fbpx

Turska je ponovno “bolesnik s Bospora” – Je li joj lijek na Zapadu ili na Istoku?

Erdogan prijeti

Kada se pojavila na razvalinama Osmanskog Carstva nakon Prvog svjetskog rata, Republika Turska je nastojala ući u Europu kao suvremena sekularna država. Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izgubio sav potencijal koji bi omogućio Turskoj da ostvari svoj cilj. Je li učinio dobro ili loše, pokazat će vrijeme.

Jedno od velikih geopolitičkih pitanja u Europi u devetnaestom stoljeću bilo je “Istočno pitanje”. Osmansko Carstvo, kojeg su tada zvali “bolesnikom Europe s Bospora”, brzo se raspalo.

Uopće ne treba iznenaditi da je samouništenje počelo s Balkanom, geopolitičkom platformom na kojoj su se prelamali interesi Osmanskog Carstva, Austro-Ugarske i Ruskog Carstva.

Nakon Prvog svjetskog rata su propala sva tri velika carstva. General Mustafa Kemal Atatürk i poražena turska vojska su otišli u Anadoliju, gdje su uspješno odbili grčku intervenciju, potom je odustao od ugovora iz Sèvresa koji je Grčkoj prepuštao i dijelove Male Azije. Uspio je postići mirovni sporazum iz Lausanne, kojim je otvorio put uspostavljanju Republike Turske.

Atatürk je nastojao pretvoriti Tursku u modernu, sekularnu zemlju koja bi bila bliža Europi, a ne Bliskom istoku. Da bi postigao ovaj cilj, stvorio je hibridnu državu koja se temeljila na vojnoj i višestranačkoj demokraciji. Tijekom dvadesetog stoljeća taj dogovor je uzrokovao više kriza u kojima se turska demokracija stupala u razdoblja slična vojnoj diktaturi.

Nakon 1947. turska politika je u velikoj mjeri ovisila o situaciji vezanoj za Hladni rat. 1952. Turska ulazi u NATO-u i postaje jedan od ključnih i neophodnih saveznika Zapada. Zemlja se desetljećima služila strateškim položajem između Istočnog Mediterana i Crnog mora kako bi južna strana NATO pakta držala pod kontrolom i štitila zapadne sile od potencijalnog napada Sovjetskog Saveza.

Ipak, Turska je zadržala nestabilne političke institucije. Smjene takozvane demokracije i vojnih režima su otežale napredak zemlje. Službeni pristup Europskoj uniji bi trebao označiti završetak procesa modernizacije zemlje, smatraju u Bruxellesu.

Osmanlije su stoljećima uglavnom težile hegemoniji na Bliskom istoku, dok je moderna Turska, barem što se članstva u NATO paktu tiče, postala dijelom Zapada.
Turska je 1995. ušla u carinsku uniju s EU. Kada je islamska Stranke pravde i razvitka (AKP) 2002. došla na vlast, činilo se da se zemlja ostala usredotočena na Europu. Zajedno s islamskim klerikom Fethullahom Gülenom, vlade Stranke pravde i razvitka su na čelu s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom provele institucionalne, ekonomske i pravosudne reforme, uključujući ukidanje smrtne kazne, što je bio preduvjet za pristupanje EU.

istanbul

Osim toga, tijekom ranih godina vladavine Erdogana je Turska prolazila brzu modernizaciju. Došlo je do naglog ekonomskog rasta, što je dodatno približilo Ankaru Europskoj uniji.

Do 2011. godine, kada je organizirano i provedeno takozvano “Arapsko proljeće”, Turska je prilično opravdano smatrana “uspješnim modelom islamske demokracije”

Ali nakon sedam godina živimo u posve novom svijetu. Turska je za Europu ponovo “bolesnik s Bospora”. S obzirom na stratešku poziciju, gospodarski i društveni potencijal, zemlja ima sve šanse za svijetlu budućnost u XXI stoljeću. Umjesto toga, Ankara se odlučila vratiti u XIX stoljeće, dajući svoju sudbinu u ruke Bliskog istoka i riskirajući da upadne u beskrajne krize ove regije.

Erdogan je brzo izgradio Tursku, ali se jednako brzo i povukao. Mogao je slijediti korake Atatürka i potpuno integrirati Tursku u Zapad, ali je odustao i propustio tu priliku. Trenutno Turska trpi posljedice svog sukoba sa Zapadom, što se vidi u učinkovitom napadu na tursku liru i jačim sankcijama s kojima bi se Turska mogla suočiti. No, možda je ovo dobra odluka turskog vodstva. EU i SAD nikome nisu jamčili prosperitet, posebno ne suverenitet u donošenju odluka, što Turska ne može prihvatiti. Kako se SAD odnose prema EU, tako se unutar EU prema periferiji odnose Berlin i Pariz. Turska, moderna i sekularna ili konzervativna i islamistička, to ne može prihvatiti. Jedini izbor ostaje Istok.

Kako objasniti ovaj zaokret, koji u Europu nazivaju tragedijom? Možda je Erdogan tijekom ekonomskog buma koji je prethodio financijskoj krizi 2008. postao samouvjeren? S druge strane, možda prosvjeduje zbog ponašanja Zapada i pretrpljenih poniženja u usporenom procesu pristupanja EU, koji nisu u skladu s njegovim autoritarnim ambicijama, koje su još veće nakon propalog vojnog udara u ljeto 2016. godine.

Turska lira

FOTO: Ilustracija, turska lira

U svakom slučaju, sad je već sigurno da je Erdogan propustio priliku koja je mogla biti korisna za Tursku i za cijeli muslimanski svijet. S druge strane, možda je Turska na dobitku, jer je isto tako mogla doći u situaciju da bude “periferija Europskog Carstva” u kojem se glasovi 80 milijuna Turaka ne bi čuli od buke Europljana i diktata Njemačke i Bruxellesa?

“Što bi bilo da je bilo”, nitko sa sigurnošću ne može reći. Uzmimo, na primjer, jednu Španjolsku sa skoro 50 milijuna stanovnika i koja ima kudikamo  veći BDP od Turske, ali je u EU politički patuljak i njezin glas vrijedi manje ili jednako kao glas jednog Luksemburga, ali svakako manje od glasa Berlina i Pariza.

Turska se trenutno suočava s valutnom krizom i može doći u opasnost suočavanja s nacionalnim bankrotom. Zemlja je trenutno podijeljena između Istoka i Zapada, uz rizik daljnjeg destabiliziranja Bliskog istoka. Interni nacionalni sukobi Turske, osobito s Kurdima, izbijaju punom snagom, iako iskustvo pokazuje da ih je nemoguće vojno riješiti. Zahvaljujući Erdoganu, najviše njegovim odlukama u vrijeme “Arapskog proljeća”, Turska je postala dio problema regije, a ne njegovo rješenje.

Ipak, strateški značaj Turske ostaje nepromijenjen, za Europu, ali i za divove u usponu na Istoku. Turska ne može pobjeći od Europe. Milijuni građana Europske unije imaju turske korijene, tako da će zemlja i dalje biti most između Istoka i Zapada, Sjevera i Juga. Ipak, pod Erdoganom će na Tursku teško gledati kao na obećavajućeg kandidata za članstvo u EU.

Međutim, EU ovdje pravi grešku. Kako bi zaustavila proces razlaza s Ankarom, Bruxelles, bolje rečeno Berlin i Pariz,  trebali bi se usredotočiti na stabilizaciju situacije u Turskoj i očuvanje njenih, nazovimo ih tako, demokratskih institucija. No, ključne europske sile se u komunikaciji s Erdoganom koriste ultimatumima i retorikom na koju on očito ne pristaje.

Na kraju, destabilizacija Turske je posljednja stvar koja treba Europi. Europska sigurnost uvelike ovisi o sigurnosti Turske, koja je posljednjih godina primila milijune migranata i izbjeglica koji su bježali od sukoba na Bliskom istoku. Zbog europske stabilnosti i budućnosti Turske, EU ne bi trebala tolerirati i mirno promatrati krizu u Turskoj, insistirajući na poštivanju  vlastitih “demokratskih načela”.

Turska još uvijek nije donijela konačnu odluku, ali ako bude prisiljena, nije isključena mogućnost okretanja Istoku. Konačno, Istok danas više nije Istok gladnih Kineza i siromašnih Rusa od prije dvadeset godina. Bruxelles kao da previđa da je Ankara ta koja može ojačati EU u raspadu, a ne obratno. Točno je da je Turska danas, nakon nepotrebnih avantura na Bliskom istoku i podupiranja Muslimanskog bratstva od Tunisa do Sirije opet u razdoblju u kojem se može smatrati “bolesnikom s Bospora”. No, pitanje je li taj “bolesnik” i danas europski, kao prije sto godina, ili je “bolesnik” koji će brže ozdraviti u  jakom okruženju Istoka?

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
123 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Turska izmedju Istoka i Zapada!? Hm… Nekada prije bih mozda rekao Zapad,ali sada čvrsto vjerujem da se treba okrenuti Istoku.Svi smo svjedoci sta Njemačka,Francuska …čine uz dirigentsku palicu SAD. Erdogan je to dobro uočio i napravio pozitivan zaokret ka Istoku.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  jasmin

zapad..ne postoji zapad…postoji zapad samo u glavi sljepaca imajući na umu da danas npr. najviše novorođene djece u britaniji dobiva ime muhamed.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  jasmin

@jasmin

Erdogan se trenutno nalazi u svojevrsnoj bezizlaznoj situaciji i nema govora o tome da je u stanju donositi suverenističke odluke. On se neće još dugo zadržati na svojoj državničkoj poziciji jer je počeo smetati svim “saveznicima”.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  jasmin

Erdogan je igrao za “zapad”,taj isti zapad ga je probao skinuti voijnim udarom ..Odabere li zapad -ponovo će ga skinuti prije ili kasnije jer znaju da s njim nisu sigurni.Dok čekaš da te skinu,u slučaju zapadnog izbora, imaš biti kuš i sluga pokoran;a kad te skinu(to je samo pitanje vremena) namjestiti će svoje prozapadne igrače i ekonomski poharati Tursku kao i sve druge..Ja tu ne vidim nikakvu priliku za izbor…Istok je nužnost…
Turke na zapadu ne očekuje ništa dobro…
Erdogan mi kao dvostruki igrač nikad nije bio simpatičan,ali “diktatorsko” ponašanje dok ti rade o glavi je nužnost…Za njegov narod biti će definitivno bolje na “istoku”..Od tamo ne pršte ucjene već ponude..A ponuđači/pomagači nisu neka sirotinja,već sile u usponu snage…

igi
Gost
igi
2 godine prije

…najpogubnije je političko katoličanstvo,protestantizam i židovstvo jer oni su ultimativni uzrok tragedije kršćanstva na području bliskog istoka i kako rade danas protiv dogme krista u iraku,siriji…..tako i rade protiv same sebe jer su dozvolili krah projekta kršćanstva zapada EU i odrekli se svog učenja u korist neoliberalnog perveznog,bogohulnog učenja….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Igi…kazu da je Islam miroljubiva vjera a vidi kako ga bolesnici izopacise;Hriscanstvo je za mene najmiroljubiva vjera ali bolesnici i to izopacise.

Križarska obrana
Gost
Križarska obrana
2 godine prije
Reply to  Siniša

Islam je bio izopačen od početka. Pogledaj što je sve Muhamed radio u životu pa će ti biti jasno zašto su danas muslimani takvi kakvi jesu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

ima tu nesto. mene napadaju da sam islamofob a ja jednostavno ne zelim srednjovjekovni sistem bio on krscanski ili islamski. da je muhamed danas ziv bio bi isilovac.

cogo
Gost
cogo
2 godine prije

islam se podigao mecem i silom ,i jos danas je tako ako ne vjerujete pitajte gugl ,,sve je dokumentirano kako se sirio islam ,,ali na zalost fanaticima to ne znaci nic

abu azizz
Gost
abu azizz
2 godine prije

ama jok, islam ti je modificirano hrišćanstvo sa moćnim osloncem na najgorlivije jevrejstvo. islam ima smisao sve dok je hrišćanstvo udrobljeno i posvađano. hrišćanstvo bez titula i kerefeka mirna meka. hrišćanstvo ko sada, islam se širi to je pravda.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Redosljed izopacenja ti ide zapad-bliski istok-istok..To ti je izlazak “sunca” sa zapada..

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen

Dakle, svi grešnici i heretici danas žive na Zapadu, a na Istoku (i Sjeveru) sami vjernici i pravednici. Opet promovirate svoju pogrešnu (vjersku) tezu u zlu kao “zapadnom fenomenu” koji se, kako se čini, može iskorijeniti samo tako da se iskorijene i svi Zapadnjaci… bez iznimke 🙂

P.S. – Prozirni ste, Alene. I ne prikriva Vas čak ni preočito šlepanje za proruske komentatore. Osim toga, Rusija na Zapadu neće ostvariti ciljeve koje su pokušala ostvariti Muslimanska braća. To si izbijte iz glave!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora, u pocetku glumila neku objektivnost i neutralnost, a sve vise se razotkriva, svoju mrznju prema Rusiji i svoje frustracije pokazuje sve cesce, i sve jasnije je da je njena mrznja prema Rusiji zasnovana na mrznji prema pravoslavlju.

Zanimljivo je to da se sa Alenom, kao muslimanom
i Zadraninom na primjer, (vjerovatno rimokatolik) i ja kao pravoslavac, uglavnom slazem, i postujem ih generalno, bez obzira i na neke razlike.
Kora sa druge strane je ozbiljno i strastveno nabrijana protiv Rusije, vjerovatno iz religijskih razloga.
I to se jasno vidi. Nazalost.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Recite, Savio, vidite li jasno i bijele miševe oko sebe? 😉

Iako su mi komentari koje ostavljate stvarno ponekada smiješni, pripomenut ću Vam neke detalje da više ne živite u zabludi. Dakle, nikada nisam ništa glumila, a pogotovo ne neutralnost i objektivnost. Ne vidim zašto bih ja uopće trebala biti neutralna i suzdržavati se od iznošenja svojih osobnih stavova? To je totalna glupost! Nadalje, više puta sam jasno i otvoreno rekla s koje pozicije promatram društvenopolitičku situaciju (evo ponavljam: hrvatske i katoličke), jednako kako sam jasno i otvoreno rekla da Putina ne smatram “Bogom na zemlji”, odnosno da je povukao neke dobre poteze na Bliskom Istoku, ali da mu je europska politika vrlo loša. Što se tiče pravoslavlja, također puno toga zamjeram i Ruskoj i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi te ih smatram predvodnicama političkog pravoslavlja koje je meni osobno neprihvatljivo isto kao i politički islam ili protestantizam. Međutim, jednako sam kritična i prema negativnim pojavama i propustima unutar same Katoličke Crkve. Što se tiče aktualne politike Amerike i EU, ona je toliko katastrofalna da uopće ne vrijedi trošiti riječi na nju, a ništa bolja nije ni ova hrvatska. Nažalost! Inače, osobno nemam ništa protiv nijednog normalnog čovjeka ma koje vjere, narodnosti i rase bio, no onima koji promoviraju i brane (prema mome mišljenju) pogrešne društvenopolitičke ideje suprotstavit ću se bez ikakvog suzdržavanja. Upravo iz tog razloga ne podržavam politiku ni SAD-a, ni EU, ni Turske, ni Rusije, ni Kine. Moj je favorit Iran jer su Iranci (opet prema mome mišljenju), u cijeloj “igri” napravili najmanje pogrešaka i ponašali su se najmanje sebično.

A to s kime se Vi slažete ili ne slažete mene ne zanima. Imate slobodu ući u kolo i s crnim vragom ako tako želite. To je potpuno Vaša osobna stvar. No nemate pravo druge komentatore optuživati da su trolovi i glumci zato što ne slijede Vaš primjer i što imaju drugačije stavove i razmišljanja od Vas, Alena, Zadranina, Lakija Topalovića, Ive, Spliće i ostalih Vam istomišljenika. Drugim riječima, taman da ste svi odreda katolički biskupi, ako držim da ste u krivu ne pada mi napamet na to odšutjeti.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

“Što se tiče pravoslavlja, također puno toga zamjeram i Ruskoj i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi te ih smatram predvodnicama političkog pravoslavlja koje je meni osobno neprihvatljivo”.

Pravoslavlje je takvo kakvo jeste, drugog nema. Ne postoji apolticno ili politicno, vec prosto pravoslavlje takvo kakvo jeste.

A to sto ti imas mrznju prema njemu je tvoj problem.
Bice da te toj bolesnoj mrznji Stepinac nucio.

Hvala sto si potvrdila da sam bio u pravu. Sada razumijem otkud tvoja mrznja…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Kritički stav i neslaganje nisu isto što i mržnja. Kad to budete u stanju razumjeti, onda ćemo dalje raspravljati.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Odlicno je razumijem razliku izmedju neslaganja i mrznje, i odlicno mogu da osjetim prisustvo mrznje.
I Alen i ja se religijski ne slazemo u potpunosti, ali nisam primjetio da je opterecen mrznjom poput vas.

I Stepinac se “nije slagao i kriticki se odnosio” prema zrtvama njegovog monstruoznog djelovanja.

Mozete vi lagati i obmanjivati sebe, ako i to. Ali ne i mene.

Razumijem ja odlicno prirodu vaseg “neslaganja i kritickog stava”.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Svetost Alojzija Stepinca za Vas i Vama slične ostat će zauvijek izvan dosega bilo racionalne bilo duhovne spoznaje. I u pravu ste: čak i po tom pitanju,
grijeh Rusa, odnosno Ruske i Srpske Pravoslavne Crkve više je nego očit, ako ne i neoprostiv iz perspektive hrvatskih katolika. No o tome će, kao i u svemu, konačan sud dati sam Gospodin.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Svakom razumnom, i svakome ko ima gram hriscanskog ili ljudskog morala jasno je da Stepinac, jedan od ideologa NDH ne moze biti svetac. Sa njim Vatican moze samo da doda dodatnu sramotu sebi.

Ako je najveci grijeh Ruske pravoslavne crkve i SPC sto ubicu i monstruma Stepinca ne slave kao sveca, onda blago nama.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Bome, lijepo su Vas indoktrinirali.

I još ću jednom ponoviti: nitko ne zahtijeva ni od Rusa ni od Srba, odnosno općenito od pravoslavaca da vjeruju u ono u što vjeruju Hrvati i katolici, niti Vas itko na bilo koji način prisiljava da mislite isto kao mi. No Vaše petljanje u interne odluke Katoličke Crkve i politički cirkus koji radite od kanonizacije Svetog Alojzija Stepenca ljaga je koja ide podjednako na “Papu Franju”, kao i na Patrijarha Irineja i Patrijarha Kirila. I to nikada nećete isprati sa sebe.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

O indoktrinaciji prica neko ko slavi NDH ideologa Stepinca kao sveca.
?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Sveti Alojzije Stepinac nije bio nikakav “ideolog NDH”, niti su NDH i Jasenovac bili to što su Vas učili na vjeronauku. I dok mi je sasvim jasno da se svijetu sada ne može otkriti istina jer bi ona bila toliko težak udarac za rusku, izraelsku i srpsku vjerodostojnost da se ne bi od njega oporavili nekoliko desetljeća, neshvatljivo mi je Vaše srljanje u vlastitu propast. Jer svetost Alojzija Stepinca je “crvena linija” iza koje se Hrvati nemaju namjeru povlačiti zbog “mira među (lažnom) braćom” i osobnih ambicija izgubljenih duša. Sveti Alojzije Stepinac je veliki hrvatski pastir koji nas nije izdao ni kad je bilo najteže, i ne pada nam napamet raditi bilo kome bilo kakve ustupke oko njegove svetosti i postupka kanonizacije, a pogotovo ne pravoslavnim patrijarsima i političarima.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Da, kako da ne, Jasenovac je bio “radni logor.”
Znam ja kako zvuci ta monstruozna apologetika NDH.
Ali dokaza ima tako mnogo, da takva lazna apologetika nikada nece imati nikakve naucne sanse da zazivi.
Dijelovi moje rodbine su ubijeni u NDH, i tvoja apologetika samo moze da ide na tvoju sramotu, i na tvoju dusu. Ali nikada na ozbiljnom naucnom nivou ne moze proci. A nece proci ni prd Bogom.

Monstrum Stepinac je davao podraku Pavelicu, i njegovom ponasanju.
Mnostvo izjava Stepincevih o podrsci Pavelicu i njegovom radu je ostalo zabiljezeno, crno na bijelo, to niko ne moze da izbrise, niti da ospori.
Vidim ja da vi imate nacisticke sklonosti, i sklonosti ka revizionizmu. Bice da vam je to sa nekog djeda iz ND. ostalo u nasljedje.
Ne morate vi raditi nikakve ustupke, niko vam ustupke i ne trazi.

Ali nasa je duznost da ubicu i monstruma Stepinca i njegovog Pavelica nazovemo pravim imenom, uvijek i svuda. I da crno na bijelo dajemo dokaze o njihovim monstruoznim zlocinima.
Kanonizacija takvih ljudi samo pokazuje kakvo demonsko dno ljudska bica mogu da dosegnu.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Nemamo mi sta da ispiramo sa sebe povodom Stepinca. To je vas problem za ispiranje. A i Vatikanov, ako Vatikan dozvoli na sebe i tu sramotu da ga kanonizuje.

Ovako zvuce otprilike tvoje rijeci, kao da Njemci kazu: “Sveti Adolf ce biti kanonizovan, ali od Jevreja niko ne zahtjeva da vjeruju sto i mi.”

Ne pravimo mi nikakav politicki cirkus, vec ulazemo, sa punim pravom, protest Vatikanu da se ne kanonizuje covjek cije su ruke i dusa krvave hiljadama srpskih zrtava u NDH.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Vi ste doista izgubili osjećaj za stvarne granice svoje ingerencije, bilo vjerske, bilo političke, bilo društvene. Naravno, sve to “na ponos” svojih ruskih i izraelskih mentora. Međutim, parafrazirat ću Svetog Alojzija Stepinca pa ću Vam ovako odgovoriti: ono što je rođeno u laži i živi u laži od laži će i umrijeti. Nažalost, sumnjam da “Papa Franjo”, Patrijarh Irinej i Patrijarh Kiril imaju toliko mudrosti da shvate ove riječi, a nekmoli Vi.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Nije to stvar “ingerencije”,
vec minimuma ljudske pristojnosti, i duznosti prema zrtvama.
Kanonizovati covjeka koji je svojim duhovnim uticajem podrzavao nacisticku monstruoznu NDH moze samo neko ko je izgubio svaki kontakt sa ljudskoscu i elementarnim moralom.

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  Savio

prija su bili miloni sad su tisuce ili kako ti rece hiljade

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  Savio

imate li konkretne dokaze ili je to bazirano na vasim lazima kao sto je obicaj kod srba dajte vise jednom dokaze ili prestanite lagat vise jer vi srbi lazete prvo da bi sebe uvjerili u to a drugo to vam pruza duhovnu hranu i trece da bi druge uvjerili u vase lazi toliko to ponavljate da i sami povjerujete u vase lazi pitaj dobricu cosica zasto srbi lazu i bicete ti sve jasno

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen Ništa niste naučili iz rata u BiH jer “uvlačite” se prorusima i prosrbima!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Željko

Alen je naucio nesto sto vi nikada necete, da se sreca ni sopstvena ni tudja ne gradi na mrznji.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Interesantno da su Vama puna usta riječi “mržnja” i da ju spominjete gotovo u svakom komentaru, a stalno ju pripisujete drugima. Nije li Vam to malo čudno?

Naime, Gospodin o tome kaže sljedeće: “Dobar čovjek iz dobra blaga srca iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.” (Luka 6, 45)

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Ja nisam toliko hriscanski savrsen da imam ljubavi prema monstrumu poput Stepinca. Mogu da ga zalim jer je svoj zivot na zlo potrosio.
Ali o njemu imam reci sve najgore, jer su on i njegova ekipa na najmonstruoznije demonske nacine istrebljivai moj narod i nejac u nacistickoj NDH.

Nisam ja napisao prvi komentar na kome vas prozivam. Vec ste vi prozivali mene i Zadranina.

Vi ste ti koji svoju mrznju, i rusofobiju istresate svako malo i to cesto na temama koje prakticno nemaju direktne veze sa Ruaijom.

Na osnovu toga sa pravom mogu reci da ste optereceni mrznjom, kada dolazite na portal, ocigledno proruski nastrojen, da ostavljate svoj otrov.
Naravno, vi na to imate demokratsko pravo, ali ga imam i ja da vam odgovorim.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Je li danas veći problem nego jučer to što se Istanbul/Carigrad (ili kako neki ovdje napisaše “Konstantinopolis”) igrom slučaja nalazi u Turskoj, a koja odjednom iznova posta “bolesnik s Bospora” ? 😉

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Nije Turska postala, ako je uopste i postala, “bolesnik sa Bosfora” zbog “Konstantinopolja”, niti zbog pravoslavaca ns bilo koji nacin. Vec zbog americkih ekonomskih manipulacija i napada na Tursku ekonomiju, a zbog turskih teznji da budu nezavisan igrac, koji je u dobrim odnosima sa Rusijom.

Ja kao pravoslavac nemam nista protiv Istambula, niti im zelim bilo kakvo zlo. Cak sta vise, nivo mog postovanja prema njima raste u onoj mjeri u kojoj se oni bore za svoju nezavisnost od SADa.
Jedino sto bih volio od Turske i sto im zamjeram u odnosu prema nama jeste Aja Sofija. Odnosno, volio bi da tu crkvu vrate vlasnicima, lokalnoj pravoslavnoj crkvi. To bi bio i ljudski i civilizacijski iskorak.
A niko razuman od njih ne trazi vracanje Istambula. Kao sto rekoh vracanje crkve Aja Sofije bi smatrali sasvim dovoljnim i prijateljskim cinom.
A to sto si ti opterecena mrznjom prema drugim religijama i narodima, to je vec tvoj problem.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  Savio

Savio, “bolesniku sa Bospora” nema lijeka. Sve probleme koje ima nisu uzrokovane američkim makinacijama nego njegova ekonomska i islamistička politika.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Kad bismo se upustili u priču oko toga tko kome i na kojem teritoriju treba vratiti koju crkvu u ime “civilizacijskog iskoraka”, definitivno bismo izazvali rat… u regiji 😉

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Hajde, slobodno se upusti u tu pricu.
Nadji mi jednu jedinu pravoslavnu bogomolju koja je nastala otimanjem originalno tudje bogomolje, i ja cu biti prvi da se zalazem medju pravoslavcima da se takva bogomolja vrati.
Ali takve nema.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Neću komplicirati i nepotrebno ići u širinu, nego ću Vas ovako savjetovati: prošetajte malo po Boki kotorskoj i raspitajte se o, recimo, današnjoj pravoslavnoj Crkvi sv. Nikole u Kotoru na kojoj je prije par godina – gle čuda – vijorila srpska državna zastava. A onda produžite šetnju do Napoleonova groba i tamo mu se poklonite s velikom zahvalnošću.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

I sta je sa crkvom Sv. Nikole u Kotoru?
Ona je izgradjena tek
pocetkom 20. vijeka, a dominikanski samostan na tom mjestu je napusten krajem 18. vijeka, prije Napoleonovih osvajanja.
Dolaskom Napoleona, taj prostor se poklanja SPC.

Dakle:
1) Dominikanski manastir je napusten prije dolaska Napoleona.
2) Napoleon je Rimokatolik.

Dakle ni po kojem osnovu vam pravoslavci nisu oteli crkvu.

Ne moze se situacije ni na koji nacin porediti sa Aja Sofijom koja je izgradjena od pravoslavne crkve kao jedna od kljucnih crkava pravoslavlja, koja je oteta macem, pretvorena u dzamiju, i najposlije u muzej, i koja i dan danas stoji. Niko je nikada od pravoslavaca nije poklonio nikome i sa pravom polazu pravo vlasnistva nad njom. Niti su je pravoslavci napustili, niti poklonili, prosto oteta macem.

Jako patetican pokusaj sa vase strane da relativizujete i opravdate sudbinu Aja Sofije. Toliko o vasem licnom “krscanskom” moralu.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Ok. Prvu lekciju o širenju pravoslavlja po Boki kotorskoj (uz pomoć Francuza et al.) djelomično ste svladali. Naime, to što Vam je Napoleon poklonio katoličku crkvu ne znači da ju on nije oduzeo katolicima, odnosno da su Vam ju katolici dobrovoljno dali i da ona ni na koji način nije oteta. Konfiskacija imovine od strane tuđinaca (Francuza) i poklanjanje iste tuđincima (pravoslavcima) jest vrsta otimanja imovine od bokeljskih katolika 😉

Sad prošetajte do ostalih pravoslavnih crkvi u Kotoru i okolici pa nam napišite što ste o njima saznali.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora 80 % kulturno povijesnih objekata u Boki i mnogo objekata do rijeke Željeznice u Baru, prirodna granica između Dalmacije u okviru Austro-Ugarske i Crne Gore su ostavili Hrvati!!Anschluss Boke je izvršen 1945. jer se i prije toga Boka tretirala kao zaseban teritorij pa otuda naziv ZAVNO-a Crne Gore i Boke do kraja 1944.!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Željko

@Željko

Ma sve je jasno. Francuzi, Britanci, Rusi, Austrijanci… svi su ondje svojevremeno odradili dio posla nauštrb Hrvata. Samo, ako je tek 1924. godine Boka kotorska teritorijalno pripojena Crnoj Gori, kako je moguće da se negira doprinos Hrvata kao etničke manjine onome što se danas naziva “crnogorska kulturna baština”. Zamislite, primjerice, da Hrvati negiraju baštinu Crnogoraca iz Peroja (kraj Pule) na način da uporno brišu ili skrivaju činjenicu kako je ona stvarana od Crnogoraca koji ondje žive. To bi bilo nerealno i nepošteno. No Crnogorci očito nemaju problem negirati kulturne tragove Hrvata na svom današnjem državnom teritoriju.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Rimokatolicizam je postojao u Crnoj Gori medju srpskim/crnogprskim stanovnistvom.
Rimokatolicizam ne znaci automatski da su Hrvati u pitanju.

Osnivac cuvene srpske dinastije Nemanjica je prvo krsten kao rimokatolik, pa je naknadno odabrao pravoslavlje i krstio se u pravoslavnpj crkvi.

Mozda se danas na osnovu religije moze praviti distinkcija izmedju Hrvata i Srba, ali u tom periodu to nije moguce.
Cak i mnogo kasnije u istoriji postoje Srbi rimokatolici.
Sve donedavno, cak i sam Ivo Andric, u svojoj licnoj karti se potpisao kao Srbin, rodjen kao rimoktolik.

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  Kora

boka je pripojena crnoj gori odlukom tita 46god na nagovor djilasa i slaganjem bakarica isto tako 54god hrvatska ostaje i bez neuma

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Napoleon je rimokatolik, ne pravoslavac. Kao da to namjerno zaboravljate.
Zatim dominikanski manastir u Boki je zatvoren i napusten krajem 18. vijeka, cak i prje dolaska Napoleona.
Napoleon je dao na koristenje prostor i objekte koji su vec bili napusteni.
A danasnja pravoslavna crkva u Kotoru je sagradjena tek pocetkom 20. vjeka, i na nikakve veze sa objektima iz 18. vijeka.

Slicne stvari se dogadjaju i danas, prije pola godine je rimokatolicka crkva dala svoj vjerski objekat u vlasnistvo SPC u Beču, jer je isti objekat vec dugo vremena napusten i van upotrebe.

kresoja
Gost
kresoja
2 godine prije
Reply to  Kora

draga Kora,katolička crkva je veoma,veoma EFIKASNA..

Niko
Gost
Niko
2 godine prije
Reply to  Savio

pa onda uklonite crkvu u srebrenici koju ste izgradili na privatnom terenu koji je pop uzurpiro ili oteo jednoj muslimanki jer to bi bio cin razumjevanja komsijskog postovanja

abu azizz
Gost
abu azizz
2 godine prije
Reply to  igi

najpogubnije je komunistički kult ličnost velikog vođe. oću reć najviše ucviljenih taki ostavljaju za vrijeme što ga provedoše na ovom dunjaluku.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“Milijuni građana Europske unije imaju turske korijene”
Milijunu građana Turske su europskog porijekla.
To bi bilo točnije, obzirom da Tuerci nisu vršili kolonizaciju nego odvodili djecu u Tursku.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  čitalac

Od 80 milijuna Nijemaca njih 10 milijuna su Turci ili imaju turske korijene.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Nije bas 10 miliona, vec par miliona Turaka zivi u Njemackoj. 3-5 miliona. Mrsko mi je sad provjeravati tacan broj.
Od tog broja solidan dio otpada i na Kurde porijeklom iz Turske, pa ih cesto svrstavaju u Turke.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  čitalac

aha. kao europljani kolonizirali i urobljavali sirom svijeta a nitko ne govori o islamskom robovlasnistvu. iz europe odvodili djecu za vojnike i zene za seksualne ropkinje a iz afrike doveli vise crnaca nego prekoatlanska trgovina. sasmo sto su oni svoje crnce kastrirali. krscanstvo je snaslo unutrasnje savjesti i hrabrosti da zaustavi ropstvo dok u islamskom svijetu postoji skoro pa i danas. osnivac muhamed je i sam bio robovlasnik.

PrAvednik
Gost
PrAvednik
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Lupaš gluposti… Sve maskare u povijesti od Kolumba na dalje vršili su evrppski bijelci… Sve i do i jedan evropski narod ima ruke uprljane krvlju… Osim jednoga na Balkanu…
Svidjelo se to tebi i tebi sličnima ili ne…. Ili te grize to što je ovo istina pa se braniš glupim neargumentiranim lažim…

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  PrAvednik

@PrAvednik- Koji balkanski narod nije okrvavio ruke?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  PrAvednik

ma je li? i u ruandi i mandzuriji i sad u jemenu?
“sve i do jedan … osim jednoga”

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  PrAvednik

Genocid nad Jermencima cinili bjelci?
Dobro i Turci su dobrim djelom bjelci, jer su ogroman broj bjele djece ukrali od evropskoh majki i odveli u Tursku.

Neko ko sebe imenuje kao “Prevednik” i ko vidi tudje zlocine, a ne vidi svoje, ne moze imati nikakve veze ni sa pravdom ni sa istinom.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Turka treba isparaviti vise stoljetnu nepravdu (od otomana do danas ) prema sebi i prema rusima i cvrsto uci u iskreni savez s rusijom..Jedino tako turska ima neku sansu da bude koliko toliko suverena zemlja i pomoc ostalim muslimanskim zemljama..Sve drugo je vodi u propast pa cak i neka vrsta neutralnosti izmedju istoka i zapada i okupljanja muslimanskih zemalja oko sebe bi isto je odvelo u propast…Ukratko sve osim saveza s rusijom je vodin ili u propast ili u beznacajnost ili podcinjenost..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Turska je breme….
Elem..kada je Turska pomogla bilo kojoj Islamskoj zemlji!?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sinisa , zato kazem ,ispraviti visestoljetnu nepravdu prema sebi i rusiji…

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, ne razumijem zasto njegujes toliko rusofilstvo iako si musliman. Je li to zato da se dopadnes vecini rusofila sa ovog portala.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Acrobat

@ Alen Podsjećate me na Emira Kusturicu!

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Siniša

Jedina je krsila prethodne sankicije prema Iranu i opet ce.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Acrobat

@Acrobat

Od svih ovih “bjelosvjetskih igrača”, Iran ima najmanje “puta na glavi”. Zato će iransko državno vodstvo, unatoč brojnim podmetanjima, uspjeti opstati, no to neće biti slučaj i s ostalim aktualnim državnicima koji su se debelo uvaljali u političko živo blato. Izvući će se samo oni koji budu priznali svoje zablude i pogreške te pokazali iskrenu spremnost na zaokret svoje politike, a takvih je vrlo malo. Stoga će većina sadašnjih “nedodirljivih” u vrlo bliskoj budućnosti jednostavno biti pometena iz javnog (političkog, društvenog i vjerskog) života, sukladno onoj staroj “svakome prema zasluzi”.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Alen

Kad umreš to te ne boli, pate samo ljudi u tvojoj okolini.
Isto je kad si Kora.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

” Mogao je slijediti korake Atatürka i potpuno integrirati Tursku u Zapad, ali je odustao i propustio tu priliku. ”
“U svakom slučaju, sad je već sigurno da je Erdogan propustio priliku koja je mogla biti korisna za Tursku i za cijeli muslimanski svijet.”

Dva sasvim pogresna zakljucka nazivati to propustenim prilikama.. Zapad nikad nije niti ima namjeru integrirati tursku k sebi , ona je bila toliko integrirana koliko je sluzila zapadnim ciljevima. a to pogotovo ni u bunilu nije nista dobrog donijelo muslimanskom svijetu..

Istina je upravo suprotna..

Naivnost i sljepilo turaka je jednaka naivnoscu i sljepilu sami rusa jer i jedni i drugi su tezili tom zapadu koji je imao sasvim druge ciljeve i agendu s njima…
Mislim i nadam se da je toj naivnoscu i sljepilu rusije i turske konacno dosao kraj..Za ruse sam i siguran prilicno za turke nisam…

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
2 godine prije

Nije Turska ništa prepustila,jer se centar seli na Istok u Aziju.Kad je Zapad bio jak,bila je uz njega.Jasno je da su Zapadu bili dobri zbog prijetnje SSSR-a,a i Turskoj je pasalo biti uz njih jer je Istok bio ekonomski slab,iako ih zbog muslimanske vjere nisu htjeli u EU.Al eto ja bi reko da je Zapad trul iznutra,i počeo je njegov postepeni pad.Ako se ne prekine ovakav trend,eto nam za par generacija muslimanske Zapadne Evrope,koja bi mogla počet gravitirat prema jakim islamskim državama,a tu je najbliža Turska.Tursko prokletstvo je njezin položaj između Istoka i Zapada koji joj stvara turbulencije i probleme,i izvjesno da će i dalje stvarat,bar u bližoj budućnosti.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Od prvog dana kada se pojavi na sceni, nedvosmisleno podržavam Erdogana!?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Za tursku katastrofu je najviše kriv sam Tayip Erdogan, a američke sankcije Turskoj i uvođenje visokih carina na čelik i aluminij nisu glavni uzrok srozavanja turske lire, nego su za to kriv Erdoganov način vođenja turske države i njihov visoki postotak gospodarskog rasta, koji se je temeljio na visokom i prekomjernom zaduživanju većim dijelom kod europskih banaka! I šta sad? Uskoro dolazi rok vraćanja nekih kredita ( u mjesecu listopadu o.g. oviše od tri milijarde dolara, a ukupni vanjski dug Turske iznosi golemih 460 milijardi dolara!) Turska se je zadužila u dolarima i taj dug isto tako mora vratiti u dolarima i što je prije nekog vremena učinila Turska? Slijedeći primjer Rusije i još nekih država da se riješe dolarskih novčanih rezervi (tzv. dedolarizacija) i Turska je prodala više od 20 milijardi te valute, a sada, kad treba vraćati kredite, najednom je spoznala da joj manjkaju ti dolari koje je tako brzopleto prodala! Možemo to ilustrirati primjerom putnika, koji se sprema da prijeđe pustinju i koji je na početku puta bacio rezervu vode i za put preko pustinje, umjesto veće zalihe vode, ponio sa sobom veću zalihu soli! Kako bilo, izgleda, da je to tek početak turske tragedije. Turskoj bi umjesto prenapuhanog postotka gospodarskog rasta, koji temelji na prekomjernom zaduživanju i megalomanskih planova Tayipa Erdogana, da povrati Turskoj nekadašnju moć i sjaj turskog imperija, više koristilo, da razvoj temeljio na vlastitim novčanim resursima, uz minimalno zaduživanje vani i tiješnje povezivanje sa Europom! Erdogan je od Turske napravio islamističku državu tj pretvorio ju je u pravu suprotnost od onoga što je u svojoj viziji Turske planirao Kemal Paša Ataturk! Ovakav razvoj situacije u Turskoj i Erdoganovi planovi za budućnost će rezultirati još rigidnijim islamizmom u Turskoj, uvođenjem Šerijata i smrtne kazne i kako će jedna takva država ostvariti tijesno savezništvo s Rusijom, kojoj je islamizam kod kuće najveći problem! Znači, tursko ruska ljubav je samo prolazna epizoda i sve to diktiraju trenutni interesi i to nikako ne može biti trajno stanje stvari!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

@glupus. Otkud ti te usporedbe s putnikom i pustinjom, čitao si nešto od Kiplinga? Pred putovanje u pustinju bacaš vodu samo ako si mentalno retardiran, usporedbe su ti za ubiti vola.

Problem Turske je prvenstveno u sankcijama i u ogromnoj potrošnji na financiranje vojske i rata u Siriji, kao i američki napad na njihovu valutu putem špekulativno-lopovskog mehanizma koji se koristi za kažnjavanje neposlušnih. Povezivanje sa EU – vidjeli smo koliko je to pomoglo Hrvatskoj, tako bi i erdoganu. Europa je tu da te iscijedi i opljačka. Uostalom, sam kažeš da se zadužio kod europskih banaka, znači to je to povezivanje koje dobijaš od kolonizatora. Najbolja mu je opcija suradnja s Rusijom u svakom pogledu, pitanje je hoće li biti dovoljno pametan da to shvati.

Inače, Rusija je u tijesnom savezništvu sa Iranom i Sirijom, sve odreda islamskim državama. A na primjeru Sirije vidiš kako se lijepo rješava ekstremizam. Malo se opameti prije nego kreneš s tim hiperbolama. Da putnik i pustinja, ahahaha..!! Kakav si ti lik, komedija.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, dokle ćeš ovdje prosipati svoj verbalni eksihibicionizam! Ovakva Turska je anakronizam u ovom prostoru i vremenu i osuđena je na propast. Ti kako izgleda, sve to gledaš kroz oči i logikom Tayipa Erdogana, kojemu su za ovakav razvoj događaja krivi svi drugi i samo on sam ništa nije kriv, nego izigrava žrtvu “opake Amerike”.

huz
Gost
huz
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zna se koji su postupci izazvali srozavanje turske lire prakticki preko noci i oni nemaju nikave veze sa ekonomskim stanjem zemlje.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

pustinjski putniče, cijela EU se buni protiv opake i samovoljne Amerike. Ti očito gledaš trumpovim ili plenkovićevim očima i ‘logikom’. Bolje ponesi vode na slijedeće komentiranje, da izdržiš nekako.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ti si kako izgleda zalutao i izgubio se u pustinji i bezpućima svoje bolesne mašte! Uzmi malo vremena i posjeti liječnika, koristit će ti!!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo

Amerika jest “opaka i samovoljna”, no daleko od toga da su Turci i Rusi “anđeli” 🙂

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Niko nije bez grijeha, ali u poredjenju sa Amerima lako je svima izgledati kao andjeo.

Rusija se pri tome i bori i zalaze za jedan pravedniji svjetski poredak, multipolarni poredak, za razliku od robovskog, diktatorakog jesdopolarnog poretka koji nam nudi Amerika. Tako da je svako izjednacavanje ponasanja Amera i Rusa potpuno vjestacko i zlonamjerno.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Ma naravno. “Rusija iznad svega i svih!” To je očito nova rusko-srpska krilatica nastala kao inačica poznate američko-izraelske matre “America first!” 🙂

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Pa svaka normalna zemlja treba sebe da stavi na prvo mjesto. Ali ne na stetu drugih.
Rusija svijetu nudi multipolarni svjetski poredak. Amerika unipolarni.
I najmutavijem bi trebalo da je jasno da Amerika nudi globalno ropatvo, a da se Rusija ipak bori protiv takvog svijeta i nudi nesto pravednije.

Mada, jasno je meni da tebi istina smeta, zato je i ne volis…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Svaka normalna zemlja trebali bi sebe staviti na prvo mjesto ali ne na štetu drugih. Samo Hrvatska na prvo mjesto treba staviti druge (prvenstveno Srbe, Izraelce, “Jugoslavene”, “Europljane”, “saveznike” i “imigrante”) na štetu Hrvata, zar ne? 😉

A što se društvenopolitičke istine tiče, ni najmanje me ne smeta… štoviše, ne mogu dočekati njezinu objavu.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Kada pomenu gospodarski rast koji je posledica prezaduzivanja, ista situacija se desila sa Irskom koja je imala rast zahvaljujuci kreditima , i sada su dosli na naplatu , i imaju finansijskih problema …

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

Istina je, treba biti oprezan sa zaduživanjem i olakim uzimanjem tobože ugodnih kredita, jer se situacija može peko noći promjeniti, jer uzimanje kedita se obično veže za neku svjetsku valutu, kao na pr Dolar, Švicarski franak i td i mnogo ljudi u Hrvatskoj je doslovno najebalo jer su uzeli kredit vezan za švicarski Franak, koji je u međuvremenu narastao, pa su narasli i njihove mjesečne kreditne rate, pa mnogi nisu više bili sposobni vraćati kredite i tako su ostali bez svega, banke su im uzele kuće i svu drugu imovinu!

abu azizz
Gost
abu azizz
2 godine prije
Reply to  Galus 92

jašta van tako ko što si napiso, mašala.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Te puste milijarde duga treba gledati u odnosu na iznos njihovog godišnjeg BDP-a, što najrječitije govori o veličini duga.
Ovdje je, primjerice, Turska na 26%, Hrvatska na 80%, Italija na 131%, a Njemačka na 66%.

Ima jedna svjetska velesila koje je zaduženija i od Grčke (180% BDP-a).
Ime joj je Japan (224% BDPa-a).

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

ako hocemo pravo, tko je “autenticni”, onda su to jehovini svjedoci. po bibliji do zadnjeg slova.
tko je autentican u odnosu na predrimsko (prije cara konstantina) onda je autenticno gnosticko krscanstvo.
tko je autentican u odnosu na rabina isusa – esenska sekta.
autentican u odnosu na “djevicu” je babilon i jos prije prastari egipat.
mojsija, stari zavjet?
sve vjere su ukradene, plagirane, infiltrirane, zloupotrijebljene.

Abe
Gost
Abe
2 godine prije

Tko je vođa jedne zemlje? Nebitna je osoba. Erdogan je autoritaran lik koji je izraz turskog naroda, ono sto turski kod iskristalizira.
Bezidejni poltroni, provizionasi i uvlakaci također su kristalizacija – vazi za hr i šire. Ako ne pises svoju priču, dio si tuđeg plana.
Turska ne zna biti partner i uvijek želi biti lider. To joj je vise problem nego kvalitet. Mislim da Rusi to jako dobro razumiju.

gost
Gost
gost
2 godine prije

EU nikada nisu ozbiljno razmatrale prijem Turske u ponopravno članstvo. Samo su mahale sa lažnim obečanjima.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  gost

Pa svi u Europi su čekali da vide, kuda to ide Turska i kad im je postalo očigledno kuda je vodi ovaj Erdogan, splasnile su njihove nade, da bi ovakva Turska mogla postati dijelom zapadne civilizacije, a ova obećanja su samo umjetna magla, da se prikrije povlaččenje zapada i njegovo udaljavanje od ovakve Turske!

cogo
Gost
cogo
2 godine prije

zanimivo ,,turska nema smrtne kazne a demokraticna usa je ima ,,,

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  cogo

Što je tu čudno?
SAD ne priznaje niti Međunarodni sud za ratne zločine (u društvu sa Kinom, Rusijom, Izraelom, Indijom):

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_and_the_International_Criminal_Court

Ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, genocid se ne procesuiraju za državljane velikih nukelarnih sila.
Čime ovaj sud u potpunosti gubi svoj smisao.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Za Indiju i Izrael ne znam, ali Rusija, a cini mi se i Kina su naknadno povukli svoj potpis sa “medjunarosnog suda”, jer su shvatili da je to americki sud, kome amerikanci ne mogu polagato racune, te da se takav sud moze koristiti kao politicko oruzje protiv Rusije i Kine, i logicno povukli se ljudi.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

zaboravljamo na trenutnu doktrinu koju erdogan i akademski krugovi oko njega nastoje uspostaviti. radi se o nacrtu obnove otomanskog carstva. daju si rok od 100 godina. otud intervencija u siriji, paktriranje sa nato i rusijom, iranom, stvaranje obavjestajne i politicke mreze na balkanu, kulturna invazija kao preko tv sapunica.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije

Posve pogrešno! Glavni bolesnici su Hrvatska i Srbija! Nema bolesnijeg naroda nego što su to Hrvati i Srbi!
Da sad ne bi netko pomislio da sam Bošnjak, evo crtice i o Bošnjama!
Bošnjo je nastao Bošnjo kad su Turci sabljama došli mu pod vrat! Bošnjo je oportunist, pragmatik, danas je tu, sutra već u Minhenu! Münchenu!

you_g
Gost
you_g
2 godine prije

Trajlala trajlala trajalal

PrAvednik
Gost
PrAvednik
2 godine prije

Sve same izvrtene laži.. Mediji koji su produžena ruka zapadnjačkih izrabljivača i lažova ovako pišu… Jer im smeta sve što je humano i pravedno i bez laži i jer su spremni uništavati ljudske živote za šaku dolara ne birajuči sredstva.

Znase
Gost
Znase
2 godine prije

Kada Turska ide na Istok odmah je bolesnik, a 40 godina ih EU vuče za nos ulaskom u EU. Povlačenjem 220 tona zlata iz FED-a i prodajom američkih obveznica nastaje i pad lire “zapad” šuti. Državni udar 2016 godine “zapad” šuti. Članice NATO-a pomažu pučiste koji su ubjali civile. ISTOK uslučaju državnog udara pomaže i daje podršku. Padom lire pomoć je došla sa Istoka. Turska 10 i više godina traži PVO od zapada i nedobija a traži od istoka koji ce dobiti i odmah sankcije. Da ne nabrajam više a ima se nabrajti pa za koga biseVi odlučili.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Babicu procitao sam puno toga tvojom rukom napisano ali ne sjecam se da sam procitao i jedan tvoj tekst kao ovaj sada. Ovdje si promasio cijelu loptu i cudi me da neko sa tvojim poznavanjem vanjskih tema moze napisati ovako nesto. Naravno ja ne smatram da svi trebamo isto misliti. Uvjek su rasprave i iznosenje cinjenica dobrodosli ali ovako nesto izvaliti: “Erdogan je brzo izgradio Tursku, ali se jednako brzo i povukao. Mogao je slijediti korake Atatürka i potpuno integrirati Tursku u Zapad, ali je odustao i propustio tu priliku.” i jos naknadno ovo:”Kako objasniti ovaj zaokret, koji u Europu nazivaju tragedijom?” Prava istina glasi ovako. Evropa vec nekoliko decenija zavlaci Tursku. Turska je po svemu trebala biti primljena u EU puno prije recimo Bugarske ili Rumunije. Turci su bili spremni za Evropu puno godina prije dolaska Erdogana na vlast. U stvari i za sam dolazak na vlast Erdogana i propast sekularne drzave u Turskoj je i kriva upravo ta Evropa. Trebali su bit posteni i Turcima odmah reci da ih ne zele u Evropi a ne decenijama cinit sve da ih izguraju van. Kako uopste imas obraza napisat ovo:”Kako objasniti ovaj zaokret, koji u Europu nazivaju tragedijom?”!?! Vrati se bar 40 godina unazad i analiziraj Tursko-Evropski odnos pa ce ti biti jasno u kojoj si zabludi Babicu. Ni dan danas EU nije prestala da laze i obmanjuje Tursku. Novac koji je odavno obecan u zamjenu za zadrzavanje migranata u Turskim kampovima nije jos uplacen.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Pa bilo im je korisno zavlačit ih dok god su dobivali jeftinu radnu snagu. Dok je sama zemlja stagnirala ili nazadovala.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

A kakve veze imaju Zadranin i Savio sa ovo temom?
Nisam primjetio da se neko od nas oglasio ovdje, niti smo pominjali politicki islam, politicko pravoslavlje, ili ne daj Boze politicki rimokatolicizam, da te ne bi kako uvrijedili.

Pa sto se onda javljas na ovakav, ja bih rekao zloban i provokativan nacin?
Bice opet neki kompleksi, mrznja. Sta li?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Ništa s ničim nema veze ako pojave i probleme promatrate izolirano. Međutim, u stvarnosti je sve itekako povezano.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Sve je povezano, samo su tvoji komentari nepovezani.

Dobro, mozda ih povezuje tvoja mrznja kao vezivna nit.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Nikad se niste bili u stanju suočiti sa stvarnošću. No opet, zahvalite braći Rusima što si Vas desetljećima uljuljkivali u kojekakve priče koje idu isključivo u njihovu geopolitičku korist. To morate raščistiti s njima, a ne samnom.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Opet komentar bez konkretnog sadrzaja. Osim upakovanih izliva mrznje i kompleksa, nista konkretno nisi rekla u ovom komentaru.
Kao sto rekoh, sadrzajem nepovezani komentari, povezani mrznjom.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Evo Vam samo jedan konkretan primjer Vaše nedosljednosti i kontradiktornosti: Vi biste natrag Aju Sofiju jer ju smatrate otetom, a usto smatrate i da je Jeruzalem otet od Palestinaca i da Izraelci nemaju pravo na njega, no u redu je da istodobno pravoslavci zadrže posjed u Kotoru koji je otet katolicima.

Recite, po čemu se razlikuje Napoleonova konfiskacija katoličkog posjeda u Kotoru i dodjela istoga pravoslavcima od Trumpove konfiskacije Jeruzalema i dodjele istog Izraelcima? Vama je Crkva sv. Nikole u Kotoru dodjeljena od strane Napoleona po istom obrascu po kojem je Jeruzalem dodjeljen Izraelcima od strane Trumpa. No kad ste Vi u pitanju, onda je to u redu, a kad se radi o drugima onda je neprihvatljivo. Gdje je tu logika i dosljednost jednakim principima?

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Ko jer rekao da ja smatram da je Jerusalim otet od Palestinaca i da pripada samo njima?
Zasto izmisljate i lazete, ponovo?
Gdje sam ja to rekao?

Ja smatram da Jerusalem treba u smislu vlasnistva i uprave podjeliti. Jer na neki nacin pripada i jednima i drugima.
A to je i zvanicni ruski stav, ako vec ne znate.

Napoleon je rimokatolik, ne pravoslavac.
A cak ni on nije oteo nista, jer je dominikanski manastir u Kotoru bio NAPUSTEN krajem 18. vijeka, prije dolaska Napoleona.
Danasnja pravoslavna crkva u Kotoru je izgradjena pocetkom 20. vijeka. I ni na koji nacin ne moze biti “oteta”.

Kako vas samo nije sramota da bez znanja, lazi pricate. Valjda je to u skladu sa Stepincevim “moralom” koga slijedite.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

A bosnjaci komsije gadjali cvijecem?
Pa i one u sarajevskim logorima?

Zlocine su cinili svi, ali
Alen za razliku od vas nije opterecen mrznjom. I zato je i moguce njemu da bude blize istini. Dok vas mrznja zasljepljuje.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Inace zanimljivo je i krajnje licemjerno, da neko ko je sljedbenik Vatikana, i neko ko monstruma Alojzija dozivljava kao svetog, je fokusiran na “pogunbost” politickog pravoslavlja ili politickog islama.

Inace, zanimljiva ti je i terminologija, “blazeni” Stepinac, i “pogubno” pravoslavlje. ?
Da bilo je zaista pogubno u svjetovnom smislu biti pravoslavac pod vlascu “blazenog” Stepinca.

Pa zar ima religijske institucije na svijetu koja je vise upletena u politiku od Vatikana?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Kako rekoh, samo Vi slobodno slijedite Moskvu. Dobro Vam čini 😉

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Mi slijedimo Hrista, a Moskvu i Rusiju volimo.
I Hristos rece poznacete moje ucenike po tome sto sto imaju ljubavi medju sobom.
Ako Rusija prati Hrista, i mi cemo za Rusijom.
A ti i takvi poput tebe slobodno idite za antihriscanskim, sodomskim, LGBT NATOom.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Savio

@Savio

Teško da Krista prate oni koji su se izdvojili iz Njegove Crkve.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Kora

Pa da, Vatikan koji se izdvojio 1054. iz crkve Hristove, svakako da ne prati Hrista.
Vidimo i po tome sto je danasnja zapadna civilizacija, cedo Vatikana, jedna krajnje antihriscanska civilizacija, koja forsira sodomske LGBT “ideologije” i vrsi sve druge pripreme za dolazak antihrista.

Dok se pravoslavna Rusija i dalje bori protiv svijeta po mjeri antihrista.
Doci ce vrijme i dolazi, kada ce ocigledna istina i coravoj kokoski biti jasna.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  Savio

Kora i Savio, mene već dugo muci Teološki problem koji nikako da riješim. Naime, u zadnjoj knjigi Biblije, Otkrivenju – stoji spodoba o velikoj bludnici i njenim mladjim sestrama. Koja je od ovih starija a koja mladja – ona Bizantska ili ona Rimska? Njihovo bludničenje donijelo im je puno djece, ali koja od njih je ona starija? Ili, dali je to uopće i važno. Ta, obje su bludnice, kurvaju se sa kraljevima i ideologijama zemaljskim i svojim kurvarstvom/bludničenjem pokvarile svijet.

Hamza Abu Manijesur
Gost
Hamza Abu Manijesur
2 godine prije

TURSKA NIJE NIKAKAV BOLESNIK VEC JE TURSKA JEDNA SVIJETSKA SUPER SILA.TO JE STARA I NOVA OSMANLIJDKA IMPERIJA NAJVECA DRZAVA NA SVIJETU SVE DO 1912 GODINE A I DANAS JE, JER VISE OD 1/3 BIVSEGA SSSR JE TURSKA ODNOSNO TURKOFONSKE ZEMLJE, PRIZNATE SUVERENE DRZAVE (KAZAKHSTAN, AZERBEJDZAN, TURKMENISTAN, KIRGISTAN, KIRGISTAN,UZBEKISTAN,TADZOKISTAN…ITD KAO I 1/3 MUSLIMANSKE ISLAMSKE RUSKE FEDERACIJE (CECENISTAN, INGUSETISTAN, DAGESTAN, TATARISTAN, SJEVERNI OSJETISTAN, JUZNI OSJETISTAN, ITD. ..SVIJETSKA SUPER SILA SU TURCI I MUSLIMANI U NJEMACKU A SAMO JE TURSKA U NJEMACKU 16 MILIONA I JOS 7 MILIONA DRUGIH MUSLIMANA… FRANCUSKU, USA ..PREMA TOME, TURSKA I ISLAM NISU NA GUBITKU, VEC SVE VISE I VISE NA DOBITKU. MUSLIMANA JE U SVIJETU 42%NA NIVO CITAVOGA SVIJETA.MI MUSLIMANI IMAMO I ETNOS I DEMOS I PORIJEKLO I RASU, ALI SVE TO NAS NE ZANIMA.MI SMO SAMO MUSLIMANI BEZ OBZIRA NA NACIONALNOST, NACIONALITET, BEZ OBZIRA NA DEMOS, ETNOS…MI SMO MUSLIMANI I TO NAM JE DOVOLINO.DOLAZI VRIJEME ISLAMSKE VLADAVINE U CITAVOME SVIJETU.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Šaka jada!!! Uskoro ni to!!!

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije

Uuuhhhu!!! Sto nas očekuje islamska blagodat i napredak. Sada ćemo svi da uživamo i još manje da radimo. Pitcemo čajeve i pušiti sise i uživati.
Auuu, sad sam se sjetio neće biti kafira i dhima, tko će onda raditi? Neće biti robova niti raje…

kresoja
Gost
kresoja
2 godine prije

Doći će vreme kada ćemo čitati o bolesniku sa Apalačkih planina,Jeloustona i Britanskih ostrva,dotle strpljenja samo.!

Niko
Gost
Niko
2 godine prije

zapad je poceo truliti sa dolaskom zidova i usponom kravara americkih jer zidovi su donjeli svoju pohlepu i prljavstinu u sve pore krscanskog zivota a islam je cista kopija judaizma cak imaju i isti jezik ko arapi i kulturu gdje svatko opci seksulno sa svakim i jos se zene medjusobno prvi srodnici zato se i mrze

POVEZANE VIJESTI

Izbornik