Teroristi napuštaju Barzeh i Qabun – Sirijska vojska uspješno vodi kampanju na istoku

Vojnici Sirije poručuju Trumpu
3 komentara

Nakon što je potvrđen dogovor između Rusije, Irana i Turske o uspostavi zona za de-eskalaciju sukoba i odbijen zahtjev Mohammada Allousha, čelnika prosaudijskog Vrhovnog pregovaračkog odbora, da se zona primirja proširi i na četvrti Barzeh i Qabun, militanti u tom dijelu su odlučili prekinuti borbe i pristali su na evakuaciju za pokrajinu Idlib. Prve skupine islamističkih militanata i njihovih obitelji su već danas poslani iz Barzeha, dok je sirijska vojska zauzela veći dio jugoistočnog Qabuna, što znači da se uskoro očekuje čišćenje cijelog distrikta iz se kojeg od početka rata topništvom i minobacačima gađao sam centar sirijske prijestolnice.

Druga važna vijest je da je sirijska vojska u samo jedan dan uspjela osloboditi velika područja Istočnog Qalamouna i vjerojatno će se u sljedećih nekoliko dana spojiti sa snagama koncentriranim jugozapadno od Palmire.

Napad je pokrenut nakon informacija da islamističke skupine koje podržavaju SAD i Jordan žele zauzeti sirijsko-jordansku granicu. U početku je pokrenut manji napad u pokrajini Sweida prema istoku i Jordanu, ali je potom 5. Dragovoljački korpus sirijske vojske pokrenuo silovitu ofenzivu iz pravca zračne baze Al-Seine i u samo jednom danu oslobodio područja Badia Al-Sham i Bira Al-Saba, te izbio na cestu koja povezuje istočni Homs s Bagdadom.

Vojnici Sirije poručuju Trumpu
Vojnici Sirije poručuju Trumpu

Sirijske snage su u jednom danu napredovale preko 60 kilometara u dubinu i nadziru gotovo 50 kilometara ceste Palmira-Bagdad. Od snaga na sjeveru u području Palmire ih dijeli najviše 40 kilometara, a spajanjem s tom borbenom skupinom će u okruženju ostati dijelovi terorista “Islamske države” u pustinji prema Al-Qaraytanu i dio takozvane “Slobodne sirijske vojske” Istočnog Qalamouna, koja se uglavnom drži primirja i mjesecima ne napada sirijsku vojsku.

U ruskom Centru za pomirenje u Hmeymimu su priopćili kako zone za de-eskalaciju sukoba ne obuhvaćaju sjever pokrajine hama i da će se protuterorističke operacije u tom dijelu nastaviti. Jučer su sirijske snage oslobodile mjesto Al-Zalakiya i sjevernu uzvisinu s koje nadziru grad Al-Lataminah.

Što se tiče izvješća o pokušajima militanata da zauzmu sirijsko-jordanski granicu, neka čak govore kako skupina Maghwar Al-Thawra i militanti takozvane i Slobodne sirijske vojske u području Al-Tanfa na granici između Sirije i Iraka zapravo ne provode nikakve već borbene aktivnosti i da uglavnom postavljaju fotografije na društvenim mrežama na kojima se vide kako se voze pustinjom, ali bez borbi.

U smislu poštivanja primirja, ruska i turska strana su priopćile da se Memoranduma o uspostavi zona za de-eskalaciju sukoba najvećim dijelom poštuje. Protekli dan je ruska strana zabilježila 18 kršenja primirja režima, dok je turska strana je izvijestila o 15 sličnih epizoda, ali treba napomenuti kako u priopćenju stoji da je  većina kršenja primirja bila posljedica neselektivnog pucanja iz malokalibarskog oružja u područjima pod kontrolom terorista Al-Nusra Fronta i takozvane Islamske države.

Najozbiljnije kršenje primirja je zabilježeno kod spomenutog sela  Al-Zalakiya u sjevernoj Hami, gdje su vladine snage napadnute vatrom iz minobacača, ali je turska strana potvrdila da su napad počinili teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham i odmah poduzela hitne mjere za ponovnu uspostavu primirja.

Područje istočnog Qalamouna prvog i drugog dana ofenzive sirijskih snaga

Sirija - stanje 07. 05. 2017. - karta
Sirija – stanje 07. 05. 2017. – karta

Stanje dan poslije
Stanje dan poslije
BarzehpovlačenjeTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlado Banja Luka
6 godine prije

Pozdrav i podrška za Sirijsku arapsku armiju i njene saveznike. Samo gazite!

Bobi
6 godine prije

Fuck you Trump
?????????????? odlična fotografija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI