Trgovinski rat – Hladan tuš za Donalda Trumpa iz Pekinga

Trump - pregovori USA Kina
42 komentara

Jučer smo opširno pisali o Trumpovoj prijetnji da će od 10. svibnja postojeće carine od 10% na kineski izvoz u SAD vrijedan 200 milijardi dolara podići na 25%, a potom će carine uvesti i na ostatak robe koju SAD uvoze iz Kine vrijedne ukupno 325 milijardi dolara. Trumpova najava je potresla burze, oborila cijene nafte i natjerala stručnjake da brzopleto i bez točnih podataka pokušaju predvidjeti pad globalnog ekonomskog rasta. Dok je u Sjedinjenim Državama trajala oluja u medijima, Kinezi nisu rekli baš ništa. Cijeli dan mediji nisu uopće reagirali na Trumpove prijetnje, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je kratko priopćio kako će kineska delegacija ići u Washington na pregovore, jer je trgovinski sporazum potreban za obje zemlje.

Nije htio reći ni vrijeme pregovora, iako su zakazani za sutra i prekosutra, ni hoće li u delegaciji biti ključni pregovarač, zamjenik kineskog premijera Liu He.

Cijeli dan glasilo KP Kine na engleskom jeziku, Global Times, nije objavio niti jedan jedini redak koji bi približno mogao rasvijetliti namjere Pekinga. Danas, 7. svibnja, odjednom objavljuje vijest od dva retka kako će zamjenik kineskog premijera Liu He posjetiti SAD 9. i 10. svibnja i sudjelovati u 11. krugu trgovinskih razgovora na visokoj razini.

Liu je pozvan od strane američkog predstavnika za trgovinu Roberta Lighthizera i ministra financija Stevena Mnuchina.

Kineske vlasti su vrlo dobro razumjele klopku Donalda Trump, koji bi, da su u Pekingu otkazali pregovore pod prijetnjom sankcija, optužio kinesku stranu za neuspjeh u postizanju trgovinskog sporazuma.

Kina je, šaljući delegaciju na pregovore u SAD s danom zakašnjenja, neizravno poslala poruku Washingtonu. Donald Trump je sada u situaciji da će upravo u vrijeme pregovora morati potvrditi uvođenje povećanih carina, što je vrlo teška odluka. Ako se carine počnu naplaćivati 10. svibnja, kao što je obećao američki predsjednik, to će se dogoditi u završnoj fazi pregovora i nekoliko sati do zaključivanja sporazuma, što znači da će kineskoj delegaciji dati izgovor da prekine posao i bez sporazuma se vrati u Peking. Ako, pak, ne uvede najavljene carine, cijela ova priča koja proteklih dana opterećuje cijeli svijet i poslovnu zajednicu, pokazat će se kao običan blef.

Do ovog trenutka se Donald Trump još nije oglasio na Twitteru, što je čudno. Sve objave su od jučer, uključujući one o nepoštenoj trgovinskih praksi Kine. Ako se oglasi na ovu temu, objavu ćemo navesti na kraju teksta.

U međuvremenu je Global Times objavio članak za kojeg se zna da odražava stav partijskog vodstva, koje na ovaj način neslužbeno objavljuje svoje stavove o ovom i drugim gorućim svjetskim pitanjima, što je vrlo zanimljiv način komunikacije, jer se uvijek može pozvati na “slobodan stav uredništva da iz svog ugla tumači razne teme”. Naravno, svi znaju da to nije tako, ali to nisu službene izjave predsjednika, vlade ili partijskog vrha zemlje.

Kineski i američki trgovinski dužnosnici pokušavaju postići trgovinski sporazum kako bi ublažili sve teži trgovinski rat koji je potresao globalna tržišta i pokazuje sve veće izazove za obje ekonomije, piše danas Global Times.

Kina je u ponedjeljak pokazala suzdržanost, nakon neočekivanih objava američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru, koji je zaprijetio da će povećati carine na kinesku robu u vrijeme dok dvije strane nastoje postići sporazum o okončanju trgovinskog rata i poziva da dvije zemlje rade zajedno kako bi obje imale koristi.

Analitičari kažu da izrazito kontrolirani kineski odgovor na ono što su neki nazvali “taktikom ucjenjivačkog stila” od strane Sjedinjenih Država naglašava čvrsti stav Kine i rastuće samopouzdanje u suočavanju s nestabilnom i nepredvidljivom američkom administracijom, te da Kina vjerojatno neće popustiti pod pritiskom, piše kineski državni list.

Na rutinskoj konferenciji za novinare u ponedjeljak se Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, nije izravno bavio prijetnjama, već je ponudio relativno kratak odgovor.

“Najhitnija stvar u ovom trenutku je da se i dalje nadamo da će američka strana raditi s Kinom, te da će se dvije strane susresti na pola puta i težiti obostrano korisnom sporazumu na temelju uzajamnog poštovanja”, kazao je Geng.

U uredničkoj kolumni kinesko državno glasilo podsjeća na Trumpovu prijetnju povećanja carina s 10 na 20 posto na 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, kao i na prijetnju da će uvesti carine na ukupan izvoz kineske robe u SAD, što znači ostatak vrijedan 320 milijardi dolara, koji još nije podložan nikakvim naknadama.

“Trgovinski pregovori s Kinom se i dalje vode, ali presporo, jer oni pokušavaju revidirati sporazum. Ne!”, napisao je Trump, koji je u petak rekao “kako pregovori idu jako dobro i da su dvije strane blizu povijesnog, monumentalnog sporazuma”.

Trump - Liu He pregovori
Trump – Liu He pregovori

Nakon 10 krugova razgovora na visokoj razini od prošle godine, kineski i američki dužnosnici su postigli veliki napredak prema okončanju trgovinskog rata, a očekuje se da će sporazum biti postignut ovog tjedna, kada kinesko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom vlade Liu Heom treba stići u Washington na još jedan krug pregovora.

Prateći Trumpove objave na Twitteru, neki američki mediji su izvijestili kako bi Liu He mogao preskočiti predstojeću rundu pregovora. Na pitanje hoće li Liu ovog tjedna putovati u Washington, Geng nije dao izravan odgovor, ali je kazao kako se kineski tim “priprema ići u SAD na razgovore”.

Ali je s onim što je izgledao kao suptilni komentar Geng prenio snažnu poruku, nastavlja Global Times.

Kazao je “kako je Kina ranije više puta slušala slične prijetnje carinama na kinesku robu i da je stav kineske strane uvijek bio vrlo jasan, a SAD su toga također svjesne”.

“To govori da znamo što pokušavate učiniti, ali to neće promijeniti naš stav”, izjavio je jučer za Global Times Bai Ming, zamjenik ravnatelja Međunarodnog instituta za istraživanje tržišta pri Ministarstvu trgovine NR Kine, ističući da je taj potez tipična američka pregovaračka taktika.

“Ali SAD su do sada trebale shvatiti da Kina nikada neće popustiti pod pritiskom”, dodao je Bai Ming.

Od početka trgovinskog rata su kineski dužnosnici jasno stavili do znanja da su uvijek otvoreni za pregovore i obostrano korisna rješenja, ali nikada neće odustati od ključnih kineskih interesa. Kineski dužnosnici su također u više navrata naglasili kako Kina ne želi trgovinski rat, ali se ne boji ni jedne ni druge opcije.

“Ostaje za vidjeti hoće li SAD ostvariti prijetnje i mogu li se trgovinski pregovori izbaciti iz kolosijeka. Ali Kina je spremna suočiti se s različitim scenarijima”, rekao je Liang Haiming, dekan sveučilišnog Instituta Hainan za Jedan pojas, jedan put, koji pozorno prati pregovore o trgovini.

“Siguran sam da je Kina pripremila protumjere”, rekao je Liang za Global Times u ponedjeljak, dodajući kako će, ako SAD eskalira trgovinski rat, Kina odgovoriti u naturi, jer iz Sjedinjenih Država ne uvozi toliko robe, ali može otkazati kupnju i okrenuti se drugim dobavljačima, što je potez koji je već bacio na koljena američke farmere.

“Ako SAD žele nastaviti pregovarati, Kina će pregovarati. Sve je na onome što odluče učiniti SAD”, kazao je Liang Haiming.

Globalna šteta

Međutim, čak i ako se planiraju voditi pregovori, objave na Twitteru su već napravile određenu štetu, kažu analitičari, a jučer smo pojasnili o čemu je riječ.

“U najmanju ruku, poruke su uništile prijateljsku atmosferu u razgovorima koje smo vidjeli tijekom proteklih nekoliko mjeseci”, kazao je Bai, dodajući kako je nagla promjena donijela i novu neizvjesnost u tromoj globalnoj ekonomiji i zaprepastila globalna tržišta.

trump
Trump

Nakon Trumpovih objava na Twitteru su pala globalna tržišta dionica. U Aziji su “potonula” tržišta u Tokiju, Seulu i Sydneyu. U Europi su tržišta u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji u ponedjeljak oštro skliznula, a EURO STOXX 50 indeks je pao za oko 2 posto, što je najveći pad od 2. siječnja.

Američke dionice su na otvaranju u ponedjeljak odmah pale. NASDAQ za 2,19 posto, Dow Jones Industrial Average je pao za 1,72 posto, a S&P 500 za 1,56 posto.

U Kini su dionice na burzama  većinom bile blokirane za prodaju, ali je Shanghai Composite pao za 5,58 posto, a Shenzhen Component je pao za 7,56 posto.

“Iako su Trumpove objave na Twitteru igrale važnu ulogu u gubicima u ponedjeljak, pad je bio privremen, a ekonomski temelji su i dalje su čvrsti”, rekao je Li Daxiao, glavni ekonomist tvrtke Yingda Securities sa sjedištem u Shenzhen.

“Nema potrebe za panikom”, kazao je u ponedjeljak za Global Times.

Rekao je da je mnoštvo ekonomskih podataka u prvom tromjesečju pokazalo da je kinesko gospodarstvo vrlo otporno i da bi daljnji poticaji pomogli poticanju rasta.

Međutim, čini se da se nešto ipak udvostručilo, ako je vjerovati američkom predsjedniku, koji nikada ne daje dokaze za svoje tvrdnje. Trump je u ponedjeljak objavio da SAD gube 500 milijardi dolara godišnje u trgovinskoj razmjeni s Kinom.

“Žao nam je, to više nećemo raditi”, napisao je Trump bez objašnjenja.

U trenutku završetka pisanja ovog teksta je u Washingtonu po lokalnom vremenu bilo oko pola 11 ujutro, a da na službenom Twitter računu Donalda Trumpa nije bilo niti jedne objave od 7. svibnja 2019. Američki predsjednik je sada između čekića i nakovnja. Uvesti carine 10. svibnja tijekom pregovora ili ih odgoditi privremeno, na nekoliko sati, ili dok se ne postigne konačni sporazum između dvije zemlje koji će okončati trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije. Čak i nepristrani promatrač mora priznati da je kratkotrajna šutnja Pekinga, a onda odgoda pregovora za 24 sata, tako da Trump mora potvrditi svoju odluku u završnoj fazi pregovora, svojstvena za državnike koji su razumjeli “Umijeće ratovanja” Sun Cua i koji politiku ne vode kao da je partija pokera.

Global Times / Twitter / Donald Trump

Trumpov “ultimatum” Kini: “Ili sporazum do petka ili totalni trgovinski rat”

 

Donald TrumpLiu HeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
4 godine prije

Definitivno čovjek nije normalan. To sa prijetnjama i silom možda prolazi kod sitnih trgovaca i mešetara s kojima je kao bizMismen imao posla. Do sada je uspio sve pokvariti a ništa popraviti. Sve sporazume koje je razvrgnuo, misleći da će s ovom taktikom popraviti, samo je pokvario a neke više nikad neće sklopiti. Čemu dogovori i sporazumi s nekim ko će to već sutra razvrgnuti.
Sad su mu ga Kinezi zabili do balčaka. 😀

Max
4 godine prije

Pozdrav svima nek sam i ja negdje prvi. LOL. 🙂 on i svi američki poslovnjaci rade sve svoje proizvode u Kini a uvodili bi sankcije toj državi. Baš svašta. dragi moji forumski kolege bez Kine nema ničeg.

eu kolonija
4 godine prije

mislim da su ovim potezima prijedsjednika trumpa isplivali problemi amerike, koji su mnogo dublji I ozbiljniji. otprilike liječničkom terminologijom ovo je pokušaj liječenja kancera pilulama za gripu.

AAA
4 godine prije

još malo i kina će se u potpunosti dedolarizirati
kina bi trebala uvesti sankcije prema usa
tako da usa konačno propadne
uostalom kome treba propali dolar

Miki
4 godine prije

Business je kao brak: Obje strane moraju biti zadovoljne da bi stvar funkcionirala. Ako neko ima figu u džepu i gleda zajebat onog drugog, to neće potrajat. Mogući trgovinski rat dva najjača svjetska gospodarstva će se preliti i na ostatak svijeta, pa ćemo svi trpiti nekakve posljedice.

Zadranin
4 godine prije

Evo mi žena prije par sati donila kući novi usisavač, Roombu (robot koji sam usisava, a mene oslobađa te obveze..?) I, uglavnom, na ambalaži piše: zemlja proizvođača: amerokenjistan (za one koji ne znaju tu zemlju: USA) a zemlja podrijetla(proizvodnje..): Kina (PRC). E sad, neki ne kuže jednu stvar vezanu za ove tarife: nije stanovnik/proizvođač iz zemlje, u kojoj je proizvod proizveden (Kini), taj koji će platiti ove dodatne tarife/troškove koje nameću amerokenjci.. već onaj koji to kupi u amerokenjistanu (USA).. a to je tipični lokalni amerokenjac koji je kupac, i koji plaća ove tarife koje amerokenjci sami sebi nameću. Je, proizvod ispada skuplji za firmu koja je vlasnik tvornice u Kini, ali troškovi proizvodnje i dalje ostaju isti u Kini, jer nisu Kinezi digli tarife na proizvode koje oni proizvode za IZVOZ, u mom slučaju amerokenjski robot usisavač Roomba. Trump ništa nije naučio.. a i što očekivati od plavokosog biznismena… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

A što je drugo mogao očekivati nego hladan tuš. Dobra priprema za ledeni, monumentalni tuš

Arch
4 godine prije

Amerikanci u svojim planovima uvijek imaju varijantu a i to je to, nema više. Ukoliko varijanta a ne uspije, udaraju nasumice lijevo i desno, traže ad-hoc rješenja, od kojih je svako gore od prethodnog. Pametne zemlje imaju varijantu a, b i c. Najpametnije zemlje imaju onoliko varijanti koliko abeceda ima slova. Kinezi imaju onoliko varijanti koliko kinesko pismo ima znakova.

Tabasco
4 godine prije

United states of America valja preimenovati u United corporations of America. Samim time je logično da ih predstavlja i vodi biznismen, poduzetnik. A ne političar. Tek tada neke stvari sjedaju na mjesto. Politika USA se kroji u think tankovima, armijama mislilaca, analitičara i planera. Slično kao što kinezi imaju stogodišnji plan, tako imaju sve velike države i manje koje drže do sebe. Druge slijede trendove, sklapaju saveze i priklone se jednoj, drugoj ili trećoj strani. Ili su pod upravom velikih. Trump je izvršitelj kao i Bolton i Pompeo i sve te javne spodobe. Kao što poslovica kaže, trgovina je pošten posao pa tko koga zajebe… Dakle, svijetom su vladali vlasnici dolara i nafte. Petrodolara. To se ponešto mijenja. Sve je bilo ok dok je dolar cirkulirao. Takozvana reciklaža dolara. Zatvoren životni ciklus dolara. Kina osjeća da je dovoljno moćna da taj ciklus pošemeri i profitira. A to je veliki nou-nou.… Čitaj više »

Zadranin
4 godine prije

@zapadnonjemac

Evo tebe prvog koji ne kužiš ove tarife: ne plaćaju ih Kinezi, nego krajnji kupac u amerokenjistanu. tj. domaći čovjek.

Ove tarife ne poskupljuju troškove proizvodnje u Kini, već krajnju prodajnu cijenu u amerokenjistanu.

A sam kineski proizvod je toliko jeftin da je to smijurija prema cijeni istog/identičnog zapadnokenjskog proizvoda(koji je također proizveden tamo u Kini).

Pravi mangupi su amerokenjci u ovom slučaju.

Pljuc!

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Vuk sit i ovce na broju!
Bajka za pet!
P.S.
Nek’ priča ‘ko šta ‘oće, al’ ovi Kinezi su pravo za*ebani.

ad astra
4 godine prije

Ovaj sukob US i Kine je borba za bolju poziciju. Tu neće biti pobjednika već će doći do dogovora u kojem će i jedna i druga strana nešto dobiti ali i izgubit. Amerika je najveći vanjskotrgovinski partner Kini. Kini nije u interesu izgubiti jedno tako bitno tržište, dok je Kina Americi također vrlo bitan partner. Svaka država teži smanjiti trgovinski deficit i ako je on neprimjereno velik, država će posegnuti za radikalnijim metodama. To je legitimno i bitno je da partneri shvate da ovise jedan o drugom. Ukoliko dođe do ozbiljnijeg pogoršanja odnosa, obadvije strane gube, ali obično je veći gubitak kod onog koji ima trgovinski suficit. Amerika si je stvorila problem s poljoprivrednim proizvodima koje izvozi u Kinu, soja, i bio je veliki problem naći novo trćište i regulirati buduću proizvodnju. A sad si možemo zamisliti kakav bi problem bio gubitak američkog tržišta za neke kineske proizvođaće.

Abe Nepotvrdjeni
4 godine prije

Sta uopće vise predstavljaju burzovni indeksi?

Ivi.tz
4 godine prije

Pa naš stari most u Mostaru je stariji od amerike. Nemože drzava koja je stara par stotina godina i koja je poubijala prave starosjedioce,pobijediti državu koja je stara par hiljada godina tj KINU…tako da ameri pušite ga sve češće i češće.zivila KINA

Laki Topalović
4 godine prije

Dakle blef, pročitali su ga Kinezi kao otvorenu knjigu.

čoban Đuro
4 godine prije

Gazda je gazda.razmjena je nepovoljna za Američki proračun,odljev ,povećanje duga prema Kini.Kina tu razliku podmiruje sama kupujući državne obveznice Američke države ,što znači daje robu za badava.Vidi to Trump što znači da je odgovoran,ali što nastupa pogrešno,to su savjetnici krivi.Puni sebe i mišlju kako mogu naređivati ,nekome komu duguju i previše i to ne mogu platiti ,ali znaju da Kina nema višak roba kome prodati –dok nema–a kad bude imala ,što tada?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI