Talibani pokrenuli val napada u Afganistanu: Traže bezuvjetni odlazak okupacijskih snaga

Baza Bagram
68 komentara

Iako je američki State Department ranije ovog tjedna najavio kako su pregovori s talibanima, koji su bili u zastoju, ponovno pokrenuti, čini se da u Washigntonu ne shvaćaju ozbiljno utlimatum vođa islamističkog militantnog pokreta u Afganistanu, koji traže da se sve strane trupe odmah i bezuvjetno povuku s teritorija zemlje, što je osnovni preduvjet za postizanje političkog dogovora s vladom u Kabulu i okončanje dugogodišnjeg rata koji je uništio i podijelio azijsku zemlju.

Naime, neposredno nakon najave o pokretanju novog kruga pregovora je 11. prosinca bombaš samoubojica izvršio napad na američku bazu „Bagram“, ključnu bazu američkih i savezničkih snaga u Afganistanu.

U napadu u Afganistanu u srijedu, kada se bombaš samoubojica raznio ispred američke vojne baze „Bagram“, prvo je rečeno da je ubijena jedna osoba, a više od 60 ih je ranjeno. Nakon napada je došlo do sukoba napadača, talibanskih militanata, sa stranim snagama, potvrdili su dužnosnici Afganistana i NATO pakta.

U tom kontekstu, napad treba tumačiti kao poruku da okupacijske trupe nigdje nisu nedodirljive, još manje dobrodošle.

Iz NATO misije u Afganistanu je priopćeno kako nema američkih ili koalicijskih žrtava, ali je teško oštećena medicinska baza koja se gradi za lokalno stanovništvo. General Mahfooz Walizada, policijski zapovjednik sjeverne provincije Parwan, potvrdio je napad.

SAD su ranije navele kako su ponovo pokrenule „mirovne progovore s militantnom skupinom kako bi se okončali  sukobe“. Američki predsjednik Donald Trump je prekinuo prethodnu rundu pregovora s talibanima nakon ubojstva jednog američkog vojnika.

Da je napad u srijedu bio samo uvertira u val sličnih napada diljem zemlje govori i eksplozija bombe na sporednoj cesti u središnjoj afganistanskoj provinciji Ghazni u kojoj je stradalo deset civila, a šest ih je ranjeno. Napad je proveden jučer, 13. prosinca, što je na svom Twitteru potvrdio glasnogovornik predsjednika Afganistana Sedik Sedikki.

Još nema detalja o incidentu. Jučer je američki predstavnik za Afganistan, Zalmay Khalilzad, najavio obustavu pregovora s talibanima, koji su trajali tjedan dana u glavnom gradu Katara. To se dogodilo nakon što su islamistički militanti napali zrakoplovnu bazu NATO pakta „Bagram“ i nakon jučerašnjeg napada u provinciji Ghazni.

Kasnije je potvrđeno da su u prvom napadu ubijene dvije osobe, a oko 80 ih je ranjeno.

U iznenadnoj posjeti bazi „Bagram“ u studenom Trump je rekao „kako će američke snage ostati u zemlji dok se ne postigne dogovor ili dok SAD ne ostvare punu pobjedu”.

U Afganistanu se nalazi još oko 13 000 američkih vojnika, koji tamo podržavaju vladu u Kabulu u borbama protiv talibana, koji proteklih godina u svakoj proljetnoj ofanzivi šire područja koja drže pod kontrolom i vrše upade u velike gradove kao što su Kunduz, Mazar e-Sharif, čak i prijestolnicu Kabul.

“Afganistanski papiri”: Trumpova povijesna prilika da vrati trupe iz izgubljenog rata

Da usreći birače, Kinu, Rusiju i Iran, Trump američke trupe „povlači iz Afganistana“

Fox News: „Rat u Afganistanu smo izgubili, priznajmo to“

Baza Bagram
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mamajev Kurgan
4 godine prije

Avganistan je grobnica imperija….
Satanisti tj.drogerasi dobijaju po tamburi od sandal ratnika i tek ce dobiti da ce begati ako uspiju izbjeci…ko ne uspije zna mu se sudba bice ko ovca zaklani.Nista holivudske carolije ne pomazu heheee

Ivo
4 godine prije

Ispravna metoda poštenih pregovora sa psihopatama. Napadati i ubijati ih bez stanke u svakoj prilici, i usput dolaziti na sastanke. Ameri cijene kad se s njima tako pregovara.

Ante
4 godine prije

Neka talibani spale polja maka, umjesto da napadaju baze.

Alex
4 godine prije

Kabul je kao ementaler… Mop upast gdje hoćeš, pa i u sam cojni aerodrom. Dvije eksplozije su razvalile u par sati šta sam ja bio tamo.. Oco što se objavi nije ni 10% onoga što se događa.

Toni
4 godine prije

Retoričko pitanje: Za šta (cilj, interes, ideologiju…) je poginuo Josip Briški? KGK bi morala znati odgovor na to prosto pitanje.

Riddick
4 godine prije

Talibani znaju odlicno da ce zauzeti celu zemlju pre ili kasnije pa im pregovori u kojima oni snose neke za njih ogranicavajuce obaveze ne idu u prilog.
Zato i taj napad na Bagram odmah po izjavi State Departmenta o odpocinjanju pregovora znaci da nema pregovora sto se tice Talibana.

Pizistrat Nelson
4 godine prije

Hey mister Taliban talili banana

Fenix
4 godine prije

Citam prije neki dan da je tijekom rata u Afganistanu stradalo preko 60 000 Afganistanskih sigurnosnih snaga oko 1054 pripadnika Nato snaga bez Amerike a Amerikanci su izgubili 2400 vojnika i 3856 co traktora odnosno plaćenika. Iznenadio sam se da Amerikanci i pored tolike tehnologije imaju oko 7000 poginulih.

jbg
4 godine prije

Predpostavka: Afganistanci se preorientiraju sa proizvodnje opijuma na prehrambenu poljoprivredu

USA u trenutku zapada i takvu depresiju, da je povijest još nije vidjela.

Worst case scenario: USA u ponor povuče kompletnu svijetsku ekonomiju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.