Trump antiruski ”Zakon Magnitsky” širi na globalnu razinu

sad rusija
15 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je najavio kako je dao ovlasti nadležnim resorima da se sankcije u okviru ”Zakona Magnitsky” provode na globalnoj razini. Američki predsjednik je dao ovlasti čelnicima Ministarstva financija i State Departmenta, Stevenu Mnuchinu i Rexu Tillersonu, da ovaj zakon primjenjuju u cijelom svijetu. Državni tajnik može uvesti sankcije u području viza, a Ministarstvo financija one financijske. Čelnici oba odjela trebaju koordinirati svoje akcije.

Podsjetimo Trump je ranije poslao pismo Kongresu u kojem je naveo kako Bijela kuća namjerava pomno pratiti globalnu provedbu ”Zakona Magnitsky”.

Još je Barack Obama na odlasku, u prosincu prošle godine, proširio  ”Zakon Magnitsky” na sve zemlje i ova odluka Trumpa da Stevenu Mnuchinu i Rexu Tillersonu da ovlasti u tom smislu samo potvrđuje kontinuitet politike Bijele kuće, ali i jača uvjerenje među konzervativcima, nekim novinarima i biračkim tijelom da je američki predsjednik de facto smijenjen s dužnosti i da mu je zadaća samo priopćiti odluke koje donose utjecajne interesne skupine u Washingtonu, koje ne moraju nužno biti dio državnog aparata.

Američki ”Zakon Magnitsky”, kojim se uvode sankcije ruskim dužnosnicima  koji navodno krše ljudska prava, je zamjena za zastarjeli amandman ”Jackson-Vanik”.

Američki Senat je ”Zakon Magnitsky” usvojio krajem 2012. godine, poništavajući u isto vrijeme amandman ”Jackson-Vanik”, odnosno restrikcije iz vremena Hladnog rata u trgovini s Rusijom, uvodeći zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim dužnosnicima za koje Bijela kuća procijeni da krše ljudska prava.

Kao odgovor, Rusija ubrzo usvaja Zakon kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju djecu iz Rusije, a kao razlog su priložili dokaze o više slučajeva zlostavljanja te djece.

“Od kada je Rusija primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju, taj zastarjeli je sprečavao američke tvrtke da uživaju prednosti otvorenog tržišta Rusije”, rekao je tada Sergej Lavrov i dodao kako Amerikanci nisu htjeli “samo tako ukinuti amandman Jackson-Vanik”.

Prema njegovima riječima, Rusija je dobro uradila što je na svoj način odgovorila na ”Zakon Magnitsky”, nakon kojega je sastavila “crnu listu” američkih državljana koji ne mogu ući Rusiju jer su kršili ljudska prava, njihova imovina je zamrznuta, a poslovanje njihovih kompanija blokirano.

Rusija krivi američke roditelje za smrt najmanje 19 ruske usvojene djece. Zakon je nazvan ”Dima Jakovljev” po istoimenom dječaku koji je 2008. godine umro od toplotnog udara, nakon što su ga njegovi novi američki roditelji satima ostavili zaključanog u pregrijanom automobilu. Do donošenja novog zakona, Amerikanci su u 20 godina usvojili više od 60 000 ruske djece.

Trump je svrgnut tihim udarom na američkom dvoru

Američki kongresBijela kućaJackson-VanikSteven MnuchinZakon Magnitsky
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bobrock
6 godine prije

Ovo je i više nego šokantno! Da jedna država donese zakon, za kojeg onda želi da se provodi po cijelom svijetu. Države koje ne žele primjenjivati sankcije protiv Rusije će biti također pod sankcijama.
Ovo je školski primjer hegemonije!

StarDam
6 godine prije

A eto, barem je civilizirani svijet dobio preko pola godine predaha, koliko je SADistima trebalo da slome Trumpa. Na sreću, vrijeme ne radi za njih.

Podravec
6 godine prije

Ameri zaista jedu gov!! Zaista više nemaju mašte da izmisle način na koji bi napakostili Rusiji! A posebno su mi dragi ovi iz RFE/RL-a! Posebna vrsta kretena!

Imam
6 godine prije

Ok zadnji put vam objsanjavam. . ruski ambassador u jednoj od europskih drzava mi je osobno rekao da se uvode sankcije rusi kako nebi druge EU drzave imale profit od suradnje sa rusijom, ali zato su tu ameri kako bi oni ugrabili poslovnu priliku. Sam Lavrov je prije nekoliko mjeseci rekao da oni i ameri savrseno suradjuju dok evropljani se udaljuju od rusije. Ali hajde ti to objasni EUkoliniji . ambasador mi je dodao da suradnja (ekonomska) izmedju rusije i amera nikad nije bila bolja u povijesti

stefan
6 godine prije

Ja sad više ništa ovdje ne razumijem, Prvo su anarhisti sa portala pisali kako je president skinuo gaće, ne samo to valjda je ostao i bez muda . pa valjda i kastriran.Onda naslovi da je u kućnom pritvoru ,svi su nu okrenuli leđa. bez ikakvi ovlast. slomili ga , fikus iz bijele kuće . kad on ustade iz pepela donosi ovlasti i sve ide prema planu. globalne provedbe . Dečki niste valjda mislili da je tramp došao za predsjednika da ispunjava želje običnog smrtnika

Osoba C
6 godine prije

Eto što je Obama mislio sa onim ”American Exceptionalism”…

davor
6 godine prije

Još jedan razlog više za priželjkivanje rasturanja američke sadističke i ilegalne hegemonije

stefano
6 godine prije

E moj ivo lola načekaćeš se ti još godina da taj mit padne . ako i dočekaš u ovom životu vjeruj mi

ivo
6 godine prije

dodi ti sto si dao zadnji minus pa poguraj nesto si nestrpljiv

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI