fbpx

Tajni spisi Turske i Katara su dokaz prljave turske politike u Siriji od 2011. do danas

Mohamed Mursi

Libanonski dnevni list Al-Akhbar je u siječnju 2013. godine objavio je sadržaj razgovora koji su iza zatvorenih vrata u zgradi ministarstva vanjskih poslova Katara vodili tadašnji turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, egipatski predsjednik Mohamed Mursi i katarski dužnosnici. Tema tih razgovora je bila situacija u regiji, uloga Rusije u sirijskom sukobu, te svrgavanje s vlasti Muammara Gaddafija. Podsjetimo, Mohamed Mursi je bio predsjednik Egipta koji je došao na vlast s Arapskim proljećem, bio je visoki ekponent Muslimanskog bratstva i svrgnut je vojnim udarom u srpnju 2013. Nakon masovnih prosvjeda i oko 22 milijuna potpisa na peticiji pokreta Tamarod, koji je od vojske tražio da intervenira i otjera s vlasti članove islamskog fundamentalističkog pokreta, koji je za terorističku organizaciju proglašen u više svjetskih zemalja.

Ovi su transkripti važan dokument za razumjeti koliko se i je li se politika Ankare prema Siriji imalo promijenila i može li se promijeniti sve dok zemlju kroz Stranku pravde i razvoja (AKP) vode islamski ekstremisti s teritorijalnim pretenzijama usmjerenim na zemlje bivšeg Osmanskog carstva, kako je opisano u geopolitičkom programu stranke u knjizi Strateška dubina koju je potpisao Ahmet Davutoğlu, bivši ministar vanjskih poslova i bivši bliski suradnik predsjednika Erdogana.

Al-Akhbar u to vrijeme piše o elektronskom ratu koji se vodi u Siriji s obje strane. Jedna od „strana“ u sukobu je skupina koja sebe naziva “Syria’s electronic army“, koja je krajem 2012. hakirala nekoliko službenih katarskih, saudijskih i turskih internetskih stranica i s njih preuzela više tisuća tajnih dokumenata.

Al-Akhbar je dobio pristup dijeli tih dokumenata i nakon potvrde o autentičnosti objavio ih je u suradnji sa sirijskom internetskom stranicom Ajel.

Od tada je Al-Akhbar periodično objavljivao te dokumente, počevši s transkriptom razgovora koji se vodio u katarskom ministarstvu vanjskih poslova.

Dokument, koji je prvi objavljen, je zapisnik sa sastanka bivšeg katarskog premijera Hamada bin Jassima al-Thania i bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji se dogodio u rujnu 2012., na kojem se raspravljalo o situaciji u Siriji.

U njemu bivši katarski premijer govori Mursiju kako je kontaktirao Rusiju i pokušavao uvjeriti vlasti u Moskvi da napuste predsjednika Bashara Al- Assada, nudeći jamstva da će „Slobodna sirijska vojska“ jamčiti sigurnost Moskvi oko njezine vojne luke u Tartusu.

Dokument također otkriva ono što je Katar nudio Egiptu pod Mursijem, u smislu financijske pomoći nakon revolucije. Katar je Egiptu ponudio povoljne zajmove, uz vrlo niske kamatne stope u zamjenu za katarska ulaganja u egipatsku industriju čelika.

Drugi dokument je zapisnik sa sastanka šeika Hamada bin Jassima s bivšim turskim ministrom vanjskih poslova, Ahmetom Davutogluom.

Sastanak je održan sredinom ožujka 2011. u početnoj fazi sukoba u Libiji i rasprava se uglavnom vodila oko situacije na terenu i borbi koje su se u to vrijeme vodile.

Što se tiče trećeg dokumenta, on otkriva sadržaj razgovora između bivšeg katarskog prijestolonasljednika i aktualnog emira Tamima bin Hamada al-Thanija i bivše desne ruke turskog predsjednika, Ahmeta Davutoglua.

U njemu turski ministar naglašava kako je važno da Assad ne završi svoj predsjednički mandat, koji je onda isticao 2014. godine, „jer bi to bilo porazno za oporbu“.

Ono što je zanimljivo kod ovih dokumenata je da smo promijenili neke nužne detalje zbog kronologije, ne sadržaja, te imena starih dužnosnika zamijenili s novima, mnogi vjerojatno ne bi ni primijetili da su se ovi razgovori vodili u vrijeme Arapskog proljeća. Ovo ujedno potvrđuje da je smiješno očekivati da će Turska promijeniti svoju politiku prema Siriji do potpunog vojnog poraza islamističkih terorističkih skupina na terenu, jer u tim uvjetima vrh u Ankari neće moći slati desetine tisuća turskih vojnika kao topovsko meso u Idlib ili na sjever Sirije. S druge strane, Sirijci i Assad, kojeg toliko mrze, nemaju rezervnu domovinu i oni se moraju boriti, jer je to pitanje opstanka ne obitelji Assad, već milijuna Sirijaca. No, pogledajmo ova zanimljiva svjedočanstva vremena i kako izgledaju razgovori visokih eksponenata i pokrovitelja „Muslimanskog bratstva“ iza zatvorenih vrata.

Dokument br. 1 / Hamad bin Jassim i Mohamed Mursi: ASSAD MORA OTIĆI

Povjerljivo / Zapisnik sastanka između njegovog Visočanstva šeika Hamada bin Jassima bin Jabera al-Thania, premijera i ministra vanjskih poslova, s njegovom ekselencijom predsjednikom Arapske Republike Egipat, Mohamedom Morsijem / Četvrtak 06.11.2012

Hamad al-Thani: Negovo visočanstvo princ Hamad Bin Khalifa al-Thani cijeni Vašu ulogu. Danas smo razgovarali s gospodinom Hishamom Qandilom, egipatskim premijerom, i postigli dogovor oko nekih pitanja. Dogovorili smo se oko preostale 1,5 mlrd $. Smanjit ćemo kamatnu stopu na 1,5% i produžiti rok otplate. To je dodatni iznos koji ćemo zaraditi. Zajedno tvorimo „jednu obitelj“ u kojoj svatko ima svoja potraživanja. Kao i pitanje električne energije, gdje smo predložili studiju i to će biti učinjeno za mjesec dana.

Egipatski premijer: Siguran sam da smo u Vašim srcima.

Hamad al-Thani: Također smo se složili oko čelika. Već smo partneri s nekoliko zemalja u tom sektoru.

Mohamed Morsi: Predlažem da se poboljša i povo pokrene proizvodnja u tvornici željeza i čelika u Helwanu, koja je jedna od najvećih tvornica čelika na Bliskom Istoku, a koju su izgradili Rusi s njihovom tehnologijom. Sastoji se od četiri peći. Prva je stara,ali može biti obnovljena i modernizirana. Četvrta već ima naprednu tehnologiju i luku Dakahlia, koja je izgrađena kako bi se lakše dopremao ugljen koji joj treba za proizvodnju. Željeznica koja povezuje Helwan i luku Dakahlia doprema i sirovine iz regije kojih ima u izobilju. No, peć je sagrađena za proizvodnju finalnih proizvoda. Kompleks je počeo poslovati s gubicima, jer proizvodi 2 milijuna tona, što je malo za taj projekt. Nekada je to bila industrijska tvrđava s 25 000 radnika, ali se pojavila tvrtka Ahmed Ezz (Ezz Steel) i mnogo inženjera je prešlo raditi u nju.

Hamad al-Thani: Mi smo s Vama, a možemo najaviti projekt o suradnji već sad. Možemo zajedno oformiti tim koji će početi proučavati projekt.

Ministar financija Jusuf Kamal: Imamo već studije i to se uklapa u projekt koji provodimo u Alžiru, koji nam je partner kroz tvrtku Extra Trade (trgovačka tvrtka). Oni mogu sve organizirati, zajedno s nama.

Hamad al-Thani: Vaša ekselencijo, uvjeravamo Vas da postupamo po zapovijedi Njegovog Visočanstva Princa. Viznate što osjećamo prema Vama. Mi smo spremni i imamo količinu novca [….] koja ne stoji u zapisniku. Nas zanima čelik i električna energija, jer je to dobar posao, a tu su i neriješena pitanja u vezi Barwe i Diara, što je pozitivan pokazatelj. Također smo se složili oko zrakoplovstva i pozvali ministra civilnog zrakoplovstva. No, imamo problem u smislu viška. Ako se slažete, mi ćemo izdvojiti 10 ili 20 milijardi egipatskih funti (1,5 ili 3 milijarde $). Nadam se da ćete razmotriti taj prijedlog, možemo spočetka ugovoriti na godinu dana , potom obnoviti. Mi smo spremni to učiniti.

Mohamed Morsi: Zašto mora biti u egipatskim funtama i Kinezi pominju istu stvar?

Hamad al-Thani: Stoga što su kamate na egipatsku funtu visoke, a mi smo spremni na takvo što na godinu dana, a poslije se može obnoviti. Dogovorili smo se o zapisniku sporazuma koji će biti na određeno vrijeme, kao i o datumu svake operacije, tako da možemo početi. To podrazumijeva polog od 1,5 mlrd $, prema dogovoru između Njegovog Visočanstva Princa i Vas. Mi smo iskreno započeli s poslom i naše povjerenje u Vas je naraslo nakon Vašeg govora u Teheranu. Svatko ga je pohvalio, a jučer nakon sastanka Arapske lige, stavovi su se promijenili.

Mohamed Morsi: Nema govora o reformama. Assad mora otići.

Hamad al-Thani: Mi smo mu predložili da ode. Stvarno, to je bio snažan govor.

Mohamed Morsi: Kako bi nas Saudijski kralj iznenadio kada bi pokrenuo inicijativu za dijalog među raznim konfesijama, dok se mi dogovorimo o sirijskom pitanju.

Hamad al-Thani: Nas također. Sreli smo se dan ranije, ali nitko nije ništa spomenuo.

Mohamed Morsi: Mi želimo zauzeti ozbiljan stav.

Hamad al-Thani: Mislim da će se sve promijeniti nakon američkih i njemačkih izbora. Ako iznova pobijedi Obama, ništa ne smeta što mora čekati siječanj da započne novi mandat, on može preuzeti sve obveze automatski.

Mohamed Morsi: Ako se Iranci uključe u rješavanje problema u Siriji, oni će pobijediti i približiti se Turskoj i Perzijskom zaljevu.

Hamad al-Thani: Oni počinju razmišljati o imenima. U prošlosti su imali dobre odnose s nama i imali smo zajedničke naftne izvore. No, kada je Sirija u pitanju tu su , na žalost i Rusi. Ali samo da kažu jednu riječ, to bi bio kraj sirijskog režima. No, Rusija i dalje insistira na tom pitanju. Razgovarao sam s ruskim predsjednikom 40 minuta putem telefona. To je bio loš razgovor, iako je moj odnos s njim više nego dobar, ali je poziv bio neuspjeh. Sada i Rusi počinju gubiti ravnotežu i žele rješenje sirijske krize.

Mohamed Morsi: Zašto oni to žele?

Hamad al-Thani: Imaju ratnu luku u Siriji. Rekli smo im da ćemo poraditi na sporazumu između njih i Slobodne sirijske vojske (FSA), ali oni to nisu prihvatili.

Mohamed Morsi: Rusi su dio problema, ali Assad će otići.

Hamad al-Thani: Što se tiče viza, dogovorili smo se. I Egipćani mogu početi uzimati vize.

Egipatski premijer: Pozitivan pokazatelj je također partnerstvo u Sudanu.

Hamad al-Thani: Da. Poslat ćemo tamo našu delegaciju i stvoriti partnerstvo u Africi. To će osnažiti naše odnose i mi smo spremni na to. Tu je i projekt za tvrtku Diyar od 120 milijuna $. Mi smo pošteni i želimo da javnost bude informirana o tome.

Mohamed Morsi: Nema nikakvog sukoba među nama. Vi ste naša braća i ruke su Vam čiste.

Hamad al-Thani: Mislili smo kako bi to bilo bolje učiniti preko Egipta. Vi ste u Africi, imate ljude i iskustvo. Budite uvjereni Vaša ekselencijom mi ćemo biti s Vama.

Dokument 2 / Šeik Hamad bin Jassim i Ahmet Davutoglu: GADDAFI MORA OTIĆI

Povjerljivo / Zapisnik službenih pregovora između njegovog Visočanstva šeika Hamada bin Jassima bin Jabera al-Thania, premijera i ministra vanjskih poslova, i Njegove Eminencije g. Ahmeta Davutoglua, ministra vanjskih poslova Turske
Doha – Nedjelja 13.03.2011.

Šeik Hamad al-Thani:  Vaš sastanak s Njegovom Ekscelencijom Princem je bio dobar.

Ahmet Davutoglu: Situacija u regiji se brzo odvija. Moramo surađivati.

Hamad al-Thani: Pokušavamo učiniti nešto u Vijeću sigurnosti.

Ahmet Davutoglu: Gadafi mora otići i on će otići. Sada pobjeđuje u borbama i mi smo zabrinuti zbog toga. Pokušali smo ga prisiliti do ode u Siriju, ali on je počeo regrutirati plaćenike iz Sudana i Egipta. Zapad ima različite stavove. Francuska ima jedno mišljenje ali Europska Unija drugo, Amerikanci također.

Hamad al-Thani: Američki državni tajnik pozvao me tri puta, a možda će nazvati i danas. Uputili smo zahtjev Arapskoj ligi da donese odluku o no-fly zone preko Libije. Sirija je protiv, a Jemen suzdržan.

Ahmet Davutoglu: Zašto se Sirija protivi?

Hamad al-Thani:  Ne znam.

Ahmet Davutoglu: Bio sam iznenađen kada su Sirijci rekli kako da nisu primili poruku od tebe.

Hamad al-Thani: To nije istina. Poslali smo tri primjerka.

Ahmet Davutoglu: Rekao sam Sirijcima, zašto traže od nas da putujemo u Libanon, kada su već donijeli odluku?

Hamad al-Thani: Mislim da će biti na gubitku, ako i dalje budu lagali svojim prijateljima. Ono što se sada događa u Libiji je neprihvatljivo. Mora se izvršiti pritisak na Vijeće sigurnosti, kako bi uvelo zabranu leta.

Ahmet Davutoglu: Mi nismo članovi Vijeća sigurnosti, ali mi smo članica NATO-a i možemo nešto učiniti. Rekli su nam da odluka mora doći iz Vijeća sigurnosti i arapskih zemalja. Ako NATO napadne Libiju, Gaddafi će tvrditi da je brane Arapi.

Hamad al-Thani:  Neke arapske zemlje mogu sudjelovati i Turska mora imati svoju ulogu u tome.

Ahmet Davutoglu: Mi kažemo da Gaddafi mora otići. Premijer Recep Tayyip Erdogan je razgovarao sa Saifom al-Islam Gaddafijem, ali odluka Vijeće sigurnosti je donijelo odluku da Međunarodni kazneni sud zatvori Gaddafija. On će: ili povratiti nadzor nad zemljom ili umrijeti kao heroj.

Hamad al-Thani: Čak i ako bude kontrolirao Libiju, on je gotov. Mislim da je sad najvažnije zalagati se za odluku o no-fly zone nad Libijom. On pobjeđuje u svom ratu, ali on je gotov jer je ubijao svoje ljude i govorio grozne stvari o Arapima.

Ahmet Davutoglu: Sada je najvažnije: kako spasiti Libijce.

Hamad al-Thani: Uvođenjem  zone zabrane leta i napadima na radarske sustave.

Ahmet Davutoglu: Što se NATO-a tiče, Njemačka je ta koja blokira odluku o uvođenju zone zabrane leta.

Hamad al-Thani:  Oni se ne protive odluci. Niste dužni poslati snage.

Ahmet Davutoglu: Sada smo u sukobu s portugalskim interesima. Jeste li u kontaktu s plemenima?

Hamad al-Thani: Nekima od njih.

Ahmet Davutoglu: Gaddafi može preuzeti kontrolu nad Bengazijem i to bi utjecalo na situaciju u Tunisu, Egiptu i Jemenu. On bi mogao vratiti dvojicu bivših čelnika na vlast. Mi pokušavamo pronaći izlaz za njega, ali mislim da je to prekasno za takvo što.

Hamad al-Thani:  Abdullah Senoussi (bivši libijski šef sigurnosti) me nazvao i počeo prijetiti. Ne zanima me. To je naša politika i mi ćemo se nje pridržavati. Rekao sam Saudu al-Faisalu (saudijski ministar vanjskih poslova) i Abdullahu Bin Zayedu (UAE ministar vanjskih poslova) kako moramo biti jasni. Al-Faisalova izjava je bila jasna i izravna i ja sam sretan zbog toga.

Ahmet Davutoglu: Razgovarao sam danas s Njegovim Visočanstvom Princem o ekonomskoj situaciji u Tunisu i Egiptu. Moramo ih podržati.

Hamad al-Thani: Mi možemo najaviti ulaganjima u Egipat, ali situacija u Tunisu i dalje nije jasna.

Ahmet Davutoglu: Imali smo dosta turskih tvrtki koje su radile u Egiptu, ali su ga napustili nakon revolucije. Važno je ulagati u proizvodnju odjeće i turizam, jer se tako može zaposliti mnogo ljudi.

Hamad al-Thani: Imamo industrijske zone u Port Saidu. Možemo to učiniti.

Ahmet Davutoglu: Možemo formirati zajedničko katarsko-tursko povjerenstvo i raditi na tome.

Hamad al-Thani:  Pošaljite nam prijedlog i mi ćemo ga proučiti. Mislim doći u posjet Turskoj, ali ovaj put ne u Ankaru, nego u Istanbul. Čekam odgovor od čeka odgovor o Qatar Airlinesu.

Ahmet Davutoglu: Ministar transporta je podnio ostavku, a mi ćemo imati izbore 12. lipnja 2011. Vojni sporazum o suradnji nije aktiviran. Što se događa?

Hamad al-Thani:  Mi ćemo ga pratiti.

Zapisnik pripremio: Veleposlanik Zayed Bin Rashed al-Nuaimi / Direktor Odjela za azijske i afričke poslove

Dokument 3: Princ Tamim bin Hamad i Ahmet Davutoglu / PROBLEMI S ASSADOM

Povjerljivo / Zapisnik sa sastanka između Njegovog Visočanstva šeika Tamima bin Hamada al-Thania, kraljevskog princa s Njegovom Ekscelencijom g. Ahmetom Davutogluom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske/ Plaža Palace – Utorak, 25/10/2011

Njegova Visost Princ Tamim Hamad al-Thani: Sretni smo što vas vidimo. Nadamo se da možemo pomoći Turskoj zbog potresa. Imamo odlične spasilačke timove. Kakva je situacija u Turskoj sada? Želimo pružiti pomoć zbog srdačnih odnosa među nama, jer mi smo braća i muslimani. Mi poštujemo Vašu politiku i korake koje poduzimate. Što se događa u Siriji?

Ahmet Davutoglu: Zvučna politika je održavala ovu regiju stabilnom u posljednjih sto godina. Ispočetka smo radili odvojeno, ali sada nam se interesi isprepliću i moramo raditi zajedno kako bi se postigao napredak.Katar i Emirati su u stanju razmišljati na pozitivan način, a to je zato što su zdrave zemlje. Kada pogledamo oko nas s kim bi mogli razgovarati, koje su to zemlje? U Iraku su Talabani, Alawi, Barzani, i Maliki. Sirija je previše. Egipat je najveća arapska i muslimanska zemlja, ali ima svoje unutarnje probleme. Susreo sam se s generalnim tajnikom Arapske lige, i razgovarao s njim o arapskim problemima.

Tamim Hamad al-Thani: Mi smo posvuda. Mi smo poslali izaslanstvo u Arapsku ligu jer nitko nije htio. Došlo je do spora između kuvajtskih i iračkih izaslanstava tijekom islamske konferencije u Dohi. Izzat al-Douri je bio tamo, a to je bio Baath je problem između Baatha,oni imaju problema s manjinama. U Siriji postoje problemi između alavita i sunita. Vi ne možete kriviti manjinu što razmišlja o tome što bi im se moglo dogoditi u budućnosti. Taj problem se treba riješiti u budućnosti.

Ahmet Davutoglu: Upoznalo sam Nabila al-Arabia, mislim da je ovdje.

Tamim Hamad al-Thani: On će biti na sjednici sutra.

Ahmet Davutoglu: Zahvaljujemo Vam za sućuti. Želimo surađivati s vama. Imamo važnu raspravu u parlamentu, ali sam odlučio otići u Katar jer je to važno za nas. Koja je Vaša poruka za sutra?

Tamim Hamad al-Thani: Mi ćemo poslati poruku Basharu Al-Assadu. On je rekao da će razgovarati s oporbom. Mislim kako mu moramo poručiti da ako nastavi tim putem, stvar će ići sve do Vijeća sigurnosti.

Ahmet Davutoglu: Ubijanje mora prestati i vojska se mora povući iz gradova, uz izmjenu članka 8. i provođenje izbora nakon pregovora s oporbom.

Tamim Hamad al-Thani: On ne pristupa stvarima ozbiljno, on želi uništiti cijelu regiju. Iran je promijenio ton. Razgovarao sam s Burhanom Ghaliounom (čelnik sirijskog Tranzicijskog nacionalnog vijeća) i on cijeni ulogu Turske. Rekao sam mu da su naši odnosi s Turskom dobri i bez obzira što Turska odluči, mi smo s njima. Biti ćete upoznati s onim što se događa.

Ahmet Davutoglu: Važna je suradnja između nas. Bashar se oslanja na dvije stvari, a ima puno unutarnjih problema. On smatra da su Rusija i Kina s njim i misli da može igrati na „rusku i kinesku kartu“ sa Zapadom. Pomogli smo mu kada je 2006.bio izoliran od strane Zapada, i prekinuli je. Ponudili smo mu plan od 14 točaka i razgovarali s njim o svemu. Znamo njega i njegov režim jako dobro. Naš veleposlanik u Siriji je bio sa mnom, a i Bouthaina Shaaban je bio prisutan. Assad je pristao povući vojsku iz Hame, Homsa, Daraae, i iz drugih gradova, donijeti novi zakon o medijima, dopustiti stranom tisku za ulazak u zemlju, izmijeniti članak 8 ustava, održati izbore i pregovarati s oporbom – on je pristao na sve ovo. A nakon dva dana je napao džamije, pokrenuo ofenzivu na Latakiju, ubijati ljude(…) Naš plan je bio da ga se podrži, ako bude provodio plan. On se povukao iz Hame, kao što je vidio naš veleposlanik, samo kako bi se vratio i napao grad. Naš veleposlanik nas je obavijestio u tajnom pismu kako je u tijeku razaranje Hame. On nas je prevario. Kad je napao Latakiju, ja sam ga nazvao i pitao ga kako to da ste uništavaju i džamije i kako nećemo šutjeti o tome. Rekao sam mu da predsjednik mora postupiti po dogovoru. Ali Muallem (Walid Muallem, sirijski ministar vanjskih poslova)je od nas tražio da pričekamo. Rekao sam mu da je u opasnosti. Muallem me nazvao i rekao mi da će predsjednik održati govor u roku tjedan dana. Ja sam rekao: „Ne!“,te kako mi odmah mora pojasniti svoj stav. Nismo kontaktirali s njim od 14. kolovoza.

U Libiji je situacija bila drugačija. Arapska liga je dala legitimitet zapadnoj intervenciji. Mi u Turskoj ne želimo zapadnu ili NATO intervenciju, unatoč činjenici da smo članica NATO-a. Strana intervencija u Siriji bi uzrokovala probleme u Libanonu i Iranu, a Hamas je u stanju djelovati samostalno protiv njega. Mi podržavamo oporbu i on se toga boji. 2006. smo održali zajedničke vojne vježbe, podržavali smo ga ekonomski, ali sada on mora biti ekonomski izoliran kako bi bankrotirao. Razgovarali smo s Iranom i rekli su nam da će mu dati nekoliko mjeseci vremena. Rekli smo im: pokušajte ako možete. Salehi je dobar čovjek.

Tamim Hamad al-Thani: Trebamo to iskoristiti.

Ahmet Davutoglu: Želimo poslati poruku Rusima i Kinezima, a Arapi moraju razgovarati s te dvije zemlje i jamčiti im kako ne želimo još jednu situaciju kao u Libiji. Moramo ih uvjeriti da više ne podržavaju Bashara. Ne smije ostati na vlasti do 2014. Na taj način bi dobio slobodu da se riješi oporbe.

Tamim Hamad al-Thani: On mora prekinuti nasilje danas, a ne sutra. Vi ste učinili sve što ste mogli, ali trebate arapsku podršku i to mora biti poruka za njega od strane Arapa.

Ahmet Davutoglu: Da, ovo je prava poruka. Ne može mu se dati još vremena. Moramo djelovati sada. Kakav je stav Alžira? Oni su protiv revolucije?

Tamim Hamad al-Thani: Oni će promijeniti svoj stav i podržati revoluciju.

Ahmet Davutoglu: Mi smo članica NATO-a i ne želimo stranu intervenciju. Mi muslimani, Arapi i Turci, ne želimo zapadnu intervenciju u Siriji. Što će se poduzeti ako Sirijski predsjednik ne prihvati arapsku inicijativu?

Tamim Hamad al-Thani: Ne mogu sada reći.

Ahmet Davutoglu: Lako je pobijediti u ratu na terenu, ali obnova će teći teško. Takva je situacija u Siriji.

Tamim Hamad al-Thani: Zamjenik turskog ministra obrane je ovdje.

Ahmet Davutoglu: Ja ću posjetiti Jordan, te se sastati s kraljem sutra. Da li je Khaled Meshal (lider Hamasa) u Damasku? Može li on doći u Dohu? Ako takav korak preosjetljiv za njega, nema potrebe. Ionako sam o tome htio razgovarati s Vama. Al-Jazeera je kritizira naše stavove, a to nije dobro.

Tamim Hamad al-Thani: Naš odnos s vama je snažniji od Al-Jazeere, a možete razgovarati s Hamadom bin Jassemom, a i ja ću razgovarati s njim o tom pitanju.

Ahmet Davutoglu: Hvala vam Vaše Veličanstvo.

Al Akhbar

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
79 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Hoće li biti rata između Turske i Rusije? Ovisi o potezima Erdogana. Ja osobno mislim da je Erdogan MASON, iluminat. Satanista. To se vidi iz mnogo toga, naročito smo to jasno vidjeli u Siriji, turska vojska i teroristi OTVORENO surađuju. Otvoreno, bez sakrivanja. Nije problem u Turskoj, nego je problem… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije

Ma nije. To su sve dogovorili Erdogan i Putin. Eto pitaj Alena.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  eks

Ima jedan Rus s akademije RAS, sad ću pogrešiti jer ima dva za vojna pitanja, kaže da to u Rusiji plasiraju liberalne novine kao Gazeta, Vedomosti (filijala Bloomberga) i slični, i da su to obične gluposti i da dogovor ima, isto je tajan, jer memorandum iz Sočija nije objavljen., ali… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Moj Laki dok se oni dogovaraju Turci pobiše SAA, neka brate ubrzaju;zanimljivo da Iranci ne reaguju, Turci im pobiše neke ljude a oni samo jedan protest.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Siniša

Iranci ne reagiraju jer ne mogu. SAS im je zavrnuo pipu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  eks

Eto eks i njegov dečko s ulice znaju sve , vas dvojica ste baš pametni ..
Još da znate koliko ste šuplji sakrili bi se od stida , ako ga imate jer obicno praznoglavci ga nemaju..

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen, da si ti meni živ i zdrav, ja uživam u tvom pametovanju.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije
Reply to  Alen

Postaješ sve neugodniji u raspravi kako se smanjuju šanse za novo otomansko carstvo. Žulja turban, ha?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, znaš li bar ti kada si dr. Džekil a kada mr Hajd ?
Mnogima ovdje je malo teže skontati?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Joj pusti te konstrukte, sad posebno popularne u Hrvatskoj o antikristima i masonima. Zna se dobro što je Erdogan. Rusi i Iran su mu ponudili častan izlaz iz Sirije, on je odbio i malo je otrčao kod NATO pakta ovih dana i dobio odjebenicu, pardon, odbijenicu. I sad….. ?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Bas vala laki , ovakve stvari kad se započnu ne započinju se napamet , iznemada , sve je dogovorwno davno prije , svaki budući potez ispllaniran i sve ima svoje zasto , kada , kome itd.. Vi mislite ove stvari se dešavaju po inerciji , da se rješavaju u hodu… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Bome loše su se dogovorili…SAA u haosu, Iranci šute, Rusi miruju i gube kredibilitet kao zaštitnik a meni najžalije boraca Hezbolaha.
Iran, Sirija, Rusija se nisu trebali upuštati ako su mislili ovako po guzici dobiti.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Složenije je to malo od puškometa , tu ima dosta stvari , starih računa , nisu te stvari od juče , dugo se to metilja , nije su tu lako svrstati ni na jednu stranu u nekim stvarima , mislim moze se i svrstati ali onda bi sebi rusi na… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Pa šta će više razgovarati ako su se već dogovorili?

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Siniša

Dobro pitanje, Siniša. Ali, ima pametnjaković odgovore na sva pitanja. Verovatno će ti reći da su se dogovorili da razgovaraju .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa kako velim , da ne vidite dalje od puskometa tako ne vidite ni zivot poslje rata , i na sta bi to licilo , no vama to nema smisla objašnjavati ..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen, mlađi islamista, budućnost posle rata.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Alen

Putin zna da se direktnim sukobom sa Erdom neće riješit nikakav problem već samo pogoršat njihovi odnosi zbog Sirije, a naravno Putin nije odbio pomoć Siriji isključivo iz pragmatičnih razloga , dok ameri itekako razmišljaju o tome kako čim više pomoć turcima, tim više jer je Erdo instaliran od stane… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  x@y

X@y , Ti sad ovim na puškometu napravi problem , vidiš šta si ti sve napisao ko će ti to prokontati , još s više uglova 😂😂😂 , pa to ti vidi koliko je nosa a ti spominjes još uglove , strane , vidike.. Jel hoćeš da im mozak prokuha… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, neka im zakuha, nekima je već odavno dobrano prokuhao.. Stvar je zamršenija više nego što to neki misle.. Pa oni koji su željni rata neka se idu borit u Siriju umjesto ovih mladih muškaraca “izbjeglica” što bježe poput žene i djece … Assad će na kraju ostat u zemlji… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  x@y

Nije ova trenitna situacija do putina i erdogana , već asada i erdigana , putin je svoje obavio , saa je imala sve na dlanu i onda su nekome popustili zivci i roknut je onaj nesretni konvoj , vjerovatno bez znanja rusa , ( a na opće oduševljenje krvi željnih… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Alen

Erdo je ionako zatražio da se dalje on osobno sam dogovara sa Assadom bez Putina, upravo iz razloga jer se to više tiče samo Sirije i Turske ,pogotovo nakon tih 34 poginulih turskih vojnika, koji navodno nisu smjeli biti na tim pozicijiama koje su rusi gađali… Mislim da će Erdo… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

I kao rezultat toga SAA puši na svim frontovima, Turci uništavaju Pancire. Dronovi letaju, a jedini koji ih skidaju s neba su Turci. 🙂
Moram li napomeduti da ispaljuju Stingere na Ruske i Sirijske avione?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Sačekaj dok se turci naplate ! Vratiće se sve u ” normalu “..

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Sva politika koja je temeljena na fundamentalistićkoj religiji je osuđena na propast uz velike žrtve, “kao u ime boga”, kojeg i ćijeg to samo znaju oni koji je sprovode uz pomoč SSZ i budala.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Služi se najmračnijim metodama, već godinama, pola Turske je u strahu od tiranina, njegovi tjelohranitelji mlate po Turskoj, utjeruju strah u kosti, gdje ćeš veći dokaz. Masoni vladaju i u Hrvatskoj, pola političara su Masoni, to nije nikakv “konstrukt”. Da sam ovo pisao prije priznanja Jelenića u RH, imogli biste… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

@dečko sa ulice kolega u pravu ste osmanlije će to skupo platiti.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Zanimljivo je pratiti razmisljanja ljudi danas. No mali osvrt na situaciju: “Angel” Davudoglu reklo bi se… vidimo gdje je jedan a gdje drugi. Recimo gdje je gospodin Burhan Ghaliun….Predsjednik Assad cvrsto drzi sekularnu siriju, a Davudoglu otpadnik kojeg nitko vise ne pomirise. Sad je napravio neku partiju da bi konkurirao… Pročitaj više »

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Borac2

Obzirom da je večina muslimanski živalj, za očekivati bi bilo da idu prema grobu Muhammeda u KSA gdje ih čekaju sve “blagodati” muslimanije ?? Ili je u pitanju neka druga pokvareno izopačena politika !!??XX.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Neka idu u Mekku i Medinu. Neka im naprave kampove ili daju besplatno stanove tamo dok se ne vrate u Siriju…
Šta, tamo su svi islamisti jednaki pred Allahom.

Herz
Gost
Herz
1 godina prije

Nemojte ništa komentirati dok Laki Topalovic ne napiše svoje ‘objektivno’ viđenje situacije.
On jedini sve na svijetu zna i samo ono što on napiše je relevantno i ispravno.
Molimo doktora svake znanosti da nas nagradi jednim svojim upisom i obogati naše oskudno znanje i općenito pojam o svijetu.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije
Reply to  Herz

Laki grebe povrsinu, Milance je insajder.

BigBoss
Gost
BigBoss
1 godina prije
Reply to  Herz

Pa Laki ti sve potvrdi sa izvorima koje sam izmisli.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kao da su sinoć pričali, beš mi sve…. A mislio sam da je “mali” emir pametniji od tate.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zanimljivi transkripti , mali uvid poslova u islamskom svijetu i odnosa , a sta još toga ima , a ovde se stvari gledaju na puskomet..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Ne seri Alaha ti tvoga,”mali uvid poslova u islamskom svijetu i odnosa”!? Islamskom svijetu!?
A ono šta radi Kramp su posla u hrišćanskom svijetu?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa islamski svijet rundove jedan , kakav je već islamski ..Sta tebe to nervira ringLo ?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Poslovan svet….jbn islamisto.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Islamisto ? Hahaha , sad ti riktaš ko je islamista , ko je musliman po tvojim mjerilima , kakav treba da bude ? Sta ćeš ovde Ringo staru nije za tebe multipolarni svijet , isti si kao i ovaj zapadni livemjerni kojeg paradoksalno mrziš .. Pogubljen si u svim ovim… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

e ova je moja ! Gringo nije on islamista , ziher . Ali je i zna biti carsijas ko sto sam i sam. J…. kombinacija !!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Čaršijaši su ljudi sa stilom, posebna sorta, Alen je šaner.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Nije mahalarenje , mada je geopolitika gora nego mahalarenje , a ovo su sve jako ozbiljne situacije od puškaranja..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Mlađi islamista, polahko stasat ćeš i ti ljubite el Bagdadi.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Siniša

Blizi si mu ti Ringo , ti natačinješ na kolac , on natačinje na kolac u čemu je razlika vas dvojice ?
Filozofska ?

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

jeli na desetu

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Sve navedeno je najnormalnija stvar od kada je svijeta…politika…svi igraju prljavo. Razlika je u pričinjenoj šteti. I u tome tko je pobjednik…pobjednici pišu povijest. Ako se osvrnemo na Hitlera,koji je sinonim za zlo u novijoj povijesti i na stradale u konc-logorima (Od kojih je,nota bene,Židova bilo nešto više od pol.),vidjet… Pročitaj više »

BigBoss
Gost
BigBoss
1 godina prije
Reply to  Alex

Nakon “nota bene” laž pa opet dobro.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex de daj “leba ti” nemoj da pises vise hvalospeve o Osmanliskoj okupaciji (kako su oni bili dobri okupatori)!? Prvo ne postoji DOBAR ili LOS okupator, vec samo OKUPATOR, a razlikuju se jedino po stepenu zla kojeg su naneli okupitanoj zemlji i narodu koji zivi u toj zemlji. Kazes nisu… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alex

“Otomanski Imperij je raskomadan nakon 1.sv.rata i samo je čudo da su se Turci uspjeli obraniti kod Galipolja,jer da je Istambul pao u Britanske ruke,imali bi vječni rat između Rusije i Zapada.”…nije čudo već nesposobnost a osim toga nije ti palo na um da ovi sa zapada nisu ustavili Ruse… Pročitaj više »

Q T
Gost
Q T
1 godina prije
Reply to  Alex

A koliko je crkvi koje su pretvorene u dzamije? I koliko ljudi prisilno islamiziranih? Nije bilo asimilacije?! Bilo je, bilo…

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

U svojoj nemoći sada ucjenjuje EU sa izbjeglicama !
A što ako Bugarska i Grčka potpuno zatvotre granice opće li monstrum i sa njima u rat ?
Neke su države i čelnike USA-GLAVONJE i za puno manje -ništa proglašavali teroristima,a. Ovog čuvaju ??zašto ne znam !mislim da se ispufooooo !👍🖕😁😁😁

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Duki

Duki, i ja mislim da je ucena odraz nemoći. Medjutim, ne mislim da će on u rat sa Bugarskom i Grčkom ukoliko zatvore granice, jer njega boli … za migrante.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Sldeći put razmislite kada budete pitali zašto se Srbija naoružava.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Aha…mislim da je Zagreb bio mnogo pre pred padom.. Naoružavanje Srbije ne vidim u kontekstu napada, ni 90ih nije to činjeno niti je šta od nje ili Jugoslavije zavisilo.,već u kontekstu da Srbija ne dopusti da neko drugi kroji kapu Srbiji i ovako se iživljava nad njom….da si oametna ćeri… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Sinoc je u Dohi potpisan ugovor izmefu Talibana i Ameroupatora o “povlacenju” iz Afganistana – a logicno nista o tome! Samo se na Reuterovim snimkama da vidjeti da je prestavnik Talibana sa osmjehom i vedrinom winner..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Amerikanci ? To su oni sto poštuju dogovore ?
Kad odu ispećemo janje , do tada nek se slikaju s tim papirom !

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Već Kramp najavio…ako se Talibani ne budu pridržavali ponovo dolaze.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Siniša

haha Siniša..3000 $ minus samo u afgsnistanu ‘gazde” ce se naljutit pa će trazit ko je jeftiniji i efikasniji..

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Alen

ha moraju ici ili ce dolar doci na toalet-papir, sve ima svoj početak i svoj kraj Alene

Niks
Gost
Niks
1 godina prije

Dobar clanak, ali nmg vjerovat da mi koji smo jucer upozoravali na masovne napade i velike gubitke SAA od strane turskih dronova i artiljerije stavljen je clanak da to nije istina. Eno ANNA news ( svi znamo koliki su dobri i prave najbolje snimke SAA u akciji) isto to priznaje… Pročitaj više »

Niks
Gost
Niks
1 godina prije
Reply to  Niks
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Niks

Malo reći da nije dobro.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Niks

Polahko Điđi ćeri.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ovo šta su Rusi napravili zadnjih par dana graniči s ludilom. Pustili su SAA da se sama bori s udruženim snagama Turske (druga sila NATO pakta) i umjerenih glavosječa. Ako se tako odnosi prema saveznicima onda nije ni čudo da im nitko ne želi biti saveznik.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Iran nije ni trebao dobiti S-400. Iran je kasnije dobio S-300 nego Turci S-400. Napominjem, u mjesecu studenom 2015 Turski F-16 je srušio Ruski Su-24M unutar Sirijskog zračnog prostora. Turski plaćenici su ubili pilota, a poginuo je i član SAR ekipe koja ih je došla spasiti. Purtn je za zahvalu… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Kad covjek cita Kuran svako malo pise svemilosni, samilosni i pravedni Alah. A kad gledas danasnji islamski svjet sve same odmazde, urote, mučilista, zgarišta – nigdje izlaz, nigdje pravca iz tunela, a svi u pravu i svi pametni i rade po Kuranu! – Koja kontradikcija da ti pamet stane. A… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Alah je svojom miloscu dao uputu covjeku kako da zivi i ponasa se da bi se spasio svakog zla . Ko predstavlja vjeru? Pa ljudi razlicitog dostignutog nivoa svijesti . Alah u jednom ajetu ukazuje na ljude i njihova ponasanja i koje ce zasluge za to dobiti . Citiram gospodara… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Bravo ZA !

gzkpt
Gost
gzkpt
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Razumje se sve to fino zvuči na papiru u praksi sve drukčije..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  gzkpt

To ti sve zavisi od tvog umnog intelekta, promisljanja i stavova koje zastupas koga ces privuci u svoj zivot…Bit ces dio cijeline jer si njen i iz nje si potekao , niti ces ti cjelinu razumijeti a niti cijelina tebe a imat ces uvijek prednost nad cijelinom .

Hamilton
Gost
Hamilton
1 godina prije

Alo Babiću, daj napiši koju o tome kako su Rusi prodali SAA Erdoganu – tri dana se bagra iživljava, a ovaj jedri sa svojim krstaricama…. Pljuj koliko možeš, ali Erdogan je dobio sve – od većih kvota za rajčice, preko S-400 do sjevera Sirije i koliko vidimo i Idliba, a… Pročitaj više »

Niks
Gost
Niks
1 godina prije
Reply to  Hamilton

Ma dzabe pises kad tu neki navijaci kao da su zaljubljeni i to nmg priznat, a kad smo tu pisali da se turke ne smije pustit i da su sporazumi i promatracnice greska, tada nas je oklopna brigada “velemajstor 4d saha Putin napuco amere.erdo nam sad saveznik” i te fore… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Hamilton

Ova Putinova odluka je krajnje razočaranje za sve koji poštuju Rusiju i njezinu vanjsku politiku. SSSR nije valjao, ali je branio svoje saveznike i nikada mu se ovako nešto ne bi moglo dogoditi. Jako sam razočaran jer i danas dronovi udaraju po SAA a jedini koji ih ruše su sami… Pročitaj više »

Mlatimudan
Gost
Mlatimudan
1 godina prije
Reply to  Hamilton

Ja sam čuo: Rus nije neprijatelj, ali ni saveznik – igra samo za sebe.

Za_Dr
Gost
Za_Dr
1 godina prije

CIA neće ponoviti istu grešku dvaput, neka sultan bude siguran u to kad ih provocira!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Turci konačno….pokrenuli su operaciju u Siriji, “Proletni štit” u Idlibu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Siniša

A Rusi im vjerojatno navode dronove. Ako Turci izbiju na granice tzv zone deeskalacije Sirijci trebaju otkazati gostoprimstvo Rusima, a Assad treba dati ostavku i tražiti politički azil u Kini.

Max
Member
Max
1 godina prije

Tko pod drugim jamu kopa sam pada u nju. Mursi je dogovarao podjelu tuđih država a onda je umro u tamnici.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Pritajeni cionistički igrač Erdogan prijeti ofenzivom protiv Asada u Siriji…. i pušta migrante na granicu EU prema Grčkoj… Iz Grčke i EU-a su kofol zabrinuti, da se ne otvore granice, ha, ha, ha, kao da su dosada bile zatvorene… a u zadnjih 5 godina, ušlo ukupno preko 2 i pol… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik