“Trump show” – Ugovor o 110 milijardi dolara oružja za Rijad uopće ne postoji

Nepostojeći ugovor o kupovini oružja od strane Saudijske Arabije
25 komentara

“Američki dogovor sa Saudijskom Arabijom za kupnju oružja za 110 milijardi dolara uopće ne postoji”, izjavio je Bruce Riedel, jedan od vodećih analitičara u Centru za bliskoistočnu politiku poznatog američkog istraživačkog Instituta Brookings.

“Razgovarao sam s izvorima u vojno-industrijskom kompleksu i Kongresu, a svi kažu jednu stvar – dogovora u iznosu o preko 100 milijardi dolara nema. Umjesto toga je dogovoren paket dokumenata namjere, ali ne ugovori. Mnogi od njih su prijedlozi koji bi, prema američkim tvrtkama, možda mogli zanimati Saudijsku Arabiju. Agencija koja se bavi prodajom oružja u Pentagonu to naziva planiranjem prodaje”, napisao je stručnjak napisao je Bruce Riedel u komentaru na internetskoj stranici Instituta Brookings.

U isto vrijeme, prema mišljenju stručnjaka, ovi “ugovori” čak nisu novi, jer su napravljeni su još u vrijeme uprave Baracka Obame.

Kao primjer, Bruce Riedel navodi ponudu za prodaju Rijadu četiri fregate. Prvi put je ta vijest objavljena 2015. godine, a ugovor o danas još uvijek nema. Ipak,  Saudijci su pokazali i interes za mobilni raketni sustav THAAD, kakav je nedavno raspoređen u Južnoj Koreji.

“Saudijci već nekoliko godina pokazuju interes, ali ugovor nije potpisan. Nabava 150 helikoptera Black Hawk je također na popisu želja, ali ih nema u ugovorima”, kaže vodeći analitičar Centra za bliskoistočnu politiku Instituta Brookings.

Bruce Riedel vjeruje kako zbog niskih cijena nafte i dvogodišnjeg rata u Jemenu Saudijska Arabija danas jednostavno ne može platiti ugovore vrijedne 110 milijardi dolara, a jedva da ispunjava svoje obveze od prije pet godina. Naime, 2012. godine je Rijad potpisao ugovor za opskrbu američkih oružja za osam godina u vrijednosti 112 milijardi dolara. Dakle, ove obveze istječu oko 2020.

Stručnjak napominje da će se pravi posao između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije napraviti kada Izrael bude tražio nove pošiljke oružje, jer se u tim okolnostima uvijek naoružavaju i arapske zemlje.

“Ono što će točno uskoro biti dogovoreno je ugovor od milijardu dolara za streljivo za rat u Jemenu. Saudijcima treba još bombi kako bi se borili protiv najsiromašnije zemlje na svijetu”, zaključuje Bruce Riedel.

U drugoj polovici svibnja je američki predsjednik Donald Trump posjetio Saudijsku Arabiju i naknadno je Bijela kuća priopćila da je sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdul-Aziz Al Saudom potpisao paket dokumenata o opskrbi oružjem i da je među njima ugovor vrijedan 110 milijardi dolara, ali i da Saudijska Arabija planira kupiti oružja od SAD-a u sljedećem desetljeću za ukupno 350 milijardi dolara.

Međutim, kako je izvijestio The Washington Examiner, Kongres još nije dobio na uvid i za odobrenje nikakav ugovor za spomenutu opskrbu oružjem, nego postoji samo popis namjere State Departmenta i agencije Pentagona za prodaju oružja. Postoji isporuka za Saudijsku Arabiju vrijedna 24 milijarde dolara, ali je ona dio sporazuma s prethodnom administracijom.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer je prvi izvijestio o velikom poslu sa Saudijskom Arabijom.

“U Saudijskoj Arabiji je predsjednik upravo potpisao najveći pojedinačni posao za Ministarstvo obrane u povijesti SAD-a, zaključivši pregovore o paketu naoružanja vrijednog više od 109,7 milijarde dolara”, napisao je na Twitteru Sean Spicer.

Na konferenciji za novinare jučer održanoj u Bijeloj kući, kada je upitan o sporazumu sa Saudijskom Arabijom, Spicer je rekao: “Ne znam što je zapravo potpisali.

Nakon toga je sugerirao kako potpisivanje ugovora, uključujući popise, specifikacije i vrijeme isporuka, nije posao šefova država i da se na ugovorima “još uvijek radi“.

Oružjeugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
6 godine prije
Alen
6 godine prije

Ovi ko bosanski politicari postali.. ..I oni pricaju o milionskim ugovorima kojih nema.. Identicno..

Željko
6 godine prije

Kada on ” vodi najjaču državu i slobodni svijet ” sve je onda otišlo u PM !!

Q-90651
6 godine prije

U Britaniji konzervativci nisu dobili vecinu, mora biti da je za ovo kriv Putko i rusofili.

opet ja
6 godine prije

Ne znam koliko vam je to poznato, ali postoje procene da S. Arabija mesečno gubi oko 10 milijardi $$, što znači da se one rezerve dolara tope i da će tim tempom nestati za nekih 5 godina. S druge strane postoje procene da svo to oružje koje stiže u sunitske monarhije u stvari predstavlja stratešku rezervu za USA u slučaju većeg sukoba na bliskom istoku ili samog 3. svetskog rata. Navodno kupujući to oružje se legalno stacionira blizu potencijalnog fronta. U slučaju rata svaki transport veće količine je rizičan i u krajnjem slučaju iziskuje određeno vreme koje je uvek dragoceno. Kao neka vrsta potvrde ovome je činjenica da S. Arabija angažuje britanske i američke pilote u svojim eskadrilama. Dakle oni sami nemaju dovoljno obučenog ljudstva za toliko modernog naoružanja.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Interesantno ,SA stidljivo prica, sanja, planira da kupe od Amera oruzje za 350 miljardi zelembaca.
A Katar raspolaze sa fondom za investicije od 350 miljardi dolara. I usput su kupovali akcije 19% od Ruskog Rosnjefta sa dogovorom trgovanjem u domacoj valuti. I jos da bude gore ugostili su 10 000 Jenkija.Ovi iz Katra su ludji od Gadafija izgleda i jeftiniji su sto puta od beckih sobarica?
Zar oni stvarno misle da ce ih zastititi sad od propasti Iracani i da ce poslati svoju vojsku da ih brani i cuva,
da ce im slati namirnice i druge zivotne potrepstine.
A da im Ameri nece uvaliti jednu okupaciju zvanu -DOZIVANJE PATETI-(poput milosrdnog andjela) od SA, a kralj Katra da nece zadestiti konapac od Sadama H .

Rosnjeft
6 godine prije

Rusi na kolenima, cena barela nafte ide sve niže.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI