Tajvan se priprema za ‘potpunu blokadu’

Kina i SAD - Rat u Tajvanu
17 komentara

Tajvanski vojni čelnici su navodno upozorili da se kineske snage pripremaju za “potpunu blokadu” Tajvanskog moreuza kako bi spriječile strane trupe da dođu na samoupravno ostrvo u slučaju rata.

Potrošnja na odbranu ove godine mora se fokusirati na prijetnju blokadom, izdvajajući sredstva za skladištenje rezervnih dijelova za borbene avione F-16 i drugog naoružanja, navelo je u ponedjeljak ministarstvo odbrane Tajvana u izvještaju kojim se traži odobrenje budžeta parlamenta. Ministarstvo od prošle godine razmatra svoje strateške rezerve goriva i svoje kapacitete za popravku opreme, rekao je Reuters , koji je dobio kopiju izvještaja.

Tajvanska vojska će takođe morati da popuni svoje zalihe artiljerijskih granata i raketa “kako bi ojačala kontinuitet borbe”, saopštilo je ministarstvo. Kineska vojska provodi operacije zajedničkih snaga “sa ciljem da kontroliše strateške tačke gušenja i uskrati pristup stranim snagama”.

“U posljednje vrijeme, model vježbi i obuke komunističke vojske prilagođen je sa jednog tipa vojske na zajedničke operacije kopnenih, morskih, vazdušnih i raketnih snaga”, dodaje se u izvještaju.

Tenzije oko otcijepljene republike, koju Kina smatra dijelom svoje teritorije, eskalirale su otkako je tadašnja predsjednica Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi otputovala u Tajpej prošlog augusta. Peking, koji je upozorio da će takva posjeta ohrabriti tajvanske separatiste i potkopati njegov suverenitet, odgovorio je pojačavanjem vojnih vježbi oko Tajvana i prekidom odbrambenih i klimatskih veza s Washingtonom.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da bi njegov budžet za ovu godinu trebao dati prioritet finansiranju američkog oružja, uključujući protivvazdušne rakete Stinger i raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS).

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak da se kineska vojska izgradi u “veliki čelični zid” kako bi se zaštitili interesi Pekinga i osigurala veća stabilnost i sigurnost. On je odbio da isključi ponovno ujedinjenje s Tajvanom silom, ako bude potrebno.

Potrošnja Kine za odbranu ove godine će porasti na 230 milijardi dolara, što je 7,2% više u odnosu na budžet za 2022. Tadašnji kineski premijer Li Keqiang obećao je ranije ovog mjeseca da će “preduzeti odlučne korake da se suprotstavi nezavisnosti Tajvana”.

Američko-kineski rat oko Tajvana rezultirao bi razornim gubicima za obje strane, prema nedavnoj studiji Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), vašingtonskog istraživačkog centra. Kineska invazija na Tajvan na kraju bi propala, rekao je CSIS, ali bi američke i japanske snage izgubile desetine ratnih brodova, stotine aviona i hiljade vojnika. Tajvan bi ostao u ruševinama, “bez struje i osnovnih usluga”.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Tajvan je otok preko puta Kine sa 23 milijuna stanovnika i standard im je tri puta veći od Kineza.

U slučaju rata sa izuzetnima, mislim da otok i ne bi bio toliko razoren – najveće borbe bi se vodile na moru oko Tajvana. Pokušaji pomorskih blokada i probijanja istih.

20% svjetske proizvodnje čipova je u Tajvanu, došlo bi do nestašica, otišle bi cijene tehnike drastično gore.

Koliko je pametno zaratiti izuzetnima istovremeno i sa Rusijom i sa Kinom i trošiti svoje vojne resurse na obje strane, to valjda samo oni znaju.
Pretpostavljam da im je to u planu kada rat u Ukrajini stane.

noppo
1 godina prije

i američki čelnici kažu, da če biti kinezi spremni do 2025. Trebaju im samo neke ključne tehnologije još da usvoje i savrše svoju flotu brodova. I tada če biti američki kapitalizam dovoljno propao, da ga može vojničkim sredstvima kapitulirati.

Medo
1 godina prije

Nije mi jasno kako bi kina udaljena 250 km od Tajvana izgubila sukob od države koja je udaljena 3500 km. A reći da bi Japan uletio u sukob s Kinom nakon onog u drugom ratu je, a valjda , moguće. Ali mislim da bi prve nuklearke pale upravo na Japan. Stoga sretno im bilo.

alexosijek
1 godina prije

“One China policy” jest doktrina/sporazum potpisan tamo još 60-tih godina. Potpisale i SAD. Dakle, Hong Kong je ušao u Kinu, tako će i Taiwan na kraju, na ovaj ili onaj način. Taj ratno huškački narativ zapadnjačkih medija i deep-state kreatura prelazi sve granice. Čak i da postoji bilo kakva šansa za rat u tom dijelu svijeta – tko bi ga vodio. Pa, na Taiwanu žive Kinezi, pola su proamerički orijentirani, pola su za CCP. Japan? Pa, imaju malo malo zračnu opasnost zbog ispaljivanja sjevernokorejskih projektila. Australija? Novi Zeland? Ma, dajte…A o ekonomiji koja bi poduprla nekakav američki rat na Pacifiku — mogu samo sanjati…To je samo i isključivo propagandistička mašinerija (dokaz i ovo u Ukrajini što su napravili), rat se ne dobiva samo lažima, nego obuhvaća puno, puno segmenata. P.S. Brian Berletic (naravno, hrvatskih korijena, bivši pripadnik američke vojske) na svom podcastu The New Atlas — puno objašnjava i piše… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

O čemu ovi ?! Kao da na Taiwan ne žive Kinezi već , nekakovi ….?!

NOME
1 godina prije

Iz perspektive globalista i “Velikog reseta” vrijeme je za sukob na istoku. U lonac dodajemo pucanje opskrbnih putova, smanjenje proizvodnje čipova za dio koji proizvodi Tajvan, a koji koriste zemlje van USA, (za USA veći dio proizvodnje prebaćen je u USA.), pad financijskih tržišta bar za još 20-30 %…, ima sigurno još “benefita”…..temp. se povisuje, lonac je pred vrenjem….sve ide po planu

Гавран
1 godina prije

Ista priča kao i oko Ukrajine. Sve je istina ali kada se obrne naglavačke.

“Tajvanski vojni čelnici su navodno upozorili da se kineske snage pripremaju za “potpunu blokadu” Tajvanskog moreuza”
A u stvarnosti USA drži Kinu u blokadi preko Filipina, Tajvana i Japana.

Max
1 godina prije

Poslije blokade slijed rat jer se blokada neće prekinuti.

Motorola
1 godina prije

rusko Ministarstvo obrane ispričalo je kako su američke zračne snage izgubile MQ-9 UAV u Crnom moru. Ujutro 14. ožujka nad Crnim morem u regiji Krim snimljena je američka bespilotna letjelica MQ-9 kako leti u smjeru državne granice Ruske Federacije. Bespilotna letjelica je letjela s isključenim transponderima i prešla granicu zone zabrane leta koja je povezana s kursom NWO-a. U presretanje su letjeli lovci dežurnih snaga PZO-a. Zbog naglog manevriranja, bespilotna letjelica MQ-9 prešla je u nekontrolirani let uz gubitak visine i sudarila se s vodenom površinom. Ruski lovci nisu koristili zračno desantno oružje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoju baznu zračnu luku.

Ivan
1 godina prije

I tajvanski Kinezi ce dobiti po picki ko i ukrajinski Rusi od kojih se Zelenski sa svojom bandom fasista odmetnuo. Zamislite budala, pa odakle su porijeklom? Nadrkala ih je Amerika koja ih ekspliatira dok Kinezima ne pukne fim 🙂 S pravom..

pampers
1 godina prije

Pogresan vam je naslov. Ne priprema se Tajvan nistza, jer ih nitko nista ni ne pita. Tajvan pripremaju za potpunu blokadu. To je ispravan naslov.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI