Trump upozorava na pad dolara

Trump
16 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je da je dolar spreman izgubiti svoj status svjetske rezervne valute – a time i poziciju SAD na vrhu geopolitičkog totema – u intervjuu za Fox Business u četvrtak.

„ Naša zemlja ide u pakao i nećemo biti veliki dečko “, tvrdi Tramp, tvrdeći da „ Imamo moć, ali ona jenjava. U stvari, opada u smislu naše valute. ”

Ako dolar prestane da bude svetska rezervna valuta, ” to je veće od gubitka bilo kakvog rata “, nastavio je republikanski lider. Iako bi takva ideja bila “ nezamisliva ” za vrijeme Trumpovog predsjedništva, požalio se, “ sada ljudi razmišljaju o tome ” – posebno Kina – dovodeći SAD u opasnost da budu svrgnute s trona kao globalni hegemon.

To je bilo još alarmantnije s obzirom na trenutno stanje SAD-a kao zemlje, priznao je Trump. “ Već se vraćamo statusu trećeg svijeta na mnogo načina. Gledate naš aerodrom, gledate naše terminale, gledate naše prljave puteve i polomljene puteve i sve ostalo, mi smo kao zemlja trećeg svijeta. ”

On je okrivio Bidenovu administraciju za pad nacije, sugerirajući da je njegov nasljednik pokrenuo trenutnu inflatornu spiralu svojim moratorijom na nova bušenja nafte. SAD su bile samo 18 mjeseci udaljene od proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije zajedno prije nego što je Bajden preuzeo vlast, tvrdi Trump, insistirajući: „ Zaradili bismo toliko novca. Mi bismo otplaćivali dugove, radili bismo stvari koje niko nikada nije vidio da radi ovu zemlju. ”

Nijedan predsjednik nikada nije pokušao da otplati američki državni dug, koji trenutno iznosi 32,6 milijarde dolara prema vlastitim proračunima Trezora – iako neke procjene govore da bi to moglo biti nekoliko puta više.

Sam Trump je toj cifri dodao 6,7 milijardi dolara, stavljajući ga iza Busha i Baracka Obame u smislu duga, ali ispred Bidena. Međutim, sadašnji predsjednik ima još godinu i po dana da nadoknadi zaostatak, s teorijskim programima potrošnje bez dna kao što su oprost studentskih kredita i sukob u Ukrajini.

Očigledna nestabilnost američke ekonomije – kreditni rejting Washingtona je nedavno snizila Fitch Ratings sa AAA na AA+ tek drugi put u istoriji – i sve veći broj zemalja koje su se našle na pogrešnom kraju američkih sankcija doprinijeli su neviđenom nivo interesa za odbacivanje dolara kao rezervne valute.

Te sankcije su inspirisale zemlje BRICS-a da formulišu alternativu američkom sistemu međunarodnog bankovnog transfera SWIFT – neophodnu osnovu za svaki odmak od dolara.

DolarSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
8 mjeseci prije

Urušavaju se iznutra!

BlueZg
8 mjeseci prije

Trump je cionist i ista opasnost, možda čak i gora, od bidnog Bidena. Bidni možda završi u zatvoru ali cionizam nažalost nigdje nije kazneno djelo. Živjela Palestina 🇵🇸🇵🇸🇵🇸

ivan
8 mjeseci prije

Jebhavo vas Tramp da hoce doci na vlast da dokrajci Rusiju pa onda kmecite ko prava kezmad… Koliko ste dosadni pa izravnat ce te ga sa Putinom hahahahha.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

32,6 tisuća milijardi dolara, tj. 36 bilijuna dolara, a ne 36 milijardi dolara duga kako se spominje u tekstu.

tisuća = thousand
milijun = million
milijarda = billion
bilijun = trillion

Milijun je tisuću tisuća, milijarda je tisuću milijuna, bilijun je tisuću milijardi.

Izuzetni bi rekli da su dužni 32,6 trillion dollars, a mi 32,6 bilijuna dolara.

Da predočimo ovu cifru realnije – svaki stanovnik SAD od 0 do 100 godina dužan je 100.000 dolara.

Dado
8 mjeseci prije

Kada S.Arabija proda za jedan mijesec 3 milijarde $ USA obveznica, UAE oko 4 milijarde $, Kina 11.3 milijardi $…Znaci lagano oslobadjanje od nepouzdane americke administracije.
USA je dobila hladni rat onda kada je tada postavljeni lider SSSR-a prihvatio dolar kao zajednicku valutu.Ni jedna zemlja ne moze proizvesti toliko resursa i tehnologije koliko americki FED moze nastampati papira.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Samo je pitanje vremena kad će izbit građanski rat u USA. Kad se gamad pokolje međusobno, USA će postat zemlja šesnaestog svijeta, a ne trećeg. Stoka je naoružana do zuba, a mrze se međusobno na svim mogućim relacijama.

SOX
8 mjeseci prije

Vijest koja odavno kruzi medu vodecim analiticarima,dedolarizacija se vec provodi i zahvatila je maha,normalno necemo to vidjeti preko noci!!!!
Ne mogu reci (tvrdim) da je ovo zadnji rast $ prema svim fiatima,ali onog trenutka kad FED okrene pivot (jer uz 5.5 kt.stope troskovi servisiranja duga ne mogu opstati) tj povuce kamatnu stopu $ ce pasti postupno 20%.
Smjesno je kad pojedini (znalci) kazu super zato ce € dobiti,a nemaju pojma da se index $ sastoji od 57% €,nema dobitnika inflacija ce izbrisati svakoga tko ostane u bilo kojoj fiat valuti,a kad krenu digitalno ako izgubimo -gotovinu- i nasa sloboda ulaganja ce bit okoncana!!!!
Trenutno mnogi spekulanti velicaju sastanak BRICS-a 22.08 – 24.08.23 kao predstavljanje nove zajednicke valute koja bi u visokom postotku bila pokrivena zlatom i bila alternativa sadasnjem kraljem $ a kasnije i preuzela statut rezervne valute.
Datum je iza ugla,pa pricekajmooo……..

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Za usporedbu – godišnji BDP Rusije u 2022. bio je 2,24 bilijuna dolara.
Američki državni dug je 32,6 bilijuna dolara.

Čak i kada anuliramo utjecaj broja stanovništva (330 milijuna Amera u odnosu na 145 milijuna Rusa), tj. pretpostavimo da Amera i Rusa ima isti broj, SAD je dužan 6,39 godišnjih BDP-a Rusije.
Realno, SAD je dužan 14,5 godišnjih BDP-a Rusije.

Ili još egzaktnije – svaki stanovnik SAD-a od 0 do 100 godina dužan je 100.000 dolara.

Max
8 mjeseci prije

Trumpove su riječi točne.

Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Koji glumac i lazljivac pa za njegove vladavine je nastampano najvise novca bez pokrica u povijesti USA!

Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Koji glumac i lazljivac pa za njegove vladavine je nastampano najvise novca bez pokrica u povijesti USA!

white hats Q
8 mjeseci prije

ko jos vjeruje trumpu nek se cijepi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI