Trgovinska razmjena Rusije i Kine trebala bi rano dostići cilj za 2024

Kina i Rusija
12 komentara

Trgovina između Rusije i Kine porasla je za skoro trećinu prošle godine na preko 190 milijardi dolara, prema podacima koje je u petak objavila kineska carinska uprava.

Kina je 2022. u Rusiju izvezla robe u vrijednosti od 76,1 milijardu dolara, što je povećanje od 12,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su isporuke iz Rusije u Kinu porasle za 43,4 posto na 114,1 milijardu dolara.

Prema podacima, samo u decembru trgovinski promet između dvije zemlje iznosio je 17,8 milijardi dolara.

Brojke su takođe pokazale da je Rusija 2022. godine bila lider među 20 najvećih kineskih partnera po rastu trgovine. Moskva i Peking su ranije postavili cilj povećanja međusobne trgovine na 200 milijardi dolara do 2024. godine.

Razgovarajući sa kineskim liderom Xi Jinpingom putem video veze prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je jačanje veza između dvije zemlje, posebno u energetskoj sferi.

“Uprkos nepovoljnoj spoljnoj situaciji, nelegitimnim ograničenjima i direktnim ucenama nekih zapadnih zemalja, Rusija i Kina su uspjele da obezbjede rekordno visoke stope rasta međusobne trgovine… Danas smo već na drugom mjestu po snabdijevanju Kini gasom iz gasovoda i na četvrtom mjestu u pogledu uvoza LNG-a [tečnog prirodnog gasa]“, rekao je on, dodajući da je u periodu januar-novembar povećan i obim poljoprivrednog prometa, za 36 % na 6 milijardi dolara.

Financial Times je ranije izvijestio da je do novembra 2022. Kina postala glavni trgovinski partner Rusije, ali je u to vrijeme trgovina bila komplikovana zbog ograničenja Covid-19. U protekla dva mjeseca, Peking je ublažio neke od mjera koje su negativno uticale na trgovinu, a analitičari sada očekuju dalji rast obima.

kinarusijaTrgovinska Razmjena
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Cjenjeni logicno.com editorial – puno je to VISE od ” trgovine ” . Zivjeli i nastavte dobar posao …

Amar
1 godina prije

Slijedeci potez je vojni savez.

MNK
1 godina prije

Kina ce preuzeti Rusiju, nema sanse da Rusija izade kao pobjednik iz ovog tandema. Ne mogu shvatiti kako je velika Rusija, umjesto da se civilizira i izgradi WC za 30 milijuna Rusa, radije napala slavenski ukrajinski narod…

Tupko Glupko
1 godina prije

Ne znam što se toliko uzbuđujemo.

Upravo SAD, VB i EU rade maksimalne napore svojim ekonomskim sankcijama Rusiji i vojnom sudjelovanju oružjem i ljudstvom u ukrajinsko-ruskom sukobu da Rusija i Kina što više ekonomski i vojno surađuju.

Ovdje je i cijela Afrika, cijela Latinska Amerika i većina Azije koja normalno posluje sa Rusijom i nužno će daljnje zapadne sankcije Rusiji voditi sve većem ekonomskom zbližavanju Rusije i Kine i sa njima.

Izuzetni upravo rade sami protiv sebe i ubrzavaju proces završetka njihove globalne dominacije. Poltronske države koje ih slijede upravo doživljavaju ono što su im izuzetni i namijenili – inflaciju, zatvaranje industrije, nestašicu jeftinih energenata koji pokreću cjelokupno gospodarstvo.

Max
1 godina prije

Nešto prije očekivanog roka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI