Tko će prvi bankrotirati, Rusija, SAD ili EU?

Bankrot

Kad Bloomberg izađe u medijski prostor s predviđanjem kako će Rusija u ovoj godini ostvariti prihode od izvoza energenata od 321 milijardu dolara, onda on to ne čini kako bi uzdizao sposobnosti ruskog gospodarstva. Predviđanje se pojavljuje kao prijetnja SAD-u i EU  o rezultatima na kraju godine, u slučaju da oni ne poduzmu nešto kako bi to spriječili.

Upravo zato EU i dolazi do zajedničke odluke svih 27 zemalja članica o zabrani daljeg uvoza ruskog ugljena, kao prvog energenta kojeg će EU nadomjestiti uvozom iz drugih zemalja. Već je 4 milijarde dolara, kolika je vrijednost ruskog izvoza ugljena u EU, manje u ruskoj izvoznoj bilanci.

Europski Parlament je 7.4. 2022.  donio rezoluciju kojom se zahtijeva “odmah potpuni embargo na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina”. Također zahtijevaju da Rusija bude potpuno odsječena od SWIFT bankarske mreže i da se izbaci iz međunarodnih organizacija.

Jedno od izbacivanja se već dogodio, ono iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. Sve to jasno pokazuje smjer u kojem odlazi EU, predstavljajući to vlastitoj javnosti kao nužno i neizbježno, na što je ‘obavezuje moralna, kršćanska pozicija u zaštiti slabijeg, kažnjavanju agresora.’

Dok god se čvrsto drže plaćeničke medijske uzde, dotad se u medijskom prostoru neće takva politika propitkivati, kritizirati, a dođe li do kakvog neželjenog bunta, medijskim krojačima zbilje neće biti problem snimiti nastavak ‘masakra u Buchi’ kako bi zabludjele ovčice vratile natrag u stado onih koji podržavaju kažnjavanje agresora.

Sljedeće na dnevnom redu EU politike jest razmatranje prestanka uvoza ruske nafte, što smatraju mogućim u kratkom roku, bez većih negativnih posljedica po vlastito gospodarstvo.

„Zaustavljanje isporuke nafte je jeftinija opcija za Njemačku. Njemačka ekonomija dobiva 40 posto svojih potreba za prirodnim plinom iz Rusije, ali samo 25 posto svojih potreba za naftom. Do kraja godine Njemačka bi mogla biti “praktički neovisna” o uvozu nafte čak i bez embarga, kaže ministar Robert Habeck. To je zato što postoji svjetsko tržište nafte na kojem kupci mogu osigurati zamjenske zalihe mnogo brže od tržišta prirodnog plina vezanog za cjevovode. Za ruski državni proračun od većeg su značaja prihodi od nafte. Pridruživanje američkom naftnom embargu protiv Rusije stoga ima smisla za mnoge promatrače.“

U ovom razmatranju, Habeck je zaboravio reći da su SAD, nakon objave naftnog embarga za Rusiju povećale uvoz ruske nafte za 43 posto. Također ne pokazuje kalkulacije o rastu cijena nafte na tržištu, u slučaju ‘pridruživanja američkom embargu’, niti o posljedicama za njemačko tj. europsko gospodarstvo.

Treća, jedina bolna točka, kako misle Europljani jest njihova ovisnost o ruskom plinu. Taj problem misle riješiti do 2024. dokad bi mogli izgraditi dovoljno LNG terminala za uvoz ukapljenog plina iz SAD, Katara.

Svaki od tih koraka poduzetih za izbacivanje Rusije iz svih gospodarskih tokova rezultira povećanjem cijena energenata što direktno vodi do smanjenja isplativosti i konkurentnosti europskog gospodarstva. Ne i američkoga. Od spomenutih 321 milijardu dolara na početku koje bi mogla Rusija u ovoj godini najvećim dijelom uzeti u Europi, ako se iz igre izbaci Rusija, u igru upada SAD i uzima sebi profite iz EU.

Njemačka najava ulaganja od 100 milijarda eura u obranu odnosi se na kupovinu proizvoda američke vojne industrije, a Njemačku će slijediti i ostale EU zemlje. U svakom od koraka koje EU misli napraviti u stvaranju ‘neovisnosti o ruskim energentima’ (kako svojih energenata EU nema, ona je primorana biti ovisna o tuđim, tako da ni o kakvoj neovisnosti nema govora, nego tek o izboru onoga o komu će energetski ovisiti). SAD profitiraju i razvijaju vlastitu industriju.

TKO ĆE PRVI BANKROTIRATI?

SAD sa svojim BDP-om u iznosu od oko 20 000 milijarda dolara ima vanjski dug od 30 000 milijarda dolara. Rusija s BDP-om od oko 1700 milijarda dolara ima vanjski dug od 478,2 milijarde dolara. Ruske devizne rezerve su prije američke blokade iznosile oko 650 milijarda dolara. Nakon uvođenja sankcija, na područjima pod američkom kontrolom je Rusiji zamrznuto oko 300 milijarda dolara deviznih rezervi.

Operacija tjeranja Rusije u bankrot je u tijeku. Do 31. ožujka 2022. su Amerikanci dopuštali plaćanja ruskih dospjelih obaveza prema stranim vjerovnicima sa zamrznutih računa, a onda ‘se dogodila’ Bucha, nakon čega su Amerikanci dakako ‘morali’ zabraniti dalja plaćanja s ruskih zamrznutih računa. Tako je američko ministarstvo financija spriječilo Rusiju da plati vlasnicima svog državnog duga više od 600 milijuna dolara iz rezervi koje se drže na američkim bankovnim računima s porukom Rusima da mogu birati između plaćanja iz preostalih deviznih rezervi koje se nalaze u Rusiji ili objave neplaćanja obaveza, što podrazumijeva također i objavu ruskog bankrota.

Rusija je otvorila poseban račun u svojoj centralnoj banci na kojeg je položila iznos potreban za plaćanje obaveza, ali u rubljama. Takvo plaćanje naravno vjerovnici, tj. američko ministarstvo financija ne priznaje pa sad Rusiji teče rok od 30 dana u kojem može isplatiti dug ili slijedi objava ruskog bankrota.

Od tih 30 dana, preostalo je još 20-ak u kojima se može dogoditi puno toga. Jedan krak napada ide preko NATO naoružavanja Ukrajine kojoj su Rusi  u prvih 40 dana vojne intervencije uništili preko 90% svog naoružanja kojeg su imali prije rata. Drugi krak napada je ovaj financijski.

U ovom trenutku, Rusija s preostalim deviznim rezervama koje se nalaze u samoj Rusiji, posjeduje dovoljno deviza da može održavati tečaj rublje na iznosu kojeg sama odredi. Naime, prije zamrzavanja ruskih deviznih rezervi, njihov ukupni iznos je bio tri puta veći od ukupne količine rublji u optjecaju, sad je u najmanju ruku veći za jedan i po puta.

U sljedećih 20-ak dana će se Rusija morati odrediti – želi li i dalje nastaviti s američkim monetarnim modelom ili će ići dalje kao monetarno suverena zemlja, s jasnom domoljubnom varijantom istog sustava posvećenom razvoju vlastitog gospodarstva.

Bijeg europskih tvrtki iz Rusije otvara ruskom gospodarstvu ogromnu razvojnu šansu i sasvim sigurno to Rusija neće propustiti iskoristiti, na isti način na koji je od 2014. krenula u revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Cijena napuštanja američkog monetarnog modela je premala, u ovom trenutku je zapravo diskontna.

Ono što Rusija može, EU ne može. Kao rob američkog FED-a, kao okupirani američki teritorij u kojem je europska vojska pod američkim zapovjedništvo, tzv. NATO, mogu tek birati brzinu vlastite propasti.

Bankrot namijenjen Rusiji mogli bismo vidjeti krajem mjeseca i on će za Rusiju, koja je već sad izložena svim mogućim sankcijama Zapada, što u stvarnosti predstavlja prekid isporuka zapadnih roba, odnosno ruske razmjene sa Zapadom, biti manje bolan od gubitka jednog SU-57 na ukrajinskom ratištu. Silazak Rusije sa zapadnih pozornica tipa ‘susret u Davosu’, ‘G7’, ‘G 20’, s financijskih tržišta, Rusiju neće dotaknuti više nego li je dotiču sadašnje sankcije. I dalje Rusiji ostaju svi njeni energenti koje može koristiti kao sredstvo za razmjenu s Kinom, Indijom i ostatkom neamerikaniziranog svijeta, ostaje joj tehnološka baza, znanje, radišnost i domoljublje njenih državljana.

Pravi stradalnik američke politike i iste politike njenih poslušnika će biti EU. Ispod njenih gospodarskih i svih ostalih uspjeha su stajali jeftini ruski energenti.

Zamjena ruskih energenata se za EU može dogoditi jedino na račun standarda njenih građana, na račun smanjenja profitabilnosti, konkurentnosti i isplativosti većine europske industrije jer ne zaboravimo – Indija, Kina i dalje će dobivati jeftine ruske energente, a EU skupe američke energente.

S tom industrijom, na američki energetski pogon EU misli kupovati američko naoružanje što će je dovesti u kolonijalni položaj sličnom onom kojeg sad imaju tvrtke koje se bave lohn poslovima.

EU neće bankrotirati, postat će američki rob u doslovnom smislu.

Sljedeća dva tjedna su ključna, rekli bi stožeraši. No, ovog trenutka imamo barem tri različita stožera koja imaju razrađenu taktiku: američki, ruski i kineski.

Opcija u kojoj je Rusija na koljenima, Vladimir Putin smijenjen, u Moskvi na djelu obojena revolucija, a ruski resursi u posjedu SAD-a i satelita je i dalje american dream.

Tko će san pretvoriti u noćnu moru, a tko u bajku, pokazat će se vrlo skoro.

BankroteuPredviđanjarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
150 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

I onda se kreatori ove iluzije probude sa nogama u lavoru sa slanom vodom i tapetom sa palmama u pozadini…
Naime, svjet nije samo SAD i EU….
Čak je svjet jučer pokazao, da se ne slaže sa tom ilizijom. 24 države su se oduprle!
Ovdje nečemo o Srbiji, koja bi se išla seksa, a da joj ne uđe…
Rusija ne može bankrotirati. Čak se je izveo prvi transfer is blokiranog novca u vrijednosti 116 milijuna kamata… Jer, oni, koji pare blokiraju, zavise od kamata.
U ovo doba aktuelno je samo pucanje u vlastitu nogu, ne još u glavu…
Ništa se neče desiti, ni za 20, ni za 60 dana, značajnog… Osim to, da si zapad sječe granu, na kojoj sedi. Za koliko dugo, zavisit če ISKLJUČIVO od dobre volje Putina. I Kine.
U ovo vrijeme interesantan je samo ishod u Azovstalu!

Max
2 godine prije

Najprije zapad.

Jednostavno receno
2 godine prije

Eu, ima nesposobno vodsto, nema rasursa ni vojne industrije. To što su top u civilnoj industri to mogu okačiti mačku o rep a uz to ima i previše država koje teglje na svoju stranu. I za kraj moraju od amera kupovati rusku naftu i plin zato što nas oni brane nas od rusa.

Onogošt
2 godine prije

Amerika uz pomoć EU pudlica udara strahovito presing na Rusiju. Ali sankcije su skoro iscrpljene i za očekivati je kontranapad. Rusija će vjerovatno do 9maja očistiti istočnu Ukrajinu.. Bliska budućnost je zabrinjavajuca.. ali realnije je očekivati nemire u EU nego u Ru. Idealno bi bilo kad bi bakoljubac pukao na izboriama. Nije nemoguce.. Ali ne treba sumnjati da će bankari svog sabrata što legalno što nelegalno pogurati

Avnoj
2 godine prije

Kad je ikoja drzava ikad bankotirala

Parapet
2 godine prije

Mi, obicni, ka’ i uvik…
Ali ne zivi covik samo o kruvu, vec i o Rici…
ili kako kaze Nietzsche – Onaj koji ima svoje ZASTO zbog kojeg zivi, moze se nositi s bilo kojim KAKO…
Stoga, ne bojte se…

Magefun
2 godine prije

Amerika će skup s Europom bankrotirati, jer oni ne drže sirovine koje pokreću svijet. Još ako SA izbaci dollar za plaćanje nafte i uzme kinesku valutu, od amerike neće niti prašina ostati, dolar će prekonoći biti bezvrijedan skup s eurom.

hiber
2 godine prije

Netočni iznosi i netočno razmišljanje. USA dug jest 30.000 milijardi $, ali je vanjski dug 7.700 milijardi $. Ukupni dug u USA je 90.000 milijardi USA. Međutim, sav dug je u dolarima, odnosno vlastitoj valuti, tako da je bankrot iz tog razloga nemoguć. Ruski dug je daleko manji ali u stranoj valuti, te ona moze računati samo na 100 milijardi USD u kineskim juanima. Zlato je većim dijelom zamrznuto, a oni sto Rusija ima je nepokretno, odnosno treba ga transportirati galeonima. Dakle, Rusija stvarno može bankrotirati ako je bankrot nemogućnost plaćanja. Međutim, to je malo vjerojatno, vec zapravo daje naftu po velikom diskontu, zasto sluzi plaćanje u rublju. Kupis rubalj po 120 dolar, a onda platiš naftu za 77 rublji dolar i eto popusta od 40-50%. To je računica Orbana, Indije i USA. A gube naravno naivci u ruskoj invaziji koji dobijaju kurč*inu, ako poginu ili budu ranjeni, ako ih… Čitaj više »

Magefun
2 godine prije

Koja je spika s registracijom? Meni se to ne da praviti registraciju, ostat ću gost na vašem portalu. Inače, svijetla ste točka novinarstva u ovom svijetu MSM prodanih medija, posebno volim vašeg novinara Velimira Ponosa, prva liga čovjek. Nastavite s iznošenjem druge strane medalje. Da je više takvih ne zavisnih novina, nebi plandemija trajala 5 dana, a niti sukob u Ukrajini nebi ljudi osuđivali i proganjali Ruse kao neko ne viđeno zlo na planeti.

Lucija, prva
2 godine prije

Osim navedenih povećanja uvoza nafte, Ameri su povećali i uvoz umjetnih gnojiva iz Rusije, kao “bitnog” proizvoda.
Što i jest.
Znali, misle u EU prodavati i hranu.
EU je potpuno nebitna.

Bitni su odnosi Rusa i Amera. A ovi zadnji su se izbezobrazili.
“… dogodila’ Bucha, nakon čega su Amerikanci dakako ‘morali’ zabraniti dalja plaćanja s ruskih zamrznutih računa”
?
Do 15. ili 30.4. obaviti bilateralne razgovore sa svima.
Oš’ neš’.
Zavrtanje ventila bila bi najbolja opcija.
A koja bi dovela do brzih i poželjnih pomaka u EU.
Senilac se veseli kako će zaraditi na EU.

Je li vama palo na pamet…da je EU zapravo slabo branjeni teritorij?
U slučaju navale.
A ne mislim na Ruse.

Lenko
2 godine prije

Evropa i USA se takmiče ko će prije dno bezdana da dotakne.

Mrčikola
2 godine prije

Tko je “izumio” pojam bankrot i što on, uopće, znači ako ga ne uzimamo u smislu “zdravo za gotovo” kako se to od nas, zemaljske čeljadi, očekuje.

ad astra
2 godine prije

Da li se autor zafrkava ili misli ozbiljno? Da mu olakšam. Rusija će propasti, a zapad će napredovati.

2 godine prije

zasto su rusi drzali devizne rezerve u inozemstvu? nisu li mogli proci tek sa milijardu, dvije?

abc
2 godine prije

Ko drži sirovine, energente i dostiže rekordne poljoprivredne usjeve, ne može bankrotirati.
Danas može svatko sve proizvoditi ali samo ako ima gore nabrojane stvari. Tehnologije su svima na volju ali nemaju svi svojih sirovina i energenata. Treba jih skupo plačati. A plačati če se moči samo u rubljima…he, he, he,….

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Scholz je još jednom Putinu zaprijetio padom životnog standarda.
U Njemačkoj.

P.S.
2024.
“Mislim da je Rusiji ostalo još samo par tjedana!” – rekao je europarlamentarac i bacio pregršt grana u vatru, dok se čvršće umotao u životinjsku kožu…

abc
2 godine prije

Amerikanci zapadnim Evropejcima zvrnuli ventile, a ovi jim još i plješču….
Koje su to budale… Rade samoubistvo, da može USA spasiti svoje gospodarstvo.

Sam
2 godine prije

…”Opcija u kojoj je Rusija na koljenima, Vladimir Putin smijenjen, u Moskvi na djelu obojena revolucija, a ruski resursi u posjedu SAD-a i satelita je i dalje american dream”… A ne. Ne ide to tako kako neki misle. Mnogima je nepoznata cinjenica da su ruski generali prije ruske intervencije,pokrenuli peticiju za smjenu Putina ukoliko se ne intervenise u Ukrajini na vrijeme jer su imali informacije koje danas znamo ali vjerovatno one koje ne znamo. Pod tim pritiskom Putin je morao pokrenuti pricu ili bi vec 25.02. bio bivsi a mozda i pokojni. Pogresan je stav, svu koncetraciju moci(neogranicenu)vidjeti u jednom covjeku u sistemu ali i civilizacijskom specifikumu kakav je Rusija,makar on bio i Putin. On ustvari i jeste nus-proizvod tog i takvog kultoroloskog i historijskog narativa i originalni predstavnik isticnog pogleda na svijet. Ne postoji ovdje opcija nikakve obojene revolucije ili njegovog uklanjanja osim da odustane od svega ovoga i… Čitaj više »

TBD
2 godine prije

Tko je to rekao da će itko bankrotirati? Bankrot je nemoguć u ovom monetarno financijskom sustavu jer kad država dođe do default situacije to opet ne znači kako je vrijednost njenih obveznica dostigla nulu, ako se i približi nuli, proizvede se dovoljno novca da se vrijednost tih obveznica oporavi i tu profitiraju oni nama nevidljivi koji su čekali trenutak za koji su znali da će doći, a to je minimum minimuma vrijednosti obveznica, za ništa otkupili te obveznice, i poslije oporavka ih za nešto prodali. ”Nešto” za ”ništoa” mogu dobiti samo odlikaši odnosno oni koji znaju znanje. A onima koji su završili ekonomske fakultete znanje ostaje na diplomama i titulama kojima su se okitili, a upravo ti najmanje znaju i oni su najveći čuvari onih koje mi nevidimo, jer ipak su od kontrolnog sistema dobili certifikate da su ovlašteni čuvari sistema. Ne radi se samo o proizvodnji novca jer se… Čitaj više »

TBD
2 godine prije

Stariji komentar je za delete

Postolar
2 godine prije

EU i USA idu prema dnu rijeke, jedan roni a drugi tone

abc
2 godine prije

Pa SAD i EU su več davno bankrotirale jer se virtualno zadužuju više nego zarađuju, a nemaju čime vračati duga. Dugovi jim ekspresno rastu i nadaju se, da če moči i dalje pljačkati istok.

Ico
2 godine prije

Ušteda od 4 milijarde dolara supstitucijom ruskog ugljena u odnosu na ruski prihod od 321 mlrd USD je kap vode u moru. Kina je prestala uvoziti ugljen iz Australije, pa će uvesti iz Rusije

Tupko Glupko
2 godine prije

Odličan tekst.
Europa sa ovakvim vlastodršcima i ćatama po zemljama članicama EU srlja u brzu gospodarsku propast.
Što će nužno dovesti i do političke propasti Europske Unije.
Hoće li se prvo EU podijeliti na zemlje u tri kategorije zavisne o standardu i veličini država, ili će se raspasti najednom, vidjet ćemo.
Neće biti više sisanja novaca iz EU proračuna za siromašnije članice.

Brr
2 godine prije

SAD, isključena de jure (SAD u stečaju, potpisao Donald J. Trump, 4. svibnja 2020., predsjednik / glavni izvršni direktor SJEDINJENIH DRŽAVA) . Slijedom toga,  oružane snage i policijske snage, opremljene ratnim naoružanjem, nelegitimno su u stanju trajne borbe (oružani sukob) protiv civilnog stanovništva (čl. 20. sporazuma s Malte, čl. 6. knjiga 1. vojnog kaznenog zakona , 4. pogl. USC 1 §§ 1, 2, 3. Primjer naredbe 10834 od 21. kolovoza 1959. DD Eisenhower. Reg. Fed. br. 24 FR6865. Američka vojska br. 260-10. 34 Ops. 483, 485).

Bankrot = ratno stanje
Dug = obligacija gradana

Prilikom osnivanja tvrtke (trusta), kreator/disponent/osnivac tvrtke/trusta (grantor) određuje povjerenika/administratora (trustee) koji će upravljati tvrtkom (trustom), i korisnika/kreditora (beneficiary) koji će naslijediti od trusta. Korisnici/kreditori tvrtke (trusta) su osobe za koje se osnivaju trustovi.

Grantor = drzava
Trustee= ministarstva
Kreditor = narod

Probudite se…

DEDA
2 godine prije

NEBUM JA I NISAM ZAPOČEO RAT.RAT SE DOGAĐA ZBOG OVACA.AKO IH IMA TOLIKO NEKA POČNE III SVETSKI SLOBODNO.TOLIKU GLOBALNU NEPISMENOST NISAM OČEKIVAO U 21 STOLJEĆU ALI AKO SMO TOLIKI DEBILI NEK OVAJ STISNE VEĆ JEDNOM TAJ GUMB.RATOVE PROIZVODI SIROTINJA I JEDINO JE TO ISTINA.

rade
2 godine prije

Nije problem,ako Rusija ne ne mogne izaci na kraj sa sankcijama,onda ce amerika i eu morati izaci na kraj sa 6000? hiljada ruskih nuklearnih raketa.Samo budale misli da ce samo tako moci unistiti Rusiju.

Capone
2 godine prije

Amerika i EU su civilizovane površine planete zemlje a rusija ga je popušila na svim frontovima..nuklearke mogu aktivirati u svom dvorištu da ne troše gorivo za ispaljivanje,sasvim je svejedno ako do toga dođe..

MaxS
2 godine prije

Elon Musk sam ima veće prihode od cijele Rusije. Toliko rusofili za vašu informaciju.

tihobl
2 godine prije

Solc kaze: proslo je vrijeme jeftine globalizacije.

A ne kaze kako ce izgledati ta skupa globalizacija – i dalje sve ce uvoziti samo sto ce sve biti skupo. Skupe energente kompenzovace jeftinom radnom snagom kako bi mogao biti konkurentan sa Kinom. Evropljani ce morati raditi za 60% plate kineza kako bi EU bila konkurentna. Inflacija je tu da iznivelise taj odnos.

tihobl
2 godine prije

Европска унија замрзла је руску и белоруску активу у вредности од 30 милијарди евра и блокирала трансакције у висини од 196 милијарди, саопштила је Европска комисија.
Овом мером обухваћена је руска и белоруска непокретност, бродови, хеликоптери, као и уметнине.

Na ljeto ista odluka ceka Kinu.

tihobl
2 godine prije

Danas je ukrima pobjegla jos jedna raketa. Nije pala na Zagreb vec na Kramatorsk koji je u njihovm rukama. Pogodili su zeljeznicku stanicu sa tocka-u.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Prvo ce bit DEVASTIRANI , najsiromasniji djelovi pucanstva , medj , najsiromasnijim zemljama , SVIJETA na SVIM stranama planeta .

2 godine prije

Bankrot ?! Dok dodje do bankrota stvar je već gotova ..Npr usa je već bankrotirala , od tud i ovo sve šta se dešava je produkt njihovog pokušaja spašavanja onoga što se spasiti ne može…U tom svom utapanju , da bi pozivjeli još koji minut potopiće evropu ..
Nadaju se da će potapanje evrope izazvati val koji će nivelirati svijet na njihov bankrotirani nivo , no shvatili su da tako ipak neće biti , pa će sad da jurišaju na kinu , mozda potajno se nadajući kakvom deal-u s kinom…

Dakle ukratko , usa je već bankrot , eu još malo bankrot .Nakon toga ih guraju u vrući rat..
Rusija…Daleko od toga…

Mane
2 godine prije

Japan, istocna Evropa, eu sa sve valutama

łedeno doba
2 godine prije

nebitno je za gospodare kaosa tko će prvi bankrotirati..

jedino njihov vlastiti bankrot, bankrot i propast legla zmije i štamparije novca- FED, spašava svijet… sve ostalo je iluzija..

da opet ubacim metaforu sa starom bajkom o baš čeliku.. Dok se ne uništi srce troglave aždaje, ona ne može biti uništena.

pa takozvana država SAD ovih 20-30.000 milijardi diolara, koji se spominju u članku, većinu od toga duguje baš FED-u..
Dakle FED, je najveći vjerovnik SAD-a..
FED je kao država u državi, kao parazit na velikom slonu..

Zagten
2 godine prije

Bez obzira na dug, nitko danas ne moze bankrotirati. Bankrot je ako drzava ne moze prehraniti stanovnistvo bilo da joj novac nista ne vrijedi bilo da nema hrane.

Majk Majers
2 godine prije

EU definitivno prva pada

ledeno doba
2 godine prije

ustvari, mislim da je cijela mudrost kabale izrečena u onoj poznatoj, često puta citiranoj izjavi Mayera Amschela Rotschilda, rodonačelnika bankarske dinastije Rotschild, koji je živio u drugoj polovici 18. stoljeća i u ranom 19. stoljeću. On je rekao: “Dajte mi financije neke države na upravljanje, svjedno mi je tko je na vlasti”. ako se osvrenemo na povijest cijele geopolitike, zadnjih par stotina godina.. Mijenjale su se države, carevine, kraljevine…velike sile: Napoleon, Pruska, njemačko carstvo, Austrougarska, carska Rusija, Velika Britanija kao nekada najveće svjetska sila sa ogromnim brojem kolonija,…SSSR…nacistička Njemačka..itd..itd…mijenjali su se sistemi… aristokracija, demokracija, fašizam, nacizma, socijalizam, komunizam..itd.. Dakle, države, sistemi, svjetski poredci..itd su propadali, ali gospodari novca su uvijek opstajali i dalje… spominjao sam jednom film, iz kasnih 80-ih, mješavinu između horora i znatsvene fantastike, The Hidden (sakriven)… kao neku metaforu.. U tom filmu, neko zlo vanzemljsko biće, zli alien, opsjeda ljudske osobe i preuzme potpuuno kontrolu nad njima… Čitaj više »

Nena
2 godine prije

Ovo je posao za kladionice..

abc
2 godine prije

EU je završila svoje poslanstvo. Amerika ju je gurnula u rat sa Rusijom, što je bio i cilj američkog stvaranja EU. Zato joj uskoro sledi raspad.

Japanac
2 godine prije

Vrlo je gadna situacija za sve nas. Neminovan je krah EU i raspad ekonomija i sveopće siromaštvo i glad cijelog kontinenta. Ali ono što slijedi može biti veoma opasno. Europa vodjena od strane povampirenih Poljaka i NATO-a može krenuti na Rusiju (je je ona eto kriva) i eto ti takcičkog nuklearnog rata…. ponavlja se Drugi Svjetski Rat… gdje je Europa (pod vodjstvom Nacista) krenula na svoj pravi plen Rusiju. Taj Drugi Svjetski Rat “Reloaded” će vjerovatno ponovo zapadna europa izgubiti i eto ti Euroazije od Lisabona do Šangaja i indijskog oceana….Tko preživi pričaće.

MEL MOR
2 godine prije

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Dakle kada bi moj sin potpisao ugovor kojim postaje NATO vojnik, ja bih mu presudio prije nego li bi tu zločinačku uniformu obukao.
Mi trebamo političare koji štite Hrvatske interese i bez EU i bez NATO. Niti EU niti NATO nisu nam ništa dobra donjeli niti će donijeti ali će nam uzeti više nego što su svi dosada uzeli.

Otpornik
2 godine prije

Prvo ćemo bankrotirati mi obični narod.

Capone
2 godine prije

Rublje je već bankrotiralo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI