Turska gradi zid i na granici s Iranom

Zid - Turska - Iran
4 komentara

Nakon što je izgradila visoki betonski zid na velikim dijelovima granice sa Sirijom, Turska je isto odlučila učiniti i na granici s Iranom, prenosi Hürriyet Daily News.

Razlog za izgradnju zida su česti upadi kurdskih militanata iz sjeverozapadnog Irana. Hürriyet Daily News javlja kako u Turskoj zabranjena Kurdistanska radnička stranka (PKK) ima mnogo kampova duž tursko-iranske granice u kojima je nekoliko tisuća kurdskih militanata.

“Oni prelaze granicu, provode na turskom teritoriju i vraćaju se natrag”, piše turski list i dodaje kako Ankara planira izgraditi zid dug 70 kilometara na granici istočnih pokrajina Agra i Iğdır, a na ostatku granice će se podići karaule, metalna ograda i reflektori.

Dijelovi PKK koji se nalaze u Iranu i iranski ogranak organizacije PJAK od završetka primirja s Ankarom provode napade na turske vojne i policijske snage i infrastrukturu, ali miniraju i plinovod koji povezuje iranski zapadni grad Tabriz s turskom prijestolnicom.

Samo u jednom napadu prije dotok iranskog plina u Tursku bio prekinut na više od tjedan dana, a nakon uviđaja je utvrđeno da se radilo o  terorističkom napadu kurdskih boraca koji traže autonomiju na jugoistoku Turske.

U slučaju napada se manjak iranskog plina pokušavao kompenzirati povećanim isporukama iz Azerbajdžana i Rusije.

PKK, koji često iz susjednih zemalja napada plinsku infrastrukturu na istoku Turske, želi ustavno priznanje Kurda kao manjine, regionalnu samoupravu i kurdski jezik u školama.

izgradnjazid
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Neka se ograde od svih i neka bace ključeve i ne izlaze dok ne umre Erdogan.

Toktok
6 godine prije

Treba molit boga da Erdogan pozivi jer da su ga makli i na njegovo mjesto stavili nekog Makrona ili slicnu americku krpu tek bi Balkan i Eu naje….

Osoba C
6 godine prije

Hoće li Erdogan tražiti da to Iran plati?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI