Tko je stvarni organizator hibridnih ratova?

Hibridni rat

„Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju“ – izjavio je Plenković uoči jednog EU zasjedanja u Bruxellesu. Bilo je to prije tri godine i odnosilo se, po starom zapadnom običaju, uglavnom na Rusiju i njezino tobožnje preuzimanje medija po zemljama članicama EU kako bi „potkopavali europsku politiku i plasirali lažne vijesti“. Plenković je dakako mislio i na rusko prisustvo u rješavanju slučaja Agrokor koji je završio rusko-američkom podjelom, poput Berlina nakon 2. svjetskog rata.

Nije Plenković slučajno, zbog naleta inspiracije upotrijebio sintagmu ‘hibridni rat’. Ta sintagma ima svoju povijest i to onu europsku, koja stoji poput katekizma ispred izgovora svake njegove riječi. Sasvim izvjesno, u hibridnom ratu se bivši anemični već okušao, tijekom borgovske borbe za Agrokor.

Još je godinu prije, u studenom 2016. Europski Parlament donio rezoluciju o hibridnom ratu u kojoj je svoje neprijatelje prepoznao u Rusiji i ISILU. U toj rezoluciji EP dolazi do prosvjetljujućeg uvida u točki 8 (od 58 ukupno):
uviđa da se ruska vlada služi širokom lepezom sredstava i instrumenata kao što su skupine za strateško promišljanje, specijalne zaklade (npr. Ruski mir), posebna tijela (Rosotrudničestvo), višejezične TV postaje (npr. RT), lažne novinske agencije i multimedijske službe (Sputnjik), prekogranične društvene i vjerske skupine, jer se režim želi predstavljati kao jedini branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, društveni mediji i internetski trolovi kako bi dovela u pitanje demokratske vrijednosti, podijelila Europu, pribavila podršku domaće javnosti i stvorila predodžbu o državama u istočnom susjedstvu EU-a kao o propalim državama; naglašava da Rusija ulaže znatna financijska sredstva u svoje instrumente dezinformiranja i propagande primijenjene bilo izravno državnim kanalima bilo posredstvom poduzeća i organizacija koje kontrolira Kremlj; ističe da s jedne strane Kremlj financira političke stranke i druge organizacije u EU-u radi potkopavanja političke kohezije i da s druge strane svojom propagandom izravno cilja na određene novinare, političare i pojedince u EU-u; (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2016-0441_HR.html)

Tako stvoren okvir je kasnije poslužio za ulazak EU u ‘hibridni rat’, stvaranjem i financiranjem infrastrukture za tu borbu. Otud ono ‘program je financiran sredstvima EU’ iza radijskih vijesti, između ostaloga.

Nepoznati tvorci deklaracije po diktatu Europske Komisije, europarlamentarcima su na potpis u Deklaraciji stavili i svoje razloge za otvaranje istočnog hibridnog fronta: financijska kriza i razvoj novih formata digitalnih medija stvaraju ozbiljne probleme za kvalitetno novinarstvo, što vodi smanjenju kritičkoga razmišljanja javnosti koje ju čini podložnijom dezinformiranju i manipuliranju.

U prijevodu: europski građani nisu zbog financijskih problema u stanju kritički razmišljati pa EU to mora činiti umjesto njih i servirati im provjerene, gotove istine, dalje – kvalitetno novinarstvo je ono koje prenosi službene stavove i politike EU, a probleme im, osim Rusa, stvaraju i oni digitalni mediji koji nisu pod njihovom kontrolom.

Površni konzumenti zaokruženih propagandnih koncepata će ih relativno lako progutati i podržati, pogotovu kad su jasni neprijatelji (Rusi), njihova oružja (utjecaj na medije, društvene mreže, internetska glasila u EU) i samoobrambena reakcija propagandom napadnute Europe.

Da bi se održala kako-tako čvrstom struktura tog koncepta, potrebno je preuveličati stvarni ruski doseg i stvarnu opasnost koja dolazi od dezinformacija, te tako osigurati financijsku podršku cijelom mehanizmu koji će se suprotstaviti “ruskoj propagandi”.

Za to je, dakako, potreban novac. I o tomu su mislili sastavljači Deklaracije: “naglašava se da je potrebno više sredstava za pružanje potpore medijima u zemljama europske susjedske politike koje su obuhvaćene instrumentima demokracije EU-a; u tom pogledu poziva Komisiju da se pobrine za to da u cijelosti iskoristi postojeće instrumente poput Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava, europske susjedske politike, Opservatorija za slobodu medija (Media Freedom Watch) u okviru Istočnog partnerstva i Europske zaklade za demokraciju kako bi se zaštitila medijska sloboda i pluralizam”.

Neprijatelj identificiran, oružje spremno, financijska podrška za Istočni front osigurana. I EU konja za hibridni rat ima!

Sve stoji, osim onog najbitnijeg: front nije na Istoku, nije u Rusiji, neprijatelji nisu Rusi, ciljevi nisu strateške planinske kote. Bojno polje hibridnog rata su umovi Europljana, neprijatelji su svi oni Europljani koji ne misle kako EK želi, Europljani će sami financirati rat za njihove umove.

Pomislili bismo kako će, nakon utvrđivanja razloga za “smanjenu kritičnu sposobnost razmišljanja javnosti” koju tvorci Deklaracije pronalaze u ekonomskoj krizi, Europski Parlament posegnuti za pronalaženjem rješenja za izlazak iz te “financijske krize” povećanjem plaća radništvu, smanjenjem broja radnih sati, podizanjem standarda, ali ne! Ne to, nego će na teret te iste financijski ugrožene javnosti izvući dodatni novac (i smanjiti im standard) kako bi im takvim, financijski ugroženim kontrolirali umove!

Od usvajanja Deklaracije 2016. je prošlo dovoljno vremena za njenu potpunu primjenu u praksi. Kad je mehanizam uspostavljen, onda je na europskoj oligarhiji izbor tema koje želi promovirati, kao i izbor rješenja za nametnute teme. ISIL i Putin postaju nebitni, a životno bitna pitanja postaju Istanbulska konvencija, emigrantska politika, rodna ideologija i slično.

Covid histerija jest finale tog hibridnog rata. Jedna od bitaka u tom ratu je pokazana sa sastankom održanom u Plenkovićevoj Vladi RH u punom sastavu s jedne strane i trideset glavnih urednika vodećih medija s druge strane. Tema sastanka “na temu aktivnosti koje su se poduzimale oko suzbijanja epidemije koronavirusa, kao i glede zajedničke odgovornosti u borbi protiv lažnih vijesti te pravodobnog i točnog informiranja javnosti o svim okolnostima epidemije”. Posljedice sastanka: „krenula je objava članaka u kojima se hvalio rad vlade, te HDZ-ovih članova Nacionalnog kriznog stožera, baš kao i snažna kampanja u tiskanim medijima i na nacionalnim televizijama u kojoj se ministra zdravstva Vilija Beroša proglašavalo herojem i “Mojim prijateljem Vilijem”, odluke Stožera objavljivane su bez ijednog kritičkog tona, a osnovna ideja je bila da se krivnja prebaci na građane.“

Koliko, kako, je li uopće i iz kojeg fonda (EU fonda ili hrvatskog) sve to plaćeno, ostaje otvoreno pitanje.

No, kako EU strategija podrazumijeva i „pružanje potpore medijima u zemljama europske susjedske politike koje su obuhvaćene instrumentima demokracije EU-a“, to pod hibridni rat moramo svesti i ono o čemu je javnost izvijesti hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Radman-Grlić: „Sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Berlinu. Razgovarali su o situaciji u Bjelorusiji te odnosima EU-a s Turskom i Rusijom.

Europski ministri osudili su “nasilje i represiju” u Bjelorusiji, kaže Grlić Radman.

“Predložili smo Europskom vijeću sankcije koje bi trebale biti poruka da se jedino demokratskim snagama mogu dobiti izbori. EU je također odlučio poslati pomoć u iznosu od 53 milijuna eura prije svega za demokratske snage i jedan dio za borbu protiv covida-19”. Demokratske snage su po shvaćanju EU dakako one koje se bore protiv predsjednika Lukašenka. Ovo za slučaj da se pitate tko i s koliko novca financira prosvjede po Bjelorusiji.

Unatoč strategiji, unatoč Deklaraciji, unatoč zauzdavanju (ili potplaćivanju) glavnih medija, rat nije gotov i mi još uvijek nismo poražena strana. Nećemo ni biti dok god postoje slobodni i neovisni portali, slobodni i slobodoljubivi ljudi.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
78 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tucker carlson

Hibridni rat je poceo nakon sastanka premijera sa medijima.od tada se udara na narod Lazima i manipulacijama,pa cak i od strane korisnih idiota poput dina rađe,mile Kekina i sl.a Sha se tice slobodnih portala,kolo cenzure i gasenja slobodnog promisljanja Ce se tek zakotrljati,posebno kad pocnu dolaziti najave o cijepivima koja… Pročitaj više »

Spacevoodoo

Jedini rat koji se protiv građana Hrvatske vodi je propagandno psihološki rat koji se vodi i protiv cjelog čovječanstva. U tom ratu Pkenković je zapovjednik operacija na tlu Hrvatske pri čemu ima punu logistiku globalne mafije kako bi se pokorili ljudi koji na tlu Hrvatske žive, s tim da se… Pročitaj više »

Audax

Kako se vodi hibridni rat protiv Hrvatske, svjedočimo svakodnevno čitajući članke i komentare na ovom portalu.

Spacevoodoo

Što se Agrokora tiče tu nema nikakve američko ruske podjele jer je i lešinarski fond i Sberbank pod upravom istih i to nema ikakve veze s američkim i ruskim građanima gdje oni u slučaju Agrokora imaju isti status kao i hrvatski građani, a to je status ovaca koje se šiša.… Pročitaj više »

Mikojan

SoA prenosi:”Europski ministri osudili su “nasilje i represiju” u Bjelorusiji, kaže Grlić Radman.” A šta Radman-Grlić i EU ministri ne osuđuju nasilje i represiju u zemlji partneru Australiji i drugim “slobodnim demokratskim” zemljama? Zar stvarno misle da im netko nakon 6 mjeseci ovog davljenja sa Covid-19 vjeruje ? Zapravo, tko… Pročitaj više »

Emiliano Zapata

U pravu si, te parazite zanima samo novac, zato su nas i predali Satanistima, koji pak imaju sve sto zele i ne zanima ih uopce novac, vec samo moc i porobljavanje i Eugenika…

Istrazuj

“….nego će na teret te iste financijski ugrožene javnosti izvući dodatni novac (i smanjiti im standard) kako bi im takvim, financijski ugroženim kontrolirali umove!…” SoA, Odlicana analiza, a ovo je cini mi se kruna svega. Vec decenijama ista banda – iz Holivuda te najvecih MSM glasila, a u novije vrijeme… Pročitaj više »

Tupko Glupko

Rusiju boli dupe za EU i njezine devijantne političke/ekonomske odnose. Osamostalila se nakon uvođenja sankcija 2014., našla druga tržišta, plinska zamjena za EU tržište im je u Kini, a riba, voće i povrće što je uvažala iz EU nije nikakva ekskluziva EU zemalja. Jedino što brinu je da im EU/NATO/SAD… Pročitaj više »

Moreno

Situacija se popravila i sad je dobra. Prij koju godinu ministar Ugroza nan je govorija o sinergiji hibridnih i asimetričnih ugroza . . . ima bit kako su ove asimetrične ugroze nestale skupa sa ministron Ugrozon, a ove hibridne su ostale 🙂

Daba

Ovaj portal jasno pokazuje od kuda dolaze samo lijepe I optimisticne vijesti
A gdje je samo zlo I jad!!!
🙂

Daba

Vjerojatno je slucajnost da je na 5 najcitanijih srpskih portala 80 posto vijesti preneseno iz Sputnika
Cak I kad se radi o domacim vijestima
🙂

Slovenac1

Pa hrvati vi ste tu malo na odnoru nije to vase i nikad bilo ako malo poznajete istoriju ali ce da radite za ove kome isto ne pripada to zapamtite ali za.male pare

Bosanac

Hibridi su sve zakuhali, hoće da unište ljude 🙂

durdica antolic

Odlično, Aleriče! Svaka čast! Logično jest da smo na logicno.com!

piždro

“Hibridni rat vrlo je rijedako Ljudima poznat – kako? Čovjek ne uzima ga svjesno i kao pravo ratovanje u svakodnevnom životu. Ova vrsta rata odvija se naime u tajnosti. Ona koja ostaje neprimijećena”Hibridni napadači” dolaze bez bombi i nasilje u oružju, ali donosi rezultat konvencionalnog rata: Uništenje cijele države, nacije… Pročitaj više »

Max

Da mi smo okruženi hibridnim ratom i dezinformacijama koje šire ne Rusi nego naši tv kanali u stranom vlašnitvu koji svakodnevno prikazuju kao ravnozemljaše anti vaksere teoretičare zavjera itd.

TražeseDomaćaJaja

Samo se preseravaju sa novim izrazima, pa svaki rat je hibridan,hibrid-nešto sklepano od više nečeg,raznog-dakle, svaki rat ima razne pokretače,razne interese,razne aktere,prave i lažne saveznike, velike sile,male sile, velike laži, veliki novac,lažnu propagandu,lažne heroje, borce za stvar i domaće izdajnike, i narode koji pošteno naj..u.

Ive

Plenković u stvari ima veliki problem, stalno luta – gore – dolje – lijevo – desno i gdije god zastane svuda i po svemu sere a nigdje ne pušta vodu smatrajući da je to ionako sve skupa samo jedno stanje. Što je razumljivo kada se uzme u obzir da je… Pročitaj više »

idjvndfhgerfhefzuerf

Hahahaha

Mali Mujo

Plenkovic je samo jedan najobicniji gonic robova

AlanisM

U ovom slučaju to su…

…Plenkijevi šefovi.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.