Trump tvrdi da je Xi spreman da zauzme Tajvan nakon što je Moskva priznala Donbas

Trump i Xi Jinping - Tajvan
31 komentar

Uprkos formalnom priznanju Tajvana kao kineske provincije od strane Washingtona, američki predsjednik Joe Biden se pokazao voljan da odbrani Tajvan od kineskog napada. Međutim, SAD nemaju ugovornu obavezu da to učine, i mnogi su postavili pitanja o tome da li bi SAD mogle da brane Tajvan – i da li bi uopšte pokušale.

U radijskom intervjuu u utorak, bivši američki predsjednik Donald Trump predvidio je da će, nakon što je Rusija u ponedjeljak priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, što su SAD okarakterisale kao otimanje zemlje, kineski predsjednik Xi Jinping pokušati da napravi korak prema Tajvanu.

On je to komentarisao u utorak u emisiji „The Clay Travis and Buck Sexton Show“, gdje je rekao domaćinima „ovo se nikada ne bi dogodilo da smo mi bili tamo“.

„Mislim da on vidi ovu priliku“, rekao je Trump o Putinu. „Znao sam da je oduvijek želio Ukrajinu. Pričao sam s njim o tome. Rekao sam: ‘Ne možete to učiniti. Nećete to uraditi.’ Ali vidio sam da on to želi… Usput, Kina će biti sljedeća. Znate, Kina će…”

„Misliš da će krenuti na Tajvan?“ upita ga Clay.

„Oh, apsolutno. Ali sa mnom, ne bi“, odgovorio je.

„Ali mislite da će se sa Bidenom usuditi?“ Clay je tada upitao.

“Oh da. Čekaju do poslije Olimpijade. Sada su Olimpijske igre završene i pogledajte svoju štopericu, dobro? Ne, on to želi baš snažno – Ovo je skoro kao sestre bliznakinje, jer imate jednu koja želi Tajvan, mislim, podjednako jako. Neko je rekao: „Ko to više želi?“ Mislim da je vjerovatno podjednako loše. Ali, ne, Putin to nikada ne bi uradio, i Xi to nikada ne bi uradio. I takođe, Sjeverna Koreja nije reagovala četiri godine“, rekao je Trump.

Govoreći u utorak, Biden je rekao da je Putinovo priznanje republika Donbasa i slanje mirovnih snaga u region „početak ruske invazije na Ukrajinu“. Iskoristio je razvoj situacije da tvrdi da su mjeseci nejasnih upozorenja o invaziji istiniti i da opravda uvođenje ekonomskih sankcija protiv ruskih finansijskih institucija.

Putin je u dugačkom govoru u ponedjeljak rekao opravdavajući „odavno zakasnjelu odluku” da je sporazum iz Minska iz 2015. koji je namjeravao da utre put miru u istočnoj Ukrajini mrtvo slovo na papiru i da više ne postoji izlaz iz nasilja koji bi sačuvao teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim, još jedan dugogodišnji zahtjev republika Donbasa – da budu pripojene Ruskoj Federaciji – i dalje je ignorisan.

Nasuprot tome, Tajvan je teritorija koju kontroliše bivša kineska vlada za koju je Peking oduvijek smatrao da je sastavni dio Kine. Godine 1949. komunistička Crvena armija je trijumfovala u građanskom ratu, osvojivši cijelo kopno i uspostavivši Narodnu Republiku Kinu u Pekingu; ali je stara vlada Republike Kine opstala na Tajvanu, gdje Crvena armija nije mogla da izvrši invaziju, i od tada je opstala. Sve osim šačice malih nacija promijenile su svoje priznanje kineske vlade sa Tajpeja na Peking, uključujući SAD 1979. godine, ali Washington je nastavio da daje oružje i drugu podršku Tajvanu na otvoren, ali neformalan način.

Kina je osudila američku podršku Tajvanu, nazvavši to kršenjem tri zajednička saopštenja koja podupiru diplomatske odnose SAD i Kine i intervencijom u unutrašnja kineska pitanja.

„Niko ne bi trebalo da potcjenjuje čvrstu odlučnost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Xi u oktobru. „Istorijski zadatak potpunog ponovnog ujedinjenja otadžbine mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen.”

Xi je dalje rekao da očekuje da će se takvo okupljanje dogoditi u okviru „jedna zemlja, dva sistema“, koji se koristi za inkorporaciju bivše britanske kolonije Hong Kong u Kinu kao posebnog autonomnog regiona.

Slično Rusiji u odnosu na Ukrajinu, SAD su optužile Kinu da prijeti invazijom na Tajvan zbog redovnih letova kineskih aviona kroz tajvansku ekspanzivnu i samoproglašenu identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ) i kineske pomorske vježbe u morima koja okružuju Tajvan.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Jaishankar usprotivio se u utorak sličnim poređenjima između Ukrajine i Tajvana, rekavši da su problemi u indo-pacifičkom regionu „prilično jedinstveni”.

„Možete da smatrate da je sve na svijetu povezano. Ali različiti problemi imaju različite istorije, kontekst i aktere“, rekao je Jaishankar na Francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI) sa sjedištem u Parizu, dodajući da „transponovanje pitanja jednog područja na drugo može da dovede u zabludu.”

„Oba su proizvodi veoma složene istorije tog konkretnog regiona. U slučaju Ukrajine, mnogo toga proizilazi iz postsovjetske politike, širenja NATO, dinamike između Rusije i Evrope, i Rusije i Zapada u cjelini“, rekao je indijski ministar.

„Mislim da je u slučaju Tajvana to proizvod onoga što se dogodilo u kineskoj istoriji i onoga što se dogodilo na način na koji su se hladni rat i drugi događaji odigrali u Aziji“, dodao je on.

New Delhi je zaključan u sopstvenom teritorijalnom sporu sa Islamabadom oko regiona Kashmira, koji su dvije strane otprilike podijelile na pola, ali na sve polažu pravo obje strane. Postoje redovna kršenja primirja duž utvrđene linije kontrole koja su nekoliko puta prerasla u potpune ratove između dvije nuklearne sile.

BidenDonald Trumpkinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
2 godine prije

Kad sam prije koji tjedan čitao o susretu Putin-Xi nešto mi je dalo naznake da idu zajedno”pokoriti” ili “osloboditi” svijet od zapadne hegemonije.Zadnjih godina vidimo da su zapadnjačke vrijednosti isčezle, da se guraju potpuno drugačije, rekao bih bolesne, ideje.nema više slobode već je počelo vrijeme totalitarizma.Tko prati svijetsku politiku, objektivno, morao bi znati da je Putinu obećano ne širenje NATO-.U vrijeme Busha Putin je predložio da i Rusija uđe u NATO, na što je dobio negativan odgovor .
XI će iskoristiti zapadnjačku nedoslijednost i nesnalažljivost i ići će na Tajvan.
Time dolazi kraj zapadnjačke hegemonije.

Incog
2 godine prije

Awaiting for approval

Joker
2 godine prije

Dosta su fasisti vladali,sad malo mi.

Babaroga
2 godine prije

Tko se veseli bilo kojem ratu nije normalan. Svi političari i bogataši su sigurni, ginuti ce sirotinja. No dok je budala biti ce i rata.

ledeno doba
2 godine prije

nadam se da će nekima sada konačno biti jasno, da nema dobrih državnika i da svi rade za satanističku kabalu. I da nas sve posmatraju kao goyime i beskorisne izjelice, protiv kojih oni vode rat. Terorizmom, ISIL-om,…plandemijom, cjepljenjima,.. neprestanim revolucijama, krizama, oružanim sukobima…itd u kojima stradavaju obični ljudi, a ne oni. Važno je da se gine, umire…da umiru goyimi na sve strane u svim dijelovima svijeta. ako netko sada zaista ne uvidi da se nalazi u Trumanovom šouu, onda neće nikada.. Neki naravno neće to uvidjeti ni sada, ni nikada. Oni koji se nalaze mentalno zaostali negdje 50 godina unatrag u doba geopolitike hladnog rata i trabunjaju nešto o imperijalizmu, nacizmu i ostalim izmima, oni koji viču, bravo Putine, razbij ukrajinske naciste i slično.. “nacisti” neće stradati, već obični ljudi, Ukrajinci- Slaveni, kao i na drugoj strani Slaveni-Rusi takozvani Zapad kmečio je već tjednima; Rusija priprema invaziju na Ukrajinu. I… Čitaj više »

drago
2 godine prije

Budi se zmaj gotovi su

nekoime
2 godine prije

U slučaju napada Kine na Tajvan, NATO snage će izabrati opciju rada od kuće. Covid je ipak opasniji od rata.

hiber
2 godine prije

@ledeno doba, emotivan osvrt. Pandemija je uvertira onoga sto sada rade pioni globalističke elite: Putin i Biden. To upozoravam već mjesec dana. Zapadni mediji sada šire defetizam u cilju stvaranja panike među Ukraincima kako bi ih natjerali u izbjeglištvo u svrhu dalnjeg jačanja totalitarizma u EU. Imaju gubitke Ukrainci, ali imaju i nekadašnji Rusi. Zapravo je manji šok u Ukraini koliki je šok u Rusiji. Rusija je inače ko mr. Hyde i dr. Jekyll. Slavensku bastinu zamjenila je bastina Zlatne horde, tako da je sa ruskim panslevizmom gotovo. Zamjeniti ce ga antiruski panslavizam.

tihobl
2 godine prije

Kinezi ce cekatiti da se ameri iscrpe, kao sto su ameri cekali 1917. i 1944.
Pomoci ce rusima, pomoce i Kimu da oslobodi J. Korjeu americke okupacije, pa tek ce onda oloboditi Tajvan bez imalo muke.

Iz cijele ove price najvise ce profitirati kinezi jer nece biti nimalo osteceni. Trgovace sa obe strane kao sto su ameri trgovali sa Hitlerom sve do 1945.

hiber
2 godine prije

Kakav Tajvan? Kinezi su u prvom redu trgovci. Ovo im je win-win situacija. Rusi im moraju isporučivati plin u juanima po bagateli, a nove dolare i eure teško ce dobijati iako ce nafta na 200 dolara. Jedina je sansa Putinu da brzo savlada ukraince i pokusa u funkciju staviti plinovode. Ako se rat oduži zajedno sa sankcijama zapljeniti ce mu kinezi Sibir.

Scorpiorex
2 godine prije

Rusija i usa tresu nas u Njemackoj,gorivo skoro 2e. Fala najljepsa za to,a 3 dana nijedne vibesti o kuroni.

Komunist
2 godine prije

Što reći, tragičan kraj banana republike koja diže spomenike hitlerovim kolaboratorima

Max
2 godine prije

KIina će krenuti na Tajvan a Trump se isprazno hvali.

Pravednik
2 godine prije

Zanimljivo, kineski brodovi u nekoj blokadi oko Tajvana…..friška vijest

mrdo
2 godine prije

Tajvan će da bude oslobođen. Jenkiji odjebaus.

drago
2 godine prije

Xi je nova vaijanta corona virusa koji napada samo zapadne fasiste

Scorpiorex
2 godine prije

Gledajte komplet sliku,Beiden izdominiro, rusija i Ukrajini se krvi,disciplinovao njemacku I macrona,ide da zavrsi indo-pacifik ” dedica”. Ostali jedinica,sjedi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI