Hibridni rat nije ništa novo – Doktrina generala Gerasimova ga spominje 2013.

vojska
23 komentara

Hibridni rat, hibridni rat, hibridni rat,…!? U Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama već duže vrijeme, a proteklih dana i u Hrvatskoj je ovaj termin omiljena tema u raspravama politologa, vojnih analitičara i onih protiv kojih novinari pronađu nešto što bi moglo štetiti njihovom “ugledu” i karijeri, nakon čega oni koji objave bilo što što nije službena “istina” postaju neprijateljima i suradnicima Osovine zla.

Što je uopće hibridni rat? Kao što se NATO branio tijekom Hladnog rata, Rusija danas kao sredstvo odvraćanja koristi vrlo moćan nuklearni arsenal, jer su suparničke oružane snage brojnije i imaju 13 puta veći vojni proračun od Moskve, što ranije nije bio slučaj.

Brojčano inferiornije, ruske su oružane snage ipak druga vojna sila na planeti i razvile su visoke tehnologije, dajući prioritet na dugoročne učinke optimizacije troškova i povećanje učinkovitosti svog obrambenog aparata.

Ali uz sve to, za ruske oružane snage ključno razumijevanje jednog od vodećih političkih i vojnih lidera u Moskvi, generala Valerija Gerasimova, po kojem je nova doktrina ruske vojske i dobila ime (PDF).

general Valerij Gerasimov
FOTO: Ggeneral Valerij Gerasimov

Razradio ju je u veljači 2013. godine general Valerij Gerasimov, zapovjednik ruskog Glavnog stožera, nakon čega je objavio dokument od 2 000 stranica pod nazivom Važnost znanosti u predviđanju, a dio je objavio ruski tjednik “Vojno-industrijski kurir”. Dakle, mi govorimo o hibridnom ratu kao o nečemu što se skriva i što je nepoznanica, a dovoljno je bilo prevesti dokument ili se bolje upoznati s novom doktrinom ruske vojske koja se može naći na internetu.

Doktrina Valerija Gerasimova je skup pojmova koji proizlaze iz sovjetske strategije, a obogaćena je elementima totalnog rata i novom teorijom o specifičnim uvjetima ratovanja.

“Važnost nevojnih sredstava u postizanju političkih i strateških ciljeva je povećana i često u učinkovitosti nadmašuje snagu oružja”, 2013. u svom dokumentu piše general Gerasimov.

Pristup je blizak gerilskom, kada se koristi bilo koje sredstvo korisno za destabilizaciju društva neprijatelja, uključujući i medije, hakiranje, objavu informacija, kada je potrebno i lažnih.

Važnu ulogu igraju društvene mreže, preko kojih se lakše šire destabilizirajuće informacije i imaju veću učinkovitost. Najvažnija novost je da ove tehnike penetracije nisu jedan od pomoćnih instrumenata za vođenje tradicionalnog rata. One su same rat, a kaos je strategija koju slijede oni koji primjenjuju ovu tehniku.

Iako ne postoji suglasje o tome je li Doktrina Gerasimova inovativan teorijski okvir, jer neki kažu da je to zapravo ista strategija koju Rusi oduvijek koriste, uz nekoliko manjih promjena, nema sumnje da su ruske akcije prodorne i odigrale su presudnu ulogu na mnogim bojištima.

Prevladavanjem ograničenja zbog ograničenih financijskih sredstava, Moskva je iz svoje slabosti uspjela stvoriti vrijednu strategiju u jačanju neizravnih napada, iako ne oružjem, ali ništa manje učinkovitima.

Vojska, Rusija, tenkovi, parada

Zašto Rusiji to polazi za rukom?

Ovaj se sustav uglavnom hrani pokvarenošću i truleži odabranih ciljeva, koji se pokušavaju sakriti, što je nemoguće jer su sastavi dio vlada i organizacija koje se želi napasti.

Neugodne vijesti i hakirane informacije koje se pojave na internetu su u gotovo 100% slučajeva istina. Kao, na primjer, hakirana elektronička pošta iz ureda američke Demokratske stranke, koja je, osim što je razotkrila ciničnu izbornu strategiju Hillary Clinton, oštro komentirana od strane Berniea Sandersa. Primjer ima bezbroj, a sve što je objavljeno, izravno kroz ruske medije ili neizravno od strane WikiLeaksa i drugih “zviždača” oni koji su bili meta napada nisu mogli demantirati. Jednostavno je sve bilo istina.

Društvo koje se boji se pokazati kakvo je zapravo i koje ima pune ormare kostura je poželjna i laka meta za svakoga tko ima sposobnost da te tajne pronađe i otkrije javnosti.

Možda je sada razumljivija histerija britanske premijerke Therese May, koja je ruske hakere i državu proglasila neprijateljima i napala ih nekoliko puta u proteklih desetak dana ili putešestvije Hillary Clinton, koja diljem Amerike i svijeta predstavlja svoju novu knjigu u kojoj ne pojašnjava sve podlosti koje je počinila dok je bila državna tajnica ili za vrijeme predizborne kampanje, nego se obrušava na Moskvu kao američkog arhineprijatelja, samo jer su se u Rusiji usudili govoriti o činjenicama.

Theresa May - smije se
FOTO: Theresa May

Što se same Rusije tiče, osim trećerazrednih dokumentarnih filmova i uradaka koje proizvode BBC i kružok oko Mihaila Hodorkovskog, koji govore o “Putinovim milijardama”, a prema pisanju Jutarnjeg lista od prošlog tjedna čak o 200 milijardi dolara kojima raspolaže lider Kremlja, ozbiljnih i optužbi koje se mogu potkrijepiti dokazima protiv Rusije nema.

Je li Rusija transparentna? To je pitanje na koje je teško dati jasan odgovor, jer je prema informacijama od prije nekoliko godina, koje Kremlj i obavještajne službe nisu ni potvrdili, ni opovrgnuli, visoki ruski dužnosnici, od predsjednika, ministara i senatora do generala, obavještajaca i guvernera za važne prepiske i međusobnu komunikaciju ne smiju koristiti mobilne telefone i internet, već su  u uporabu vratili stare sovjetske pisaće mašine. Važne poruke pišu osobno, zapečaćene ih prenose kuriti od povjerenja, a nakon što budu pročitane se spaljuju. Ovaj “primitivni” sustav komunikacije je nemoguće presresti i nemoguće je da u javnost izađe elektronička pošta, na primjer, State Departmenta za koju je Hillary Clinton koristila privatnu e-mail adresu ili da WikiLeaks objavi elektroničku poštu ureda američke Demokratske stranke koja je razotkrila svu prljavštinu njihove izborne kampanje.

Navodni ruski hakeri
FOTO: Ilustracija, ruski hakeri

No, vraćajući se na takozvani “hibridni rat”, riječ je o sustavnom obavještajnom i kontraobavještajnom radu uz primjenu novih tehnologija, a sve s ciljem kako bi se smanjile razlike ogromnog nesrazmjera u vojnom budžetu NATO pakta i Rusije. Ako su 2000 stranica doktrine generala Valerija Gerasimova uspjele polučiti željeni rezultat i drugu vojnu silu na svijetu staviti u isti rang s prvom, to znači da je Valerij Vasiljevič Gerasimov svojoj zemlji za obrambenu potrošnju “uštedio” stotine milijardi dolara.

Dakle, najbolja obrana jest i ostaje transparentnost. Tada se nijedna zemlja ili vlada neće moći naći na udaru WikiLeaksa ili hakera za bilo koju vladu radili.

general Valerij Gerasimovhibridni ratHladni ratNATOnuklearni arsenaltherese may
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pastir
6 godine prije

Rusija i transparentnost. Prodaju kao i svi naoruzanje ali ni blizu nisu natovim. Vidi se po osvojenom ko je mocniji

Laki Topalović
6 godine prije

Rusija ne može ratovati i zauzimati zemlje vojno. Kampanja u Siriji i GRU operacija na krimu i Donbasu je pokazala koliko se može učiniti , kako se to kaže, optimizacijom onog što imaš na raspolaganju. Ako su ovi puni prljavštine i to netko otkrije, pa se objavi, onda je to što? Hibridni rat? Ne baš, ali se istina može vrlo dobro iskoristiti. Zašto ne? Svi to rade. Evo Putinu traže te milijarde oko deset godina. Rezultat: NULA. Samo ispadaju smiješni. Ali to rade svi, ne samo SAD i Rusija, nego se obavještajnim radom i iznošenjem činjenica bave sve zemlje svijeta. To što je na Zapadu stostruko više prljavštine, pa nisu Rusi krivi za to.

žrec
6 godine prije

Hibridni rat nije ništa novo, pogotovo kod velikih sila. Jer velike sile se naravno oslanjaju na vojnu snagu, ali pored batine nude i mrkvu, kao neki oblik “soft powera”. Britanija je tako imala literaturu, najrazvijeniju znanost i tehnologiju 19. st., razvila je sportske igre, a SAD naravno ima Hollywood (rock je u međuvremenu umro) za kojeg ja već duže vrijeme tvrdim da je produžena ruka vojno-sigurnosnog kompleksa. No, ja ne vidim neki veliki ruski hibridni rat, iako bi ga mogli pokrenuti npr. s pozicija kršćanstva, ali neće. Više se radi da soft power zapada je izgubio svoju zaraznost, ljudi više ne jednostavno ne puše te floskule. Baš po onoj izreci “ne možete lagati sve ljude svo vrijeme” zapadni se sustav toliko izlizao, iskompromitirao, i opstaje još jedino na abnormalnom štampanju novca, i samo je pitanje vremena kada će taj balon puknuti, a onda će se tek sve strovaliti.

Georgij Žukov
6 godine prije

Hibridni rat je hibridan kao i sve ostalo sto je hibridno , hibridan moze bit i kukuruz , a odbrana domovine nije kukuruz sto ce reci da odbrana od agresora i domacih izdajnika ne moze biti hibridna vec stvarna i vojna .

davor
6 godine prije

Ruski hakeri sa sovjetskom i izraelskom putovnicom iz New Jerseya. Isto kao i oni hakeri iz Makedonije koji su rušili Hillary. Zapad je htio napraviti prozapadnu kapitalističku modernu i tehnološku Rusiju sa pluralizmom mišljenja i uspjeli su u tome, što se sada bune?

Stribor Panov
6 godine prije

“Dokttrina” generala Valerija Gerasimova o “Hibridnom ratu” preko medija i tehnologije komunikacija je u stvari prikaz načina na koji je Amerika (NATO) pobjedila SSSR (Varšavski pakt) u “hladnom ratu ” te način kako se tome suprotstaviti. Doktrina je to u kojoj tz.”sloboda govora i zapadne vrjednosti”propagirane preko Mas-Medija i Hoolywooda potpuno potiskuju SSSR medije uvjetovane komunističkom indoktrinacijom ne-slobode medija i govora. Znajući to SSSR pokušava preko “Prestrojke” popraviti stvar ali je previše dockan. Upravo Prestrojku zapadni mediji koriste za ono što će se dogoditi do 2000. u Rusiji (pljačka). Gerasimova “doktrina” je pokazala kako je zapad poražen od vlastitog oružija čim se uklonola komunistička paradigma. Kada se ogole činjenice postaje jasno da su tz. “sloboda govora i zapadne vrijednosti ” postale šarena laža i paravan za imperijalističku politiku globalizma, koji umrljavanjem država,suvereniteta nacija i slobode govora (politička korektnost) pokušava stvoriti jedenu amorfnu masu potpuno ovisnu o materijalizmu,konzumizmu i podložnu medijskim… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

a gdje su još one priče da su namjerno istjerivali intelektualce koji bi kasnije postali disidenti, a u biti preobučeni kagebeovci i poslije efesbeovci.

nonwo
6 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=2aMep67Vfu0
Najiskrenije dvije minute u povijesti američke televizije
https://www.youtube.com/watch?v=zpbJrWNxAIk
Govor Putina na jubilarnoj 70-oj sjednici Generalne skupštine UN 29.09.2015
Najveći hibridni rat vode ms mediji pod dirigentskom palicom globalista, protiv istine koja probija na sve strane od slobodnomislećih ljudi…pojedinačne države su samo djelić tog općeg rata..
Najmoćnije oružje hibridnog rata za globaliste, biti će cenzura slobodne misli..Ako ne uspije cenzura(ljudi pukli po šavovima,sluti na veliko zlo… pa stisak posustaje),psihopate obavezno trebaju jedan dobri svjetski totalitarni režim da se održe na vlasti…I oni uviđaju da sustavno pranje mozga i prekrajanje povijesti i sadašnjosti nije uspjelo zaglupiti baš sve ljude…makar ih hranili gmo-om i kljukali trivijalnim glupostima dan i noć…
Sve ljude možeš varati neko vrijeme,neke ljude možeš varati svo vrijeme ali nikada ne možeš sve ljude varati svo vrijeme..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI