti. Mislim doći u posjet Turskoj, ali ovaj put ne u Ankaru, nego u Istanbul. Čekam odgovor od čeka odgovor o Qatar Airlinesu.

Ahmet Davutoglu: Ministar transporta je podnio ostavku, a mi ćemo imati izbore 12. lipnja 2011. Vojni sporazum o suradnji nije aktiviran. Što se događa?

Hamad al-Thani:  Mi ćemo ga pratiti.

Zapisnik pripremio: Veleposlanik Zayed Bin Rashed al-Nuaimi / Direktor Odjela za azijske i afričke poslove

Dokument 3: Princ Tamim bin Hamad i Ahmet Davutoglu / PROBLEMI S ASSADOM

Povjerljivo / Zapisnik sa sastanka između Njegovog Visočanstva šeika Tamima bin Hamada al-Thania, kraljevskog princa s Njegovom Ekscelencijom g. Ahmetom Davutogluom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske/ Plaža Palace – Utorak, 25/10/2011

Njegova Visost Princ Tamim Hamad al-Thani: Sretni smo što vas vidimo. Nadamo se da možemo pomoći Turskoj zbog potresa. Imamo odlične spasilačke timove. Kakva je situacija u Turskoj sada? Želimo pružiti pomoć zbog srdačnih odnosa među nama, jer mi smo braća i muslimani. Mi poštujemo Vašu politiku i korake koje poduzimate. Što se događa u Siriji?

Ahmet Davutoglu: Zvučna politika je održavala ovu regiju stabilnom u posljednjih sto godina. Ispočetka smo radili odvojeno, ali sada nam se interesi isprepliću i moramo raditi zajedno kako bi se postigao napredak.Katar i Emirati su u stanju razmišljati na pozitivan način, a to je zato što su zdrave zemlje. Kada pogledamo oko nas s kim bi mogli razgovarati, koje su to zemlje? U Iraku su Talabani, Alawi, Barzani, i Maliki. Sirija je previše. Egipat je najveća arapska i muslimanska zemlja, ali ima svoje unutarnje probleme. Susreo sam se s generalnim tajnikom Arapske lige, i razgovarao s njim o arapskim problemima.

Tamim Hamad al-Thani: Mi smo posvuda. Mi smo poslali izaslanstvo u Arapsku ligu jer nitko nije htio. Došlo je do spora između kuvajtskih i iračkih izaslanstava tijekom islamske konferencije u Dohi. Izzat al-Douri je bio tamo, a to je bio Baath je problem između Baatha,oni imaju problema s manjinama. U Siriji postoje problemi između alavita i sunita. Vi ne možete kriviti manjinu što razmišlja o tome što bi im se moglo dogoditi u budućnosti. Taj problem se treba riješiti u budućnosti.

Ahmet Davutoglu: Upoznalo sam Nabila al-Arabia, mislim da je ovdje.

Tamim Hamad al-Thani: On će biti na sjednici sutra.

Ahmet Davutoglu: Zahvaljujemo Vam za sućuti. Želimo surađivati s vama. Imamo važnu raspravu u parlamentu, ali sam odlučio otići u Katar jer je to važno za nas. Koja je Vaša poruka za sutra?

Tamim Hamad al-Thani: Mi ćemo poslati poruku Basharu Al-Assadu. On je rekao da će razgovarati s oporbom. Mislim kako mu moramo poručiti da ako nastavi tim putem, stvar će ići sve do Vijeća sigurnosti.

Ahmet Davutoglu: Ubijanje mora prestati i vojska se mora povući iz gradova, uz izmjenu članka 8. i provođenje izbora nakon pregovora s oporbom.

Tamim Hamad al-Thani: On ne pristupa stvarima ozbiljno, on želi uništiti cijelu regiju. Iran je promijenio ton. Razgovarao sam s Burhanom Ghaliounom (čelnik sirijskog Tranzicijskog nacionalnog vijeća) i on cijeni ulogu Turske. Rekao sam mu da su naši odnosi s Turskom dobri i bez obzira što Turska odluči, mi smo s njima. Biti ćete upoznati s onim što se događa.

Ahmet Davutoglu: Važna je suradnja između nas. Bashar se oslanja na dvije stvari, a ima puno unutarnjih problema. On smatra da su Rusija i Kina s njim i misli da može igrati na „rusku i kinesku kartu“ sa Zapadom. Pomogli smo mu kada je 2006.bio izoliran od strane Zapada, i prekinuli je. Ponudili smo mu plan od 14 točaka i razgovarali s njim o svemu. Znamo njega i njegov režim jako dobro. Naš veleposlanik u Siriji je bio sa mnom, a i Bouthaina Shaaban je bio prisutan. Assad je pristao povući vojsku iz Hame, Homsa, Daraae, i iz drugih gradova, donijeti novi zakon o medijima, dopustiti stranom tisku za ulazak u zemlju, izmijeniti članak 8 ustava, održati izbore i pregovarati s oporbom – on je pristao na sve ovo. A nakon dva dana je napao džamije, pokrenuo ofenzivu na Latakiju, ubijati ljude(…) Naš plan je bio da ga se podrži, ako bude provodio plan. On se povukao iz Hame, kao što je vidio naš veleposlanik, samo kako bi se vratio i napao grad. Naš veleposlanik nas je obavijestio u tajnom pismu kako je u tijeku razaranje Hame. On nas je prevario. Kad je napao Latakiju, ja sam ga nazvao i pitao ga kako to da ste uništavaju i džamije i kako nećemo šutjeti o tome. Rekao sam mu da predsjednik mora postupiti po dogovoru. Ali Muallem (Walid Muallem, sirijski ministar vanjskih poslova)je od nas tražio da pričekamo. Rekao sam mu da je u opasnosti. Muallem me nazvao i rekao mi da će predsjednik održati govor u roku tjedan dana. Ja sam rekao: „Ne!“,te kako mi odmah mora pojasniti svoj stav. Nismo kontaktirali s njim od 14. kolovoza.

U Libiji je situacija bila drugačija. Arapska liga je dala legitimitet zapadnoj intervenciji. Mi u Turskoj ne želimo zapadnu ili NATO intervenciju, unatoč činjenici da smo članica NATO-a. Strana intervencija u Siriji bi uzrokovala probleme u Libanonu i Iranu, a Hamas je u stanju djelovati samostalno protiv njega. Mi podržavamo oporbu i on se toga boji. 2006. smo održali zajedničke vojne vježbe, podržavali smo ga ekonomski, ali sada on mora biti ekonomski izoliran kako bi bankrotirao. Razgovarali smo s Iranom i rekli su nam da će mu dati nekoliko mjeseci vremena. Rekli smo im: pokušajte ako možete. Salehi je dobar čovjek.

Tamim Hamad al-Thani: Trebamo to iskoristiti.

Ahmet Davutoglu: Želimo poslati poruku Rusima i Kinezima, a Arapi moraju razgovarati s te dvije zemlje i jamčiti im kako ne želimo još jednu situaciju kao u Libiji. Moramo ih uvjeriti da više ne podržavaju Bashara. Ne smije ostati na vlasti do 2014. Na taj način bi dobio slobodu da se riješi oporbe.

Tamim Hamad al-Thani: On mora prekinuti nasilje danas, a ne sutra. Vi ste učinili sve što ste mogli, ali trebate arapsku podršku i to mora biti poruka za njega od strane Arapa.

Ahmet Davutoglu: Da, ovo je prava poruka. Ne može mu se dati još vremena. Moramo djelovati sada. Kakav je stav Alžira? Oni su protiv revolucije?

Tamim Hamad al-Thani: Oni će promijeniti svoj stav i podržati revoluciju.

Ahmet Davutoglu: Mi smo članica NATO-a i ne želimo stranu intervenciju. Mi muslimani, Arapi i Turci, ne želimo zapadnu intervenciju u Siriji. Što će se poduzeti ako Sirijski predsjednik ne prihvati arapsku inicijativu?

Tamim Hamad al-Thani: Ne mogu sada reći.

Ahmet Davutoglu: Lako je pobijediti u ratu na terenu, ali obnova će teći teško. Takva je situacija u Siriji.

Tamim Hamad al-Thani: Zamjenik turskog ministra obrane je ovdje.

Ahmet Davutoglu: Ja ću posjetiti Jordan, te se sastati s kraljem sutra. Da li je Khaled Meshal (lider Hamasa) u Damasku? Može li on doći u Dohu? Ako takav korak preosjetljiv za njega, nema potrebe. Ionako sam o tome htio razgovarati s Vama. Al-Jazeera je kritizira naše stavove, a to nije dobro.

Tamim Hamad al-Thani: Naš odnos s vama je snažniji od Al-Jazeere, a možete razgovarati s Hamadom bin Jassemom, a i ja ću razgovarati s njim o tom pitanju.

Ahmet Davutoglu: Hvala vam Vaše Veličanstvo.

Al Akhbar

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
79 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
6 mjeseci prije

Hoće li biti rata između Turske i Rusije?
Ovisi o potezima Erdogana.

Ja osobno mislim da je Erdogan MASON, iluminat. Satanista.
To se vidi iz mnogo toga, naročito smo to jasno vidjeli u Siriji, turska vojska i teroristi OTVORENO surađuju.
Otvoreno, bez sakrivanja.

Nije problem u Turskoj, nego je problem u Erdoganu, njegovom sinu, i ljudima sa kojima se Erdogan okružio, mnogi od njih isto tako članovi iste masonske zajedničke TAJNE lože pod zakletvom SMRTI. Ostvaruju plan istih takvih, najviših “LOŽA”.

Ime “Loža” je napravljeno od riječi LAŽ.
Masonska loža je mjesto gdje Masoni “slobodno zidaju “, tj.
zajednički kreiraju laž ili dobiju instrukcije o tome kako širiti i ostvariti tu laž.
Zato se zove loža, i zato se oni nazivaju “slobodni zidari”.
I zato je loža tajna, jer se pod zakletvom smrti, čuva LAŽ i imena ljudi koji su osmislili i ostvarili tu laž.

Erdogan LAŽE, za ciljeve Satanista, dok se svi Masoni i Satanisti HRANE konfliktom (Sirija Libija) , svađom (sa EU) , patnjom (izbjeglice), što većim brojem mrtvih, krvlju, i NOVCEM, i to jasno možemo iščitati iz Erdoganove mizerne politike.

Riječi KRV, OSVETA, SAMLJETI ĆEMO VAS i slične, su dio njegovog javnog obraćanja svjetskoj javnosti. To vam nije čudno?
On je otvoreno u paktu sa teroristima, javno poziva na prolijevanje KRVI, on ništa ne smiruje, on samo prijeti i potiče mržnju. Turci u Daily Sabah otvorenu pišu za Sirijske i RUSKE trupe kao neprijatelji!
Gdje je tu diplomacija? Nema je.
Pozivaju muslimanske građane Rusije na neposluh. Svađu.

Čudno, jučer her Babić u članku ne spominje najvažniju stvar, a to je pozivanje Turske NATO na članak 5.
TO JE OTVORENI POZIV NA 3 SVJETSKI RAT, POKUŠAJ,
i nikakva ekonomija i nikakve ekonomske koristi Rusije, neće tu biti bitne, i Rusi neće tako lako preći preko toga, tu vidimo u kom smjeru razmišlja Erdogan.
On je OČITO Satanista.

Nije problem u Turskoj, nego je problem u Erdoganu.
Nebi se iznenadio da Turska odjednom, naprasno bude IZBAČENA iz NATO, i u isto vrijeme doživi veliku ofanzivu Sirijskih i ruskih snaga u Idlibu. Možda i u tjesnacu.
CIA bi opet mogla djelovati u Turskoj, i započeti cup protiv Sataniste Erdogana. Njegovo vrijeme je isteklo, zmija se igra sa vatrom i pokušava uvući US i Rusiju u rat, u konflikt.
To mu neće biti oprošteno.
Turčin neće kontrolirati konflikt US – Rusija i biti ključ svjetskom ratu i miru.
Događaji koji sijede ubrzo će potvrditi moje riječi.
SULTAN = SATAN

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Ma nije. To su sve dogovorili Erdogan i Putin. Eto pitaj Alena.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Ima jedan Rus s akademije RAS, sad ću pogrešiti jer ima dva za vojna pitanja, kaže da to u Rusiji plasiraju liberalne novine kao Gazeta, Vedomosti (filijala Bloomberga) i slični, i da su to obične gluposti i da dogovor ima, isto je tajan, jer memorandum iz Sočija nije objavljen., ali da se glavne stavke znaju i Erdogan ih nije ispoštovao, a Rusi općenito ne donose odluke na “ho ruk”, već razmišljaju, promišljaju, dogovaraju se s Assadomi Irancima, tek onda možemo nešto očekivati.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Moj Laki dok se oni dogovaraju Turci pobiše SAA, neka brate ubrzaju;zanimljivo da Iranci ne reaguju, Turci im pobiše neke ljude a oni samo jedan protest.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
6 mjeseci prije

Iranci ne reagiraju jer ne mogu. SAS im je zavrnuo pipu.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Eto eks i njegov dečko s ulice znaju sve , vas dvojica ste baš pametni ..
Još da znate koliko ste šuplji sakrili bi se od stida , ako ga imate jer obicno praznoglavci ga nemaju..

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Alen, da si ti meni živ i zdrav, ja uživam u tvom pametovanju.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
6 mjeseci prije

Postaješ sve neugodniji u raspravi kako se smanjuju šanse za novo otomansko carstvo. Žulja turban, ha?

DažBog
Gost
DažBog
6 mjeseci prije

Alene, znaš li bar ti kada si dr. Džekil a kada mr Hajd ?
Mnogima ovdje je malo teže skontati?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Joj pusti te konstrukte, sad posebno popularne u Hrvatskoj o antikristima i masonima. Zna se dobro što je Erdogan. Rusi i Iran su mu ponudili častan izlaz iz Sirije, on je odbio i malo je otrčao kod NATO pakta ovih dana i dobio odjebenicu, pardon, odbijenicu. I sad….. ?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Bas vala laki , ovakve stvari kad se započnu ne započinju se napamet , iznemada , sve je dogovorwno davno prije , svaki budući potez ispllaniran i sve ima svoje zasto , kada , kome itd..
Vi mislite ove stvari se dešavaju po inerciji , da se rješavaju u hodu ,usput , bas naivno mislite , puskomet granica..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Bome loše su se dogovorili…SAA u haosu, Iranci šute, Rusi miruju i gube kredibilitet kao zaštitnik a meni najžalije boraca Hezbolaha.
Iran, Sirija, Rusija se nisu trebali upuštati ako su mislili ovako po guzici dobiti.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Složenije je to malo od puškometa , tu ima dosta stvari , starih računa , nisu te stvari od juče , dugo se to metilja , nije su tu lako svrstati ni na jednu stranu u nekim stvarima , mislim moze se i svrstati ali onda bi sebi rusi na ledja nametnuli obavezu vječitog igranja policajca , plus sto bi morali reagovati na svakakve situacije ne samo vojne već i ostale..
Jedino rjesenje je da asad i erdogan razgovaraju , nema druge ,treće opcije a da garantira duzi mir ..
Ima i opcija da se rusi uvuku dublje ali onda svakakvi rizici su pred njima ..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Pa šta će više razgovarati ako su se već dogovorili?

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Dobro pitanje, Siniša. Ali, ima pametnjaković odgovore na sva pitanja. Verovatno će ti reći da su se dogovorili da razgovaraju .

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Pa kako velim , da ne vidite dalje od puskometa tako ne vidite ni zivot poslje rata , i na sta bi to licilo , no vama to nema smisla objašnjavati ..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Alen, mlađi islamista, budućnost posle rata.

x@y
Gost
x@y
6 mjeseci prije

Putin zna da se direktnim sukobom sa Erdom neće riješit nikakav problem već samo pogoršat njihovi odnosi zbog Sirije, a naravno Putin nije odbio pomoć Siriji isključivo iz pragmatičnih razloga , dok ameri itekako razmišljaju o tome kako čim više pomoć turcima, tim više jer je Erdo instaliran od stane CIA-e ,dakle vodi politiku kakvu ameri i izraelci zastupaju, a Putin zna da ako se direktno sukobi sa turcima , da se onda nije sukobio samo sa turcima nego i sa amerima itd… Iza svega toga stoji puno igrača, kao uvijek. Putin se ne boji Turske ,tako da je to kao razlog Putinove suzdržanosti apsolutno isključeno. Putin će s e na kraju itekako dogovorit sa Erdoganom ,što nikako neće biti na štetu Turske, a Sirija će morat prihvatit neke činjenice. Putin bi najvjerojatnije riješio problem na način različit od onog kako to Assad želi.Nije Assad nevinašce. Rusi se nisu trebali umiješat u te probleme. A Turska već ima 3.6milijuna sirijskih izbjeglica i dogovora se prva nije pridržavala EU. Ne branim Erdogana,ni nikoga, ali problem treba sagledat sa više uglova.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

X@y , Ti sad ovim na puškometu napravi problem , vidiš šta si ti sve napisao ko će ti to prokontati , još s više uglova 😂😂😂 , pa to ti vidi koliko je nosa a ti spominjes još uglove , strane , vidike..

Jel hoćeš da im mozak prokuha ?

Ja bi samo dodao da se rusi jesu i morali su se umješati u te probleme , s njima vidim dobru šansu da se malo promjene pravila na BI , na zadovoljstvo sviju , no vidjećemo kako će to ispasti ..

x@y
Gost
x@y
6 mjeseci prije

Alene, neka im zakuha, nekima je već odavno dobrano prokuhao.. Stvar je zamršenija više nego što to neki misle.. Pa oni koji su željni rata neka se idu borit u Siriju umjesto ovih mladih muškaraca “izbjeglica” što bježe poput žene i djece … Assad će na kraju ostat u zemlji bez stanovnika,nastavi li tako.. haha.. ironija! A još veća ironija da Putin svjesno čini nešto što zna da nije u interesu sirijskog naroda ni režima. Erdo neće odustat od svojih namjera, a Putin ako odustane sigurno neće bit zbog Erdogana.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Nije ova trenitna situacija do putina i erdogana , već asada i erdigana , putin je svoje obavio , saa je imala sve na dlanu i onda su nekome popustili zivci i roknut je onaj nesretni konvoj , vjerovatno bez znanja rusa , ( a na opće oduševljenje krvi željnih kauč generala ) , sto je i njih ras.pizdilo ,kao i turke i imamo ovo sto imamo , sad se asad i erdogan samaraju rusi malo stoje po strani , nadam se da će se urazimiti obojica ubrzo..
( a valja i misliti na zdravlje naših kauč generala )

x@y
Gost
x@y
6 mjeseci prije

Erdo je ionako zatražio da se dalje on osobno sam dogovara sa Assadom bez Putina, upravo iz razloga jer se to više tiče samo Sirije i Turske ,pogotovo nakon tih 34 poginulih turskih vojnika, koji navodno nisu smjeli biti na tim pozicijiama koje su rusi gađali… Mislim da će Erdo odustat samo ako Assad prihvati njegove uvjete..

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
6 mjeseci prije

I kao rezultat toga SAA puši na svim frontovima, Turci uništavaju Pancire. Dronovi letaju, a jedini koji ih skidaju s neba su Turci. 🙂
Moram li napomeduti da ispaljuju Stingere na Ruske i Sirijske avione?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Sačekaj dok se turci naplate ! Vratiće se sve u ” normalu “..

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
6 mjeseci prije

Sva politika koja je temeljena na fundamentalistićkoj religiji je osuđena na propast uz velike žrtve, “kao u ime boga”, kojeg i ćijeg to samo znaju oni koji je sprovode uz pomoč SSZ i budala.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
6 mjeseci prije

Služi se najmračnijim metodama, već godinama, pola Turske je u strahu od tiranina, njegovi tjelohranitelji mlate po Turskoj, utjeruju strah u kosti, gdje ćeš veći dokaz.
Masoni vladaju i u Hrvatskoj, pola političara su Masoni, to nije nikakv “konstrukt”. Da sam ovo pisao prije priznanja Jelenića u RH, imogli biste ne vjerovati, ovako, čista ISTINA i sve više dokaza za to.
Ovo je najnovije:
Nedelja 9:47 “Three employees of the Turkish branch of Sputnik News, whose apartments were attacked by Turkish nationalists on Saturday night, have been missing since going to file complaints about the incident to Turkish police.”
Ovo Rusi neće mirno gledati. Tko bi?

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

@dečko sa ulice kolega u pravu ste osmanlije će to skupo platiti.

Borac2
Gost
Borac2
6 mjeseci prije

Zanimljivo je pratiti razmisljanja ljudi danas. No mali osvrt na situaciju:

“Angel” Davudoglu reklo bi se… vidimo gdje je jedan a gdje drugi. Recimo gdje je gospodin Burhan Ghaliun….Predsjednik Assad cvrsto drzi sekularnu siriju, a Davudoglu otpadnik kojeg nitko vise ne pomirise. Sad je napravio neku partiju da bi konkurirao AKP, no ni novac (onaj rezervni) koji je imao od Qatara vise ne pomaze.
Druga stvar je muslimansko bratstvo opcenito. Uruseno je iznutra, izolirano izvana. I u turskoj nije viste isto ko i lani. Zato se Erdogan boji i vise nezna koje bi izjave dao. Uskoro ce pasti islamisticki GNA u libiji, znaci nema vise ni kap nafte za Erdogana. Jos se kockao i napao Irance u Siriji, koji su ozbiljno popricali s njim ovih dana. Samo fali da mu zatvore zracni prostor do Qatara pa je gotov.
Trebao je ono malo da ispuni, pa bi dobio nesto u libiji.
1.M4 i M5
2.Odvojiti al-qaidu u idlibu
3. Spreciti napade islamista na hmeymim
4. Postovati dogovor iz adane (potvrden na sastanku Fidan-Mamlouk u moskvi)
5. Pritisnut na oporbu da se politicki aktivira.

No on je naravno radio sve suprotno, a uz to otisao u Kijev i pljucakao Rusku administraciju, u libiji nije pristao na pregovore, nonaslantno podrzavao napade na hmeymim, nista ucninio po pitanju administracije gdje “zive” islamisti.
Kad su amerikanci namirisali da bi ga mogli skinut, kupio je S400. Sada bi imao Clanak 4 a u isto vreme blokira incirk.
Erdogan-Mursi-al-thani bio je MB trokut koji je na ivici sloma. Ostao je samo Erdogan, koji nema nikakvu potporu u arapskom svijetu vise. EU je prema njemu sumnjicava a amerikanci imaju svoju kalkulaciju. Iran koji je inace dobar trgovinski partner je po pitanju sirije jasan. Nema popustanja ni za pedalj. Uz to jucer drustvo turskih intelektualaca potpisalo peticiju da se vojska makne iz sirije. Vjerojatno ce svi zavrsit u zatvoru.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
6 mjeseci prije

Obzirom da je večina muslimanski živalj, za očekivati bi bilo da idu prema grobu Muhammeda u KSA gdje ih čekaju sve “blagodati” muslimanije ?? Ili je u pitanju neka druga pokvareno izopačena politika !!??XX.

x@y
Gost
x@y
6 mjeseci prije

Neka idu u Mekku i Medinu. Neka im naprave kampove ili daju besplatno stanove tamo dok se ne vrate u Siriju…
Šta, tamo su svi islamisti jednaki pred Allahom.

Herz
Gost
Herz
6 mjeseci prije

Nemojte ništa komentirati dok Laki Topalovic ne napiše svoje ‘objektivno’ viđenje situacije.
On jedini sve na svijetu zna i samo ono što on napiše je relevantno i ispravno.
Molimo doktora svake znanosti da nas nagradi jednim svojim upisom i obogati naše oskudno znanje i općenito pojam o svijetu.

AJeTo
Gost
AJeTo
6 mjeseci prije

Laki grebe povrsinu, Milance je insajder.

BigBoss
Gost
BigBoss
6 mjeseci prije

Pa Laki ti sve potvrdi sa izvorima koje sam izmisli.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Kao da su sinoć pričali, beš mi sve…. A mislio sam da je “mali” emir pametniji od tate.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Zanimljivi transkripti , mali uvid poslova u islamskom svijetu i odnosa , a sta još toga ima , a ovde se stvari gledaju na puskomet..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ne seri Alaha ti tvoga,”mali uvid poslova u islamskom svijetu i odnosa”!? Islamskom svijetu!?
A ono šta radi Kramp su posla u hrišćanskom svijetu?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Pa islamski svijet rundove jedan , kakav je već islamski ..Sta tebe to nervira ringLo ?

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Poslovan svet….jbn islamisto.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Islamisto ? Hahaha , sad ti riktaš ko je islamista , ko je musliman po tvojim mjerilima , kakav treba da bude ?
Sta ćeš ovde Ringo staru nije za tebe multipolarni svijet , isti si kao i ovaj zapadni livemjerni kojeg paradoksalno mrziš .. Pogubljen si u svim ovim dogadjajima..

Sjedi đe si , ni za đe si nisi !

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

e ova je moja ! Gringo nije on islamista , ziher . Ali je i zna biti carsijas ko sto sam i sam. J…. kombinacija !!!

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Čaršijaši su ljudi sa stilom, posebna sorta, Alen je šaner.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Nije mahalarenje , mada je geopolitika gora nego mahalarenje , a ovo su sve jako ozbiljne situacije od puškaranja..

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Mlađi islamista, polahko stasat ćeš i ti ljubite el Bagdadi.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Blizi si mu ti Ringo , ti natačinješ na kolac , on natačinje na kolac u čemu je razlika vas dvojice ?
Filozofska ?

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

jeli na desetu

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Sve navedeno je najnormalnija stvar od kada je svijeta…politika…svi igraju prljavo. Razlika je u pričinjenoj šteti. I u tome tko je pobjednik…pobjednici pišu povijest. Ako se osvrnemo na Hitlera,koji je sinonim za zlo u novijoj povijesti i na stradale u konc-logorima (Od kojih je,nota bene,Židova bilo nešto više od pol.),vidjet će se da je isti broj ljudi (Ako ne i veći!) ,u isto vrijeme,stradalo u Indiji od gladi i proganjanja od strane Britanaca,ali se to nigdje ne navodi…Drsden,Hirošima,Nagasaki…tko je ikada odgovarao za te ratne zločine?!?
Otomanski Imperij je raskomadan nakon 1.sv.rata i samo je čudo da su se Turci uspjeli obraniti kod Galipolja,jer da je Istambul pao u Britanske ruke,imali bi vječni rat između Rusije i Zapada.
Rezultat komadanja Otomanskog Imperija je bio taj da su Arapi umjesto jednih dobili druge još gore gospodare ,perfidnije,pokvarenije,a rat od tada ne prestaje na Bliskom Istoku. Turci, dakle,čine zlo,još od davne prošlosti,ali tkz.demokratski, civilizirani Zapad,čini neusporedivo veće zlo. Na koncu,ako je to nekome i za nešto bitno,Turci su uzimali desetinu i nisu dirali ni šklole,ni crkve,ni kulturu nijednog porobljenog naroda,dok je raja živjela u miru,ako nije dizala bune. Nije bilo asimilacije, ono što su provodili svi ostali osvajači…i danas,ali na moderan način.

BigBoss
Gost
BigBoss
6 mjeseci prije

Nakon “nota bene” laž pa opet dobro.

Konstantin
Gost
Konstantin
6 mjeseci prije

Alex de daj “leba ti” nemoj da pises vise hvalospeve o Osmanliskoj okupaciji (kako su oni bili dobri okupatori)!? Prvo ne postoji DOBAR ili LOS okupator, vec samo OKUPATOR, a razlikuju se jedino po stepenu zla kojeg su naneli okupitanoj zemlji i narodu koji zivi u toj zemlji. Kazes nisu dirali crkve? Znas li da gde god su “napravili” Osmanlije dzamije da su to bili ili na temelju hriscanske porusene crkve ili su jednostavno neporisene crkve promenili u dzamije.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

“Otomanski Imperij je raskomadan nakon 1.sv.rata i samo je čudo da su se Turci uspjeli obraniti kod Galipolja,jer da je Istambul pao u Britanske ruke,imali bi vječni rat između Rusije i Zapada.”…nije čudo već nesposobnost a osim toga nije ti palo na um da ovi sa zapada nisu ustavili Ruse par puta da bi Otomani davno bili napustili kanal?

Q T
Gost
Q T
6 mjeseci prije

A koliko je crkvi koje su pretvorene u dzamije? I koliko ljudi prisilno islamiziranih? Nije bilo asimilacije?! Bilo je, bilo…

Duki
Gost
Duki
6 mjeseci prije

U svojoj nemoći sada ucjenjuje EU sa izbjeglicama !
A što ako Bugarska i Grčka potpuno zatvotre granice opće li monstrum i sa njima u rat ?
Neke su države i čelnike USA-GLAVONJE i za puno manje -ništa proglašavali teroristima,a. Ovog čuvaju ??zašto ne znam !mislim da se ispufooooo !👍🖕😁😁😁

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Duki, i ja mislim da je ucena odraz nemoći. Medjutim, ne mislim da će on u rat sa Bugarskom i Grčkom ukoliko zatvore granice, jer njega boli … za migrante.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Sldeći put razmislite kada budete pitali zašto se Srbija naoružava.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

Sinoc je u Dohi potpisan ugovor izmefu Talibana i Ameroupatora o “povlacenju” iz Afganistana – a logicno nista o tome! Samo se na Reuterovim snimkama da vidjeti da je prestavnik Talibana sa osmjehom i vedrinom winner..

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Amerikanci ? To su oni sto poštuju dogovore ?
Kad odu ispećemo janje , do tada nek se slikaju s tim papirom !

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Već Kramp najavio…ako se Talibani ne budu pridržavali ponovo dolaze.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

haha Siniša..3000 $ minus samo u afgsnistanu ‘gazde” ce se naljutit pa će trazit ko je jeftiniji i efikasniji..

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

ha moraju ici ili ce dolar doci na toalet-papir, sve ima svoj početak i svoj kraj Alene

Niks
Gost
Niks
6 mjeseci prije

Dobar clanak, ali nmg vjerovat da mi koji smo jucer upozoravali na masovne napade i velike gubitke SAA od strane turskih dronova i artiljerije stavljen je clanak da to nije istina. Eno ANNA news ( svi znamo koliki su dobri i prave najbolje snimke SAA u akciji) isto to priznaje i njihov novinar na terenu, stanje nije dobro.

Niks
Gost
Niks
6 mjeseci prije
Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Malo reći da nije dobro.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
6 mjeseci prije

Ovo šta su Rusi napravili zadnjih par dana graniči s ludilom. Pustili su SAA da se sama bori s udruženim snagama Turske (druga sila NATO pakta) i umjerenih glavosječa. Ako se tako odnosi prema saveznicima onda nije ni čudo da im nitko ne želi biti saveznik.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

Kad covjek cita Kuran svako malo pise
svemilosni, samilosni i pravedni Alah. A kad gledas danasnji islamski svjet sve same odmazde, urote, mučilista, zgarišta – nigdje izlaz, nigdje pravca iz tunela, a svi u pravu i svi pametni i rade po Kuranu! – Koja kontradikcija da ti pamet stane. A najvise ispastaju obicni puk i najnaivniji..

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

Alah je svojom miloscu dao uputu covjeku kako da zivi i ponasa se da bi se spasio svakog zla . Ko predstavlja vjeru? Pa ljudi razlicitog dostignutog nivoa svijesti . Alah u jednom ajetu ukazuje na ljude i njihova ponasanja i koje ce zasluge za to dobiti . Citiram gospodara svemira (nek mi oprosti i smiluje se ) : medju vama (ljudima) ima vjernika koji su jednom nogom usli u dzenet (raj) pa ce se povratiti svojim stopama pa ce njihovo mjesto prebivanja biti dzehenem (pakao) , a i ima medju vama vjernika koji su vec jednom nogom usli u pakao pa ce se povratiti svojim stopama pa ce njihovo mjesto prebivanje biti raj . Iz ovoga se vidi da nikom Alah nista nije obecao i da je sve do pojedinca hoce li slijediti put ili nece . Ako je neko krscanin i slijedi upute Isusa Hrista kako zivjeti i ponasati se, koliko je takvih vjernika koji se drze toga i slijede put Isusa Hrista .Ljudi su u pitanju i uvijek je bilo ljudi koji su koristili vjeru i njeno ucenje za ostvarenje svojih ciljeva i ovo vazi za sve religije pa ni muslimani nisu imuni na ovakva desavanja. A ako gledas danasnji islamski svijet jesi li se ikad zapitao koliko je zla doslo sa zapada i kumovalo ovakvom stanju ….nebih dalje jer toga ima mnogo .

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Bravo ZA !

gzkpt
Gost
gzkpt
6 mjeseci prije

Razumje se sve to fino zvuči na papiru u praksi sve drukčije..

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije

To ti sve zavisi od tvog umnog intelekta, promisljanja i stavova koje zastupas koga ces privuci u svoj zivot…Bit ces dio cijeline jer si njen i iz nje si potekao , niti ces ti cjelinu razumijeti a niti cijelina tebe a imat ces uvijek prednost nad cijelinom .

Hamilton
Gost
Hamilton
6 mjeseci prije

Alo Babiću, daj napiši koju o tome kako su Rusi prodali SAA Erdoganu – tri dana se bagra iživljava, a ovaj jedri sa svojim krstaricama…. Pljuj koliko možeš, ali Erdogan je dobio sve – od većih kvota za rajčice, preko S-400 do sjevera Sirije i koliko vidimo i Idliba, a rezultat je razbijena SAA koja doslovno bježi od HTS i Turaka. Siguran sam da će i za to biti svi krivi (truli Zapad npr.), ali ne i Rusi, već ćeš ti svojim literarnim akrobacijama objasniti nama običnom puku da Car ne griješi.

Niks
Gost
Niks
6 mjeseci prije

Ma dzabe pises kad tu neki navijaci kao da su zaljubljeni i to nmg priznat, a kad smo tu pisali da se turke ne smije pustit i da su sporazumi i promatracnice greska, tada nas je oklopna brigada “velemajstor 4d saha Putin napuco amere.erdo nam sad saveznik” i te fore tu ismijavala u komentarima. Kao da mi ne zelimo pobjedu SAA. Eno neki ni ANNA newsu ne vjeruju ciji novinari su na prvoj liniji jos od 2012 i napravili najbolje ratne snimke ikada.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
6 mjeseci prije

Ova Putinova odluka je krajnje razočaranje za sve koji poštuju Rusiju i njezinu vanjsku politiku. SSSR nije valjao, ali je branio svoje saveznike i nikada mu se ovako nešto ne bi moglo dogoditi. Jako sam razočaran jer i danas dronovi udaraju po SAA a jedini koji ih ruše su sami Turci. Babiću ovo je jadno i nije politika savezništva.

Za_Dr
Gost
Za_Dr
6 mjeseci prije

CIA neće ponoviti istu grešku dvaput, neka sultan bude siguran u to kad ih provocira!

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Turci konačno….pokrenuli su operaciju u Siriji, “Proletni štit” u Idlibu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
6 mjeseci prije

A Rusi im vjerojatno navode dronove. Ako Turci izbiju na granice tzv zone deeskalacije Sirijci trebaju otkazati gostoprimstvo Rusima, a Assad treba dati ostavku i tražiti politički azil u Kini.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Tko pod drugim jamu kopa sam pada u nju. Mursi je dogovarao podjelu tuđih država a onda je umro u tamnici.

puki
Gost
puki
6 mjeseci prije

Pritajeni cionistički igrač Erdogan prijeti ofenzivom protiv Asada u Siriji…. i pušta migrante na granicu EU prema Grčkoj… Iz Grčke i EU-a su kofol zabrinuti, da se ne otvore granice, ha, ha, ha, kao da su dosada bile zatvorene… a u zadnjih 5 godina, ušlo ukupno preko 2 i pol milijuna ilegalnih migranata u EU…
Sve inscenirani igrokaz za mase naivnih ovaca, sve ide po planu ciokabale i Coudenhove-Kalergija.
Propala država Grčka, narod je tamo očajan,.. a premjer Konstantin Micotakis (iz mafijaške obitelji Micotakis), glumi kao da se nešto brine, a lani je bio na skupu Bilderbergovaca..
Uglađeni austrijski fićfirić, Sorosev lažni desničar, glumac Sebastian Kurz (koji je sada u kolaciji sa Zelenima), je kao nešto zabrinut, naše pudlice Plenki i Božinović bulazne proljev da je Hrvatska spremna na novu navalu migranata, a samo prošle godine, je u Hrvatsku ušlo i prošlo preko 20.000 njih…Isto tako u Srbiji… i tamo bulazne nešto, a migranti im nadiru u Šidu..

Oduvijek sam ovdje govorio da je Erdogan pritajeni cionistički igrač, i da je njegovo navodno savezništvo sa Rusijom i navodno potivljenje SAD-u i Zapadu samo gluma. Erdo je ono kao dvostruki agenti iz kriminalističkih filmova. Koji istovremeno rade za obe strane.
Sad je Erdogan pokazo svoje pravo lice. Da je oduvijek radio za svoje burazere, Netanjhaua, Sorosa, Rotschilda i ostale…
Rusija je davno mogla sjebati sve mafijaše i koljače u Siriji i završiti rat, da se nije upuštala u sve ove jalove pregovore sa “Zapadom” (čitaj: ciokabalom) i u neko savezništvo sa Erdom.
Rusija bi sada konačno jedanput morala udariti šakom od stol i pokazati cijeloj bandi, međutim Rusija i dalje oklijeva i traži opet nekakve pregovore i popuštanje.. Sjetih se članka Paula Craiga Robertsa od prije 4-5 godina . PC Roberts koji je tada bio u Rusiji, napisao je da se čudi, zašto u Rusiji mnogi još traže nekakvo primirje i savezništvo sa Zapadom, jer mnogima u Rusiji, izgleda da još nije jasno da Washington želi uništenje Rusije. PC Roberts koristi često izraz “Washington” (odnosno SAD), ali on sam vrlo dobro zna da je Washington=ciokabala, koja vlada sa SAD-om. Naravno, on to ne može glasno reći, da ga ne bi optužili za antisemitizam, zato ponekad koristi izraz “izraelski lobi”.
U redu, ja razumijem donekle to, što Rusija regaira suzdražano, jer Erdo očitio želi isprovocirati sukob sa Rusijom, i da onda Turska kao članica NATO-a, zatraži pomoć NATO-a. Također postoji vjerojatno i drugi razlog za suzdržanost Rusije: da bi ciokabala sa svojim igračima Erdom i naravno suadijskim cio-vehabijama, potpalila islamistički radikalizam i terorizam u južnoj Rusiji i tako pokušala destabilizirati Rusiju..
Ipak, Rusija ne mora osobno sudjelovati u ratu u Siriji, bilo bi dovoljno da ona Siriji konačno dadne sve te rakete i cijelo naoružanje, pa da sirijska armija dadne po pički, i Netanjahuu i Izraelu, i Erdi i Turskoj. Ovako se nastvalja igra mačke i miša, povuci potegni…

muslimanski (sunitski) svijet , čini mi se, ne shvata ništa, da su skoro sve njihove vođe, Saudijci, Erdo i ostali igrači ciokabale i da ih vuku za nos, Pa zar Turcima-onima koji su islamski i konzervativni, ne bi trebala biti dovoljna činjenica, da je Erdogan tražio pomoć od SAD-a,za rat u Siriji

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
79
0
()
x