fbpx

Trgovinski rat Amerike protiv Kine – Bumerang iz Pekinga je vrlo bolan

Kina Juan Dolar SAD

Dopisnica njemačkog časopisa Der Spiegel Ines Zöttl iz Washingtona izvještava da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu želja bila oslabiti kinesko gospodarstvo. Uspio je. Kineski gospodarski rast je i dalje visok, ali usporava, ali cijenu plaćaju američke tvrtke.

Ne tako davno je Donald Trump imao nešto za slaviti. Pokazalo se da uvozne carine na kineske proizvode “stvarno bole”, kako je rekao američki predsjednik prošlog kolovoza, poručujući pogođenim američkim farmerima: “Pobijedili smo, ali moramo biti jaki”.

Jedva pola godine kasnije, Bijela kuća ima puno manje razloga za slavlje. Pregovori u trgovinskom sporu s Pekingom se i dalje vode, a obje strane su konstruktivne.

“Razgovori s Kinom idu vrlo dobro”, izjavio je Trump mirno prošlog tjedna.

Iza pomirljivih tonova se vidi da štetu nije pretrpjela samo trgovina neprijatelja, nego i američka. Apple je revidirao svoje prodajne prognoze, prije svega za iPhone.

“Zbog priopćenja Kines su ugrožena tržišta i budućnost za Apple. Tko će biti sljedeći?”, upitao se The Wall Street Journal zabrinuto.

Tvrtke izvještavaju o problemima u poslovanju u Kini

peking dolar juan

U stvari, posljednjih nekoliko mjeseci su brojne američke tvrtke izrazile zabrinutost u vezi s poslovanjem u Kini.

Barbie tvornica Mattel  je u listopadu upozorila da “vidi usporavanje njenog poslovanja u Kini”. Samo je neočekivano dobra prodaja modnih lutaka u Sjedinjenim Državama zasad nadoknadila gubitke.

U tvornici nakita Tiffany bilježe pad potrošnje kineskih turista u Sjedinjenim Država, a Hong Kongu je izvijestio o razočaravajućoj prodaji u trećem tromjesečju.

Vinska industrija Kalifornije je izvijestila o padu izvoza u Kinu za 15 posto u prvih deset mjeseci 2018. godine.

Tvrtka Ford je do studenog prošle godine u Kini prodala 30 posto manje nego godinu prije, dok je samo u studenom prodaja pala za 50 posto.

General Motors je u trećem tromjesečju potvrdio pad prodaje u Kini od 15%.

Proizvođač električnih automobila Tesla , koji gradi novu tvornicu u blizini Šangaja, snizio je cijene nekih od svojih modela samo kako bi zadržao svoje kupce. Zbog slabljenja svjetske trgovine, logistička grupa FedEx je revidirala je i snizila očekivanu zaradu za 2019.

Ovo su samo neka od pojedinačnih izvješća američkih kompanija, ali se uklapaju u opću sliku koja razočarava investitore. Investicijska banka Barclays je smanjila svoju prognozu zarade za S&P 500 za 2019. sa 17 na 16, navodeći da su se izgledi u  globalnom gospodarstvu pogoršali, uglavnom zbog usporavanja rasta u Kini. MMF je za 2019. snizio prognozu gospodarskog rasta zemlje sa 6,4 na 6,2 posto, što je još uvijek ogroman rast ekonomije azijskog diva, ali najniži od ranih devedesetih godina.

Za ovu sliku nije odgovoran samo Trump, čak i ako i  MMF ukazuje na vrlo “negativne posljedice nedavno uvedenih carinskih nameta”. Peking ima i domaće probleme, kao što su ogromni dugovi tvrtki. Međutim, Trumpove kaznene carine su povećale pritisak na kinesko gospodarstvo, a strah od eskalacije trgovinskog rat pogoršava raspoloženje ne samo burzovnih posrednika, već i potrošača. U studenom je kineska maloprodaja rasla, ali po najnižoj stopi u  proteklih 15 godina.

Takvo oklijevanje od kupnje na najbrže rastućem tržištu na svijetu utječe na mnoge američke korporacije. Više od osam posto roba i usluga koje izvoze američke tvrtke završava u Kini. Od 2000. do 2018. se taj izvoz povećao za 530 posto.

I dok je Trump pokrenuo ratu s kineskim izvoznicima, što znači s kineskom državom, nekada poznata kao svjetska tvornica, Kina je odavno postala najveća robna kuća na svijetu i na njenim policama je roba proizvođača iz Kalifornije, Michigana ili Pennsylvanije.

I tako je njegova kampanja Trump donije prvu Pirovu pobjedu. Podsjetimo da je tek od ljeta prošle godine eskalirao punopravni carinski i trgovinski rat protiv Kine i prije konačnih godišnjih izvješća se nisu mogli izvlačiti zaključci u kojem će smjeru teći aktualni sukob. Sada se naziru prve naznake posljedica ovog sukoba.

Kina u prosincu ostvarila najveći trgovinski suficit u razmjeni s Amerikom

Kineski odgovor na carine Sjedinjenih Drzava

U prosincu je kineski izvoz u SAD pao za 3,5 posto. Međutim, uvoz iz Sjedinjenih Država u Kinu su u istom razdoblju smanjio za nevjerojatnih 35,8 posto. Rezultat je najveći trgovinski  suficit Kine od početka 2016. godine.

“China Blues”, kako u Americi zovu odgovore i mjere Pekinga na Trumpov trgovinski rat, neće samo pogoditi Apple. “Bit će njih još”, za CNBC predviđa Stephanie Link iz investicijske tvrtke Nuveen.

Osim toga, većina američkih tvrtki nije ni objavila kvartalne rezultate. No, analitičari su počeli identificirati slabe isporuke roba kompanija koje, kao i Apple, značajan dio njihove prodaje ostvaruju u Aziji.

Kina je najveće svjetsko tržište za poluvodiče. Korporacije kao što su Intel, Qualcomm i Texas Instruments, koje su izgubile gotovo polovicu prihoda u trećem tromjesečju, pod povećanim su nadzorom.

Industrija visoke tehnologije je posebno izložena. Prema investicijskoj banci Barclays, tehnološke dionice indeksa S&P 500 ostvarile su 60 posto svoje prodaje na međunarodnim tržištima, dvostruko više od prosjeka svih dionica. Međutim, usporavanje ne utječe samo na izvoznike, nego i na one koji proizvode u Kini.

Mnoge američke tvrtke se nadaju rastu zbog velikog uspona Kine. General Motors već danas prodaje više automobila u Kini nego u Sjevernoj Americi. Za Starbucks , koji već služi svoju kavu na 3600 lokacija, Kina će vjerojatno postati najveće tržište i preteći SAD. No za burzu na Wall Streetu je to alarmantan scenarij i Goldman Sachs je smanjio preporuke za dionice poznatog lanca kave.

Proizvođač zrakoplova Boeing se  nada da će Kina do 2036. naručiti gotovo 8000 zrakoplova vrijednih više od 1000 milijardi dolara. Energetska tvrtka Westinghouse, koja je 2017. godine podnijela zahtjev za stečaj, nade u svijetlu budućnost vidi isključivo u Kini.

Hoće li se ove prognoze ostvariti, ostaje nam da vidimo. Kao i Apple, jedna ili druga grupa bi mogla doći u iskušenje da svoj poslovni neuspjeh pravda ekonomskim razvojem. “Hlađenje” Kine, ako se tako može nazvati ekonomski rast koji prema prognozama neće biti 6,4 već 6,2 posto, kompanijama ipak daje nužno “pokriće” za gubitke u poslovanju s Kinom, tvrdi Dan Clifton u financijske konzultantske tvrtke Strategas Research.

Trump je sve manje opušten

Donald Trump

Ford počeo imao problema s poslovanjem u Kini mnogo prije nego što se gospodarstvo počelo tresti. Drugi tvrde da se može uspjeti čak i u nepovoljnim okolnostima. Proizvođač tenisica Nike je prodaju u Kini u kvartalu krajem studenog povećao za nevjerojatnih 26 posto. Bijela kuća odlučila je braniti svoju politiku, iako stručnjaci tvrde da se SAD izlažu velikom riziku.

“To neće biti samo Apple. Prokletstvo, mnoge američke tvrtke koje prodaju u Kini će vidjeti kako će se njihova očekivanja u prodaji sljedeće godine smanjiti, sve dok ne postignemo dogovor s Kinom. Tek nakon toga bi se prodaja ponovno mogla normalizirati”, iskreno je rekao glavni ekonomist i Trumpov savjetnik Kevin Hassett.

Međutim, sam predsjednik Trump više ne izgleda nimalo tako opušteno. Prošle jeseni je samo govorio o carinama, još tarifa, još carina, a onda je iznenada počeo govoriti o “velikoj stvari”, rekao je za CNBC stručnjak za dionice Clifton.

Možda je Trump shvatio da je njegova strategija zastarjela i da ne daje rezultate.

Ukratko, svojom carinskom politikom je američki predsjednik Trump htio je oživiti ekonomiju Sjedinjenih Država na štetu Kine. Nakon upozorenja o padu prodaje Applea, tvrtke s problemima na kineskom tržištu, ispada da je Trumpov trgovinski rat bio bumerang za mnoge američke tvrtke. Ne trpe samo proizvođači automobila kao što su Ford i Tesla, već i lanac kafića Starbucks. Iako su neke od američkih kompanija imale problema i prije usporavanje ekonomskog rasta Kine, Trumpa to nije zanimalo. Sada želi razgovarati.

Ruski poučak: Ne posezati za sankcijama

Moskva - plava noć

Ako pregovori propadnu, nije isključeno da će Bijela kuća posegnuti za sankcijama protiv Kine. Međutim, one su se pokazale neučinkovitima protiv Rusije. Rusko i kinesko gospodarstvo se ne mogu uspoređivati, ali je putanja indikativna. Nakon uvođenja zapadnih sankcija je Rusija proživjela i preživjela tešku 2015. godinu. Kasnije su stvari krenule na bolje.

Unatoč godinama zapadnih sankcija, Rusija će već sljedeće godine postati peta najveća ekonomija na svijetu, nadmašivši Njemačku i Veliku Britaniju, stoji u najnovijem izvješću o globalnom gospodarstvu kojeg je izradila multinacionalna banka Standard Chartered.

U izvješću koje prikazuje projekcije o svjetskom gospodarstvu do 2030. godine, banka predviđa da bi Kina prvo mjesto  Sjedinjenim Državama mogla uzeti već tijekom sljedeće godine i biti najveće gospodarstvo svijeta.

“Do 2020. godine će većina svjetskog stanovništva biti klasificirana kao srednja klasa, ali samo zahvaljujući Aziji koja bilježi strahovit rast populacije koja se navodi kao srednja klasa, koja na Zapadu stagnira”, navodi Standard Chartered.

U izvješću se predviđa da će se azijsko gospodarstvo tijekom sljedećeg desetljeća značajno povećati i do 2030. godine će sedam azijskih zemalja ući na popis koji uključuje 10 najvećih gospodarstava u svijetu.

Dobre prognoze u smislu pritiska sankcijama za Rusiju stiži i iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Prema prognozama Svjetske banke, stopu rasta ruskog BDP-a u 2020. i 2021. godini se procjenjuje na 1,8%. Banka je izvijestila da je rusko gospodarstvo prošle godine raslo za 1,6% u odnosu na godinu prije, a zemlja bilježi relativno nisku i stabilnu inflaciju i rastuću proizvodnju nafte, unatoč sve restriktivnijim ekonomskim sankcijama.

Međunarodni monetarni fond je povećao prognozu rasta ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 posto. Pozitivan učinak rasta svjetskih cijena nafte na rusko gospodarstvo će nadmašiti negativne učinke sankcija iz Washingtona.

Istodobno, Njemačka, najveća europska ekonomija, u smislu ekonomskog rasta je naglo usporila 2018. godine. Prošle je godine je njemački BDP porastao za 1,5 posto, što je najniža stopa od 2013. godine.

U tom smislu, čak i ako se ne postigne trgovinski sporazum, Rusija je živi primjer da se sankcijama ne mogu slomiti zemlje koje imaju samodostatnu ekonomiju, pristup resursima i u kojima vlada opći konsenzus o tome da središnje vlasti ne smiju popustiti pred ucjenama na štetu svoje zemlje i svog naroda, a Kina i Rusija svakako spadaju u tu skupinu zemalja.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
54 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
3 godine prije

U pravom trgovinskom ratu pobjeđuje usa, kina nema nikakve šanse

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
3 godine prije

” Tko se mača lača…..!”

Amater
Gost
Amater
3 godine prije

Američkoj hegemoniji svakako polako ali sigurno dolazi kraj .kako u trgovini tako i u svemu ostalom… Sila je izgubila energiju …. 🙂

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Sve će rješit Musk koji počinje sa izgradnjim tvornice Tesli u Kini ☺

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Uveli su sankcije Kini ali i dalje računaju na prodaju svojih proizvoda Kini. Američke tvrtke jednostavno ovise o jeftinoj kineskoj radnoj snazi, doslovce su vezani jedni uz druge sa lancem kojeg ni Kina ni Amerika ne žele prerezati. Ali ipak ima rješenja za to. Neka Amerika naredi Europi i ostatku… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Mi ovde koji većinom nemamo ekonomske škole smo predvideli ovo što je iznenađenje za američke vrhunske ekonomiste? Mda. Isto su iznenađeni i zbog ekonomskog razvoja Rusije, zbog vojnih uspeha… ko francuska sobarica. Ali ako sve stavite u kontekst ekonomskog odvajanja Istoka od Zapada onda možemo biti sigurni da su i… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
3 godine prije

Kad novinar nema informaciju,onda laprda.Razmjena izmedju te dvje zemlje je 350milijardi u korist kine.Neko je lud,kad kaze da ce kina profitirat.Evropska unija se jako bori za ljustka prava u Kini.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Trgovinski rat između SAD i Kine, koliko god navijali za jednu ili drugo stranu .- u konačnici ne donosi nikomu dobro. Eksplodira li Kina zbog unutarnjih dugova, loše nam se piše. Eksplodira li SAD zbog svojih financijskih balona – također će po nas biti loše. Kineske carine na američke proizvode… Pročitaj više »

Makaran
Gost
Makaran
3 godine prije

” Desetljeća kineskog rasta na račun SAD-a i EU se Kinezima čine savršeno normalnim i poštenim.” I jeste pošten, koliko može pak kapitalizam biti pošten. Proizvodnja se iz SAD selila već o osamdesetim, pa čak i ranije. Počelo je sa Japanom, onda Koreja, pa azijski tigrovi in na kraju Kina… Pročitaj više »

Zare
Gost
Zare
3 godine prije

Najsmesniji su mi ovi ovde kojima je SAD “bad” a Kina “good cop”. U stvari u Kini je kapitalizam najgorije, da kazem jos gorije klase, a kad jednom zamjeni SAD na tronu nece bit nista bolji, odnostno stavim ruku da jos ekstremniji od Amerike.

milivoje
Gost
milivoje
3 godine prije

ovo sto se dogadja izmedju kine i usa je logicana posledica tvrdog trampovog stava prema kini i uvedenim sankcijama. koliko usa je potrebna kini toliko je i kina potrebna usa. i kad se ta trgovinska ravnoteza poremeti u problemima su i jedni i drugi. kina je sigurno buducnost i nju… Pročitaj više »

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
3 godine prije

Trgovinski rat nikad ne može biti izgubljen..

Euro
Gost
Euro
3 godine prije

Preporučeno; 5G – War on Humanity – The David Icke Dot-Connector Videocast

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

u americi, zapadu opcenito a sve vise i kod nas previse ljudi radi u tercijarnom i kvartarnom sektoru. drzava se nakalemila na sve. jako smo neefikasni jer premalo ljudi radi u proizvodnji. ta dva sektora opstaju jer piju zivu krv svima koji rade u proizvodnji. putem poreza, biljega, povoljnih im… Pročitaj više »

Mia
Gost
Mia
3 godine prije

Kakve su to.gluposti pa normalno pad prodaje barby lutki, ford auta,apple Iphone. Ugl americki srot od proizvodnje… ako niie rusija propala zbog sankcija nece ni amerika tj to nije nikome u cilju i najvecem neprijatelju to.nije cilj, vec samo slabljenje i.preuzimanje od kine ili rusije. Rusija jedino sto ima od… Pročitaj više »

netman
Gost
netman
3 godine prije

Sulud potez od strane Trumpu, jer se radi o 3 velika morska psa. Ne mogu se međusobno pojesti ako sami ne iskrvare, a nikako da se shvati to iz povijesti koja bi trebala biti učiteljica…

Splitexpress
Gost
Splitexpress
3 godine prije

Prije samo petsto godina Kina je bila najbogatija zemlja ne svijetu?Proizvodni potencijal,broj stanovnika i sa tim povezani potencijal apsorpcije domaćeg tržišta daje joj veliki potencijal ublažavanja kriza,radi toga Ameri nemaju šanse u srazu sa malim žutim?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik