Teheran obećava ”Odlučan odgovor” na moguće američko presretanje iranskih tankera

Tanker Abqaiq
13 komentara

U subotu je iranski ministar vanjskih poslova, Javad Zarif proglasio navodne planove američke mornarice o presretanju iranskih tankera nezakonitim, opasnim i provokativnim radnjama, za koje je rekao da izgledaju kao “gusarski čin”.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi upozorio je da će “SAD morati trpjeti posljedice, koje bi proizašle iz bilo koje nepromišljene mjere [koju bi mogle poduzeti]” protiv iranskih tankera za gorivo, koji su u Venezueli.

”Ako Amerikanci poduzmu bilo kakvu mjeru protiv slobodnog i legalnog kretanja naših plovila, suočili bi se s našim odlučnim odgovorom”, rekao je Mousavi novinarima u Teheranu u nedjelju.

Istaknuo je da ako SAD “ne voli neku zemlju, to ne daje nikakav razlog da spriječi legalnu trgovinu među državama, [uzme ih pod] sankcije i stvori im probleme”.

Mousavi je govorio dok je iranska Press TV citirala neimenovanog iranskog vojnog dužnosnika kako “međunarodne vode trebaju ostati sigurne za sve naftne tankere ili za niti jedan”.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Iran u nedjelju pozvao švicarskog veleposlanika koji je u toj zemlji i koji zastupa interese Washingtona, da uloži protest protiv navodnih planova američke mornarice da presreću svoje tankere, koji su bili na putu do Venezuele, puni goriva. Ni Bijela kuća ni Pentagon nisu to planski službeno potvrdili.

U razgovoru s veleposlanikom, zamjenik ministra vanjskih poslova, Seyed Abbas Araghchi, naglasio je zakonitost i legitimitet trgovinskih odnosa između Venezuele i Irana, dodavši da američka nastojanja da se upotrijebi zlostavljanje, kako bi se ometala međunarodna trgovina, grubo krše osnovna ljudska prava te da su ona jasan čin piratstva.

Citirali su ga iranski ministar vanjskih poslova, Javad Zarif koji je u pismu upućenom generalnom tajniku UN-a, Antoniju Guterresu, upozorio SAD da ne presreću ili progone iranske tankere. Ministar vanjskih poslova proglasio je navodne planove američke mornarice, koji uključuju presretanje iranskih tankera, kao nelegalnim, opasnim i provokativnim djelima.

Washington navodno poduzima akcije protiv iranskih tankera

Izjava koja je uslijedila, nakon što je Reuters citirao kako neimenovani američki izvor govori o tome kako Bijela kuća planira poduzimanje akcija protiv iranskih tankera, kao i protiv Teherana i Caracasa.

15. svibnja internetski medij, Al-Masdar News objavio je da je pet iranskih tankera, Fortune, Petunia, Forest, Faxon i Clavel prelazilo Sredozemno more i ulazilo u Atlantski ocean, što je sugeriralo je da su plovila na putu prema Venezueli.

Ranije je američki specijalni predstavnik za Venezuela Elliott Abrams tvrdio da Teheran opskrbljuje Caracas opremom potrebnom za ponovno pokretanje rafinerija zemlji u zamjenu za zlato iz venecuelskih rezervi; ove je navode Iran odbacio kao “neutemeljene”.

Islamska republika osudila je i pokušaje SAD-a da unište venecuelsko gospodarstvo i svrgnu njihovog predsjednika, Nicolasa Madura, sugerirajući da tvrdnje Washingtona nisu ništa drugo nego povod za slanje novih sankcija objema zemljama. I Venezuela i Iran trpe zbog američkih restriktivnih mjera, koje su se posebno odnosile na naftnu industriju tih zemalja.

AmerikairanMohamad Javad Zarifteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slovenac
3 godine prije

Registracija brodova na kineze ili ruse pa da vidimo

Max
3 godine prije

Svakom tko poznaje sposobnost Iranske vojske poznato je da bi ona žestoko odgovorila na čin piratstva.

Borik
3 godine prije

Cijene šafrana i pistaćija će odletjeti u nebo.

burt
3 godine prije

i u Iranu i u Venecueli vlada kaos, sankcije, ekonomska kriza, koronavirus, kolaps zdravstvenog sustava, bolnice u Teheranu su pune koronaša a tisuće IRGC-a i građana posebno iz istočnih pustinjskih dijelova imaju upale pluća od koronavirusa a bolnice su u kolapsu a vlasti zataškavaju pravi broj korone, od Madura je dignuo ruke i Putin jer je kriminalac i štetočina i zato jer mu je država u kolapsu a pogotovo u doba pada cijena nafte kad i Rusija ima gubitke neće Putin financirati Madurovu propalu ekonomiju, zato su Khamenei i kriminalac Maduro smislili ovaj senzacionalni plan da Iran dovede flotu tankera u Venecuelu pod nos Trumpu iako su oba dvije države pod američkim naftnim sankcijama, ako Trump dozvoli da iranski tankeri dođu u Venecuelu to bi bilo njegovo najveće poniženje i kraj mandata u Bijeloj kući ali dok tankeri plove preko Atlantika to još mnogi ne shvaćaju dovoljno ozbiljno iako se… Čitaj više »

Emiliano Zapata
3 godine prije

Lideri obaju zemalja imaju iste sefove (dokaz Kovid19) pa neka se lijepo dogovore da jedni druge puste na miru ili nela se vec jednom pokolju ovce u njihovo ima ako tirani bas to toliko jako zele!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI