Transfer Gripena u Ukrajinu bi trebao biti odobren od strane Sjedinjenih Američkih Država

Saab JAS 39 Gripen Svedska
27 komentara

Potencijalni transfer švedskih borbenih aviona Gripen u Ukrajinu također bi trebao biti odobren od strane trećih zemalja, uključujući SAD, koje su isporučile dijelove za avion, rekao je Andrey Sibiga, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, u televizijskim izjavama.

Na pitanje da li treba tražiti dozvolu od SAD prije bilo kakvog transfera Gripensa u Ukrajinu, Sibiga je rekao: “Čini mi se da je to neophodno. Čak iu avionima poput Gripena postoje određene komponente za koje je potrebna saglasnost drugih saveznika. To je uvijek proces, a mi smo zapravo usred tog procesa.”

Sibiga je dodao da šefovi država razgovaraju o potencijalnom transferu borbenih aviona u Ukrajinu.

“Sada smo već u fazi prakticiranja pitanja vezanih za avione”, rekao je on.Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je u subotu da su ukrajinski piloti počeli obuku za upravljanje avionom F-16, a dva ukrajinska pilota su već obavila probne letove na F-16 u SAD. Reznikov je rekao da će biti potrebno najmanje šest mjeseci da se ukrajinski piloti obuče za upravljanje američkim borbenim avionima F-16.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom da zemlje razgovaraju o potencijalnom transferu borbenih aviona Gripen u Kijev i da su ukrajinski piloti već započeli probne letove na njima. Kijev već dugo traži od zapadnih saveznika da prebace F-16 u Ukrajinu.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak rekao je da zemlja očekuje da će ove borbene avione dobiti do kraja ove godine. 17. avgusta god. Reuters je citirao izvore koji su rekli da su SAD dozvolile Danskoj i Holandiji da prebace neke F-16 u Ukrajinu. U izvještaju se navodi da će ove zemlje poslati avione u Kijev nakon što se završi obuka ukrajinskih pilota. Danska vlada je kasnije potvrdila da je dobila takvu dozvolu.

GripenSADŠvedskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
8 mjeseci prije

Tko će upravljati Gripenima i F16?, odakle će polijetati ?, gdje će slijetati?, pa dajte više vi bjedni NATO-vci, ako imate muda napadnite Ruse i riješite ovo šta ste zasrali.

M.r H.F
8 mjeseci prije

Šta frka je poslati F16 na megdan su -34 pa da jednom za svagda vidimo čija tehnologija je bolja !?!? Pa ajmo Gripene brukat !!🫵🫵😣🫵🫵

Mrdomir
8 mjeseci prije

Ruski agent Zelenski traži avione na poklon, odnosno na račun Svedske, odnosno na račun švedskih poreskih obveznika. Naroda, jel’. Ti avioni nisu pali sa marsa, već je narod platio proizvodnju.

Ruski agent Zelenski odlično odrađuje zadatak pljačkanja, siromašenja i demilitarizacije Evrope. Svaka mu čast.

Darko
8 mjeseci prije

Jebeš Švedsku kad joj Amerika nosi glavu pa ne smije niti prdnuti 🙂

tihobl
8 mjeseci prije

Sto im ne posalju fafale? Tog bar imaju za poslati.

Max
8 mjeseci prije

Imaju američke motore.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Pazi ovo – Švedi moraju pitati izuzetne mogu li izvesti švedske zrakoplove iz Švedske u Ukrajinu kojom će oslabiti švedsku vojnu obranu koja je maloprije ušla u NATO, a koji je u poluratnom stanju sa Rusijom, a Švedska je nedaleko Rusije.

Ima li većeg kretenizma od ovoga? 😄

hiber
8 mjeseci prije

🤣🤣🤣Tko ce protiv rusa? Upravo su pogodili hipersoničkim projektilom Luna 25 Mjesec i spalili 200 miliona dolara. Navodno, su previdjeli da je Zemlja okrugla pa nisu mogli osigurati upravljačke EU releje preko EU i Australije. Pravo poniženje tek ide u vidu Indijske sonde chandrayaan 3 koja je dvostruko teža i slijece za dva dana.

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

Kada će kakanje, kada će pikenje, kada će gaće dolje da ga netko može staviti otpozadi… za sve treba pitati amere.

8 mjeseci prije

Amerika je čvrsto odlučila da razoruža sve nato članice a onda će da im ponovo prodaje svoju bofl robu 😁..
Izgleda da će amerikanci nad eu da sprovedu full kolonijalnu politiku..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI