Turska je ponovno “bolesnik s Bospora” – Je li joj lijek na Zapadu ili na Istoku?

Erdogan prijeti
120 komentara

Kada se pojavila na razvalinama Osmanskog Carstva nakon Prvog svjetskog rata, Republika Turska je nastojala ući u Europu kao suvremena sekularna država. Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izgubio sav potencijal koji bi omogućio Turskoj da ostvari svoj cilj. Je li učinio dobro ili loše, pokazat će vrijeme.

Jedno od velikih geopolitičkih pitanja u Europi u devetnaestom stoljeću bilo je “Istočno pitanje”. Osmansko Carstvo, kojeg su tada zvali “bolesnikom Europe s Bospora”, brzo se raspalo.

Uopće ne treba iznenaditi da je samouništenje počelo s Balkanom, geopolitičkom platformom na kojoj su se prelamali interesi Osmanskog Carstva, Austro-Ugarske i Ruskog Carstva.

Nakon Prvog svjetskog rata su propala sva tri velika carstva. General Mustafa Kemal Atatürk i poražena turska vojska su otišli u Anadoliju, gdje su uspješno odbili grčku intervenciju, potom je odustao od ugovora iz Sèvresa koji je Grčkoj prepuštao i dijelove Male Azije. Uspio je postići mirovni sporazum iz Lausanne, kojim je otvorio put uspostavljanju Republike Turske.

Atatürk je nastojao pretvoriti Tursku u modernu, sekularnu zemlju koja bi bila bliža Europi, a ne Bliskom istoku. Da bi postigao ovaj cilj, stvorio je hibridnu državu koja se temeljila na vojnoj i višestranačkoj demokraciji. Tijekom dvadesetog stoljeća taj dogovor je uzrokovao više kriza u kojima se turska demokracija stupala u razdoblja slična vojnoj diktaturi.

Nakon 1947. turska politika je u velikoj mjeri ovisila o situaciji vezanoj za Hladni rat. 1952. Turska ulazi u NATO-u i postaje jedan od ključnih i neophodnih saveznika Zapada. Zemlja se desetljećima služila strateškim položajem između Istočnog Mediterana i Crnog mora kako bi južna strana NATO pakta držala pod kontrolom i štitila zapadne sile od potencijalnog napada Sovjetskog Saveza.

Ipak, Turska je zadržala nestabilne političke institucije. Smjene takozvane demokracije i vojnih režima su otežale napredak zemlje. Službeni pristup Europskoj uniji bi trebao označiti završetak procesa modernizacije zemlje, smatraju u Bruxellesu.

Osmanlije su stoljećima uglavnom težile hegemoniji na Bliskom istoku, dok je moderna Turska, barem što se članstva u NATO paktu tiče, postala dijelom Zapada.
Turska je 1995. ušla u carinsku uniju s EU. Kada je islamska Stranke pravde i razvitka (AKP) 2002. došla na vlast, činilo se da se zemlja ostala usredotočena na Europu. Zajedno s islamskim klerikom Fethullahom Gülenom, vlade Stranke pravde i razvitka su na čelu s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom provele institucionalne, ekonomske i pravosudne reforme, uključujući ukidanje smrtne kazne, što je bio preduvjet za pristupanje EU.

istanbul

Osim toga, tijekom ranih godina vladavine Erdogana je Turska prolazila brzu modernizaciju. Došlo je do naglog ekonomskog rasta, što je dodatno približilo Ankaru Europskoj uniji.

Do 2011. godine, kada je organizirano i provedeno takozvano “Arapsko proljeće”, Turska je prilično opravdano smatrana “uspješnim modelom islamske demokracije”

Ali nakon sedam godina živimo u posve novom svijetu. Turska je za Europu ponovo “bolesnik s Bospora”. S obzirom na stratešku poziciju, gospodarski i društveni potencijal, zemlja ima sve šanse za svijetlu budućnost u XXI stoljeću. Umjesto toga, Ankara se odlučila vratiti u XIX stoljeće, dajući svoju sudbinu u ruke Bliskog istoka i riskirajući da upadne u beskrajne krize ove regije.

Erdogan je brzo izgradio Tursku, ali se jednako brzo i povukao. Mogao je slijediti korake Atatürka i potpuno integrirati Tursku u Zapad, ali je odustao i propustio tu priliku. Trenutno Turska trpi posljedice svog sukoba sa Zapadom, što se vidi u učinkovitom napadu na tursku liru i jačim sankcijama s kojima bi se Turska mogla suočiti. No, možda je ovo dobra odluka turskog vodstva. EU i SAD nikome nisu jamčili prosperitet, posebno ne suverenitet u donošenju odluka, što Turska ne može prihvatiti. Kako se SAD odnose prema EU, tako se unutar EU prema periferiji odnose Berlin i Pariz. Turska, moderna i sekularna ili konzervativna i islamistička, to ne može prihvatiti. Jedini izbor ostaje Istok.

Kako objasniti ovaj zaokret, koji u Europu nazivaju tragedijom? Možda je Erdogan tijekom ekonomskog buma koji je prethodio financijskoj krizi 2008. postao samouvjeren? S druge strane, možda prosvjeduje zbog ponašanja Zapada i pretrpljenih poniženja u usporenom procesu pristupanja EU, koji nisu u skladu s njegovim autoritarnim ambicijama, koje su još veće nakon propalog vojnog udara u ljeto 2016. godine.

Turska lira
FOTO: Ilustracija, turska lira

U svakom slučaju, sad je već sigurno da je Erdogan propustio priliku koja je mogla biti korisna za Tursku i za cijeli muslimanski svijet. S druge strane, možda je Turska na dobitku, jer je isto tako mogla doći u situaciju da bude “periferija Europskog Carstva” u kojem se glasovi 80 milijuna Turaka ne bi čuli od buke Europljana i diktata Njemačke i Bruxellesa?

“Što bi bilo da je bilo”, nitko sa sigurnošću ne može reći. Uzmimo, na primjer, jednu Španjolsku sa skoro 50 milijuna stanovnika i koja ima kudikamo  veći BDP od Turske, ali je u EU politički patuljak i njezin glas vrijedi manje ili jednako kao glas jednog Luksemburga, ali svakako manje od glasa Berlina i Pariza.

Turska se trenutno suočava s valutnom krizom i može doći u opasnost suočavanja s nacionalnim bankrotom. Zemlja je trenutno podijeljena između Istoka i Zapada, uz rizik daljnjeg destabiliziranja Bliskog istoka. Interni nacionalni sukobi Turske, osobito s Kurdima, izbijaju punom snagom, iako iskustvo pokazuje da ih je nemoguće vojno riješiti. Zahvaljujući Erdoganu, najviše njegovim odlukama u vrijeme “Arapskog proljeća”, Turska je postala dio problema regije, a ne njegovo rješenje.

Ipak, strateški značaj Turske ostaje nepromijenjen, za Europu, ali i za divove u usponu na Istoku. Turska ne može pobjeći od Europe. Milijuni građana Europske unije imaju turske korijene, tako da će zemlja i dalje biti most između Istoka i Zapada, Sjevera i Juga. Ipak, pod Erdoganom će na Tursku teško gledati kao na obećavajućeg kandidata za članstvo u EU.

Međutim, EU ovdje pravi grešku. Kako bi zaustavila proces razlaza s Ankarom, Bruxelles, bolje rečeno Berlin i Pariz,  trebali bi se usredotočiti na stabilizaciju situacije u Turskoj i očuvanje njenih, nazovimo ih tako, demokratskih institucija. No, ključne europske sile se u komunikaciji s Erdoganom koriste ultimatumima i retorikom na koju on očito ne pristaje.

Na kraju, destabilizacija Turske je posljednja stvar koja treba Europi. Europska sigurnost uvelike ovisi o sigurnosti Turske, koja je posljednjih godina primila milijune migranata i izbjeglica koji su bježali od sukoba na Bliskom istoku. Zbog europske stabilnosti i budućnosti Turske, EU ne bi trebala tolerirati i mirno promatrati krizu u Turskoj, insistirajući na poštivanju  vlastitih “demokratskih načela”.

Turska još uvijek nije donijela konačnu odluku, ali ako bude prisiljena, nije isključena mogućnost okretanja Istoku. Konačno, Istok danas više nije Istok gladnih Kineza i siromašnih Rusa od prije dvadeset godina. Bruxelles kao da previđa da je Ankara ta koja može ojačati EU u raspadu, a ne obratno. Točno je da je Turska danas, nakon nepotrebnih avantura na Bliskom istoku i podupiranja Muslimanskog bratstva od Tunisa do Sirije opet u razdoblju u kojem se može smatrati “bolesnikom s Bospora”. No, pitanje je li taj “bolesnik” i danas europski, kao prije sto godina, ili je “bolesnik” koji će brže ozdraviti u  jakom okruženju Istoka?

AKPfethullah gülenSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
120 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
5 godine prije

Turska izmedju Istoka i Zapada!? Hm… Nekada prije bih mozda rekao Zapad,ali sada čvrsto vjerujem da se treba okrenuti Istoku.Svi smo svjedoci sta Njemačka,Francuska …čine uz dirigentsku palicu SAD. Erdogan je to dobro uočio i napravio pozitivan zaokret ka Istoku.

igi
5 godine prije

…najpogubnije je političko katoličanstvo,protestantizam i židovstvo jer oni su ultimativni uzrok tragedije kršćanstva na području bliskog istoka i kako rade danas protiv dogme krista u iraku,siriji…..tako i rade protiv same sebe jer su dozvolili krah projekta kršćanstva zapada EU i odrekli se svog učenja u korist neoliberalnog perveznog,bogohulnog učenja….

čitalac
5 godine prije

“Milijuni građana Europske unije imaju turske korijene”
Milijunu građana Turske su europskog porijekla.
To bi bilo točnije, obzirom da Tuerci nisu vršili kolonizaciju nego odvodili djecu u Tursku.

Alen
5 godine prije

Turka treba isparaviti vise stoljetnu nepravdu (od otomana do danas ) prema sebi i prema rusima i cvrsto uci u iskreni savez s rusijom..Jedino tako turska ima neku sansu da bude koliko toliko suverena zemlja i pomoc ostalim muslimanskim zemljama..Sve drugo je vodi u propast pa cak i neka vrsta neutralnosti izmedju istoka i zapada i okupljanja muslimanskih zemalja oko sebe bi isto je odvelo u propast…Ukratko sve osim saveza s rusijom je vodin ili u propast ili u beznacajnost ili podcinjenost..

Alen
5 godine prije

” Mogao je slijediti korake Atatürka i potpuno integrirati Tursku u Zapad, ali je odustao i propustio tu priliku. ”
“U svakom slučaju, sad je već sigurno da je Erdogan propustio priliku koja je mogla biti korisna za Tursku i za cijeli muslimanski svijet.”

Dva sasvim pogresna zakljucka nazivati to propustenim prilikama.. Zapad nikad nije niti ima namjeru integrirati tursku k sebi , ona je bila toliko integrirana koliko je sluzila zapadnim ciljevima. a to pogotovo ni u bunilu nije nista dobrog donijelo muslimanskom svijetu..

Istina je upravo suprotna..

Naivnost i sljepilo turaka je jednaka naivnoscu i sljepilu sami rusa jer i jedni i drugi su tezili tom zapadu koji je imao sasvim druge ciljeve i agendu s njima…
Mislim i nadam se da je toj naivnoscu i sljepilu rusije i turske konacno dosao kraj..Za ruse sam i siguran prilicno za turke nisam…

Crni žutokljunac
5 godine prije

Nije Turska ništa prepustila,jer se centar seli na Istok u Aziju.Kad je Zapad bio jak,bila je uz njega.Jasno je da su Zapadu bili dobri zbog prijetnje SSSR-a,a i Turskoj je pasalo biti uz njih jer je Istok bio ekonomski slab,iako ih zbog muslimanske vjere nisu htjeli u EU.Al eto ja bi reko da je Zapad trul iznutra,i počeo je njegov postepeni pad.Ako se ne prekine ovakav trend,eto nam za par generacija muslimanske Zapadne Evrope,koja bi mogla počet gravitirat prema jakim islamskim državama,a tu je najbliža Turska.Tursko prokletstvo je njezin položaj između Istoka i Zapada koji joj stvara turbulencije i probleme,i izvjesno da će i dalje stvarat,bar u bližoj budućnosti.

Weteran
5 godine prije

Od prvog dana kada se pojavi na sceni, nedvosmisleno podržavam Erdogana!?

Galus 92
5 godine prije

Za tursku katastrofu je najviše kriv sam Tayip Erdogan, a američke sankcije Turskoj i uvođenje visokih carina na čelik i aluminij nisu glavni uzrok srozavanja turske lire, nego su za to kriv Erdoganov način vođenja turske države i njihov visoki postotak gospodarskog rasta, koji se je temeljio na visokom i prekomjernom zaduživanju većim dijelom kod europskih banaka! I šta sad? Uskoro dolazi rok vraćanja nekih kredita ( u mjesecu listopadu o.g. oviše od tri milijarde dolara, a ukupni vanjski dug Turske iznosi golemih 460 milijardi dolara!) Turska se je zadužila u dolarima i taj dug isto tako mora vratiti u dolarima i što je prije nekog vremena učinila Turska? Slijedeći primjer Rusije i još nekih država da se riješe dolarskih novčanih rezervi (tzv. dedolarizacija) i Turska je prodala više od 20 milijardi te valute, a sada, kad treba vraćati kredite, najednom je spoznala da joj manjkaju ti dolari koje je… Čitaj više »

Brainstorm
5 godine prije

ako hocemo pravo, tko je “autenticni”, onda su to jehovini svjedoci. po bibliji do zadnjeg slova.
tko je autentican u odnosu na predrimsko (prije cara konstantina) onda je autenticno gnosticko krscanstvo.
tko je autentican u odnosu na rabina isusa – esenska sekta.
autentican u odnosu na “djevicu” je babilon i jos prije prastari egipat.
mojsija, stari zavjet?
sve vjere su ukradene, plagirane, infiltrirane, zloupotrijebljene.

Abe
5 godine prije

Tko je vođa jedne zemlje? Nebitna je osoba. Erdogan je autoritaran lik koji je izraz turskog naroda, ono sto turski kod iskristalizira.
Bezidejni poltroni, provizionasi i uvlakaci također su kristalizacija – vazi za hr i šire. Ako ne pises svoju priču, dio si tuđeg plana.
Turska ne zna biti partner i uvijek želi biti lider. To joj je vise problem nego kvalitet. Mislim da Rusi to jako dobro razumiju.

gost
5 godine prije

EU nikada nisu ozbiljno razmatrale prijem Turske u ponopravno članstvo. Samo su mahale sa lažnim obečanjima.

cogo
5 godine prije

zanimivo ,,turska nema smrtne kazne a demokraticna usa je ima ,,,

Brainstorm
5 godine prije

zaboravljamo na trenutnu doktrinu koju erdogan i akademski krugovi oko njega nastoje uspostaviti. radi se o nacrtu obnove otomanskog carstva. daju si rok od 100 godina. otud intervencija u siriji, paktriranje sa nato i rusijom, iranom, stvaranje obavjestajne i politicke mreze na balkanu, kulturna invazija kao preko tv sapunica.

you_g
5 godine prije

Trajlala trajlala trajalal

PrAvednik
5 godine prije

Sve same izvrtene laži.. Mediji koji su produžena ruka zapadnjačkih izrabljivača i lažova ovako pišu… Jer im smeta sve što je humano i pravedno i bez laži i jer su spremni uništavati ljudske živote za šaku dolara ne birajuči sredstva.

Znase
5 godine prije

Kada Turska ide na Istok odmah je bolesnik, a 40 godina ih EU vuče za nos ulaskom u EU. Povlačenjem 220 tona zlata iz FED-a i prodajom američkih obveznica nastaje i pad lire “zapad” šuti. Državni udar 2016 godine “zapad” šuti. Članice NATO-a pomažu pučiste koji su ubjali civile. ISTOK uslučaju državnog udara pomaže i daje podršku. Padom lire pomoć je došla sa Istoka. Turska 10 i više godina traži PVO od zapada i nedobija a traži od istoka koji ce dobiti i odmah sankcije. Da ne nabrajam više a ima se nabrajti pa za koga biseVi odlučili.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Babicu procitao sam puno toga tvojom rukom napisano ali ne sjecam se da sam procitao i jedan tvoj tekst kao ovaj sada. Ovdje si promasio cijelu loptu i cudi me da neko sa tvojim poznavanjem vanjskih tema moze napisati ovako nesto. Naravno ja ne smatram da svi trebamo isto misliti. Uvjek su rasprave i iznosenje cinjenica dobrodosli ali ovako nesto izvaliti: “Erdogan je brzo izgradio Tursku, ali se jednako brzo i povukao. Mogao je slijediti korake Atatürka i potpuno integrirati Tursku u Zapad, ali je odustao i propustio tu priliku.” i jos naknadno ovo:”Kako objasniti ovaj zaokret, koji u Europu nazivaju tragedijom?” Prava istina glasi ovako. Evropa vec nekoliko decenija zavlaci Tursku. Turska je po svemu trebala biti primljena u EU puno prije recimo Bugarske ili Rumunije. Turci su bili spremni za Evropu puno godina prije dolaska Erdogana na vlast. U stvari i za sam dolazak na vlast Erdogana i… Čitaj više »

Savio
5 godine prije

A kakve veze imaju Zadranin i Savio sa ovo temom?
Nisam primjetio da se neko od nas oglasio ovdje, niti smo pominjali politicki islam, politicko pravoslavlje, ili ne daj Boze politicki rimokatolicizam, da te ne bi kako uvrijedili.

Pa sto se onda javljas na ovakav, ja bih rekao zloban i provokativan nacin?
Bice opet neki kompleksi, mrznja. Sta li?

Savio
5 godine prije

A bosnjaci komsije gadjali cvijecem?
Pa i one u sarajevskim logorima?

Zlocine su cinili svi, ali
Alen za razliku od vas nije opterecen mrznjom. I zato je i moguce njemu da bude blize istini. Dok vas mrznja zasljepljuje.

Savio
5 godine prije

Inace zanimljivo je i krajnje licemjerno, da neko ko je sljedbenik Vatikana, i neko ko monstruma Alojzija dozivljava kao svetog, je fokusiran na “pogunbost” politickog pravoslavlja ili politickog islama.

Inace, zanimljiva ti je i terminologija, “blazeni” Stepinac, i “pogubno” pravoslavlje. ?
Da bilo je zaista pogubno u svjetovnom smislu biti pravoslavac pod vlascu “blazenog” Stepinca.

Pa zar ima religijske institucije na svijetu koja je vise upletena u politiku od Vatikana?

Hamza Abu Manijesur
5 godine prije

TURSKA NIJE NIKAKAV BOLESNIK VEC JE TURSKA JEDNA SVIJETSKA SUPER SILA.TO JE STARA I NOVA OSMANLIJDKA IMPERIJA NAJVECA DRZAVA NA SVIJETU SVE DO 1912 GODINE A I DANAS JE, JER VISE OD 1/3 BIVSEGA SSSR JE TURSKA ODNOSNO TURKOFONSKE ZEMLJE, PRIZNATE SUVERENE DRZAVE (KAZAKHSTAN, AZERBEJDZAN, TURKMENISTAN, KIRGISTAN, KIRGISTAN,UZBEKISTAN,TADZOKISTAN…ITD KAO I 1/3 MUSLIMANSKE ISLAMSKE RUSKE FEDERACIJE (CECENISTAN, INGUSETISTAN, DAGESTAN, TATARISTAN, SJEVERNI OSJETISTAN, JUZNI OSJETISTAN, ITD. ..SVIJETSKA SUPER SILA SU TURCI I MUSLIMANI U NJEMACKU A SAMO JE TURSKA U NJEMACKU 16 MILIONA I JOS 7 MILIONA DRUGIH MUSLIMANA… FRANCUSKU, USA ..PREMA TOME, TURSKA I ISLAM NISU NA GUBITKU, VEC SVE VISE I VISE NA DOBITKU. MUSLIMANA JE U SVIJETU 42%NA NIVO CITAVOGA SVIJETA.MI MUSLIMANI IMAMO I ETNOS I DEMOS I PORIJEKLO I RASU, ALI SVE TO NAS NE ZANIMA.MI SMO SAMO MUSLIMANI BEZ OBZIRA NA NACIONALNOST, NACIONALITET, BEZ OBZIRA NA DEMOS, ETNOS…MI SMO MUSLIMANI I TO NAM JE DOVOLINO.DOLAZI VRIJEME ISLAMSKE… Čitaj više »

kresoja
5 godine prije

Doći će vreme kada ćemo čitati o bolesniku sa Apalačkih planina,Jeloustona i Britanskih ostrva,dotle strpljenja samo.!

Niko
5 godine prije

zapad je poceo truliti sa dolaskom zidova i usponom kravara americkih jer zidovi su donjeli svoju pohlepu i prljavstinu u sve pore krscanskog zivota a islam je cista kopija judaizma cak imaju i isti jezik ko arapi i kulturu gdje svatko opci seksulno sa svakim i jos se zene medjusobno prvi srodnici zato se i mrze

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI