fbpx

Trgovinski rat Amerike protiv Kine – Bumerang iz Pekinga je vrlo bolan

Kina Juan Dolar SAD

Dopisnica njemačkog časopisa Der Spiegel Ines Zöttl iz Washingtona izvještava da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu želja bila oslabiti kinesko gospodarstvo. Uspio je. Kineski gospodarski rast je i dalje visok, ali usporava, ali cijenu plaćaju američke tvrtke.

Ne tako davno je Donald Trump imao nešto za slaviti. Pokazalo se da uvozne carine na kineske proizvode “stvarno bole”, kako je rekao američki predsjednik prošlog kolovoza, poručujući pogođenim američkim farmerima: “Pobijedili smo, ali moramo biti jaki”.

Jedva pola godine kasnije, Bijela kuća ima puno manje razloga za slavlje. Pregovori u trgovinskom sporu s Pekingom se i dalje vode, a obje strane su konstruktivne.

“Razgovori s Kinom idu vrlo dobro”, izjavio je Trump mirno prošlog tjedna.

Iza pomirljivih tonova se vidi da štetu nije pretrpjela samo trgovina neprijatelja, nego i američka. Apple je revidirao svoje prodajne prognoze, prije svega za iPhone.

“Zbog priopćenja Kines su ugrožena tržišta i budućnost za Apple. Tko će biti sljedeći?”, upitao se The Wall Street Journal zabrinuto.

Tvrtke izvještavaju o problemima u poslovanju u Kini

peking dolar juan

U stvari, posljednjih nekoliko mjeseci su brojne američke tvrtke izrazile zabrinutost u vezi s poslovanjem u Kini.

Barbie tvornica Mattel  je u listopadu upozorila da “vidi usporavanje njenog poslovanja u Kini”. Samo je neočekivano dobra prodaja modnih lutaka u Sjedinjenim Državama zasad nadoknadila gubitke.

U tvornici nakita Tiffany bilježe pad potrošnje kineskih turista u Sjedinjenim Država, a Hong Kongu je izvijestio o razočaravajućoj prodaji u trećem tromjesečju.

Vinska industrija Kalifornije je izvijestila o padu izvoza u Kinu za 15 posto u prvih deset mjeseci 2018. godine.

Tvrtka Ford je do studenog prošle godine u Kini prodala 30 posto manje nego godinu prije, dok je samo u studenom prodaja pala za 50 posto.

General Motors je u trećem tromjesečju potvrdio pad prodaje u Kini od 15%.

Proizvođač električnih automobila Tesla , koji gradi novu tvornicu u blizini Šangaja, snizio je cijene nekih od svojih modela samo kako bi zadržao svoje kupce. Zbog slabljenja svjetske trgovine, logistička grupa FedEx je revidirala je i snizila očekivanu zaradu za 2019.

Ovo su samo neka od pojedinačnih izvješća američkih kompanija, ali se uklapaju u opću sliku koja razočarava investitore. Investicijska banka Barclays je smanjila svoju prognozu zarade za S&P 500 za 2019. sa 17 na 16, navodeći da su se izgledi u  globalnom gospodarstvu pogoršali, uglavnom zbog usporavanja rasta u Kini. MMF je za 2019. snizio prognozu gospodarskog rasta zemlje sa 6,4 na 6,2 posto, što je još uvijek ogroman rast ekonomije azijskog diva, ali najniži od ranih devedesetih godina.

Za ovu sliku nije odgovoran samo Trump, čak i ako i  MMF ukazuje na vrlo “negativne posljedice nedavno uvedenih carinskih nameta”. Peking ima i domaće probleme, kao što su ogromni dugovi tvrtki. Međutim, Trumpove kaznene carine su povećale pritisak na kinesko gospodarstvo, a strah od eskalacije trgovinskog rat pogoršava raspoloženje ne samo burzovnih posrednika, već i potrošača. U studenom je kineska maloprodaja rasla, ali po najnižoj stopi u  proteklih 15 godina.

Takvo oklijevanje od kupnje na najbrže rastućem tržištu na svijetu utječe na mnoge američke korporacije. Više od osam posto roba i usluga koje izvoze američke tvrtke završava u Kini. Od 2000. do 2018. se taj izvoz povećao za 530 posto.

I dok je Trump pokrenuo ratu s kineskim izvoznicima, što znači s kineskom državom, nekada poznata kao svjetska tvornica, Kina je odavno postala najveća robna kuća na svijetu i na njenim policama je roba proizvođača iz Kalifornije, Michigana ili Pennsylvanije.

I tako je njegova kampanja Trump donije prvu Pirovu pobjedu. Podsjetimo da je tek od ljeta prošle godine eskalirao punopravni carinski i trgovinski rat protiv Kine i prije konačnih godišnjih izvješća se nisu mogli izvlačiti zaključci u kojem će smjeru teći aktualni sukob. Sada se naziru prve naznake posljedica ovog sukoba.

Kina u prosincu ostvarila najveći trgovinski suficit u razmjeni s Amerikom

Kineski odgovor na carine Sjedinjenih Drzava

U prosincu je kineski izvoz u SAD pao za 3,5 posto. Međutim, uvoz iz Sjedinjenih Država u Kinu su u istom razdoblju smanjio za nevjerojatnih 35,8 posto. Rezultat je najveći trgovinski  suficit Kine od početka 2016. godine.

“China Blues”, kako u Americi zovu odgovore i mjere Pekinga na Trumpov trgovinski rat, neće samo pogoditi Apple. “Bit će njih još”, za CNBC predviđa Stephanie Link iz investicijske tvrtke Nuveen.

Osim toga, većina američkih tvrtki nije ni objavila kvartalne rezultate. No, analitičari su počeli identificirati slabe isporuke roba kompanija koje, kao i Apple, značajan dio njihove prodaje ostvaruju u Aziji.

Kina je najveće svjetsko tržište za poluvodiče. Korporacije kao što su Intel, Qualcomm i Texas Instruments, koje su izgubile gotovo polovicu prihoda u trećem tromjesečju, pod povećanim su nadzorom.

Industrija visoke tehnologije je posebno izložena. Prema investicijskoj banci Barclays, tehnološke dionice indeksa S&P 500 ostvarile su 60 posto svoje prodaje na međunarodnim tržištima, dvostruko više od prosjeka svih dionica. Međutim, usporavanje ne utječe samo na izvoznike, nego i na one koji proizvode u Kini.

Mnoge američke tvrtke se nadaju rastu zbog velikog uspona Kine. General Motors već danas prodaje više automobila u Kini nego u Sjevernoj Americi. Za Starbucks , koji već služi svoju kavu na 3600 lokacija, Kina će vjerojatno postati najveće tržište i preteći SAD. No za burzu na Wall Streetu je to alarmantan scenarij i Goldman Sachs je smanjio preporuke za dionice poznatog lanca kave.

Proizvođač zrakoplova Boeing se  nada da će Kina do 2036. naručiti gotovo 8000 zrakoplova vrijednih više od 1000 milijardi dolara. Energetska tvrtka Westinghouse, koja je 2017. godine podnijela zahtjev za stečaj, nade u svijetlu budućnost vidi isključivo u Kini.

Hoće li se ove prognoze ostvariti, ostaje nam da vidimo. Kao i Apple, jedna ili druga grupa bi mogla doći u iskušenje da svoj poslovni neuspjeh pravda ekonomskim razvojem. “Hlađenje” Kine, ako se tako može nazvati ekonomski rast koji prema prognozama neće biti 6,4 već 6,2 posto, kompanijama ipak daje nužno “pokriće” za gubitke u poslovanju s Kinom, tvrdi Dan Clifton u financijske konzultantske tvrtke Strategas Research.

Trump je sve manje opušten

Donald Trump

Ford počeo imao problema s poslovanjem u Kini mnogo prije nego što se gospodarstvo počelo tresti. Drugi tvrde da se može uspjeti čak i u nepovoljnim okolnostima. Proizvođač tenisica Nike je prodaju u Kini u kvartalu krajem studenog povećao za nevjerojatnih 26 posto. Bijela kuća odlučila je braniti svoju politiku, iako stručnjaci tvrde da se SAD izlažu velikom riziku.

“To neće biti samo Apple. Prokletstvo, mnoge američke tvrtke koje prodaju u Kini će vidjeti kako će se njihova očekivanja u prodaji sljedeće godine smanjiti, sve dok ne postignemo dogovor s Kinom. Tek nakon toga bi se prodaja ponovno mogla normalizirati”, iskreno je rekao glavni ekonomist i Trumpov savjetnik Kevin Hassett.

Međutim, sam predsjednik Trump više ne izgleda nimalo tako opušteno. Prošle jeseni je samo govorio o carinama, još tarifa, još carina, a onda je iznenada počeo govoriti o “velikoj stvari”, rekao je za CNBC stručnjak za dionice Clifton.

Možda je Trump shvatio da je njegova strategija zastarjela i da ne daje rezultate.

Ukratko, svojom carinskom politikom je američki predsjednik Trump htio je oživiti ekonomiju Sjedinjenih Država na štetu Kine. Nakon upozorenja o padu prodaje Applea, tvrtke s problemima na kineskom tržištu, ispada da je Trumpov trgovinski rat bio bumerang za mnoge američke tvrtke. Ne trpe samo proizvođači automobila kao što su Ford i Tesla, već i lanac kafića Starbucks. Iako su neke od američkih kompanija imale problema i prije usporavanje ekonomskog rasta Kine, Trumpa to nije zanimalo. Sada želi razgovarati.

Ruski poučak: Ne posezati za sankcijama

Moskva - plava noć

Ako pregovori propadnu, nije isključeno da će Bijela kuća posegnuti za sankcijama protiv Kine. Međutim, one su se pokazale neučinkovitima protiv Rusije. Rusko i kinesko gospodarstvo se ne mogu uspoređivati, ali je putanja indikativna. Nakon uvođenja zapadnih sankcija je Rusija proživjela i preživjela tešku 2015. godinu. Kasnije su stvari krenule na bolje.

Unatoč godinama zapadnih sankcija, Rusija će već sljedeće godine postati peta najveća ekonomija na svijetu, nadmašivši Njemačku i Veliku Britaniju, stoji u najnovijem izvješću o globalnom gospodarstvu kojeg je izradila multinacionalna banka Standard Chartered.

U izvješću koje prikazuje projekcije o svjetskom gospodarstvu do 2030. godine, banka predviđa da bi Kina prvo mjesto  Sjedinjenim Državama mogla uzeti već tijekom sljedeće godine i biti najveće gospodarstvo svijeta.

“Do 2020. godine će većina svjetskog stanovništva biti klasificirana kao srednja klasa, ali samo zahvaljujući Aziji koja bilježi strahovit rast populacije koja se navodi kao srednja klasa, koja na Zapadu stagnira”, navodi Standard Chartered.

U izvješću se predviđa da će se azijsko gospodarstvo tijekom sljedećeg desetljeća značajno povećati i do 2030. godine će sedam azijskih zemalja ući na popis koji uključuje 10 najvećih gospodarstava u svijetu.

Dobre prognoze u smislu pritiska sankcijama za Rusiju stiži i iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Prema prognozama Svjetske banke, stopu rasta ruskog BDP-a u 2020. i 2021. godini se procjenjuje na 1,8%. Banka je izvijestila da je rusko gospodarstvo prošle godine raslo za 1,6% u odnosu na godinu prije, a zemlja bilježi relativno nisku i stabilnu inflaciju i rastuću proizvodnju nafte, unatoč sve restriktivnijim ekonomskim sankcijama.

Međunarodni monetarni fond je povećao prognozu rasta ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 posto. Pozitivan učinak rasta svjetskih cijena nafte na rusko gospodarstvo će nadmašiti negativne učinke sankcija iz Washingtona.

Istodobno, Njemačka, najveća europska ekonomija, u smislu ekonomskog rasta je naglo usporila 2018. godine. Prošle je godine je njemački BDP porastao za 1,5 posto, što je najniža stopa od 2013. godine.

U tom smislu, čak i ako se ne postigne trgovinski sporazum, Rusija je živi primjer da se sankcijama ne mogu slomiti zemlje koje imaju samodostatnu ekonomiju, pristup resursima i u kojima vlada opći konsenzus o tome da središnje vlasti ne smiju popustiti pred ucjenama na štetu svoje zemlje i svog naroda, a Kina i Rusija svakako spadaju u tu skupinu zemalja.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
54 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
2 godine prije

U pravom trgovinskom ratu pobjeđuje usa, kina nema nikakve šanse

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  Šok

Kinezi će jesti rižu i gin seng,a Ameri soju koju bacaju u smeće?

pingpong
Gost
pingpong
2 godine prije
Reply to  Kažun

USA nije pobjedila niti u jednom ratu, tako da…… nece ni u ovom, koji zapravo i nije samo trgovinski rat.
vecina komentatora, zapravo nema pojma o Kini, tako da …………. :-)))))))

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  pingpong

Kako nije SAD pobijedila nikad u ratu, frendu skini se sa PlayStationa. Pobijedila je u hladnom ratu kad se SSSR raspo bez ispaljenog metka znači razvalili ih ko pitu, dobili su rat u Jugoslaviji, dobili su rat u Brazilu, Japance sprzili itd

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Ne mogu SAD napraviti ništa drastično protiv Kine,a da ne upucaju i sebe.Niti ti nemaš pojma o čemu govoriš.SSSR je bio mastodont kojeg je uništila trka u naoružanju.Rusija i sa 10 x manjim vojnim budžetom,pravi bolje naoružanje od SAD i ovaj puta bi moglo biti obrnuto.Prvu Rusiju su uništili kazarski kriminalci sa boljševičkom revolucijom i komunizmom.Taj scenarij u Rusiji vise neće upaliti.

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  Kažun

Sok neznaju “paceri” nista oko politike i ekonomije, zato ti lupau tolike minuuse.
Ste ces, prije ce …, nego balkanac pameti.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  Šok

@Šok

Kakav bi to bio pravi trgovinski rat? Aj nam malo pojasni..

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin

Damping. Spuste cijenu svojih telefona na nekoliko dolara, gubitke pokrivaju nastampanim dolarima i kinezima ne preostaje nego da zatvore fabrike.
Ako to ne pomognespuste cijenu na nulu i jos uz svaki telefon ubace sveze ostampanu stotku $.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  tihobl

to bi bila vesela strana trgovinskog rata

u prvom dijelu bi imao samo pola prihoda a u drugom bi ostao bez svih prihoda

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Šok

@ Šok: ovo je Trampu sansa da udje u istoriju i zamjeni vec zaboravljenog pira kojeg pamte po pirivoj pobjedi.

Ray
Gost
Ray
2 godine prije
Reply to  tihobl

Za 2 nedelje te genijalne taktike dolar bi vredeo 50x manje

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Ray

@ Ray:
Zar ti sumnjas u genijalnost stabilnog genija?

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl

Kakav je to pravi trgovinski rat? Na koliko dolara bi ti smanjio cijenu, i koji to smartphone: iPhone?

Očito imaš u malom prstu kako trgovina i poslovanje funkcionira, pa mi malo pojasni s nekim primjerom.

@Šok

Još čekam tvoje objašnjenje, ili bar neki primjer u kojem “pravi trgovinski rat” završava porazom Kine.

Pljuc!

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Zadranin

@ Zadranin
Primjer ti je subvencionirana hrana iz uvoza koja je unistila nasu poljoprivredu.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl

Je, ali ta subvencionirana hrana nije prvo “proizvedena ovdje kod nas”, pa izvežena van, pa opet uvezena kod nas da bi nam je prodali po nižoj cijeni.

To što ti pričaš o drastičnom smanjivanju cijena amerokenjskih mobitela je kao da su sami sebi amerokenjci pucali u nogu. Oni proizvode u Kini te iste mobitele zbog što nižih troškova(a imaju kvalitetnu obrazovanu radnu snagu tamo..) da bi poslije prodavali po što višoj cijeni.

Nisu oni proizveli te mobitele prvo u americi (i to bi bilo po ohoho visokim cijenama..) pa onda slali te proizvode u Kinu, da budu konkurencija domaćim kineskim mobitelima.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin:
Zar ne vidis da se sprdam sa americkim genijalnim planovima. Potegao sam drugo oruzje iz arsenala koji imaju (prvo su sankcije koje je potegao Tramp, pa vidimo rezultat).

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl

Pa dodaj malo neku naznaku da je sarkazam.. ono tipa: ? + sark.

Ovako, kad čitaš komentar bez nekog emotikona ili dodanog sark. na kraju, čovjek misli da si ozbiljan. ?

niko
Gost
niko
2 godine prije
Reply to  tihobl

sto ameri imaju osim vojne industrije nista njihovi farmeri su napola unisteni rastom ruske poljoprivrede a drugu polovicu duguju monsantu a sve drugo se proizvodi u kini i trecim zemljama

Krkan
Gost
Krkan
2 godine prije
Reply to  Šok

“i ti umes da ga zavuces…onako profesorski”

Mister NO
Gost
Mister NO
2 godine prije
Reply to  Krkan

Ajde Halile ti ga prvi zalilaj hehe ???

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

” Tko se mača lača…..!”

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Američkoj hegemoniji svakako polako ali sigurno dolazi kraj .kako u trgovini tako i u svemu ostalom… Sila je izgubila energiju …. 🙂

laurusri
Gost
laurusri
2 godine prije
Reply to  Amater

Sila gubi energiju nepovratno, ali je sila još uvijek toliko velika da čini veliku štetu.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  laurusri

Kao Darth Vader ?.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Sve će rješit Musk koji počinje sa izgradnjim tvornice Tesli u Kini ☺

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Uveli su sankcije Kini ali i dalje računaju na prodaju svojih proizvoda Kini. Američke tvrtke jednostavno ovise o jeftinoj kineskoj radnoj snazi, doslovce su vezani jedni uz druge sa lancem kojeg ni Kina ni Amerika ne žele prerezati. Ali ipak ima rješenja za to. Neka Amerika naredi Europi i ostatku svijeta da prestanu proizvoditi u Kini i neka prestanu prodavati u Kini. Političari će na uštrb svog gospodarstva rado prihvatiti izazov.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Mi ovde koji većinom nemamo ekonomske škole smo predvideli ovo što je iznenađenje za američke vrhunske ekonomiste? Mda. Isto su iznenađeni i zbog ekonomskog razvoja Rusije, zbog vojnih uspeha… ko francuska sobarica.

Ali ako sve stavite u kontekst ekonomskog odvajanja Istoka od Zapada onda možemo biti sigurni da su i sankcije blizu iako su unapred svesni da su neefikasne. Zatvoriće ekonomske tokove i prisiliće zapadne kompanije da se vrate. One koje ostanu biće pod pritiskom i Zapada i Kine pa će lipsati u kratkom roku. U ekonomiji nema inaćenja, ili se prilagođavaš ili pod led. Ovakav rad Trampa nije dokaz da ne poznaje ekonomiju već da mu namere nisu samo (ni prvenstveno) ekonomske prirode.

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije

Kad novinar nema informaciju,onda laprda.Razmjena izmedju te dvje zemlje je 350milijardi u korist kine.Neko je lud,kad kaze da ce kina profitirat.Evropska unija se jako bori za ljustka prava u Kini.

Ray
Gost
Ray
2 godine prije
Reply to  Slavonac

Lol…a sta mislis da ce ameri da prave lopate za 2 dolara, kosilice za 20? Ili ce da ih prave za 20 i 200….jedino sto ameri mogu da urade je da minus s kinom zamene s uvozom i minusom sa nekom drugom, emljom (recimo indijom) uz neku inflaciju u sad, jer bi doslo do rasta cena posto sve druge ekonomije i uslovi poslovanja nisu efikasni kao kineska. I ako amerika izvuce svoje firme iz kine mogu odmah zauvek da zaborave na trziste od 1.5 milijardi, to je pravi razlog zasto ce ford, apple i ostali ako treba da smene predsednika, jer u americi, politika je produzena ruka kapitala a ne obrnuto

Drze jedni druge u saci, niko tu nije jaci ili slabiji.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Trgovinski rat između SAD i Kine, koliko god navijali za jednu ili drugo stranu .- u konačnici ne donosi nikomu dobro. Eksplodira li Kina zbog unutarnjih dugova, loše nam se piše.
Eksplodira li SAD zbog svojih financijskih balona – također će po nas biti loše.
Kineske carine na američke proizvode su bile prije Trumpovog izazova Kini veće nego li američke na kinesku robu. Trump je sasvim fer ukazao Kini na neodrživost tolikog deficita u međusobnoj razmjeni na štetu SAD. Kinezi, osokoljeni svojom snagom, reagirali su krajnje tvrdoglavo.
Niti je Trump nastupao tako zbog svog poštenja, niti su Kinezi nastupili tako kako jesu zbog tvrdoglavosti. Američkoj ekonomiji treba kineska roba, a Kinezima treba priljev dolara. I svakako im treba američka zaštita tog istog dolara. Desetljeća kineskog rasta na račun SAD-a i EU se Kinezima čine savršeno normalnim i poštenim.
Ono što je jučer svima odgovaralo, da Kina vuče svjetsko gospodarstvo, danas baš i ne odgovara.
Možda se Kina i SAD utope zajedno. Kad se probuši kineski balon, probušit će se i američki. A mi ćemo pasti travu.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Sto bi pasli travu?
Ne dugujem nikom nista, uvijek mogu otici na selo kupiti jaja, kajmaka, mesa… To sto su veliki klekli ne dotice me nimalo ili jako malo. Necu moci kupiti iphone 19 jer ga nece proizvesti, ali mislim da cu moci prezivjeti bez njega. Amerikanac koji je imao kucu o 400 kvadrata sa bazenom, 2-3 auta i sve ostalo na kredit ostace bez svega.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  tihobl

Da si seljak sposoban sam proizvesti hranu, mogao bi se busati u prsa. Ovako si smiješan.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“Da si seljak sposoban sam proizvesti hranu, mogao bi se busati u prsa”
Ako dođe do takvog poremećaja (do urušavanja proizvodnje, usled toga bankarskog sektora, usled toga kompletne privrede) odakle mu nafta za traktor? Dobro, riljaće ručno, neće voziti robu na pijacu ali odakle mu struja za pumpu za navodnjavanje? Ni seljak ne bi bio pošteđen.

Ali neće doći do takvih lomova. Na početku sankcija Srbija nije imala ni toalet papir ali se vremenom sve organizovalo. Zaustavljanje robe za Kinu ne bi bilo iznenađenje jer ga očekuju. Ne bi ni za Amere 😉

Živeo je Zapad i bez kineske robe, čemu katastrofični pogledi. Kinu danas da zaustave bila bi neuporedivo jača nego pre 30 godina kadda su takođe živeli. Biće poskupljenja, biće nestašica ali tržište radi svoje – tebi bar ne moram da objašnjavam.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Točno. Tržište uvijek odradi svoje. Imam prijatelja koji je 95. izbjegao u Oluji u Srbiju. Na njegovu sreću su Srbiji ubrzo udarili sankcije. Švercao je gorivo preko Dunava i zaradio 100 000 DM, izgradio kuću u Inđiji, ovu porušenu u HR mu obnovila država.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mozda sam ispao smijesan, a ti si ispao arogantan. Sta ces reci seljaku kad se razboli – da si zavrsio medicinski fakultet sad bi se sam lijecio.
Gle cuda ispada da jos ima neophodnih zanimanja osim poljoprivrede koja ce uvjek prezivjeti.

Makaran
Gost
Makaran
2 godine prije

” Desetljeća kineskog rasta na račun SAD-a i EU se Kinezima čine savršeno normalnim i poštenim.”
I jeste pošten, koliko može pak kapitalizam biti pošten. Proizvodnja se iz SAD selila već o osamdesetim, pa čak i ranije. Počelo je sa Japanom, onda Koreja, pa azijski tigrovi in na kraju Kina – sve to ili bar većinu toga nekad je proizvodio SAD sam. A onaj što proizvodi, taj stvara profite koje treba negdje plasirati. Razlozi za selidbu su čisti kapitalistički: posao i proizvodnja idu tamo gdje su im niži troškovi rada i sirovina jer “optimizacija troškova” povećava profit – to je inherentna logika kapitalizma. Financializacija nasuprot tome ne stvara ništa osim virtuelnog bogastva zasnovanog na virtuelnoj valuti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Makaran

U pravu si. Taj i takav kapitalizam je omogućio većini ljudi naa Zemlji najveće bogatstvo u povijesti. Danas sirotinja živi onako kako je prije par desetljeća živio samo srednji sloj.

Makaran
Gost
Makaran
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hoćeš reći danas srednji sloj živi kao nekad sirotinja. I ne vridi zaboravit da je kapitalizam vodio računa o srednjem sloju dok je morao – zbog postojanja drugog pola. Otada sve manje, a sve više se love koncentrira u rukama sve manje ljudi.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Makaran

Kapitalizam se i razvijao dok su se morali trkati sa sovjetima. Gagarin im je utjerao strah u kosti da se sovjeti ih u svemu prestici. Od kako je nestalo istocnog bloka usli su u stagnaciju. Nauka im 20 godina stagnira, jer vise ne ulazu u prirodne nauke, vec u drustvene i stancaju strucnjake za razne ravnopravnosti umjesto inzenjera.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  tihobl

Prvi stručnjak za ravnopravnost je bio Lucifer. ?

Zare
Gost
Zare
2 godine prije

Najsmesniji su mi ovi ovde kojima je SAD “bad” a Kina “good cop”. U stvari u Kini je kapitalizam najgorije, da kazem jos gorije klase, a kad jednom zamjeni SAD na tronu nece bit nista bolji, odnostno stavim ruku da jos ekstremniji od Amerike.

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Zare

Da…nece biti nista boljiji, a kamoli najboljiji.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Sarka

Ako je osnovno i jedino merilo materijalna dobit onda je kapitalizam odličan sistem mnogima. No, od pojave otimanja prvobitnog društvenog vlasništva i njegovog pretvaranja u privatno vlasništvo, rat je postao osnovna privredna grana, a sa pojavom kapitalizma dolazi i do njegove eskalacije. Kapitalizam je najnasilniji od svih sistema do sada, jer zapravo u potpunosti zavisi od ratova. Ako samo kroz to sagledamo kapitalizam možemo, i ako nismo stručnjaci, videti svu razornost tog sistema. Nijedan sistem na svetu nije ubio toliko ljudi. Tu čak ni razvoj nauke, medicine, tehnologije, koje jesu propratna pozitivna pojava materijalnog razvoja, ne mogu pomoći da se ta činjenica opovrgne. A ako krenemo u razmatranje mogućnosti da iza razvoja medicine, nauke uopšte, tehnologije ne stoje humani, već opet sebični ciljevi zgrtanja bogatstva u rukama raznih korporacija, farmaceutske npr. stvari postaju još gore. Da skratim, naravno da nijedan oblik kapitalizma ne može biti bolji, ili najbolji, jer je taj sistem, generalno loš. Najbolji, najpravedniji sistem ikada jeste prvobitna rodovska demokratija. Čovečanstvo, tako blistavog lica danas, zapravo nije napravilo nikakav progres, nego je katastrofalno nazadovalo. Čovek je kroz istoriju ubio milijarde ljudi da bi se danas kao borio za ono što je imao pre više hiljada godina. Boriti se… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Zare

U Kini je vecina preduzeca u drzavnom vlasnistvu. Znas li kakva su radnicka prava tih radnika?
Znas li zasto djeca radnika nasledjuju roditelje u drzavnim firmama kad ovi odu u penziju?
Nemoj gledati stanje radnika u fabrikama koje su podigli strani investitori i misliti da to vrijedi za cijelu Kinu.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  tihobl

Radnička Prava tih radnika extra podobne spodobe!
Djeca radnika naslijedjuju poslove državne, zato da ostanu podobni uhljebi! To je po tebi dobra stvar pa.onda je i Hrvatska na pravom putu..

Ilija
Gost
Ilija
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Potpuno netočno.
Zapošljava se po logici “iz kog’ si sela”.
Naša birokracija i nije birokracija; naime, birokrat zna proslijedit papir. Primjer: Putinov prijedlog za plinifikaciju Hrv. Stavljen u ladicu.
A onaj non-paper?
Osim toga, birokrat ima potrebna stručna znanja. Potvrde o znanju engleskog daju, međutim, dvije profesorice koje su “morale” dati potvrdu…itd

milivoje
Gost
milivoje
2 godine prije

ovo sto se dogadja izmedju kine i usa je logicana posledica tvrdog trampovog stava prema kini i uvedenim sankcijama. koliko usa je potrebna kini toliko je i kina potrebna usa. i kad se ta trgovinska ravnoteza poremeti u problemima su i jedni i drugi. kina je sigurno buducnost i nju je tesko zaustaviti koliko god se ameri trudili. ako cemo pravo amerika je i suvise dugo bila vodeca sila ne samo ekonomska.od zavrsetka drugog sv. rata je poslo mnogo vremena a sve te godine usa je bila no.1. dovoljno. i suvise. zato su se i uobrazili i sebe proglasili za posebne!!! a to prvo mesto bilo je i zbog ratova koje je usa izazivala pa onda gasila pozar i naravno vojna industrija je pevala. a mnoge majke sirom sveta zakukale…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  milivoje

Zasto svi mislite da Kina ne moze bez SAD. Da sutra SAD potonu ko Atlantida kinezi bi nastavili sa razvojem po nesto nizoj stopi. Odu zapadni investitori, ostanu fabrike i radnici i kinezi nastave proizvodnju. A sta ce ameri: dok podignes fabriku od nule, dok obucis radnike ima da trpis nestasice svega pa i cackalica godinama.

Obratite paznju na broj studenata tehnickih nauka u Kini i u SAD (i taj broj prepolovite posto su kinezi polovina). Za 5 godina ameri nece moci stizati kineze u 99% proizvodnje, jer nece imati dovoljno konja za trku.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

Trgovinski rat nikad ne može biti izgubljen..

Euro
Gost
Euro
2 godine prije

Preporučeno; 5G – War on Humanity – The David Icke Dot-Connector Videocast

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

u americi, zapadu opcenito a sve vise i kod nas previse ljudi radi u tercijarnom i kvartarnom sektoru. drzava se nakalemila na sve. jako smo neefikasni jer premalo ljudi radi u proizvodnji. ta dva sektora opstaju jer piju zivu krv svima koji rade u proizvodnji. putem poreza, biljega, povoljnih im zakona parazitski sektori unistavaju narod i buducnost. treba biti nesto i tih sektora ali ih srezati do srzi. vidite primjer umirovljenika – mirovine se nemaju sto davati nego po uplati u fond, po uplatama svoje rodjene djece te drasticno srezati iznos onom tko mirovinu naslijedjuje. kad bi su uzdrzavanje u starosti vise vezalo uz troskove podizanja djece natalitet bi eksplodirao. primjer skolstva – vec se sa 10 godina starosti djeteta vidi da li je ono za fakultet, zanat ili kramp. nema ga se sto dalje i vise skolovati kad bi ono radje kopalo. potom bi se mogao dati otkaz visku ucitelja koji bi poceli raditi nesto korisno. prof. zemljopisa bi npr. mogao biti vodic kineskim turistima, prof. matematike geometar (mjeriti iza kombajna?) ili blagajnik (zna dobro racunati), prof. tjelesnog skupljati loptice na teniskom turniru i sl. primjer policije i sudstva – 3 puta ukrades cokoladu = dozivotna robija. dozivotna jer… Pročitaj više »

Mia
Gost
Mia
2 godine prije

Kakve su to.gluposti pa normalno pad prodaje barby lutki, ford auta,apple Iphone. Ugl americki srot od proizvodnje… ako niie rusija propala zbog sankcija nece ni amerika tj to nije nikome u cilju i najvecem neprijatelju to.nije cilj, vec samo slabljenje i.preuzimanje od kine ili rusije. Rusija jedino sto ima od proizvodnje sta ide naprijed je oruzje…

netman
Gost
netman
2 godine prije

Sulud potez od strane Trumpu, jer se radi o 3 velika morska psa. Ne mogu se međusobno pojesti ako sami ne iskrvare, a nikako da se shvati to iz povijesti koja bi trebala biti učiteljica…

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Prije samo petsto godina Kina je bila najbogatija zemlja ne svijetu?Proizvodni potencijal,broj stanovnika i sa tim povezani potencijal apsorpcije domaćeg tržišta daje joj veliki potencijal ublažavanja kriza,radi toga Ameri nemaju šanse u srazu sa malim žutim?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik