fbpx

Tko je stvarni organizator hibridnih ratova?

Hibridni rat

„Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju“ – izjavio je Plenković uoči jednog EU zasjedanja u Bruxellesu. Bilo je to prije tri godine i odnosilo se, po starom zapadnom običaju, uglavnom na Rusiju i njezino tobožnje preuzimanje medija po zemljama članicama EU kako bi „potkopavali europsku politiku i plasirali lažne vijesti“. Plenković je dakako mislio i na rusko prisustvo u rješavanju slučaja Agrokor koji je završio rusko-američkom podjelom, poput Berlina nakon 2. svjetskog rata.

Nije Plenković slučajno, zbog naleta inspiracije upotrijebio sintagmu ‘hibridni rat’. Ta sintagma ima svoju povijest i to onu europsku, koja stoji poput katekizma ispred izgovora svake njegove riječi. Sasvim izvjesno, u hibridnom ratu se bivši anemični već okušao, tijekom borgovske borbe za Agrokor.

Još je godinu prije, u studenom 2016. Europski Parlament donio rezoluciju o hibridnom ratu u kojoj je svoje neprijatelje prepoznao u Rusiji i ISILU. U toj rezoluciji EP dolazi do prosvjetljujućeg uvida u točki 8 (od 58 ukupno):
uviđa da se ruska vlada služi širokom lepezom sredstava i instrumenata kao što su skupine za strateško promišljanje, specijalne zaklade (npr. Ruski mir), posebna tijela (Rosotrudničestvo), višejezične TV postaje (npr. RT), lažne novinske agencije i multimedijske službe (Sputnjik), prekogranične društvene i vjerske skupine, jer se režim želi predstavljati kao jedini branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, društveni mediji i internetski trolovi kako bi dovela u pitanje demokratske vrijednosti, podijelila Europu, pribavila podršku domaće javnosti i stvorila predodžbu o državama u istočnom susjedstvu EU-a kao o propalim državama; naglašava da Rusija ulaže znatna financijska sredstva u svoje instrumente dezinformiranja i propagande primijenjene bilo izravno državnim kanalima bilo posredstvom poduzeća i organizacija koje kontrolira Kremlj; ističe da s jedne strane Kremlj financira političke stranke i druge organizacije u EU-u radi potkopavanja političke kohezije i da s druge strane svojom propagandom izravno cilja na određene novinare, političare i pojedince u EU-u; (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2016-0441_HR.html)

Tako stvoren okvir je kasnije poslužio za ulazak EU u ‘hibridni rat’, stvaranjem i financiranjem infrastrukture za tu borbu. Otud ono ‘program je financiran sredstvima EU’ iza radijskih vijesti, između ostaloga.

Nepoznati tvorci deklaracije po diktatu Europske Komisije, europarlamentarcima su na potpis u Deklaraciji stavili i svoje razloge za otvaranje istočnog hibridnog fronta: financijska kriza i razvoj novih formata digitalnih medija stvaraju ozbiljne probleme za kvalitetno novinarstvo, što vodi smanjenju kritičkoga razmišljanja javnosti koje ju čini podložnijom dezinformiranju i manipuliranju.

U prijevodu: europski građani nisu zbog financijskih problema u stanju kritički razmišljati pa EU to mora činiti umjesto njih i servirati im provjerene, gotove istine, dalje – kvalitetno novinarstvo je ono koje prenosi službene stavove i politike EU, a probleme im, osim Rusa, stvaraju i oni digitalni mediji koji nisu pod njihovom kontrolom.

Površni konzumenti zaokruženih propagandnih koncepata će ih relativno lako progutati i podržati, pogotovu kad su jasni neprijatelji (Rusi), njihova oružja (utjecaj na medije, društvene mreže, internetska glasila u EU) i samoobrambena reakcija propagandom napadnute Europe.

Da bi se održala kako-tako čvrstom struktura tog koncepta, potrebno je preuveličati stvarni ruski doseg i stvarnu opasnost koja dolazi od dezinformacija, te tako osigurati financijsku podršku cijelom mehanizmu koji će se suprotstaviti “ruskoj propagandi”.

Za to je, dakako, potreban novac. I o tomu su mislili sastavljači Deklaracije: “naglašava se da je potrebno više sredstava za pružanje potpore medijima u zemljama europske susjedske politike koje su obuhvaćene instrumentima demokracije EU-a; u tom pogledu poziva Komisiju da se pobrine za to da u cijelosti iskoristi postojeće instrumente poput Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava, europske susjedske politike, Opservatorija za slobodu medija (Media Freedom Watch) u okviru Istočnog partnerstva i Europske zaklade za demokraciju kako bi se zaštitila medijska sloboda i pluralizam”.

Neprijatelj identificiran, oružje spremno, financijska podrška za Istočni front osigurana. I EU konja za hibridni rat ima!

Sve stoji, osim onog najbitnijeg: front nije na Istoku, nije u Rusiji, neprijatelji nisu Rusi, ciljevi nisu strateške planinske kote. Bojno polje hibridnog rata su umovi Europljana, neprijatelji su svi oni Europljani koji ne misle kako EK želi, Europljani će sami financirati rat za njihove umove.

Pomislili bismo kako će, nakon utvrđivanja razloga za “smanjenu kritičnu sposobnost razmišljanja javnosti” koju tvorci Deklaracije pronalaze u ekonomskoj krizi, Europski Parlament posegnuti za pronalaženjem rješenja za izlazak iz te “financijske krize” povećanjem plaća radništvu, smanjenjem broja radnih sati, podizanjem standarda, ali ne! Ne to, nego će na teret te iste financijski ugrožene javnosti izvući dodatni novac (i smanjiti im standard) kako bi im takvim, financijski ugroženim kontrolirali umove!

Od usvajanja Deklaracije 2016. je prošlo dovoljno vremena za njenu potpunu primjenu u praksi. Kad je mehanizam uspostavljen, onda je na europskoj oligarhiji izbor tema koje želi promovirati, kao i izbor rješenja za nametnute teme. ISIL i Putin postaju nebitni, a životno bitna pitanja postaju Istanbulska konvencija, emigrantska politika, rodna ideologija i slično.

Covid histerija jest finale tog hibridnog rata. Jedna od bitaka u tom ratu je pokazana sa sastankom održanom u Plenkovićevoj Vladi RH u punom sastavu s jedne strane i trideset glavnih urednika vodećih medija s druge strane. Tema sastanka “na temu aktivnosti koje su se poduzimale oko suzbijanja epidemije koronavirusa, kao i glede zajedničke odgovornosti u borbi protiv lažnih vijesti te pravodobnog i točnog informiranja javnosti o svim okolnostima epidemije”. Posljedice sastanka: „krenula je objava članaka u kojima se hvalio rad vlade, te HDZ-ovih članova Nacionalnog kriznog stožera, baš kao i snažna kampanja u tiskanim medijima i na nacionalnim televizijama u kojoj se ministra zdravstva Vilija Beroša proglašavalo herojem i “Mojim prijateljem Vilijem”, odluke Stožera objavljivane su bez ijednog kritičkog tona, a osnovna ideja je bila da se krivnja prebaci na građane.“

Koliko, kako, je li uopće i iz kojeg fonda (EU fonda ili hrvatskog) sve to plaćeno, ostaje otvoreno pitanje.

No, kako EU strategija podrazumijeva i „pružanje potpore medijima u zemljama europske susjedske politike koje su obuhvaćene instrumentima demokracije EU-a“, to pod hibridni rat moramo svesti i ono o čemu je javnost izvijesti hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Radman-Grlić: „Sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Berlinu. Razgovarali su o situaciji u Bjelorusiji te odnosima EU-a s Turskom i Rusijom.

Europski ministri osudili su “nasilje i represiju” u Bjelorusiji, kaže Grlić Radman.

“Predložili smo Europskom vijeću sankcije koje bi trebale biti poruka da se jedino demokratskim snagama mogu dobiti izbori. EU je također odlučio poslati pomoć u iznosu od 53 milijuna eura prije svega za demokratske snage i jedan dio za borbu protiv covida-19”. Demokratske snage su po shvaćanju EU dakako one koje se bore protiv predsjednika Lukašenka. Ovo za slučaj da se pitate tko i s koliko novca financira prosvjede po Bjelorusiji.

Unatoč strategiji, unatoč Deklaraciji, unatoč zauzdavanju (ili potplaćivanju) glavnih medija, rat nije gotov i mi još uvijek nismo poražena strana. Nećemo ni biti dok god postoje slobodni i neovisni portali, slobodni i slobodoljubivi ljudi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
85 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik