Turska je uhitila 10 umirovljenih admirala koji su izrazili sigurnosni strah zbog Erdoganovog projekta tjesnaca

Haydarpasa
7 komentara

Turska policija uhitila je 10 umirovljenih admirala koji su, između više od 100 bivših mornaričkih časnika, izrazili zabrinutost da bi ambiciozni plan kopanja novog kanala između Crnog mora i Mramornog mora ugrozio zemlju.

Četiri druge osobe dobili su nalog da se u roku od tri dana jave glavnom tužitelju, Ankare u sklopu istrage navodnog pokušaja počinjenja zločina “protiv nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka”, rekla je turska novinska agencija Anadolu.

Uhićenja i pozivi u ponedjeljak uslijedili su zbog otvorenog pisma koje su potpisali bivši visoki pripadnici turske mornarice. Objavljen u nedjelju, izaziva zabrinutost zbog sugestije da bi Turska mogla napustiti Montreux konvenciju iz 1936. godine, temeljni međunarodni ugovor koji uređuje suverenitet Turske nad dva tjesnaca koja povezuju Sredozemno more i Crno more, a između njih unutarnje Mramorno more. Turske vlasti reagirale su na pismo s bijesom, rekavši kako se poziva na brojne vojne udare koje je ta zemlja doživjela u modernoj povijesti i stoga predstavlja prijetnju civilnoj vladi.

U središtu problema je Istanbulski kanal, plovni put dug 50 kilometara koji bi išao paralelno s Bosporom i pomagao u rješavanju gustog pomorskog prometa kroz tjesnace. To je jedan od projekata predsjednika RecepaTayyipaErdogana, čiji je cilj preoblikovanje Turske uz velika ulaganja u infrastrukturu. Erdogan je prvi put predstavio projekt 2011. godine tijekom svoje predizborne kampanje, nazvavši ga “ludim projektom”.

Kritičari strahuju da bi novi umjetni plovni put, koji nije obuhvaćen Montreuxovom konvencijom, potencijalno mogao dovesti do sukoba glavnih pomorskih država. Ugovor dopušta slobodan prolazak civilnih brodova kroz tjesnace, ali ograničava tonažu i broj vojnih plovila zemalja koje nisu crnomorske.

Erdogan je izjavio da se Montreuxova konvencija neće primjenjivati na promet kroz novi kanal nakon što bude gotov, što je dovelo do nagađanja da bi se Turska povukla iz sporazuma.

U pismu koje su potpisali umirovljeni pomorski časnici izražena je zabrinutost da postoji čak i rasprava u vezi s tim potezom, gdje su rekli je konvencija ključna za nacionalnu sigurnost i da bi se bez nje zemlja mogla suočiti s ozbiljnim prijetnjama.

Upozorenje je izazvalo bijes turske vlade, a glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin rekao je da to “podsjeća na puč” i učinilo da potpisnici izgledaju “smiješno i patetično”.

“Morali bi znati da naša cijenjena nacija i njezini predstavnici nikada neće dopustiti taj mentalitet i entuzijazam za vojno tutorstvo,”tweetao je.

Turska vojska, koja je u povijesti igrala ulogu jamca sekularnog ustava zemlje, izvela je tri uspješna puča između 1960. i 1980. 1997. godine, “vojni memorandum” iznudio je ostavku islamističkog premijera NecmettinaErbakana. 2016. godine dogodio se neuspjeli puč protiv Erdogana koji je doveo do mnoštva stradalih i do čišćenja turskog sigurnosnog aparata.

Zabrinutost zbog Montreux konvencije izrazili su u sličnom otvorenom pismu prošle godine umirovljeni turski diplomati. Ministar vanjskih poslova MevlutCavusoglu rekao je tada da projekt kanala neće ugroziti ugovor.

bosforcrno moreturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
3 godine prije

Puna podrška gospodinu Erdoganu!

Max
3 godine prije

Događaj sam jučer spomenuo.

nimo
3 godine prije

još samo 90.

Lurker
3 godine prije

Imam neki osjecaj da ce Erdogan vladati do trenutka kada novi plovni put zazivi, nakon toga vise nece.

Sulejman
3 godine prije

Tako treba Sultane,pozatvaraj bagru!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI