fbpx

Tajvan i stvaranje ”azijskog” NATO-a

Tajvan i stvaranje ''azijskog'' NATO-a 1

Sjedinjene Države žele pretvoriti Tajvan u azijsku Ukrajinu. Cilj je koristiti ga kao oružje protiv Kine, zemlje koja je proglašena protivnikom.

Ovo su dopunjene primjedbe koje je autor dao na događaju koji je održao Kanadski institut za vanjsku politiku pod nazivom “NATO i globalno carstvo”. Događaj u cijelosti možete pogledati ovdje.

Ovogodišnji summit NATO-a održan je usred geopolitičkog seizmičkog vala koji se obrušio na Euroaziju: specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Suprotno razmišljanjima američkog vanjskopolitičkog establišmenta i njegovih lojalnih slugu na Zapadu, NATO nije obrambena institucija, već temeljni uzrok opasnog sukoba koji se razvija između SAD-a i Rusije. NATO je isprovocirao Rusiju da intervenira u Ukrajini sponzoriranjem desničarskog državnog udara 2014. i omogućavanjem režima etničkog čišćenja u regiji Donbasa sljedećih osam godina. NATO sada produljuje specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kroz velike pakete vojne pomoći i ekonomske sankcije. Vjeran imperijalizmu, NATO nema namjeru stati s Ukrajinom. Vojni savez ne samo da ima planove za daljnje širenje u Euroaziju kako bi isprovocirao Rusiju, već je također usmjerio pogled na Kinu u Azijsko-Pacifiku.

Ambicije NATO-a nisu ništa drugo nego proširenje ciljeva vanjske politike SAD-a. Primarni cilj imperijalizma SAD-a u ovom trenutku povijesti je obuzdavanje Kine – eufemizam za rat. Dok je američki ministar obrane Lloyd Austin zanijekao bilo kakvu namjeru stvaranja “azijskog NATO-a”, akcije SAD-a i NATO-a govore drugačije. NATO je pozvao Japan, Australiju, Novi Zeland i Južnu Koreju na ovogodišnji summit. NATO-ov takozvani Strateški koncept koji je proizašao iz summita stavio je veliki fokus na “prijetnje” koje predstavlja Kina i otišao toliko daleko da je socijalističku zemlju nazvao “zlonamjernom” u njenom navodnom ciljanju na “sigurnost Saveza”.

Nakon summita, Sjedinjene Države su prednjačile u razvoju vojnih i političkih saveza koji odražavaju NATO. Godine 2020. Trumpova je administracija oživjela Quadrilateral Security Dialogue (poznat kao Quad) kako bi Indiju, Japan i Australiju još više uključila u protukinesko okrilje. Međutim, članovi Quada paze da se ne uključe u ujedinjeni vojni pakt. Bidenova administracija je stoga bila prisiljena pokrenuti AUKUS 2021., mini-azijski NATO. AUKUS povezuje Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju u vojni savez koji obećava opremiti Australiju podmornicama na nuklearni pogon i potaknuti Australiju da poveća vojnu potrošnju kako bi zadovoljila svoje imperijalističke partnere, a sve u ime suprotstavljanja tzv. prijetnja iz Kine.” Dana 24. lipnja, SAD je najavio formiranje Partnera na Plavom Pacifiku s Novim Zelandom, Australijom i Ujedinjenim kraljevstvom kao očigledan odgovor na nedavni sigurnosni sporazum Kine sa Salomonskim otocima.

Naglasak SAD-a na izgradnji vojnih saveza u Aziji i Pacifiku protiv Kine može se pratiti unatrag do strategije ”Pivot to Asia”, bivšeg predsjednika Baracka Obame. Okret prema Aziji od tada se pretvorio u “indo-pacifičku strategiju” koja je polučila samo mlake rezultate. Kineska stabilizirajuća gospodarska prisutnost u regiji predstavlja protutežu vojnim ambicijama SAD-a. Čak i najmanje prijateljski nastrojene nacije prema Kini, poput Japana, moraju pažljivo pregovarati između svoje lojalnosti SAD-u i svoje potrebe za trgovinskim odnosima s Kinom. Usprkos svim pričama o azijskom NATO-u ili jačem vojnom savezu u regiji, Sjedinjene Države su do ove točke bile prisiljene oslanjati se na bilateralne odnose kako bi unaprijedile svoju agresivnu politiku prema Kini.

Ipak, odluka NATO-a da preusmjeri pozornost na Pacifik jasna je i prisutna prijetnja svjetskom miru. Čak je i časopis Foreign Policy u vlasništvu Washington Posta upozorio na “globalni hladni rat” koji proizlazi iz interesa NATO-a za Kinu. Američka vlada, Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) koji financira Northrup Grumman, priznao je da se NATO vraća na “položaj hladnog rata”. Bolji izraz za strategiju je dominacija punog spektra. Savezi koje SAD pokušava izgraditi na Pacifiku nisu ništa drugo nego produžetak desetljeća dugog militarističkog stava prema Kini koji je donio više od polovice američkog vojnog arsenala u regiju.

Ovo dovodi u obzir pitanje Tajvana. Svakome tko obraća pozornost jasno je da SAD gleda na Tajvan kao na najvažniju žarišnu točku svoje vojne strategije protiv Kine. Američki predsjednik Joe Biden već je odobrio četiri različita transfera oružja Tajvanu tijekom osamnaest mjeseci. Biden je također verbalizirao u tri različite prilike da je njegova administracija predana obrani otoka od takozvane invazije iz Kine.

Ovi potezi opasno su kršenje statusa quo o pitanju Tajvana uspostavljenog tijekom burnih kasnijih faza Hladnog rata. Priznanje Narodne Republike Kine od strane Ujedinjenih naroda 1971. i normalizacija odnosa između SAD-a i Kine 1979. potvrdili su Tajvan kao kinesku pokrajinu prema načelu jedne Kine. Međutim, Sjedinjene Države pod uzastopnim administracijama odmaknule su se od statusa quo pružajući jasnu političku potporu separatističkim snagama u zakonodavstvu kao što je Zakon iz Taipeija koji zagovara sudjelovanje Tajvana u istaknutim međunarodnim tijelima. Nadalje, Sjedinjene Države su povećale prodaju oružja Tajvanu kršeći članak 6 Zajedničkog priopćenja između Kine i SAD-a iz 1982. u kojem stoji:

“Imajući u vidu prethodne izjave obiju strana, Vlada Sjedinjenih Država izjavljuje da ne nastoji provoditi dugoročnu politiku prodaje oružja Tajvanu, da njena prodaja oružja Tajvanu neće premašiti, ni u kvalitativnom ni u kvantitativnom smislu, razini isporučenog u posljednjih nekoliko godina od uspostave diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Kine, te da namjerava postupno smanjiti svoju prodaju oružja Tajvanu, dovodeći, kroz određeno vrijeme, do konačnog rješenja.”

Da biste dobili sliku o tome koliko je SAD prekršio ovu klauzulu, SAD održava zaostatak u transferima oružja Tajvanu u vrijednosti od 14 milijardi dolara, a ta će brojka samo rasti s ranijom najavom pomoći od 120 milijuna dolara više za tajvanske pomorske snage ovaj mjesec.

Tajvan je blisko povezan s cjelokupnom strategijom SAD-a za razvoj infrastrukture slične NATO-u na Pacifiku. Američki vojni stratezi i govorne glave postali su opsjednuti uspoređivanjem Ukrajine s Tajvanom. Njihov argument je da specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini znači da SAD moraju eskalirati u Tajvanu kako bi zaštitili otok od Kine. Problem s ovom formulacijom je dvostruk. Ukrajina je suverena država. Tajvan je provincija Kine. Paralela doista leži u tome što se, slično Ukrajini koja se koristi kao pijun za prosljeđivanje NATO-vog okruživanja Rusije, Tajvan koristi kao čip u planovima SAD-a da vojno okruži Kinu.

Ključna zemlja koju treba pratiti nakon summita NATO-a je Japan. Bivši japanski premijer Shinzo Abe preduhitrio je summit NATO-a izjavom da Kinu treba prisiliti da “odustane od zauzimanja Tajvana”. Japan trenutno stacionira više od 120 američkih vojnih baza i već se obvezao povećati vojnu potrošnju u znak lojalnosti američkoj protukineskoj geopolitičkoj strategiji. S južnokorejskim izborom novog proameričkog predsjednika i Australije zauzeli neprijateljsku politiku prema Kini, SAD će vjerojatno tražiti čvršće obveze od svojih takozvanih saveznika po pitanju Tajvana.

SAD u tajvanskom pitanju vidi i isplativ pothvat za svoju obrambenu industriju i priliku za izgradnju argumentacije za rat s Kinom. Ali legitimitet SAD-a je u padu, a kineski prestiž u Aziji, Pacifiku i ostatku svijeta je u porastu. SAD ne traži samo saveze; ono ih treba. Vojno okruženje i mnoštvo agresivnih politika koje SAD provodi protiv Kine ne mogu uspjeti u izolaciji, ako uopće mogu uspjeti. SAD razumije da bi svaki sukob s Kinom oko Tajvana zahtijevao razinu potpore u regiji sličnu sluganstvu koje Europa pokazuje prema Rusiji.

Takva potraga je nevjerojatno nepromišljena iz niza razloga. Prvo, Kina ne predstavlja opipljivu vojnu prijetnju i zapravo mir čini temeljnim prioritetom u međunarodnoj areni. Kina ima samo jednu vojnu bazu u inozemstvu i nije sudjelovala u vojnom sukobu više od četiri desetljeća. Nadalje, dok Kina traži mirno rješenje pitanja ponovnog ujedinjenja s Tajvanom, neće tolerirati bilo kakav pokušaj SAD-a da stvori neovisnost ili separatizam. Takozvana “neovisnost” Tajvana crvena je linija za Kinu, baš kao što je crvena linija za Rusiju bila širenje NATO-a na Ukrajinu i dalje. Provokacije SAD-a u Tajvanu stoga riskiraju vrući rat s Kinom koji bi neizbježno doveo do nuklearne razmjene. Vrući rat s Kinom uništio bi svu stabilnost koja postoji u svijetu i stvorio bi ekonomsku i ljudsku katastrofu daleko veću od one koja se dogodila tijekom ruske posebne vojne operacije u Ukrajini. Oni koji odbacuju ove stvarne i legitimne prijetnje čovječanstvu u korist sinofobije, Žute opasnosti i tema o novom hladnom ratu idu u korak s američkim carstvom. Od ključne je važnosti da se odupremo ovom reakcionarnom defetizmu, suprotstavimo se svim pokušajima SAD-a da formiraju infrastrukturu sličnu NATO-u na Pacifiku, te da se svrstamo uz sve globalne sile, uključujući Kinu, stojeći na strani samoodređenja i mira.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
35 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Etika
Gost
Etika
27 dana prije

Kako da se odupremo? Tko bi trebao voditi pokret otpora?

Schwarze Hunderte
Gost
Schwarze Hunderte
27 dana prije

Sto komentirat , kada je u textu vec sve receno – sem – JEDNOG ! Sjeverna Korea , Guam i ponajvise – JAPAN – KA-BOOM !!!!

Probuđeni
Gost
Probuđeni
27 dana prije

NATO je isprovocirao Rusiju da ona rasturi ukrajinu
NATO je isprovocirao Putina da on izjavi- ukrajinci kao narod ne postoje

Etika
Gost
Etika
27 dana prije

Kako se pobuniti? Tko ce voditi bunu?

Probuđeni
Gost
Probuđeni
26 dana prije

Possjetnik; Majdan se desio zbog toga što je Janukovič odbio da potpiše kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU a pobedio je na izborima tako što je obećao narodu kandidaturu za EU i evropski put. A onda je na pritisak iz Moskve promenio ploču. To je bio signal prevarenom narodu da… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
26 dana prije

NATO++ mora uci u rat sa Kinom bar mjesec dana prije americkih izbora.
Kako ono narod kaze – sto se mora nije tesko.

łedeno doba
Gost
łedeno doba
26 dana prije

Japan i Južna Koreja su od 2. sv. rata do danas kabaline kolonije. Tajvan također. O australiji da i ne govorim… Indonezija između njih je također pod kontrolom kabale.. dakle, čemu sve to dakle, opet uvijek isto, i opet stvaranje umjetnih predstava geopolitike, da se goyimima odvuče pažnja… dok im… Pročitaj više »

łedeno doba
Gost
łedeno doba
26 dana prije

Kreće potpuna kontrola stanovništva – Kina uvodi elektroničke narukvice za oboljele od Covid-a “..Počevši od 17. srpnja, Hong Kong će od svih pacijenata s COVID-19 u kućnoj karanteni zahtijevati nošenje elektronskih narukvica kako bi spriječili napuštanje svojih domova, najavio je u ponedjeljak novi gradski ministar zdravstva Lo Chung-mau. Lo, kojeg… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
26 dana prije

Kina godišnje proizvede veću tonažu ratnih brodova nego što je ukupna tonaža ratne mornarice UK. Ove je godine nadmašila američku proizvodnju ratnih brodova. Misli li anglosasi napasti Kinu klokanima koji bacaju kivije?

Shumadinac
Member
Shumadinac
26 dana prije

„SVI SU ONI ISTI“   „Aha: Putin rekao Švabu ‘Dragi Klause’ – šta vam još treba da shvatite da je i on deo zločinačkog plana?!?“   „Ne samo to: slikao se sa izraelskim diplomatama pored ‘Zida plača’ – Putine cionisto, čak se ni ne kriješ!?!”   “A šta vredi i… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
Shumadinac
26 dana prije

drugi deo: Putin je izuzetan političar po mnogo čemu: malo je političara koji su u stanju satima da odgovaraju na pitanja novinara, na pitanja koja nisu unapred dogovorena ali su većinom provokativna. Još je manje političara koji će se, kao on, okružiti svim vrstama savetnika… i tako pokazati da nije… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
Shumadinac
26 dana prije

treči deo: Možda o Putinovom pragmatizmu najbolje govori “turska epizoda”: Turska je oborila ruski vojni avion i dok su svi očekivali vojni odgovor Putina (što bi bio napad na NATO državu!!!), on se ograničio na ekonomske mere. Ne samo to, spasio je Erdogana od “puča” što je podiglo njihove odnose… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
Shumadinac
26 dana prije

četvrti deo: Da ipak ne izostavimo Sija. Zar Kina još do pre tri decenije nije “živela na dve šake pirinča dnevno”? Da li shvatate veličinu transformacije Kine za samo tri decenije?!? Kako su to uspeli – “saradnjom sa kabalom”? Pametna ta kabala kad je dozvolila Kini da postane jača od… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
Shumadinac
26 dana prije

Zaključak: “Svi su oni isti” teoretičari uporno kritikuju a ne nude nikakvu alternativu: gde bi danas bili Rusija i Kina da se nisu na svaki mogući način gurali u razne svetske (zapadne) organizacije, udruženja, forume, sarađivali sa njima, postajali njihovi članovi…? Na koji način bi uspeli da nabave kapital, tehnologiju,… Pročitaj više »

Max
Member
Max
26 dana prije

Tajvan bi po željama američkih stratega trebao biti nešto kao Izrael Nosač aviona s putovnicom i zastavom. Ali Izrael nije imao za protivnika Kinu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik