fbpx

Tamna strana klimatskog tehno-optimizma Billa Gatesa

Gates-Klimatske promjene

Inovacije mogu biti krajnje nejednake.

„Ne“ vjerovatno nije riječ koju je drugi najbogatiji čovjek na svijetu navikao da čuje. Bill Gates, mogao bi se zamisliti, postoje u svijetu gotovo neograničene mogućnosti. Kada uloži novac u stvari, one se često dogode: od složenog obroka koji pripremaju lični kuvari do revolucije u ličnom računarstvu. Zašto bi klimatska kriza trebala biti drugačija?

Na turneji za štampu za svoju novu knjigu „Kako izbjeći klimatsku katastrofu“, Gates se predstavio kao da je svoj veliki inženjerski mozak uložio u posao smišljajući put ka rješavanju klimatskih promjena, odbacujući činjenicu da politika nije pomogla. To je drski naslov za knjigu s relativno ograničenim obimom. Osnovni argument je da svijet hitno mora da smanji ono što on naziva „zelenim premijama“: dodatni troškovi povezani sa energijom bez ugljenika i drugim tehnologijama, za razliku od alternativa koje zagađuju više. Opcije bez ugljenika koje vrijedi primjeniti su, piše, „bez ikakvih premija“. I zato se sve mora sliti na njihovo smanjenje, stvarajući „proboj“ koji čini da klimatski ciljevi izgledaju realnije.

Drugim riječima, socijalizujte rizik i privatizujte zaradu.

Gates ne otpisuje ulogu vlade niti misli da preduzetnici – ili milijarderi – što se toga tiče – mogu to da urade sami. Ali u borbi protiv klime, uloga javnog sektora je da omogući izvrsnost privatnog sektora. To znači i veliko širenje istraživanja javnog sektora i donošenje sveobuhvatnijih propisa i zakona – uključujući standarde čiste energije i cijene ugljenika – kako bi se podstaklo usvajanje zelenih tehnologija. „Generalno“, piše Gates, „uloga vlade je da ulaže u istraživanje i razvoj kada privatni sektor neće, jer ne može da vidi kako će ostvariti profit. Jednom kada postane jasno kako kompanija može zaraditi novac, privatni sektor preuzima na sebe. “Drugim riječima, socijalizujte rizik i privatizujte zaradu”. Gates je zauzeo sličan pristup razvoju vakcina, uspostavljajući javno-privatna partnerstva koja su – iako su postigla impresivan napredak vakcinišući milione širom svijeta – takođe ostavila farmaceutske kompanije da vakcinišu i ubiru profit.

U ponedjeljak, Gates je govorio na CERAWeeku, godišnjem salonu za naftnu i gasnu industriju. Cilj borbe protiv klimatskih promjena je, rekao je Gates autoru Danielu Yerginu, „imati stotine i stotine sjajnih kompanija koje slijede stvari koje će poboljšati ove metrike“. Na svoj rad u vakcinama ukazao je kao na priču o uspjehu.

Gates je uložio bogatstvo u transformisanje industrije vakcina, gdje su njegove lične preferencije i velika važnost sada najvažniji. Ali rezultati te investicije nisu univerzalno ohrabrujući. Kada su javno finansirani istraživači koji razvijaju vakcinu Covid-19 na Univerzitetu Oxford planirali da doniraju besplatne licence proizvođačima, intervenisala je Fondacija Bill & Melinda Gates. Kako prenosi Kaiser Health News, Fondacija je gurnula istraživače – čiji je rad pomogla u finansiranju – na potpisivanje ekskluzivnih prava. Oxford je postigao dogovor sa AstraZenecom, bez garancija da će vakcina biti dostupna po niskim cijenama.

To je bio obrazac koji su slijedile mnoge druge vakcine, bez odsustva intervencije Fondacije Gates. Osnovno istraživanje koje su sproveli istraživači iz Nacionalnog instituta za zdravstvo, Ministarstva za odbranu i akademskih laboratorija koje finansira savez, obezbjedilo je gradivo za vakcine Covid-19, a Sjedinjene Države su od početka pandemije potrošile 10,5 milijardi dolara na ubrzanje isporuke. Samo Moderna je dobila nekih milijardu američkih dolara od SAD, udruživši se direktno sa NIH-om. Proizvođači lijekova su se, posebno, složili da vakcinu obezbjede po cijeni koštanja tokom trajanja pandemije – ali tu su takođe i vlade koje snažno naoružavaju pregovore o unosnim ugovorima o snabdjevanju koji ih štite od odgovornosti. A s obzirom na to da su takvi poslovi obično obavijeni velom tajne, takođe postoji vrlo mali način da se verifikuje da li se vakcine zaista prodaju na neprofitnoj osnovi. Biro za istraživačko novinarstvo otkrio je da je Uganda tri puta više platila nego što je EU platila za vakcinu AstraZeneca. Južna Afrika plaća dvostruko.

Do sada je samo 10 zemalja sa visokim dohotkom dobilo 75 posto postojećih zaliha vakcina. Podjele postoje i u SAD, iako povezane sa problemima distribucije na državnom nivou: Početkom prošlog mjeseca, samo 5 procenata vakcina otišlo je crnačkom stanovništvu. Na globalnom nivou, SZO je otprilike u isto vrijeme izvijestila da 130 zemalja u kojima boravi oko 2,5 milijarde ljudi još uvijek nije dalo jednu dozu – situacija se naziva „aparthejdom vakcine“. U međuvremenu, Moderna očekuje da će zaraditi milijarde. Ameet Sarpatvari, epidemiolog i pravnik na Medicinskom fakultetu Harvard koji proučava propise o određivanju cijena lijekova, rekao je za Kaiser Health News da je primjena vakcine Covid-19 tekla „kao i obično, gdje proizvođači dobijaju ekskluzivna prava i nadamo se na osnovu svoga javnog osjećanja da će odgovorno cijeniti svoje proizvode“.

Da je Fondacija Gates gurnula Oxford da napusti svoj plan donacija uklapa se u njegov pristup „Globalnom pristupu“ intelektualnom vlasništvu. Kao što je Gates sam objasnio 2011. godine:

„Finansiramo istraživanje i ustvari sami ili naši partneri stvaramo intelektualnu svojinu tako da sve što je izmišljeno novcem našeg fonda i ide u bogatije zemlje zapravo dobijamo povrat od tog novca. Čineći to, imamo više novca koji ćemo posvetiti istraživanju zanemarenih bolesti i bolesti siromašnih. Sada kada naši lijekovi odu u siromašne zemlje, oni uvijek odlaze bez ikakve naknade za intelektualno vlasništvo, po vrlo niskim cijenama.“

Privatna, vlasnička kontrola nad intelektualnom svojinom koja spašava živote ključna je za Fondaciju, čak i ako se obaveže da će vakcine biti dostupne. To znači postizanje pogodbe sa kompanijama sa kojima se udružuje oko razvoja i proizvodnje vakcina. Kao što je Richard Vilder, pridruženi pravni savjetnik Fondacijskog globalnog zdravstvenog programa, rekao 2013. godine, firme i univerziteti sa kojima sarađuje slažu se da će „proizvod biti dostupan“. Ali ako postoji komercijalna prednost koja se postiže lansiranjem tehnologije na drugim tržištima ili za drugu populaciju, oni se ne žele odreći toga, a mi ne želimo da je se odreknu, jer profitabilnost na tim drugim tržištima čini njihov rad održivim“. Drugim riječima, model Fondacije počiva na tome da pristane da kompanije ponude niže cijene u zamjenu za njegovo finansiranje. To je omogućilo razvoj i distribuciju spasonosnih vakcina. Ali na kraju, vlasnici patenata, a ne javni interes, pozivaju ljude.

Potencijalna šteta ovog pristupa intelektualnog vlasništva za Covid vakcine bila je jasna od samog početka. Još u julu 2020. godine, nekoliko mjeseci prije nego što su odobrene prve vakcine, predstavnici Južne Afrike i Indije pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji pozvali su organizaciju da privremeno obustavi sprovođenje intelektualne svojine za vakcine Covid-19 i srodne proizvode. SAD, Velika Britanija, Evropska unija i nekoliko drugih bogatih država bogatih vakcinama kontinuirano su blokirali prijedlog, koji sada ima podršku 140 zemalja.

Biden je rano u svojoj administraciji najavio da će se SAD pridružiti COVAX-u, globalnom privatno-javnom partnerstvu da bi se osigurao pravedan pristup vakcinama. Anthoni Fauci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dalje je sugerisao da bi SAD mogle da sarađuju sa farmaceutskim kompanijama na opuštanju patenata i poboljšanju globalne proizvodnje. U utorak je Bijela kuća najavila upotrebu Zakona o proizvodnji odbrane kako bi Merck i Johnson & Johnson radili zajedno na ubrzavanju vakcinacija u zemlji. Ipak, samo 27 procenata najranjivijih zemalja u razvoju trebalo bi da ima koristi od COVAX vakcina do kraja ove godine. A nezvanični rezime sastanka SZO prošlog mjeseca, čini se, potvrđuje da će Bijela kuća ostati na putu zaštite intelektualne svojine: „SAD su ponovile da okvir intelektualne svojine pruža ključne pravne i komercijalne podsticaje da podstakne privatne subjekte da preuzmu rizik i učine odgovarajuće investicije“. Upitana zašto nije podržala prijedlog iz Južne Afrike i Indije, Fondacija Gates je rekla južnoafričkom Mail & Guardianu da „promjena pravila neće učiniti dostupnim nikakve dodatne vakcine“.

Očigledno je da za apartheid vakcina teško može biti kriv samo Gates. Ali katastrofalno nejednako predstavljanje vakcina nudi pregled onoga što bi usvajanje njegove vizije klimatskog djelovanja moglo značiti za zagrijavanje svijeta.

Gatesova knjiga ne pominje prava intelektualne svojine, iako čitav njegov model podsticanja inovacija zavisi od njih. Čudan je propust. Gatesovo bogatstvo u Windowsu i Microsoftu steklo se u nemalom dijelu, istakao je ekonomista Dean Baker, strateškim patentiranjem, uključujući i istraživanja čija je najranija faza bila sponzorisana od strane vlade. Kompanija snažno zagovara da SZO ojača pravila koja štite intelektualnu svojinu. I otkako je napustio svakodnevne operacije, plodan je podnosilac patenata, uključujući 2009. tehnologiju za ukroćavanje uragana. Gatesov milijarderski fond Breakthrough Energy Ventures finansira zelena preduzeća i niz drugih preduzetničkih projekata sa niskim ugljenikom, uključujući sve od naprednih nuklearnih tehnologija do sintetičkog majčinog mlijeka.

Njegov povratak zavisi od projekata koji imaju patente. Ali činjenica da bi Gates mogao da vidi skromnu (za njega) dobit ako kreatori politike poslušaju njegov savjet manje je zabrinjavajuća od samog savjeta.

Gates kreatorima politike nudi pristup sjajnim objektima klimatskoj politici. Teško je polemisati protiv inovacija: Nove tehnologije, uključujući većinu onih koje Gates ističe, zaista su kritični dio rješenja klimatskih promjena. Većina modela ne može da shvati kako da zagrijavanje ostane ispod 1,5 i dva stepena Celzijusa (2,7 i 3,6 stepeni Fahrenheita) bez mnogo jeftinijih i efikasnijih sredstava za isisavanje ugljenika iz atmosfere, na primjer. Ali veće ukidanje dekarbonizacije mora biti učinjeno što je prije moguće: prepravka mreže, raspoređivanje ogromnih količina čiste energije i smanjenje proizvodnje fosilnih goriva. Ideja da se klimatske akcije oslanjaju na niz tehnologija koje su uvijek blizu zavoja odvraća pažnju od lavovskog dijela posla, koji se može obaviti odmah. Kao što je Gates ponovio u nedavnom intervjuu za Rolling Stone, „jedina vrijednost je da uzmemo svoju inovacionu moć, koja je u većini svijeta, i smanjimo zelene premije za 95 procenata. To je ono što SAD moraju da urade. Sve ostale stvari su samo takva zabuna.“

Sakupljanje i skladištenje ugljenika sigurno će igrati važnu ulogu u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Ali Gatesov potez da takve stvari postavi u središte priče o dekarbonizaciji objašnjava zašto je Američki naftni institut tako s odobravanjem tvitovao o Gatesovoj poruci CERAWeeku o centralnom značaju novih tehnologija poput zelenog vodonika. Šef API Mike Sommers ponovio je rečenicu koja sada dominira njegovom industrijom, koja je do sada bila previše pametna da bi otvoreno porekla klimatske promjene: Bez ponuđenih održivih alternativa, svijet će i dalje tražiti naftu i gas. Dakle, kaže: „Moramo ulagati u tehnologije kako bismo bili sigurni da ih proizvodimo na ekološki najodgovorniji način.“

Gatesova vizija kako funkcionišu inovacije podjednako je zabrinjavajuća. Njegova samo-prezentacija dobrog inžinjera – tiho se baveći najhitnijim izazovima na svijetu – pomaže prikrivanju uznemirujućeg pogleda na svijet: da su milijarderi i niz dobronamjernih nosilaca patenata najsposobniji za donošenje odluka o životu i smrti o tome ko dobija pristup tehnologijama za spašavanje života od vakcina do zelene energije i utvrđuje koliko treba da koštaju. Kako izbjeći klimatsku katastrofu zaobilazi neugodna pitanja distribucije i demokratije, umjesto da protagoniste klimatske borbe postavi kao genijalne preduzetnike i perspektivne investitore koji ih finansiraju. Vlada ima veliku ulogu, kaže Gates. Ali samo onoliko koliko omogućava planove koje su razvili stručni preduzetnici. (Pravednije oporezivanje – što bi Gatesa moglo primorati da se odrekne malo više svog nagomilanog bogatstva, umjesto finansiranja i kontrole dobrotvornih projekata po njegovom izboru – ne predstavlja presjek predloženih politika.)

Podsticajniji od Gatesovog rada na inovacionom frontu je rad ekonomiste Mariane Mazzucato, stručnjaka za inovacione puteve i kritičara gomilanja patenata. Umjesto da državu tretiraju kao poslušnicu korporacija, tvrdi ona, vlade bi trebale da vide povratak vrsta pionirskih istraživanja koja već rutinski finansiraju. To znači da vlade demokratski odlučuju kuda žele da idu. Zadovoljavajući odgovor na to pitanje, kaže Mazzucato – onaj koji je sposoban da preuzme problem velik poput klimatske krize – takođe zahtjeva ponovnu procjenu onoga ko generiše vrijednost. Geniji koji pišu kod su važni, mada su važni i radnici u lancima snabdjevanja i posvećeni javni službenici koji rijetko dobijaju zasluge ili kompenzaciju. „Povlačenje javnog sektora ustupilo je mjesto ideji da su preduzetništvo i stvaranje bogatstva isključivi rezervat poslovanja“, napisala je nedavno Mazzucato. „Zapravo, što se više budemo priklonili mitu o superiornosti privatnog sektora, to će nam biti gore pred budućim krizama.“

U svijetu klimatskog diskursa Gates je ono što je poznato kao tehno-optimista. Ali njegova teorija promjene je dobronamjerna dominacija intelektualnog vlasništva. Apartheid vakcina je pregled za klimatski apartheid i opasnosti omogućavanja prava intelektualne svojine da određuju ko će dobiti pristup kritičnim tehnologijama. Ako je Gates u stanju da sagleda ogromne troškove ovog modela, on to nije propustio.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
pits
Gost
pits
1 mjesec prije

Poznato je da kina najviše doprinosii stvaranju CO2 jer ima najviše termoelektrana, zrak je toliko zagađen da se ne vidi ništa osim smoga.

slavko
Gost
slavko
1 mjesec prije
Reply to  pits

80 posto sve plastike u moru dolazi iz osam rijeka
dvije u africi ostale u indiji i kini….

OSAM MILIJUNA TONA godišnje
do sada isporulčeno u prosjeku 1 komad na svakih 50 m2 računajući sve oceane
famozni Otok plastike je površine kao 3 francuske

MOssad
Gost
MOssad
1 mjesec prije
Reply to  pits

Admine ovo je sramota za tebe i ovaj portal, od kada je politika da se ne smije dati + ili – za komentar, i ti to zoveš demokracija i sloboda izražavanja koja je zajamćena ustavom?
Zašto ne napišeš sam postove ili na kažeš šta da pišemo ako ti je tako lakše?
Ovaj portal nije ništa bolji od ostalog smeća kao Index, ili pandan ovom portalu Faktograf.
Svi ste vi plaćeni od soroša da obmanujujete javnost.
Ali znaš što? Nećeš još dugo je istina izlazi na vidjelo.
Alles klar?

pits
Gost
pits
1 mjesec prije
Reply to  MOssad

Ukidanje +,- je nabolji potez, portal tako dobiva na kvaliteti i posjćeosti, osim toga, registriraj se i glasaj kako hoćeš. Što je više registriranih članova postovi postaju kvalitetnij i ozbiljniji samim time i portal čitaniji.

M&M
Gost
M&M
1 mjesec prije
Reply to  pits

Registracija novih korisnika trenutno nije dopuštena.

maky
Gost
maky
1 mjesec prije
Reply to  MOssad

Zamisli da ti je vrhunac dana dat +/-. Preispituj @MOssad svoje životne navike.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije

„uloga vlade (države) je da ulaže u istraživanje i razvoj kada privatni sektor neće, jer ne može da vidi kako će ostvariti profit”

Je se sa ovim potpuno slažem. Štaviše, ja sam za to da država ulaže u sva istraživanja bez obzira na privatni sektor koji može a i ne mora da istražuje. Pa ako privatni sektor nađe interes da radi, slobodno neka radi a ako ne nađe – slobodno neka ne radi.

Privatni sektor je dobar samo iz jednog razloga – da spreči bahaćenje države.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

da,ali kao covjeku trebalo bi ti biti jasno da se iza ovog tehnokratskog izrazavanja u njegovoj knjizi skriva mein kampf 21 stoljeca.istrazivanja koja gomilaju gubitke jer troskovi su preveliki..istrazivanja koja se svode na to da dokazu nedokazivo,da je,pazi,zelena tehnologija ekoloski prihvatljivija..iako nije.i drzava neka ulaze u to jer privatni sektor nece..pa nece jer svaki odgovorni privatnik gleda svoj interes ne za mjesec,dva,vec dugorocno.i vidi da je ovo suludo.vidi da je ovo zahebancija,nekakvi drugi interesi.a ako nece privatnik ulagat a drzava hoce,sa velikim gubicima..jao si ga malom covjeku.mein kampf sam procitao,vrijeme je za kill billovu knjigu.hvala.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Sadašnji sistem je katastrofa, to se više ne može sakriti… štaviše, sada se Sistem trudi da pokaže da je faličan?!? Toliko da i papa zastupa neophodnost uvođenja pravednijeg sistema (ode papa u socijaliste). Da li ovde nešto smrdi? Naravno da smrdi, samo idiot može da veruje da Sistem radi protiv sebe. U pravu si – smrad jeste fašistički i to govorim odkad sam shvatio da nameravaju da menjaju ideologiju (što sada i sami kažu mada još uvek izbegavaju definicije). Ta promena ideologije je odlično mesto za “hakovanje” Sistema ali samo u teoriji, za to bi bilo potrebno jedinstvo mase a… Pročitaj više »

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

da pojednostavnim..ja vjerujem da mi elita radi o glavi..meni se cini da i ti vjerujes u to..na stranu geopolitiku,mislim da ovi hoce da me se rijese.na stranu sjeverni tok,siriju,zuto more..ova ekipa me hoce tlaciti do smrti,a ja bi trebao komentirati donbas,,ili nagorno karabah..ajde dobro.sjecam se sarajlija 92.godine,kako su pratili europsko prvenstvo dok im granate razvaljuju grad.pa kako ti danci idu do finala,a grad im gori..a jbg.hvala.

pits
Gost
pits
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Malo paranoičnoo sa tvoje strane, Uvjt svih sloboda je ekonomska sloboda, što znači, moraš imati kapitala toliko da djelovanje političara na tebe ne djeluje. Tek tada ćeš biti slobodan.

Patriot
Gost
Patriot
1 mjesec prije

Što je s onim ‘pametnim’ WC školjkama što ih je ćoravi jazavac patentirao?

slavko
Gost
slavko
1 mjesec prije
Reply to  Patriot

nije ih on patentirao, on je sufinancirao projekat
trenutno preko 10.000 ljudi ne čuči u grmlju nego ima normalni zahod
tebi koji živiš u gradu je teško razumjeti kako je to sitna ali bitna stvar

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
1 mjesec prije

Nije on optimist. On je munjara.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Njegov utjecaj je svugdje mračan.

slavko
Gost
slavko
1 mjesec prije
Reply to  Max

ali, on je sretan i čini siromašne ljude sretnim
ti nisi

slavko
Gost
slavko
1 mjesec prije

dobar članak
koji se lijepo nadovezuje o članku o smanjenju populacije…..

da siromasne zemlje malo promjene pnašanje i ulože u prevenciju i nauku umjesto u populaciju….

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  slavko

pa ne sjecam se da je kill bill pomogao siromasnima oko bilo kakve prevencije..ne daj boze da je financirao neki sanitarni cvor u subsaharskoj africi.vidis,ja bi prihvatio neku eugenicarsku ideju da komuniciraju sa ljudima,npr.ljudi,prestanite radjati djecu kojoj ne mozete pruziti normalan zivot,ucinite svojoj obitelji zivot kvalitetnijim.ali ovi lazu cim se probude,milijuni tone hrane se bacaju na redovnoj bazi a ljudi po svijetu gladuju.stvar je u tome da zele svoju kvalitetu zivota odrzati na nas racun,mi moramo platiti cijenu.hvala.

slavko
Gost
slavko
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

The Bill & Melinda Gates Foundation’s Family Planning program is working to bring access to high-quality contraceptive information, services, and supplies to an additional 120 million women and girls in the poorest countries by 2020 without coercion or discrimination, with the longer-term goal of universal access to …

Faust
Gost
Faust
1 mjesec prije
Reply to  slavko

Bullshit.

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Previše se trudiš oko trolčine.

Ninđa
Gost
Ninđa
1 mjesec prije

Bill ima novac a kao takav je gospodar.Bilo pravo ili krivo on zapovijeda.Svi se pokoravaju njemu.—-vlade, zdravstveni radnici, znanstvenici-, jer bez njegova novca su nitko i ništa.Ako on u ponoć kaže da je ,svi će to potvrditi znanstvenom teorijom, da je sve ostalo privid…..Sve ostalo su bajke samo je Bill u pravu..

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije

Nisam ja baš sigurna u taj izraz “javno- privatno partnerstvo”… Zašto? Evo. Prvo su se sve države trebale obvezat da neće nikog tužiti zbog cjepiva. Onda su korporacije za istraživanja dobile – milijarde $. Neda mi se provjeravati, čini mi se da je Pfizer dobio samo od Sada 23 milijarde ( liči na onu brojku koju je morao isplatiti radi korupcije liječnika i testiranja lijekova po svijetu). Pa je Moderna, koja nikad nije proizvela nikakav lijek, dobijala milijarde iz raznih izvora…ima članak na ovom portalu. Pa što nitko nije mogao uvjetovati TADA cijenu cjepiva? Koje su obveze druge strane? Te… Pročitaj više »

learzi
Gost
learzi
1 mjesec prije

Gluponja, još ne zna u šta je pao. Dogodit, če se mu, umjesto glupe igrice, da če izgubit sebe i svoju porodicu. Ima več znakove krbi, kao i dolfe, promatraj bolje.
ps: kao klošara ga neče večina prepoznat, pa na kraju dobrotinja njih, ipak dobro proč.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije

vijest sa stranih nezavisnih medija, :
otkriveno da firma koju financira Gates, tajno sakuplja DNK iz test setova za koronu

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije

sotonjare žele sada početi cjepiti i djecu i trudnice!! slijedeća firma farmakomafije Johnson & Johnson (najveća na svijetu), također je izbacila na tržište svoje cjepivo i po hitnom postupku dobila dopuštenje za njega od strane FDA,- američke državne agencije za te stvari. O planovima J&J-a za cjepljenje djece, za portal Die Welta- govorio je šef J&J-a Alex Gorsky dosada su se sotonjare uzdržavale od djece i trudnica, međutim, očito da se vrhovnima gazdama jako žuri, pa sve rade po hitnom postupku i prije nego što velika masa ljudi progleda, očito im je cilj poklati što više… oni ne prezaju dakle ni… Pročitaj više »

... ....
Gost
... ....
1 mjesec prije

Ne vidim da ste potpisali članak gđe k aronof sa njuripabliktočkakom od 3.3., og. Omaklo se opet, propust valjda. Zbilja me žalosti kako ovo sve ide sa portalom.

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  ... ....

Misle da ljudi neće primjetit.

... ....
Gost
... ....
1 mjesec prije
Reply to  rimtu

Ima toga prečesto. Uzmeš par sintagmi kad nešto ne mirise na original i u prevoditelj pa u tražilicu. Nađeš tekst na francuskom ili engleskom. Brzim pregledom ustanovis da je to taj tekst, kompletno.

dulebg
Gost
dulebg
1 mjesec prije

Ko to reče nedavno: kako može ugljen-dioksid da stvara opnu oko atmosfere, kad je teži od vazduha i, znamo – završava u podrumima, bunarima, udolinama? Da, on ima masu 48, dok kiseonik ima 32, a azot 28.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik