Testiranje vakcine AstraZeneca protiv Covida-19 zaustavljeno nakon neželjene reakcije učesnika u Velikoj Britaniji

AstraZeneca
34 komentara

Treća faza testiranja vakcine protiv Covida-19, koju su razvili Univerzitet u Oxfordu i AstraZeneca, pauzirano je, navodno, zbog sumnje na „ozbiljnu neželjenu reakciju“ jednog od učesnika u Velikoj Britaniji.

AstraZeneca je samo rekla da je “standardni postupak pregleda pokrenuo pauzu u vakcinaciji kako bi se omogućio pregled bezbjednosnih podataka”, navodi se u izjavi portparola kompanije u utorak. Nije bilo jasno da li je pauza samo-nametnuta ili ju je naredio regulator, te kakva je neželjena reakcija mogla biti ili kada se mogla dogoditi.

Anonimni izvori rekli su novinskoj stranici Stat da se od učesnika „očekuje oporavak“, ali informacije nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Vakcina AstraZeneca je prvo ispitivanje Covida-19 koje je pauzirano nakon dostizanja faze 3, prema Stat. Studija o prvoj i drugoj fazi, koju je u julu objavio medicinski časopis Lancet, primijetila je da je oko 60 posto učesnika osjetilo nuspojave – groznicu, glavobolju, bolove u mišićima i reakcije na mjestu injekcije, koje su opisane kao „blage ili umjerene“ i jenjavaju tokom testiranja.

Nejasno je kakav će efekat pauza u Velikoj Britaniji imati na planove za fazu 3 ispitivanja u SAD, koja bi trebalo da uključi oko 30.000 učesnika na 80 lokacija, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

AstraZeneca kandidat za vakcinu, AZD1222, koristi adenovirus koji dijeli gen sa SARS-Cov-2, koronavirusom koji uzrokuje Covid-19. Adenovirusna platforma se na Zapadu smatra eksperimentalnom, ali je poslužila kao osnova za rusku vakcinu protiv koronavirusa, nazvanu Sputnjik-V, koja je predstavljena javnosti ove sedmice.

Studija o ranim fazama ispitivanja Sputnjik-V, koju je prošle sedmice objavio The Lancet, sugerisala je da je ruska vakcina efikasna i sigurna. Časopis je primijetio da će biti potrebna dugotrajnija ispitivanja, uključujući poređenje placeba, da bi se utvrdilo da li je njena vjerodostojnost van razumne sumnje.

AstraZenecaCOVID-19vakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Bitno da je prodana duša beros unaprijed rezervirao milijun i pol upravo njihovog cjepiva.koliko love kaplje u njegov novcanik??jos jednom,nadam se da Ce biti clanak o pocetku skole,nadolazeće nocne more za učenike i roditelje.hvala

Riddick
3 godine prije

Ja se pitam kako smo mi živi bez ove vakcine, šta će biti sa nama ako ova korona potraje još par meseci a leka nema (ruski ne računam)
Ovo je puka sreća što sam živ u sred 2 talasa epidemije, a od januara su zabeleženi prvi slučajevi, mada nikad se ne zna svaki dan vreba korona gde god kreneš.

3 godine prije zadnji put uredio Riddick
Stara kuka
3 godine prije

Jedno čisto laičko pitanje pa ako netko stručan ovdje zna odgovoriti bio bih zahvalan. Zašto se u ovom cjepivu koristi adenovirus koji dijeli gen sa SARS-Cov-2, a ne sam virus koji je u pitanju, dakle SARS-Cov-2? Nisu li nam već u travnju pa i ranije tvrdili da je virus izoliran, njegov i genetski kod pročitan. Zašto se onda koristi za cjepivo neki drugi sličan, a ne taj virus? A na to se može nadovezati i pitanje, zašto se koriste PCR testovi koji ne otkrivaju sam virus nego samo mali dio njegovog genetskog materijala. Jer ako, kako vidimo postoji neki drugi adenovirus koji dijeli gen sa SARS-Cov-2 kako onda možemo biti sigurni da je PCR test detektirao baš SARS-Cov-2 a ne taj drugi virus? I što uopće znači da “dijeli gen”? Samo jedan gen? Više gena? Koliko? Ja bih, kao laik na osnovi svega ovog navedenog i čiste logike zaključio da… Čitaj više »

tihobl
3 godine prije

A sto su razvijali vakcinu na majmunskoj platformi?

bubba
3 godine prije

trude se bzvz.rusi već imaju cjepivo ko i nevidljive rakete i stelt avione i tenkove i bla bla bla

Ante
3 godine prije

Otpale mu uši i izrastao rep.

čskfvniuergiuenfjwiuewzedfwdbvcjefvh
3 godine prije

Duga je to tradicija trovanja zemljana od strane dotičnih, seže u prohujale milenije a inteziviralo se sa pojavom nafte, elektromagnetnog zračenja, “medicine”………

Rusofil
3 godine prije

Bojim se da je ovo samo još jedna “žvaka” kojom će naglasiti kako se oni strrrrrrašno brinu za ljudsko zdravlje i da su eto i na najmanju sumnju zaustavili dalja testiranja. Nakon što su ustanove da to nema nikakve veze sa nuspojavom ovog cjepiva, uspješno će završiti testiranje i odobriti ovo savršeno cjepivo.
Naravno postoji mogućnost da su se stvarno pojavili veliki problemi i cjepivo će biti odbačeno. Vrijeme će pokazati.

Toni
3 godine prije

Je li to vakcina koja je kupljena unaprijed, na neviđeno, 1.000.000.000 doza? Šteta po njih, propade im lova, Rusi svoju već plasirali, tu su i Kinezi, oni će svoju utrapiti jedino (nama) bijednicima koji cvilimo da uđemo u projekat gubljenja identiteta, a koji se popularno naziva EU.

3 godine prije zadnji put uredio Toni
Vrane
3 godine prije

Meni nije jasno zašto farmaceutske tvrtke moraju tražiti dobrovoljce za testiranje i plaćati ih pored ovoliko novinara, znanstvenika i političara koji su sigurni da je cjepivo spas za sve nas. Pa zar ne bi oni trebali preći sa riječi na djela:)

3 godine prije zadnji put uredio Vrane
Zadranin
3 godine prije

Pričao sam sa par ljudi koji su imali “korona virus”.. i kažu oni: malo jača prehlada.

Ja znam da oni, koji imaju slabiji imunitet, i neku jaču bolest.. imaju šanse i umrijeti ako dobiju korona virus (ili i jaču prehladu!) ali, majku mu hebem.. zar ovo sve mora biti ovako ekstremno?!

Vidi hebenu Švedsku: imali su preko 5600 mrtvih.. ali i dalje DOSTOJANSTVENO žive.

Ko zarađuje na svemu ovom, ovome cirkusu? Ko god da zarađivao, nabijem vas.

P***!

Zagor
3 godine prije

Vidim ne prolazi mi link.
Možda admin ne kuži povezanost ovog članka sa mojim linkom.
U svakom slučaju, “naučnici” se čudom čude kako nema eksplozije zaraženih koronom u Africi.
Klorokin?

Max
3 godine prije

A što se drugo moglo i očekivati?

tihobl
3 godine prije

Komesari iz Brisela. Prvo su kupili 500.000 doza, pa jos 400.000, pa 200.000, pa sam prestao da pratim.

piždro
3 godine prije

Jedna osoba koja poznaje nekog iz TCM kaze da su kinezi resili sa travama I traditional. kineskom medicine, možda I klorokin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI