Torijevski zastupnici u britanskom parlamentu pozivaju povratak britanskih snaga u Afganistan.

Vojska Velike Britanije u Afganistanu
11 komentara

Do prošlog mjeseca većina teritorija kojeg su okupirali talibani, nalazio se u ruralnim dijelovima Afganistana. Međutim, s približavanjem roka za povlačenje inozemnih postrojbi, islamistička pobunjenička skupina sada prijeti većim provincijskim gradovima. Ovaj tjedan izvijestili su o sukobima talibana i afganistanskih snaga iz tri velika grada.

Dva bivša ministra obrane Ujedinjenog Kraljevstva, predsjednik Odbora za obranu Donjeg doma, Tobias Ellwood i Johnny Mercer, pozvali su vladu Borisa Johnsona neka “pokaže međunarodno vodstvo” i neka vrati britanske postrojbe u Afganistan. Zahtjev je uslijedio jer se talibani pripremaju za akcije u urbanim središtima zemlje, prije isteka roka za povlačenje postrojbi.

“Sposobni smo djelovati bez Amerikanaca i vrijeme je da to dokažemo”, rekao je Daily Mail Ellwood, torijevski političar i bivši komandos.

Također je izrazio bojazan da se “užasne lokalne, regionalne i međunarodne posljedice” povlačenja američkih postrojbi tek počinju otkrivati, pozivajući se na eskalaciju nasilja od strane talibana.

“Povijest će pokazati da će naš neuspjeh u Afganistanu, koji će kulminirati našim naglim povlačenjem, biti najveći autogol koji je Zapad postigao u ovom stoljeću”, napisao je Ellwood na Twitteru.

Konzervativni zastupnik zatražio je da se uprava Joea Bidena povuče zapovijed o povlačenju postrojbi koje treba uslijediti od 31. kolovoza, upozoravajući da će, ako Velika Britanija ne “ojača” i sazove konferenciju “partnera istomišljenika”, žrtva britanskih postrojbi posljednjih godina, biti uzaludna.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je rok za povlačenje postrojbi 31. kolovoza tijekom obraćanja 08. srpnja. U travnju se Biden obvezao okončati proces povlačenja američke vojske do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada 11. rujna, tragedije koja se dogodila 2001. godine, koja je dovela do toga da su američke snage izvršile invaziju na Afganistan.

Poziv britanskog zastupnika dolazi u vrijeme kada talibanski militanti prijete da će zauzeti tri provincije: Herat (provincija Herat), Lashkar Gah (Helmand) i Kandahar (provincija Kandahar).

Tijekom svoje ofenzive na ove afganistanske gradove, talibani navodno izdvajaju afganistanske prevoditelje koji su pomagali inozemnim, koalicijskim snagama predvođenim SAD-om od 2001.

Gotovo 450 britanskih vojnika poginulo je u borbama diljem zemlje od 2001. godine, a većina žrtava dogodila se u Helmandu.

Kolega konzervativni zastupnik Johnny Mercer podržao je Ellwoodove pozive optužujući SAD da su “izgubile moralni kompas” i “prepustile Afganistan sudbini”.

“Imamo zrakoplove po cijelom Bliskom istoku. Trebali bismo bacati bombe i ubijati talibane. Nijedan poziv na zračnu potporu afganistanskih postrojbi na terenu ne bi trebao ostati bez odgovora”, citirao ga je Daily Mail. Mercer je rekao da će, ako britanska vlada ne učini nešto za potporu afganistanskim nacionalnim sigurnosnim snagama (ANSF), žrtva britanskih trupa u posljednjih 20 godina biti “uzaludna.”

Pozivi zastupnika torijevaca uslijedili su usred popularne kampanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako bi se učinilo više za prihvaćanje afganistanskih tumača, koji su radili za britanske snage tijekom njihove borbene uloge u Afganistanu.

Na Twitteru Mercer je kritizirao britansku ministricu unutarnjih poslova Priti Patel i ministra obrane Bena Wallacea, jer su umanjili važnost prijetnji koje su dobivali bivši afganistanski prevoditelji od strane talibana.

“Nedavne i redovite obavještajne procjene o ovoj temi ne ukazuju na namjeru talibana da provedu represalije nad Afganistancima, koji su imali nisku razinu podrške međunarodnim snagama. Stoga ne podržavamo stajalište da su svi Afganistanci, koji su obavljali uloge u potpori međunarodnim snagama u Afganistanu, u opasnosti od osvete talibana“, navodi se u pismu britanske vlade.

AfganistanVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

neka idu.. i da ne zaborave crne vreče… 😒

Драгогост 屋
2 godine prije

Svojevremeno su Talibani Ruskim zarobljenim vojnicima drali kožu pa ih usoljavali.
Verovatno su sada osavremenili metode.

Šele
2 godine prije

nevezano za članak, svježe vijesti iz moje firme, upravo su se neki cjepili, astra z, piju paracetamole kažu preventivno, izgledaju mi zabrinuto, kažu da mogu putovati zato su se cjepili, ja ih pitam, a virus, a zdravlje, samo me gledaju

Uno
2 godine prije

Rodio mak ove godine, biće štrudle… 😀

nekoime
2 godine prije

Dugo nisu Englezi dobili od Afgana.

Max
2 godine prije

Kolonijalni inperrijalisti

BanOvan
2 godine prije

Žetva “koke” nije gotova a gre’ota bac’t.Ovi u “Bondiću” čekaju k’o ozebli Sunca da mogu da to raznesu po demoNkraCkoj OjeRopi. Para je para.

Suze Roni
2 godine prije

UK jadnici traze priliku za afirmaciju.
Proslo je njihovo vrijeme, ali u tim bundevastim glavama ta spoznaja jos nije sazorila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI