Trilateralna saradnja sa Rusijom i Kazahstanom je logična

Turska raketa
8 komentara

Nezavisni pristup svemiru postao je jedan od nacionalnih prioriteta Turske u vrijeme vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Šef turske svemirske agencije Serdar Hüseyin Yildirim rasvijetlio je prioritete agencije, planove, težnje i zajedničke projekte koji su u toku.

Turska državna kompanija Roketsan, jedan od najvećih odbrambenih dobavljača, najavila je 12. novembra na Twitteru još jedno uspješno lansiranje rakete iz crnomorske provincije Sinop. Komentarišući događaj, predsjednik Erdogan je istakao da je Turska ušla u “svemirsku ligu”.

Prema agenciji Anadolu, Roketsan je imao zadatak da sprovede svemirski program Turske 2015. Prva svemirska raketa u zemlji lansirana je 2018. godine, prelazeći udaljenost od 130 kilometara. 12. decembra Erdogan je zvanično osnovao Tursku svemirsku agenciju (TUA). Jedan od prioritetnih zadataka agencije je priprema turskog nacionalnog svemirskog programa za period od 2021. do 2030. Očekuje se da će detalje mape puta za istraživanje svemira turski predsjednik otkriti do kraja ove godine.

Predsjednik turske svemirske agencije Serdar Hüseyin Yildirim razgovarao je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik o perspektivama razvoja svemirske industrije zemlje, planovima istraživanja svemira, kao i rusko-turskoj saradnji na ovom polju.

Sputnjik: O čemu se radi u turskom nacionalnom svemirskom programu?

Yildirim: Ovaj program odražava glavne ciljeve Turske, koje si je država postavila u svemirskom polju, kao i korake koji se preduzimaju za njihovo postizanje. Radimo i sarađivaćemo sa velikim brojem organizacija i dijelit ćemo ove informacije sa javnošću. Na primjer, trenutno radimo na skoro 30 projekata i vrlo brzo će biti objavljeni detalji ovog rada. Kada se to dogodi, ne samo Turci, već i sve zemlje svijeta moći će da procijene stepen ozbiljnosti i veličinu namjera naše Agencije.

Sputnjik: Sa kojim zemljama trenutno pregovarate i da li su već potpisani neki sporazumi?

Yildirim: Do danas smo imali razgovore sa oko 20 zemalja i ti pregovori traju. Započeli smo pregovore i potpisali sporazum o međusobnoj saradnji sa Ukrajinom i posjeti zemlje u roku od mjesec dana. Takođe smo potpisali sporazum sa Mađarskom. U oktobru je bila posjeta Kazahstanu i potpisan je bilateralni sporazum sa tom zemljom.

Pored toga, aktivno razvijamo odnose sa zemljama kao što su Rusija, Japan, Kina, Pakistan, Indija i Azerbejdžan, a uskoro planiramo da potpišemo nove sporazume. U budućnosti ćemo nastaviti da gradimo kontakte sa mnogim zemljama sa kojima vodimo preliminarne pregovore.

Naša vrata su otvorena za sve. Istraživanje svemira je veoma složen i skup posao koji zahtijeva visoke tehnologije, stoga međunarodna saradnja igra veoma važnu ulogu na ovom polju. Samo nekoliko zemalja u svijetu, poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, mogu samostalno da obavljaju ovaj posao, ali čak su i one spremne da sarađuju sa drugim državama iz razloga koje sam naveo.

Turska neće raditi ovaj posao sama. Pretpostavljamo da ćemo mnogo brže moći da napredujemo ako sarađujemo sa drugim zemljama. Agencija je privukla veliku pažnju u svijetu, prevazilazeći naša očekivanja. Na primjer, latinoameričke zemlje, uključujući Čile i Peru, signalizirale su svoj interes.

Sputnjik: Među zemljama koje ste pomenuli postoje one koje su međusobno u sukobu.

Yildirim: Svemir je neutralna zona. Među zemljama su mogući politički i vojni sukobi. Ali oni nikada ne utiču na istraživanje svemira. Najbolji primjer za to je saradnja Sjedinjenih Država i Rusije. Oni se takmiče u mnogim oblastima, ali zajedno rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Sputnjik: Rusija pomno prati turska istraživanja na polju istraživanja svemira. Poslije razgovora sa turskim ambasadorom u Rusiji Mehmetom Samsarom, šef ruske savezne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin najavio je pripremu rusko-turskog međuvladinog okvirnog sporazuma o saradnji u svemirskim istraživanjima.

Yildirim: Takođe smo željeli da se sretnemo sa gospodinom Rogozinom, ali još nismo uspjeli da održimo ovaj sastanak zbog pandemije. Našu obostranu želju i namjeru da uspostavimo saradnju na polju istraživanja svemira neprestano ističu naši ambasadori i tokom pregovora između lidera naših zemalja.

Nedavno je našu agenciju posjetio ruski ambasador u Turskoj Aleksej Erhov. Bio je to uvodni sastanak tokom kojeg je došlo do međusobne razmjene mišljenja; ruska strana nam je dostavila nacrt bilateralnog sporazuma o kosmičkoj saradnji. Proces pripreme trajat će neko vrijeme, jer je to zaista sporazum velikih razmjera. Vidimo da možemo zajedno sa Rusijom da radimo na saradnji u oblasti svemirskih letova, satelitskih lansiranja, svemirskih stanica i u drugim oblastima.

Sputnjik: Postoji i vojni aspekt ove saradnje, zar ne?

Yildirim: Da, ali naša agencija je uključena u civilna istraživanja. Vojni projekti zamisao su Predsjedništva odbrambene industrije (SSB). Svjesni smo vojnih projekata, ali kao organizacija ne pripadamo tim projektima. Svoje aktivnosti sprovodimo u potpunosti u okviru sporazuma UN o miroljubivoj upotrebi svemira.

Sputnjik: Ranije je šef Roskosmosa objavio da Ruski svemirski centar razmatra mogućnost obuke turskih kosmonauta i njihovog slanja na ISS. Da li je u toku rad na odgovarajućem sporazumu?

Yildirim: Svi želimo da turski državljanin i turska zastava odu u svemir. Radimo na ostvarenju ovog zadatka. Rusija je važan partner u ovom pitanju. Posjeduje resurse i sposobnosti koje to omogućavaju. Pored Rusije, interes za saradnju sa nama na ovom polju pokazuju i Amerikanci. Konačna odluka je na našem predsjedniku.

Sputnjik: Da li postoji mogućnost uspostavljanja trilateralne saradnje u oblasti kosmičkih istraživanja između Rusije, Turske i Kazahstana?

Yildirim: Potpisali smo bilateralni sporazum sa Kazahstanom, a uskoro ćemo ga potpisati i sa Rusijom. Pored toga, traje aktivna saradnja između Rusije i Kazahstana. Rusija upravlja kosmodromom Bajkonur koji se nalazi u Kazahstanu; a radni vijek mu je produžen. Stoga se čini da je trilateralna saradnja u smislu pripreme i podrške lansiranju sasvim logična i razumna.

Baikonur je jedan od najvećih objekata koji pruža velike mogućnosti. Neki od tamo dostupnih sistema lansiranja trenutno se ne koriste; postoji mogućnost razvoja modela ulaganja i zajedničkog korištenja. Međutim, u tom cilju, prije svega moramo napredovati na polju tehnologija za lansiranje svemirskih letjelica. Trilateralni rad se može razmatrati ne samo na polju lansiranja, već i u zajedničkom razvoju nekih svemirskih sistema.

Sputnjik: Turska trenutno lansira svoje satelite u inostranstvu. Šta država čini kako bi osigurala da sateliti budu lansirani u zemlji u budućnosti?

Yildirim: Ovo je hitno pitanje za nas. Nezavisni pristup svemiru nudi veoma važnu priliku za državu. Svaka zemlja postavlja ovaj cilj svojoj svemirskoj agenciji. To nije lak zadatak, ali Turska ga je već postavila. Na primjer, radovi na mikrosatelitskom lansirnom sistemu već su u toku, a zadatak je dobio Roketsan. Uskoro planiramo da iskoristimo priliku za lansiranje sopstvenih satelita u nisku i srednju orbitu. U ovoj oblasti planiramo saradnju sa velikim brojem zemalja.

Sputnjik: Kakve mogućnosti pružate onim privatnim kompanijama i preduzetnicima koji žele da sarađuju sa agencijom kako bi doprinijeli naporima Turske u istraživanju svemira?

Yildirim: Želimo da razvijemo svemirski ekosistem u Turskoj, a privatni sektor je njegova najvažnija komponenta. Do danas sam uspostavio kontakte sa mnogim predstavnicima privatnog sektora i posjetio sam njihove tehnološke klastere. Ako su njihovi projekti u skladu sa našom strategijom, pružamo im snažnu podršku, određujemo fokusna područja za njih i počinjemo da ih finansiramo uskoro na osnovu dizajna.

Veoma je teško razviti svemirsku industriju u zemlji samo uz pomoć države; privatni sektor mora nužno biti uključen u ovaj proces i mora biti njegov sastavni dio. Naša agencija je spremna da podrži svaki razuman projekat na polju istraživanja svemira u Turskoj.

KazahstanrusijaSaradnjaSvemirturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novak
3 godine prije

Bravo Erdo, samo tako radi na jacanju svoje drzave, najveci ku-rv-ni sinovi na vlasti su oni koji radu za strane interese.

Max
3 godine prije

Logično jer su to svemirske sile koje mogu biti od koristi Turskoj. A mislim da Turska ima i nuklearne ambicije.

Drima
3 godine prije

Svemirske sile? Prije prevare i bajke svemirskih veličina!

mujezin
3 godine prije

šta nema balkončića na ovom minaretu?.. i tu pjeva vještačka pjesma.. sve ošlo došejtana

rjbvrnbgeirunbgtieug
3 godine prije

Sve troje rade za istog, nema čuđenja.

putnik83
3 godine prije

Ovo je pokušaj Turske da se preko Rusa domognu balističkih i interkontinentalnih raketa.
Izrael ovo neće dozvolit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI