Procurili su novi povjerljivi američki dokumenati

Americki kongres capitol
12 komentara

Desetine tajnih američkih dosijea nacionalne sigurnosti pojavile su se na internetu nakon još jednog velikog curenja, objavio je New York Times, napominjući da novi dokumenti uključuju “osjetljiv” materijal koji se odnosi na Ukrajinu, Kinu, Bliski istok i terorizam.

Probijanje dolazi samo dan nakon što su drugi “strogo povjerljivi” papiri koji pokazuju ratne planove SAD i NATO-a u Ukrajini obišli društvene mreže.

Nova gomila dokumenata primećena je na Tviteru i drugim platformama u petak popodne, u onome što je jedan visoki zvaničnik američke obaveštajne službe opisao kao “noćnu moru” za zapadne bezbednosne službe, navodi NYT. Dok puni obim curenja tek treba da se utvrdi, a autentičnost dosijea ostaje neprovjerena, agencija je sugerirala da bi najnovija povreda mogla uključivati ​​”više od 100 dokumenata” ukupno.

Slično drugom povjerljivom objelodanjivanju koje je prvi put objavljeno u četvrtak, neki od dosijea sadrže pojedinosti o obavještajnim podacima vezanim za sukob u Ukrajini. Jedan „strogo poverljivi“ dokument prikazuje američku procenu situacije u gradu Artjomovsku (poznatom kao Bahmut u Ukrajini), koji je u velikoj meri došao pod kontrolu Moskve nakon meseci ogorčenih borbi.

Međutim, novo curenje ne prestaje s Ukrajinom i pokriva niz drugih tema, uključujući “osjetljive slajdove o Kini, indo-pacifičkom vojnom teatru, Bliskom istoku i terorizmu”, dodaje NYT, navodeći da je razmjera proboja zatekla Bijelu kuću “nespremnu”.

Pentagon je u četvrtak rekao da će istražiti slučaj, dok je Ministarstvo pravde kasnije najavilo svoju zasebnu istragu. Rečeno je da je bilo u komunikaciji s vojnim zvaničnicima, ali nijedan od njih nije podijelio dodatne detalje.

Nakon prethodnog curenja informacija ranije ove sedmice, zvaničnici su rekli da rade na uklanjanju materijala s interneta, iako se čini da su ti napori do sada bili neuspješni, jer su mnogi dokumenti i dalje dostupni na društvenim mrežama.

Prema jednom neimenovanom zvaničniku kojeg je citirao NYT, utvrđivanje izvora kršenja započelo bi “identifikovanjem koji su službenici imali pristup njima”. Zaposleni u nekoliko agencija za nacionalnu bezbjednost opisali su “žurbu” u pronalaženju izvora informacija, izražavajući zabrinutost da će se ovosedmična otkrića pretvoriti u “stalno kapanje povjerljivih informacija” objavljenih na internetu.

PlanoviSADtajni dokumenti
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

NATO je teroristicka organizacija samo u profinjenijem pakovanju od ISIL-a i treba ga istjerati iz cijele EU. Nedo Bog da ova budala Plenkovic dode na njegovo celo jer biti ce krvi do koljena kada zapali rat u EU.

Krunoslav
1 godina prije

Ništa nije”procurilo”…
Njihove igre više ni oni sami ne razumiju.To je carstvo na umoru i onda pokušavaju svakakve gluposti.
Da sam ja “netko” sjratio bih im muke.Previše su zla posijali da bi to više ikad moglo biti na pravom putu.A opasni jesu,svakako.Bojim se da je blizu kraj.Sorry

Max
1 godina prije

Ovo ili je lažno. ili je novi wiki leaks.

Dux
1 godina prije

Ništa slučajno, do kraja godine NATO i službeno na tlu Ukraine…

Jomla
1 godina prije

Imaju ameri dokumente za curenje, a i prave dokumente koji ne cure. I to je to 😛 😛 (Doduše, desi se nekad da ih neki Assange zajeße 😛 ).
P.S: Samo se upitajte što su htjeli postići “curenjem”.

goran
1 godina prije

nikakvi dokumenti pogotovo tajni ne izlaze na vidjelo dana bez dopuštenja,ja bih se zapitao zbog kojeg razloga su dopustii da ti dokumenti izadju na vidjelo?
koja je prava svrha tog famoznog otkrivanja?

tatamata
1 godina prije

ovi nasi nacisti se rugaju rusima .a vidi ovo ,,, kod njihovih terorista uvijek nesto curi

Lucija, prva
1 godina prije

“Zbijen Jeff Lumpkin’s .

Vodio je kompaniju koji ja proizvodi “stinger”, ” patriot”, ” tomahavk” i drugo oružje za potrebe Pentagona.

Kritikovao je administraciju zbog katastrofe u Avganistanu i tvrdio da će isto biti u Ukrajini odnosno da se isporuke nikada neće naplatiti. Opasno je kritikovati ili govoriti istinu u SAD-u.” (četvrtak ili petak)

Lucija, prva
1 godina prije

“Dokumenti otkrivaju da bi ukrajinski sistemi SA-11 mogli da ostanu bez municije do 13. aprila, sistemi američke proizvodnje NASMAS do 15. aprila, a sistemi SA-8s do maja ove godine. U njima se Ukrajini preporučuje da „prioritet stavi na gađanje ruskih aviona i helikoptera“, dok bi municiju trebalo štedeti kada je reč o dronovima. Portparol ukrajinske avijacije pukovnik Jurij Ignjat priznao je da njegova zemlja ima ograničene zalihe municije sovjetske proizvodnje, kao i da će municije koja se proizvodi u Rusiji „pre ili kasnije ponestati“… Dokumenti otkrivaju i da Kijev ima problema i sa municijom za artiljeriju. Procenjuje se da Ukrajinska vojska svakog dana ispali oko 7.700 granata, odnosno po jednu svakih 6 sekundi. Zapadne zemlje su do sada Kijevu poslale više od milion granata, ali su njihova skladišta i dalje konstanto na ivici da budu prazna. Bez redovnih isporuka, Ukrajina bi verovatno ostala bez artiljerije za svega nekoliko dana, piše… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI