Tenkovi Abrams možda nisu pogodni za Ukrajinu

M1 Abrams
58 komentara

Tenkovi M1 Abrams koje je Vašington nedavno obećao Ukrajini mogli bi na kraju biti obaveza, a ne poticaj za ratne napore Kijeva, objavio je Financial Times u nedjelju. Takav pogled se objašnjava prekompliciranom logistikom i potrebama održavanja oklopa.

Rezervoar od 70 tona ima gasnoturbinski motor, što mu omogućava veće ubrzanje od dizel motora, ali zahtijeva pažljivo održavanje i troši veće količine goriva, objašnjava FT.

List je citirao bivšeg komandanta voda američke vojske Džona Nagla, koji je rekao da su njegovi vojnici “proveli dosta vremena bukvalno udarajući u naše filtere za vazduh” tokom Zalivskog rata 1991. i američke invazije na Irak 2003. usred “velike zabrinutosti” oko motora tenkova “gutanje pijeska i ne radi.”

Održavanje borbene gotovosti tenkova Abrams zahtijevalo bi “potpuno različite tipove mašinerije” u odnosu na druge tenkove zapadnog dizajna koje su obećane Kijevu, kao i posade obučene za specijalne uređaje, ističe FT. Posadama mehaničara za tenkove takođe bi trebalo duže da se obuče, piše list.

Za rezervoare će biti potrebna stalna opskrba rezervnim dijelovima i njihov “rezervoar od 500 galona dopunjavan svaki dan” mlaznim gorivom s obzirom da ne može raditi na dizel, dodaje se.

M1 Abrams “je sjajan tenk, ali je američki tenk i američki način ratovanja zahtijeva svu logistiku svijeta”, rekao je Nagl za FT. List je tada naveo da će logistička i opskrbna mreža za tenkove Abrams ostati u SAD-u.

Logistički nedostaci mogli bi na kraju pretvoriti Abrams u nešto poput odgovornosti za ukrajinske trupe jer bi lako mogli postati žrtvom ruskih napada, upozorio je Josh Kirshner, izvršni direktor u kompaniji Beacon Global Strategies, strateškoj savjetodavnoj kompaniji.

Kijevske snage “ne žele Cadillac odbrambenih predmeta, samo im je potrebna ‘dovoljno dobra’ oprema,” tvrdio je.

Pentagon je još u decembru 2022. godine također tvrdio da su tenkovi M1 Abrams bili previše teški za rad jer je u to vrijeme odbio da ih isporuči Ukrajini. Washington je potom promijenio svoj stav u januaru, obećavši Kijevu 31 tenk Abrams. Ipak, očekuje se da će hardver stići u Ukrajinu tek za nekoliko mjeseci.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne podržava Kijev oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti sukob. Komentarišući isporuke modernih tenkova Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da će oni “gorjeti kao ostalo” zapadno oružje.

Abrams TenkrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Tenkovi su forma, suština je puzajuća konfrontacija sa Rusijom.

Ili preciznije: prvo pošalješ sitnu opremu (uniforme, rančeve, noževe…) – to nije neko vojno mešanje, zar ne?
Onda pošalješ municiju – značajna razlika u odnosu na opremu ali si masu preko slanja uniformi navikao na pomoć jednoj strani.
Gde je municija tu su i puške, pa vozila, pa teknkovi, pa avioni, pa rakete dugog dometa. Dok se dođe do aviona i raketa žaba je već kuvana, da su odmah njih poslati žaba bi možda kreketala – a to može da bude dosadno.

NOVI STARI
1 godina prije

ma sve je pogodno…oni su stručnjaci, najbolji tenkisti na svjetu, piloti, artijerci, svestrani, superntelgentni…svladaće svu tehniu u nekoliko dana

eks
1 godina prije

Ukrajinci su upotrebili hemijsko oružje po položajima ruske vojske oko Bahmuta i Ugljedara , koje su raspršivali putem dronova. Hemijska supstanca je izazvala kod Ruskih vojnika povraćanje i gubitak svesti. To govori da je pozicija NATO-Ukra na tom delu ratišta beznadežna i da su u očaju spremni na sve najgore i najmonstruoznije poteze. Očekuje se odgovor Rusa .

Slon
1 godina prije

Rezervoar od 70 tona
😀😃🙂🙃
Prepisivanje sa nerazumijevanjem!?
A vjerujemo da ideje koje Portal şiri zaista razumije?

Gojko
1 godina prije

Najveća mana Abramsa je ta što je toliko superioran ruskim tenkovima da je to zastrašujuće. Što će Rusi sučeliti Abramsu. Armata je tenk na papiru a svi ostali su prerada T-72 odnosno starudija.

davorccc
1 godina prije

Tenkovi ionako neće doživiti servis.

Amar
1 godina prije

Bice kao i sa Himarsima,za koje su rekli da je najbolje oruzje na svijetu,i da je samo nekoliko komada potrebno da se unisti Rusija.

tata mata
1 godina prije

treba javiti bidenu da micika ima tim za odrzavanje ,, nece biti nikakvih problema

Mahatma
1 godina prije

A da mi je znat odakle će ‘jet fuel’ nabavljat na ukrajinskim pustopoljinama.

Alaj Ebe Abdulahman
1 godina prije

Bolje da im pošalju ramba,nego te glomazne tenkove.

Tupko Glupko
1 godina prije

Rezervoar od 500 galona koji se nadopunjava svaki dan? Pa to je 2.270 litara!
I nije dizel, već mlazno gorivo.
A logistička i opskrbna mreža za ove tenkove ostaje u SAD-u.

Nema što, izuzetni su već otpisali ovaj 31 tenk od 55 tona.
Još ako ih Rusi po kratkom postupku riješe, eto negativne reklame izuzetnima za njihovu vojnu opremu.

Schroder
1 godina prije

Ovi tenkovi su samo pogodni vojnoj industriji,TENKOVI UBIJAJU UBIJAJU Doslo je vrijeme da saljete miratvorce a ne tenkove To rade demonske sluge, jer Bog nam govori u BIBLIJI -NE UBIJ NE UBIJ , a ovi tenkovi ne donose mir nego rat se produzava.Posebno Njemacka koja je toliko zla nanjela u Evropi za vrijeme drugog SVIJETSKOG RATA NEBI SE TREBALA MJESATIU OVAJ RAT:Hitler je ubio 26 miliona Rusa, a sada ti isti Njemci salju svoje tenkove protiv Rusije Rusija nije napala Njemacku pa da se oni trebaju braniti OVAJ RAT VODI AMERIKA PROTIV RUSIJE UZ POMOC NATO I ZAPADNI ZEMALJA PREKO UKRAINE UZ POMOC ZELENSKOG KOJI JE ZA OVO PLACEN

Red Dog
1 godina prije

Ti tenkovi su mamac da dizu moral ukrima, da se ne bi predali jos neko vreme.
Ko zna dali ce doci, a i ako dodu, nece biti presudni.
Ako zapad nije stvarno poludeo, kao sto deluje, onda moze jedna realisticna namera biti odugovlaciti sto vise da ukri trose ruse.

Max
1 godina prije

Irak ih je kupio stotinu.

Vojni analitičar
1 godina prije

Rezervoar od 70 tona ima gasnoturbinski motor,

Ovako je u članku prevedena rečenica koja u originalu glasi:

The 70-ton tank has a gas powered turbine engine”

Aferim.

hiber
1 godina prije

Moze se koristiti i dizel, i benzin i lož ulje. Veća je potrošnja i treba prilagodba turbine. I rusi imaju sličan tenk. Poljska ih je kupila već 400-500. Ako nisu pogodni za Ukrainu nisu za Poljsku, pa neka Ameri vrate avans.😄😄😄 Pa neka onda FT pjeva.🤑🤑🤑

burt
1 godina prije

opet proruska i prosrpska propaganda, Abramsi nisu pogodni, Leopardi nemaju dijelove, ukrajinska vojska nema koga mobilizirati nego hvataju ljude po ulicama, strani plaćenici teroriziraju Ukrajince, Ukrajina će se raspasti a Poljska će uzeti zapadni dio, ništa od toga se neće dogoditi, tako je 1991 bila srpska propaganda da će JNA zauzeti Zagreb, osloboditi Hrvatsku od ustaša i stranih plaćenika, osnovati će se Dubrovačka Republika u sastavu Jugoslavije, Hrvatska nikad neće biti u avnojevskim granicama, srpska krajina će se pripojiti Srbiji, kasnije su lijepo priznali da sve bila je laž

Mrdo
1 godina prije

Nema ništa od tenkova ukro-nacistima. Lažna nada je sve što mogu da dobiju. ———————– Ups, ipak ništa od tenkova? Zapadni tenkovi možda neće stići na front u Ukrajini zbog logističkih problema, piše “Lidovki”. “Treba pripremiti veliki broj oklopnih vozila za slanje sa Zapada na Istočni front vozovima, traktorima i kamionima, uz pratnju policije. I sve mora da se radi u tajnosti”, navodi list. U članku se napominje da je ovo veoma težak zadatak sa kojim se nisu susretali od početka oružanog sukoba. On zahteva najviši nivo logistike, koja se mora savladati, kao i upravljanje novom opremom. “Treba imati u vidu i da će uvođenje zapadnih oklopnih vozila na ukrajinski front biti praćeno još jednom, ništa manje važnom, logističkom “bitkom” za brzinu isporuka i nesmetano snabdevanje municijom, gorivom i rezervnim delovima. Može se očekivati da će sve to morati da organizuje veći broj ljudi od onih koji se bore na frontu”,… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Koliko sam pratio, UA bi trebala dobiti barem pet razlicitih vrsta tenkova. To znaci razlicite rez. dijelove, razlicito obucene mehanicare, posadu i sl. To bi bilo logisticka nocna mora za bilo koju zemlju, pogotovo UA. Kako su to zamislili davatelji i primatelji, mislim da ce ostati nepoznanica. Ukratko, to je nemoguce. Mozemo zamisliti, vrlo pojednostavljeno, pet vojnika u akciji, od kojih svaki ima drugaciju pusku razlicitog kalibra.

Buničar
1 godina prije

Abrams jeste dobar tenk. Kad je bivsa juga pobjedila na medunarodnom nmatjecaju za Kuvajt tamo su bili ponudeni svi tada najaktualniji tenkovi. M 84 kupljen je ne toliko zbog vrhunskih osobina nego upravo zbog jednostavnog odrzavanja (u odnosu na Abrams). Ameri su se cudili kako to da se zracni filteri na 84-ki ne ciste dok su njihove posade svaki zastoj koristile za ciscenje filtera. Kada su culi da se ti filteri ciste svakih 6 mjeseci zjevali su ko ribe na suhom. Prednost Abramsa je bilo to sto je vecinu odrzavanja mogla naciniti posada tenka. Upravo ciscenje filtera je jedan od pokazatelja. Abramsova posada je mogla filtet izvaditi ocistiti i vratiti u vrlo kratkom roku. Slicno je bilo i sa turbinama. Tamo predstvljeni Abramsi imali su mogucnost da posada tenka SAMA zamjeni turbinu (za manje od 30 min). Za sve ostale izlozene tenkove to je bio posao za radionicu. Pored toga… Čitaj više »

tata mata
1 godina prije

eno na ,, zahebo biden hibera ,ipak nis od tenkica od usranaca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI