Transkript intervjua sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada za AFP

Bashar Al-Assad - intervju
11 komentara

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je dao intervju za AFP u kojem je rekao kako je ono što se dogodilo u Khan Shaykunu izmišljena priča, naglašavajući da Sirija ne posjeduje kemijski arsenal, a čak i kad bi ga imala, da ga ne bi koristila. Pojasnio da Sirija može dopustiti samo nepristranu istragu u incidentu i rekao da Sjedinjene Države nisu ozbiljne u potrazi za političkim rješenjem sirijske krize. Naglasio da vatrena moć Sirije i sposobnost da se bori protiv terorista nije nimalo umanjena američkim napadom.

Transkript intervjua sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada za AFP

AFP / Gospodine predsjedniče, prvo vam želim zahvaliti što ste me primili na razgovor. Jeste li vi dali naredbu za napad kemijskim oružjem na Khan Shaykun prošlog utorka?

Bashar Al-Assad: Zapravo, nitko, sve do ovog trenutka, nije istražio što se taj dan dogodilo u Khan Shaykunu. Kao što znate, Khan Shaykun kontrolira Al-Nusra Front, ogranak Al-Qaede, tako da su jedini podaci koje je svijet vidio do ovog trenutka oni koje je objavio ogranak Al-Qaede. Nitko nema nikakve druge informacije. Ne znam jesu li slike ili snimke koje smo gledali istinite ili izmišljene. Zato smo zatražili istragu nad onim što se dogodilo. To je na prvom mjestu. Drugo, izvori Al-Qaede su rekli da se napad dogodilo oko 6 ili 6:30 ujutro, dok je sirijski napad na istom prostoru proveden oko podneva, između 11:30 do 12. Dakle, oni pričaju o dvije različite priče ili događaja. Ispada da mi nismo proveli taj napad, a nemamo ni kemijsko oružje, jer smo ga prije nekoliko godina. Čak i da ga imamo, ne bismo ga koristili, kao što u našoj povijesti nikada nismo koristili naš kemijski arsenal.

Dakle, što se dogodilo?

Bashar Al-Assad: Kao što sam rekao, jedini izvor je Al-Qaeda i ne možemo ga uzeti ozbiljno. No, naš je dojam da Zapad, uglavnom SAD, pomaže teroristima. Oni su proizveli cijelu priču kako bi imali povod za napad, a to nije bio napad zbog onoga što se dogodilo u Khan Shaykunu. To je samo jedan događaj, jedna faza predstave koju smo vidjeli na društvenim mrežama i na televiziji, a druga je bila vojni udar. To je ono što smatramo da se događa i zato je samo dva dana, samo 48 sati, proteklo igre i napada. Bez istrage, bez konkretnih dokaza o bilo čemu. Jedino što su imali su tvrdnje i propaganda, a onda je uslijedio napad.

Dakle, tko je po vama odgovoran o taj navodni kemijski napad?

Bashar Al-Assad: Imamo samo tvrdnje Al-Qaede, Al-Nusra Fronta, a to je teritorij  pod njihovom kontrolom, nitko drugi. O napadu, kao što sam rekao, nije jasno je li se to dogodio ili ne, jer kako možete provjeriti snimke? Danas imate mnoštvo lažnih snimki, ali i dokaze da su bile lažne, kao one Bijelih kaciga, na primjer. Oni su Al-Qaeda, oni su Al-Nusra Front koji su obrijali brade i stavili bijele kacige i sad se pojavljuju kao humanitarni junaci, što nije slučaj. Isti ljudi su ubijali sirijske vojnike, za što imate i dokaze na internetu. Dakle, ista stvar je i kemijski napad. Mi ne znamo jesu li mrtva djeca ubijena u Khan Shaykunu. Jesu li mrtva uopće? Tko je počinio napad, ako je napada bilo? Koje su tvari korištene? Nemate informacije o ničemu, nemate ništa i nitko ništa ne istražuje.

Znači li to da je sve izmišljotina?

Bashar Al-Assad: Definitivno, za nas je to sto posto izmišljotina. Nemamo arsenal i ne bi ga ni koristili. Postoje samo naznake, ali nema dokaza, jer nitko nema konkretne informacije i dokaze. Samo naznake. Na primjer, manje od dva tjedna, desetak dana prije tog napada, teroristi su napredovali na mnogim bojištima, uključujući i predgrađa Damaska ​​i Hame, što nije daleko od Khan Shaykuna. Pretpostavimo da imamo taj arsenal i pretpostavimo da smo ga namjeravali koristiti. Zašto ga nismo koristili kad smo bili u povlačenju, kako bi spriječili napredovanje terorista? Onda se događa napad u vrijeme kada je sirijska vojska vrlo brzo napredovala i položaji terorista su se urušavali. Dakle, da smo htjeli, zašto ga nismo koristili kada smo bili u teškoj situaciji? Zar to ne bi bilo logično? To je prvo.

Drugo, ako želite koristiti to oružje, da ga imamo, ali opet pretpostavimo, zašto ga koristiti protiv civila, a ne protiv terorista u borbi? Treće, u tom području mi nemamo vojsku, nema borbi, nemamo nijedan objekt u Khan Shaykunu, koji nije ni strateško strateška područje. Zašto ga napasti? Iz kojeg razloga? Vojno,… govorim iz vojnog gledišta. Naravno, za nas je temeljno pitanje morala. Mi to ne bismo učinili ni u kom slučaju, jer je to moralno neprihvatljivo. Izgubili bi potporu javnosti. Dakle, po svemu sudeći cijela ova predstava nije uvjerljiva ni na koji način.

S američkim napadom je Trump, čini se, drastično promijenio svoj stav o Vama i Siriji. Imate li osjećaj da ste izgubili, kako ste ga nazivali, “potencijalnog partnera”?

Bashar Al-Assad: Rekao sam “ako”. To je bilo uvjetno. Ako budu ozbiljni u borbi protiv terorista, onda ćemo biti partneri. Ali ne samo Sjedinjene Američke Države, nego svi koji se žele boriti protiv terorista mogu biti naši partneri. To je osnovni princip za nas. Zapravo, ono što je nedavno dokazano, a što sam govorio ranije, Sjedinjene Države i Zapad su partneri terorista. Oni nisu ozbiljni u borbi protiv terorizma, a jučer je neki od njihovih državnika branio ISIL. Oni su govorili da ISIL nema kemijsko oružje. Dakle, oni brane ISIL u borbi protiv sirijske vlade i sirijske vojske. Zapravo, ne možete govoriti o partnerstvu između oni koji se bore protiv terorista i onih koji se bore na strani terorizma i pomažu ga.

Dakle, možemo reći da ste zbog američkog napada promijenili svoje mišljenje o Trumpu?

Bashar Al-Assad: U svakom slučaju, bio sam vrlo oprezan u tvrdnji o njemu i prije nego što je postao predsjednik i poslije. Uvijek kažem da prvo vidimo što će učiniti, jer ne komentiramo izjave. Dakle, ovo je prvi dokaz da se ne radi o predsjedniku u Sjedinjenih Država. Riječ je o režimu, duboko ukorijenjenom u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je i dalje je isti i ne mijenja se. Predsjednik je samo jedan od glumaca u tom kazalištu. Ako i želi biti vođa, on to ne može, jer svaki američki predsjednik, čak i ako želi biti pravi lider, prije ili kasnije će pogaziti svoje riječi i svoj ponos, ako ga uopće ima, i napraviti zaokret za 180 stupnjeva. U suprotnom slučaju bi platio političku cijenu.

Mislite li da će biti još napada?

Bashar Al-Assad: Dok su Sjedinjene Države uređene da njima upravljaju vojnog-industrijski kompleks, financijske tvrtke, banke, to je ono što zovemo dubokim režimom, one će raditi u interesu tih skupina. Naravno. Napadi bi se moglo dogoditi bilo kada, bilo gdje, ne samo u Siriji.

Hoće li Vaša vojska ili Rusi uzvratiti, ako se to opet dogodi?

Bashar Al-Assad: Zapravo želite razgovarati o odmazdi, obzirom da se radi o raketama koje dolaze udaljene stotinama milja, što je izvan našeg dosega. Ali se pravi rat u Siriji ne vodi tim raketama. Ovdje je riječ o podršci teroristima. To je najopasniji dio ovog rata, a naš odgovor će biti kakav je bio od prvog dana: uništavati teroriste posvuda u Siriji. Kada se oslobodimo od terorista, ne bih brinuo o bilo čemu drugom. Dakle, ovo je naš odgovor. To je odgovor, a ne reakcija.

Dakle, znači da će odmazde od strane sirijske vojske ili Rusije teško biti, jer su brodovi vrlo daleko?

Bashar Al-Assad: Za nas, kao malu zemlju. Da, naravno, svi to znaju. To je izvan našeg dosega. Mislim, oni mogu poslati rakete i s drugog kontinenta. Svi znamo da je tako. Oni su velika sila, a mi nismo. Govoreći o Rusiji, to je drugo pitanje.

Biste li prihvatili rezultate istrage koju bi proveo OPCW?

Bashar Al-Assad: Još prvi put, kada smo 2013. godine, mislim, imali prve napade kemijskim oružjem terorista na sirijsku vojsku, tražili smo istragu. Mi smo bili ti koji su tražili istragu svaki put kada je bilo kemijskih napada ili tvrdnji o kemijskim napadima. I ovaj put smo razgovarali s Rusijom i posljednjih nekoliko dana nakon štrajka radimo na tome da pokrenemo međunarodnu istragu. No, to bi trebala biti nepristrana istraga. Možemo dopustiti istragu samo kad je nepristrana, kad smo sigurni da će nepristrane države sudjelovati u toj misiji i da se rezultati neće koristiti za politiziranje.

Ako optuže vladu, hoćete li odstupiti?

Bashar Al-Assad: Ako oni optuže ili ako dokažu? Postoji velika razlika. Ne, oni su već optužili vladu, a ako pod “oni” mislite na Zapad,… ne, mi se ne brinemo o Zapadu. Ako ste mislili na kemijsku agenciju, ako se može dokazati da je postojao napad, moramo istražiti tko je dao nalog za njega. No, sto posto sam siguran da to nije sirijska vojska. Mi to oružje nemamo, ne možemo, a čak i da želimo, ne možemo počini takav napad. Nemamo s čim, niti želimo.

Dakle, nemate kemijsko oružje?

Bashar Al-Assad: Ne, ne, definitivno, već nekoliko godina, kada smo 2013. Predali sav naš arsenal, a kemijska agencija objavila da je Sirija bez ikakvih kemijskih tvari.

Zašto je Pentagon rekao da postoji kemijsko oružje u zračnoj bazi i možete li to poreći?

Bashar Al-Assad: Napali su tu zračnu bazu i uništili razna skladišta, a nije bilo sarina. Kako? Ako su rekli da smo kemijski napad pokrenuli iz te baze, što se dogodilo sa sarinom u skladištima? Jeste li čuli da je bilo sarina? Naš načelnik stožera je bio tamo nekoliko sati kasnije, kako je mogao otići tamo ako ima sarina? Kako bismo mogli imati samo šest poginulih, a ima stotine vojnika i časnika koji rade tamo, a da nisu umrli ako je tamo bilo sarina? Čak i na onim fabriciranim snimkama koje smo vidjeli iz Khan Shaykuna spasioci pokušavaju spasiti žrtve ili navodno mrtve ljude, a ne nose nikakve maske ili rukavice. Kako? Gdje je sarin? Oni bi odmah trebali stradati. Dakle, to su sve navodi. Mislim, ovaj napad i ovi navodi su samo još jedan dokaz da sarina uopće nema.

Ako kažete da niste dali nikakvu zapovijed, moguće je da je kemijski napad proveden od strane skitnica ili slobodnih elementa vojske?

Bashar Al-Assad: Čak i ako imate takve ljude u vojsci, vojska nema kemijskih tvari. To je na prvom mjestu. Drugo, skitnica u vojsci ne može poslati zrakoplov po svojoj volji, čak i da želi. To je zrakoplov, a ne mali auto da se voza od mjesta do mjesta ili mala strojnica da se njome koristi. Možete govoriti o nekome tko je koristio pištolj u svoje ime i tako kršio zakon, ali se to može dogoditi bilo gdje u svijetu. Ali ne sa zrakoplovom. To je drugo.

Treće, sirijska vojska je regularna vojska i nije milicija. Ona ima hijerarhiju, jasan način zapovijedanja, tako da se ova vrsta osoblja, koja je pokušavala napraviti nešto po svojoj volji, nikad nije pojavila u posljednjih šest godina rata u Siriji.

Jesu li vas Rusi opomenuli prije američkog napada? I jesu li bili prisutni u zračnoj bazi?

Bashar Al-Assad: Ne, nisu nas upozorili, jer nisu imali vremena da nas upozore. Amerikanci ih nazivaju možda nekoliko minuta prije pokretanja napada, a ipak treba vremena da vijest stigne do baze. Ali smo imali naznake da će se nešto dogoditi, pa smo poduzeli potrebne mjere u tom smislu.

Amerikanci kažu da je 20% važe avijacije uništeno?

Bashar Al-Assad: Ja ne znam njihove kriterije i što je za njih 20%, a što 100%? Je li to broj zrakoplova? Njihova kvaliteta? Jesu li to, kako kažu, aktivni ili pohranjeni zrakoplovi? Ne znam što oni žele reći. Ne, kao što smo mi i Rusi rekli, nekoliko zrakoplova je uništeno, ali većina starih, a neki od njih nisu bili ni aktivni. To je realnost, a dokaz je da  nakon napada nismo prestali napadati teroriste diljem Sirije. Dakle, ne mislite da smo stvarno pogođeni ovim napadom? Naša vatrena moć, naša sposobnost da napadamo teroriste ovim udarom nije umanjena.

Vaša vlada je na početku rekla da je pogodila skladište kemijskog oružja. Je li to istina?

Bashar Al-Assad: To je moguće, jer kada napadate bilo koji cilj koji je u rukama terorista, ne znate što je u njemu. Vi znate da je to cilj, a zna se što je dućan, što skladište, kamp ili sjedište. Ali ako znate da teroristi to mjesto koriste za pokretanje napada, onda radimo ono što radimo od početka rata. Dakle, jedna od mogućnosti je da su zračni udari pogodili skladište kemijskih tvari, ali to se opet ne podudara s vremenom objave, ne zato što su samo teroristi to objavili u jutarnjim satima, nego i zato što su njihovi mediji, njihove stranice na Twitteru i na internetu najavile napad nekoliko sati prije nego se navodno dogodio. Oni su unaprijed najavili da će 4. travnja ujutro biti kemijski napad, te da se svi spreme. Kako su znali za to?

Zar ne vidite da je Khan Shaykun veliki korak unatrag za vas? Po prvi put u šest godina su SAD napale vašu vojsku, nakon kratkog medenog mjeseca. Tillerson je rekao da vladavina obitelji Assada prilazi kraju. Ne mislite li da je Khan Shaykun veliki korak unatrag za vas?

Bashar Al-Assad: Ionako u Siriji nema vladavine obitelji Assad. On je sanjao, ili recimo, halucinira, tako da, ne gubimo svoje vrijeme s njegovom izjavom. Odgovor je ne. Zapravo, u posljednjih šest godina, SAD su bile izravno uključene u pružanju podrške teroristima posvuda u Siriji, uključujući ISIL, Al-Nusra Front i sve druge njihove istomišljenike u Siriji. To je u Siriji jasno i dokazano. Ako želite razgovarati o izravnim napadima, prije samo nekoliko mjeseci je proveden još opasniji napad, neposredno prije nego je otišao Obama, kada su nas napali u Deir Ez-Zoru, istočnom dijelu Sirije, gdje su napali važnu stratešku planinu na kojoj je bila baza regularne sirijske vojske. Tada su pomogli ISIL-u da zauzme planinu, a da sirijska vojska nije bila otporna, cijeli grad bi danas bio u rukama ISIL-a. Tako bi imali izravnu vezu između Deir Ez-Zora Mosula u Iraku, što bi bilo veliki strateški dobitak za ISIL. Dakle, američka vlada je uvijek bila izravno uključena. No, zašto je ovaj put napadala otvoreno? Jer, kao što sam rekao, teroristi se na tom području urušavaju. Dakle, Sjedinjene Države nisu imale drugog izbora nego pružiti potporu svojim zastupnicima na terenu, teroristima, pa su izravno napali sirijsku vojsku.

Dakle, za vas to i nije veliki korak unazad?

Bashar Al-Assad: Ne, ne, to je zapravo dio konteksta, istog kontekst već šest godina. On ima različite oblike, ali srž američke i zapadne politike prema Siriji se nije promijenila. Zaboravite izjave. Ponekad imamo velike, a ponekad slabe prezentacijske izjave, ali to je ista politika.

Možemo reći da ste postupno većinu pobunjenika gurnuli u Idlib. Namjeravate li ih tamo napasti?

Bashar Al-Assad: Idemo u napad protiv terorista bilo gdje u Siriji, Idlib ili bilo koje drugo mjesto. Ovisi o vremenu, prioritetu, a to je vojno pitanje i treba ga raspraviti na vojnoj razini.

Rekli ste ranije da je Raqqa prioritet za vašu vladu, ali snage koje tamo napreduju su uglavnom Kurdi, koje podupiru SAD. Zar se ne bojite da nećete sudjelovati u oslobođenju Raqqe?

Bashar Al-Assad: Podržavamo svakoga tko želi osloboditi bilo koji grad od terorista, ali to ne znači da, kad bude slobodan od terorista, da može biti okupiran od strane američkih snaga, njihovih opunomoćenika ili nekih drugih terorista. Dakle, još nije jasno tko će osloboditi Raqqu. Je li to stvarno sirijske snage koje će grad predati sirijskoj vojsci? Hoće li surađivati sa sirijskom vojskom? To još nije jasno. No, ono što čujemo su samo navodi o oslobađanju Raqqe. Mi to slušamo skoro godinu dana, ali se na terenu ništa nije dogodilo. Dakle, to je samo, recimo, hipotetsko pitanje, jer na terenu ne postoji ništa konkretno.

SAD i Rusija su suradnici i sponzori procesa u Ženevi. Zbog napetosti između te dvije zemalja, mislite li da se taj proces može nastaviti?

Bashar Al-Assad: Gledajte, postoji velika razlika između procesa koji je aktivan i ponovno aktivirati proces. Do ovog trenutka, on nije na snazi. Zašto? Zato što SAD nisu ozbiljne u želji za pronalaženjem bilo kakvog političkog rješenja. Oni Ženevu žele koristiti kao kišobran za teroriste, ili žele da na ovom forumu dobiju na terenu ono što nisu na bojnom polju. Zato proces nije bio učinkovit. Sada je ista situacija. Ne vidimo da je ova administracija ozbiljna u tom pogledu, jer i dalje podržavaju iste teroriste. Dakle, možemo reći da bi proces mogao biti i aktiviran, ali ne možemo reći da očekujemo da će biti učinkovit i produktivan. To ne.

Nakon šest godina, gospodine predsjedniče, jeste li umorni?

Bashar Al-Assad: Zapravo, jedina stvar koja bi mogla vršiti pritisak na mene nije politička situacija, nego ne vojna situacija. Stanje u Siriji, svakodnevno krvarenje, patnje i nevolje su bolne stvari zbog kojih bi se mogao osjećati umoran, ali ako govorimo o ratu, o politici, o odnosu sa Zapadom,… ne, ja uopće ne osjećam umor, jer branim svoju zemlju i tu se neću umoriti.

Ima li nešto zbog čega ne možete spavati?

Bashar Al-Assad: Opet, to su patnje sirijskih ljudi. Ljudska interakcija između mene i svake sirijske obitelji, izravno ili neizravno, jedina je stvar koja me s vremena na vrijeme može lišiti sna, ali ne i zapadne izjave ili prijetnje i podrška teroristima.

Danas ljudi iz mjesta Foua’a i Kafraya iz svojih sela dolaze u Damask i Aleppo. Ne bojite se tog pomaka stanovništva i Sirija nakon rata neće biti ista Sirija kao i prije?

Bashar Al-Assad: Premještanje u tom kontekstu je obvezno. Nismo mi to izabrali. Želimo da svatko može ostati u svom selu i svom gradu, ali ti su ljudi, poput mnogih drugih civila u različitim područjima, okruženi i opkoljeni od strane terorista. Ubija ih se svakodnevno i oni su morali otići. Ali, naravno, oni će nakon oslobođenja vratiti u svoje gradove, kao što se dogodilo u mnogim drugim područjima u kojima su se ljudi vratili. Dakle, ovo je privremeno. Govoreći o demografskim promjenama, ako su trajne, one nisu u interesu sirijskog društva. Dokle god je to privremeno, ne bih brinuo o tome.

Gospodine predsjedniče, puno hvala za ovaj intervju.

Bashar Al-Assad: Hvala Vama.

AFPIntervju
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

Precizno i jasno, za onoga tko je voljan razumjeti.

subaru
7 godine prije

Izraelci udarili po Damasku, jest im zaprijetio Nosferatu da to više ne rade nema šta.

Borac2
7 godine prije

Jos jednom je pokazao da je intelektualno taj covjek 10 katova iznad saudijskih neandertalaca, turskih osmanlija i cak “zapadnih” sponzora terorizma. Bravo doktore!

rodoljub
7 godine prije

Novinar AFP-a je bio neprimereno provokativan u zelji da Asada prikaze kao nepodobnu osobu. Uporno je izbegavao da prihvati temu o americkoj potpori teroristima , iako je Asad to vise puta ponovio. Ipak, ako se ovaj intervju objavi na zapadu, bice to bar mali pomak za proboj istine i podsticaj javnosti da bar malo razmisli o tome sto je Asad govorio.

Baba Vanga
7 godine prije

Svim katolicima i pravoslavnim vjernicima zelim srecan Uskrs ili Vaskrs .

čitatelj portala
7 godine prije

Bashar al Assad je faca. Neman se obrušila na Siriju, ali on je ustrajan i ne da Siriju. Svaka čast.

sardelino
7 godine prije

Da bi laž postala istina treba je ponoviti 100 puta. Da bi istina postala istina potrebno ju je ponoviti 1000 puno. Kad je u pitanju Sirija i 1000 puta je malo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI