Tri kandidata ostaju u utrci za zamjenu Johnsona

Tri kandidata za zamjenu Johnsona
31 komentar

Konzervativni poslanici završili su u utorak četvrti krug glasanja u partijskoj natjecanju za vodstvo. Bivši ministar za jednakost Kemi Badenoch je eliminisan, bivši kancelar Rishi Sunak vodi trku za zamjenu premijera Borisa Johnsona, a slijede ministrica trgovine Penny Mordaunt i ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Četvrto glasanje pokazalo je da je Sunak dobio 118 glasova, jedan od onih koji su ostali bez automatskog uključivanja u finalno direktno nadmetanje za vodstvo stranke Torijevaca. Mordaunt je pokupio 92 glasa, a Truss 86. Sa 59 glasova, Badenoch je postigao najniži rezultat i stoga je izbačen iz takmičenja.

357 poslanika stranke održat će posljednje glasanje u srijedu, nakon čega će njenih oko 150.000 članova širom zemlje učestvovati u glasanju poštom za izbor konačnog pobjednika. Pobjednik će preuzeti mjesto lidera Konzervativne stranke i postati premijer Velike Britanije u septembru, pošto je Johnson dobio glasanje o povjerenju u ponedjeljak, osiguravajući da će ostati na funkciji do tada.

Badenoch je bio vatreni zagovornik Brexita i pojavio se kao glasni kritičar „probuđene“ kulture. Tokom svoje kampanje, ona je svoje protivnike nazivala članovima “liberalnog krila Konzervativne stranke”.

Na čelu ovih protivnika je Sunak, koji se pozicionirao kao glas fiskalne opreznosti i jedini kandidat koji ne obećava smanjenje poreza. Mordaunt i Truss su obećali da će smanjiti poreze, a obje su izdvojene zbog kritika od strane članova stranke: Truss zbog njenog protivljenja glasanju za izlazak iz Evropske unije 2016., a Mordaunt zbog njenih „probuđenih“ stavova, uključujući njenu od- povučeno insistiranje da su “trans žene žene”.

Sva tri kandidata podržavaju naoružavanje Ukrajine, a Truss se posljednjih mjeseci pojavila kao jedan od najglasnijih antiruskih glasova u Evropi. Ministrica vanjskih poslova obećala je u nedavnom novinskom tekstu da će nanijeti “pravi bol Putinu i Kremlju” ako bude izabrana, a u utorak ujutro izjavila je da će povećati izdatke za odbranu Velike Britanije na 3 % BDP-a, daleko iznad traženih 2 % od strane NATO-a.

Mordaunt, koja je nakratko služila kao ministar odbrane 2019., rekla je prošle sedmice da će se, iako će povećati vojnu potrošnju, suzdržati od “čupanja cifara iz zraka” tokom takmičenja za liderstvo.

Uprkos tome što uživa podršku više torijevskih poslanika nego njegovih rivala, anketa YouGova objavljena u utorak pokazuje da je Sunak izgubio konačni glas protiv Mordaunta, Trussa i Badenocha, od kojih potonji nisu bili eliminirani u vrijeme ankete. Ladbrokes, najveća kladionica u Velikoj Britaniji, trenutno ocjenjuje Truss kao favoritkinju za pobjedu u ukupnom takmičenju.

JohnsonLiz TrussPenny MordauntpremijerRishi SunakUKVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
1 godina prije

Samo ne Liz.
Za ostale ne znam, ali Liz je luda.
Boris je bio lud, ali ne glup.
Liz je i luda i glupa.

1 godina prije

Svima pršti zlo iz očiju (ali zar bi itko i mogao očekivati nešto drugo?).

Mölltaler
1 godina prije

Naprijed Penny.
Ako ništa drugo nećemo morati gledati ova dva strašila.

Josip
1 godina prije

Pokazalo se gdje god su se žene dokopale vlasti da su te zemlje upropaštene. Zadnji primjer je Amerika sa Pelosy, Finska i Švedska. Nije da su muškarci bog zna što u kriznoj situaciji ali njima nije mjesto u ratnim okruženjima jer su u stanju napraviti još veće zlo svojoj naciji..

Lenko
1 godina prije

Samo duhovne žmorfije. ZLO.
Napreduju, ali prema užasu i teroru, na kojeg su usmjereni.

Josip
1 godina prije

Kako UK nije sram tih degeneriranih faca, pa pogledajte im lica iskrivljena od amorala, incesta i bolesne mržnje koja je u UK tradicionalna od pamtivijeka..

Lucija, prva
1 godina prije

Obratite pažnju na kladionice.
Englezi očekuju prevaru.

Liz je favorit iako tek treća po broju glasova, opet, i o ovom krugu.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Od 3 zla treba izabrati ono najmanje.

tuf
1 godina prije

Očekivano, britanski deep state mediji već sinkronizirano provode ‘perception management’ da je Liz Truss u prednosti nad ostalim kandidatima. Alas, biti će novi BoJo – jedino još luđi.

tihobl
1 godina prije

Liz je vec proglasena za novu Tacer.
Jos samo da dobije i nobelovu nagradu za mir.

Max
1 godina prije

Bezvezne marionete spremne učiniti bilo što.

Vojni analitičar
1 godina prije

Hn. Premijer Ujedinjenog kraljevstva će dakle postati ili garonja iz bivše kolonije ili jedna od dvije “menstruirajuće osobe” od kojih jedna kao ministrica vanjskih poslova ne razlikuje Baltično od Crnog mora, a druga ne opet ne razlikuje muškarce od žena. A svi troje obožavaju židovskog komedijaša iz Kijeva . Daleko je dogurao gordi Albion.

Mislim da bismo svi trebali navijati za jednu od ove dvije pišulje i ujedno se nadati da će vašingtonskog senilca uskoro zamijeniti Kamila pa da uz novozelandsku konjolikui Švabinu “mladu globalnu lidericu” i kanadsku tetkicu estrogenska brigada potpuno preuzme anglosaksoniske “five eyes”. U tom slučaju dajem im najviše 10 godina opstanka. A ne zaboravimo tu ni EU sa Usruljom na čelu i još kad bi Njemačku nekako preuzela Analena Brabonjak to bi tek bio totalni raspašoj.

Ico
1 godina prije

Zamjenu za Johnsona Britanci trebaju potražiti u londonskom Zološkom vrtu, odjeljenje s majmunima!

Roccos
1 godina prije

Nešto mi govori da će izabrati Indusa,čisto da pridobiju simpatije Indije koja se još koleba kome da se privoli.

Lucija, prva
1 godina prije

Evo ga:

Riši Sunak je dobio 137 glasova poslanika konzervativaca, ispred Liz Trus koja je dobila 113 glasova i sekretarke za spoljnu trgovinu Peni Mordaunt, koja je ispala iz trke nakon što je osvojila 105 glasova.
E. A tko ih je oblačio i pripremao govore?
Štošta se vidi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI