SAD počinje ‘lagano’ povlačenje iz Nigera

Americka vojska ukrcavanje na avion
10 komentara

Niamey je ukinuo obrambeni pakt koji je dopustio Washingtonu da u državi Sahel vodi bazu dronova vrijednu 100 milijuna dolara

SAD je započeo proces povlačenja trupa iz Nigera, objavilo je u subotu Afričko zapovjedništvo američkog Ministarstva obrane u zajedničkom priopćenju s nigerskim kolegom.

Prvi korak učinjen je u petak odlaskom transportnog zrakoplova Globemaster III američkih zračnih snaga iz zračne baze 101 u Niameyu, navodi se u priopćenju. DOD je također poslao kontingent američkog osoblja da “pruži logističku potporu” i “osigura učinkovito povlačenje”. Neki od američkih trupa već su se premjestili iz Nigera u svoje matične postaje, rečeno je.

Zapadnoafrička država ukinula je obrambenu suradnju s Washingtonom u ožujku, navodeći kao razlog neuspjeh lokalnog američkog kontingenta da pomogne Niameyu u borbi protiv džihadističkih militanata koji su desetljećima harali regijom Sahel. Nigerski premijer Ali Mahamane Lamine Zeine kasnije je otkrio da su SAD također zaprijetile Niameyu sankcijama i upozorile ga da ne produbljuje odnose s Iranom i Rusijom.

Nova vlada Nigera preuzela je vlast nakon svrgavanja prozapadnog predsjednika Mohameda Bazouma u srpnju 2023. Niamey je ubrzo nakon toga prekinuo veze s bivšim kolonijalnim vladarom Francuskom. Pariz je dovršio povlačenje svoje vojne prisutnosti iz bivše kolonije krajem prošle godine, dok SAD planira dovršiti povlačenje do rujna ove godine.

SAD je posvećen dovršetku “sigurnog, urednog i odgovornog povlačenja”, napisalo je DOD u petak, budući da su neki u Washingtonu izrazili zabrinutost da bi povlačenje moglo odražavati neuspjeli američki odlazak iz Afganistana 2021.

“Bojim se da će administracija postupati s ovim povlačenjem slično kao s povlačenjem iz Afganistana”, rekao je prošlog mjeseca kongresmen Matt Gaetz, pozivajući Washington da kao prioritet stavi sigurnost američkih trupa.

Niger, Burkina Faso i Mali razvijaju suradnju u okviru Saveza sahelskih država, izjavio je medijima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s predsjednikom Burkine Faso Ibrahimom Traoreom u srijedu. Tri države Sahela tražit će “afrička rješenja za afričke probleme”, rekao je.

NigerpovlačenjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
1 mjesec prije

Znači bježe. Otišao si sarmu probao nisi.

Tko tu koga...
1 mjesec prije

Americanskom orlu otpada perje, jedno po jedno. Oronulom starom orlu lagano dolazi kraj.

Гавран
1 mjesec prije

Rusko vojno osoblje ušlo je u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su “ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi”
#
USA-đanski vojnici su vidno nervozni i u punoj ratnoj opremi dok italijanski mirno rade jutarnju fiskulturu.

Nekoime
1 mjesec prije

Rusi su ih lijepo zamolili…

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
1 mjesec prije

Kafa sikteruša je pala, i – tutanj! 😁

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
1 mjesec prije

Mladen i Debelo Krme na aparatima.

Max
1 mjesec prije

Prije će biti žurno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI