Trumpova nominacija za Nobelovu nagradu za mir ostaje na snazi

Trump - Nobelova nagrada
30 komentara

Posljednjih godina američki predsjednik dobio je brojne nominacije za Nobelovu nagradu za mir za svoje diplomatske napore, uključujući tri samo 2020. godine, ali nije osvojio nijednu.

Švedske demokrate koje su ranije nominovale Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir i dalje čvrsto podržavaju nominaciju.

Bjorn Soder je zajedno sa Mattiasom Karlssonom, bivšim liderom švedskih demokrata u parlamentu, i Tobiasom Anderssonom, portparolom omladinskog krila stranke, nominovao Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir. Iza nominacije je stajalo i jedanaest drugih evropskih parlamentaraca iz Danske narodne stranke, Britanske konzervativne stranke, Poljskog zakona i pravde i mađarskog Fidesa.

U to vrijeme, Trump je bio pohvaljen za „razvoj ka miru i mirovnim pregovorima na Korejskom poluostrvu, na Balkanu i između Izraela i nekoliko susjednih država“. Danas nominacija ostaje na snazi uprkos žestokim kritikama nedavnih postupaka Donalda Trumpa, ne samo od strane rukovodstva Švedskih demokrata.

“U spoljnoj politici uspješan je za mir u svijetu i zaslužuje nagradu za mir. To što se ponašao ludo nakon izbora ne bi trebalo da to umanji”, rekao je Bjorn Soder, član Odbora za spoljne poslove, nacionalnom emiteru SVT. “To će, naravno, biti žalosno naslijeđe za Trumpa, a njegovo ponašanje nakon gubitka na izborima ostavlja mnogo žaljenja. Ali morate razdvojiti stvari. U spoljnoj politici je uspješan i zaslužuje nagradu za mir”, objasnio je Soder .

„Motivi se suštinski nisu promijenili – uprkos neredima u DC-u“, rekao je Tobias Andersson za SVT.

“Donald Trump je možda kontroverzna osoba sa konfrontiranim stilom rasprave u domaćoj političkoj areni. Ali nijedna iskrena procjena ne može poreći ogroman napor koji je učinio za mirniji svijet”, objasnio je Mattias Karlsson.

Nedavni događaji u SAD izazvali su talas kritika švedskog establišmenta, a političari sa oba krila političkog spektra osudili su Trumpov neuspjeh da prizna poraz. Magnus Ranstorp, vodeći švedski istraživač terorizma, opsadu američkog Kapitola nazvao je “domaćim terorizmom”.

Donalda Trumpa čak je kritikovao i lider švedskih demokrata Jimmie Akesson, koji je inače podržavao američkog predsjednika.

“Trump je izborni poraz riješio na potpuno nedostojan način. Ne priznajući izborni poraz uprkos svim dogovorenim procesima i uprkos tome što mora priznati van svake razumne sumnje da izborna prevara o kojoj govori nije bila u tolikoj mjeri da je uticala na ishod izbora, privlači tračak podsmjeha na demokratiju“, rekao je Akesson za SVT.

Kada je rekao da Trumpu „nedostaje empatija“ i druge osobine koje se pripisuju dobrim ljudima, Akenson je naglasio da predsjednički izbori nisu takmičenje u popularnosti, već izbor domaće, spoljne, bezbjednosne i trgovinske politike. Ipak, Akesson je poželjeo da su se izbori završili drugačije.

„Jasno je da ja biram konzervativnu vladu i konzervativnu vladavinu u SAD umjesto lijevo-liberalne vlade i lijevo-liberalne vladavine“, zaključio je.

Suprotno tome, političar Norveške napredne stranke Christian Tibring-Gjedde, koji je ranije dva puta nominovao Trumpa za Nobelovu nagradu za mir, doveo je u pitanje njegovu sposobnost za funkciju. Tibring-Gjedde je rekao da se Trumpovo “stanje pogoršava i pogoršava” od poraza na prošlogodišnjim opštim izborima i smatra da je ohrabrenje njegovih pristalica “zastrašujuće”.

Američki predstavnički dom sastat će se u srijedu kako bi razmotrio mogućnost opoziva predsjednika Donalda Trumpa zbog „podsticanja pobune“ uoči smrtonosnih nereda na Kapitolu.

Donald TrumpNobelova nagrada
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar
3 godine prije

Nobelovu za mir daje NATO Norveska na komitetu je brat Generalnog Sekretara Stol-ten-berga. Pompeo je trebao ici na turneju s namjerom da huska Europljane na mrznju, pljacku i rat. Europljani su odbili da ga vide. I veliki debeli ex CIA direktor je kancelirao putovanje. Pompeo je optuzio Iran da daje utociste teroristima a nije dao dokaze i Amerika daje podrsku teroristima u Siriji……….. Trump ce uci u povijest ali po cemu? Zato sto je htio napraviti mnogo za Ameriku, zato jer je htio da cijeli svijet robuje izuzetnima? Zato sto nije bio postavljaen od deep state, dekadama ce se razbijati glava o njemu, sto je on htio, sto je on mogao, tko ga je sabotirao. Predsjednik pun protivrjecnosti. Bio je zato da Amerika grabi sakom i kapom, da druge gusi, ubija i pljacka i deep state ga nije zelio. Zar su se uloge okrenule? Zar je on postao veci drek… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Petar
Herc
3 godine prije

Ako je iko zaslužio Nobela to je Trump zbog stalnih napada od najave kandidature kroz cijeli mandat pa do onog sljedećeg akoBog da, Napadali su ga High tech,razni poremećeni likovi tzv demokrati ,pderčine,narkomani,profesionalni degenerici sa gay prida i klubova,većina crnja ,monstrumi uglavnom sami ološ plaćen od Soroša ,Gatesa i Zuckerberga . Na kraju se pokazalo ko je izdajnik,preletač i ulizica,a takvi su uskoro politički mrtvi osim boranije koja će prositi posao kod novoga gazde.

Herc
3 godine prije

Švedska demokracija ,pdereluk i neutralnost u dva svjetska rat dovela je da će kroz 20 godina Šveđani postati manjina u svojoj državi zbog otvorenih granica za imigrante koji su lažno ugroženi ratom ili ugroženim ljudskim pravima. Invazija crnačko osmanlijska je najgore posljedice pokazala upravo kod Švedske i Francuske,a blizu su Nizozemci i Belgijanci,Za Nijemce se ne bojim jer će se oni kad tad sa tim obračunati,

Vendetta
3 godine prije

Jel Josip Tvrtko Reihl Kir dobio Nobelovu nagradu za mir??

Ako nije onda kakva je to nagrada koja se dodjeljuje političarima i nekim nebitnim likovima iz kojekakvih udruga opet sponzoriranih od istih onih koji su doveli do rata u toj zemlji odakle ovi dolaze.

burt
3 godine prije

znalo se da klaun Trump neće dobiti Nobelovu nagradu za mir, njegovo lažno prijateljstvo sa Kimom i sulude tvrdnje da ga Kim voli i čitanje njegovih pisama pokazuju da Trump nema pojma o vanjskoj politici i to su uvidjeli mnogi njegovi savjetnici a pokazalo se da on ne zna ni o korejskom ratu koji je bio pedesetih a to je opet posljedica njegovog osnovnog neznanja o povijesti i zemljopisu, Trumpova vanjska politika je neslavno završila, Kim mu se podsmjehivao a njegova politika sankcija i sudskih tužbi nije donijela nikakve rezultate a to se vidilo na primjerima Irana i Venecuele, za te dvije države uvedene su naftne sankcije koje su počele djelovati i u jednom trenutku Iran je imao najmanji izvoz nafte još od osamdesetih a u Venecueli se pojavila velika nestašica nafte ali tada su Khamenei i Maduro povukli spektakularni potez i ponizili Trumpa tako da je Iran tri puta… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio burt
eks
3 godine prije

Ne može Tramp dobiti Nobela, nije započeo nijedan rat, a planirao je povlačenje vojnika iz Avganistana i Iraka. Obama je dobio Nobela , a odmah zatim započeo je ratove – ukupno za mandata započeo je 6 ratova. Za to se dobija Nobel.

efwnviwnefvnweiurfvw
3 godine prije

Pokakam se na tu “nagradu”.

Mali Mujica
3 godine prije

Ne može Trumpu Nobel za mir, on nije započeo ni jedan rat. Sjećate se Barake Obmane on je fino započeo rat da bi dobio Nobelovu nagradu.

Sirius
3 godine prije

Trebalo ga je nominirati za nobelovu nagradu za skromnost.

Brkan
3 godine prije

Nobelovu nagradu za mir NE ZASLUZUJE NITKO! Kao prvo to nije Nobelova nagrada jer Alfred Bernhard Nobel nije osnovao fond i ustanovio nagradu za “politicka dostignuca”, vec za dostignuca i doprinose svjetskoj znanosti. Nobelova nagrada za mir je cista, izmisljena sprdacina! Sprdacina sama po sebi, a po tome da je postala rezervirana za americke predsjednike jos i vise. Osnovna zamisao je da Nobelovu nagradu dobivaju pojedinci koji su autori najvecih dostignuca u znanosti u nekoj godini. Pojedinci, a ne grupe ili kompanije. Svedska akademija je totalno srozala znacaj ove nagrade. Pogotovo zbog dodjele nagrade vecem broju osoba koje onda nagradu dijele. Kakvi su to akademici ili strucnjaci koji nemogu ocijeniti, a onda odabrati jednog jedinog godisnjeg lauerata? Zatim tu su dodjele nagrada “podobnima”, “ugrozenima” ili kao nagrade “dobrim drzavama”, sto je najvise izrazeno u nagradi za knjizevnost. Ono sto je sigurno, zaista ozbiljni ljudi i znanstvenici Nobelovu nagradu vise ne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI