Turska kaže da je „duboko zabrinuta“ zbog premještanja srpske ambasade u Izraelu u Jerusalim

Jerusalim
73 komentara

Odluka Srbije da svoju ambasadu u Izraelu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, grad koji je glavna tačka u izraelsko-palestinskom sukobu, krši međunarodno pravo i duboko zabrinjava, saopštilo je u subotu tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Duboko smo zabrinuti zbog odluke Srbije da svoju ambasadu u Izraelu preseli u Jerusalim. Međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije osudile su aneksiju Jerusalima od strane Izraela”, saopštilo je tursko ministarstvo i dodalo da “preseljenje ambasade bilo koje zemlje u Izraelu u Jerusalim predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava“.

U izjavi se navodi nekoliko rezolucija UN koje drže da izraelsko-palestinski sukob nije imao drugo rješenje osim priznanja nezavisne palestinske države sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu, prema granicama iz 1967. godine.

U petak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će Srbija preseliti svoju ambasadu u Jerusalim do sljedećeg jula, postavši prva evropska zemlja koja bi to učinila. Donošenju odluke su posredovale Sjedinjene Države, koje su prve preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim još 2018. godine.

Jerusalim, koji je Izrael okupirao tokom šestodnevnog rata 1967. godine, trenutno nije predmet pregovora za Palestince, kao ni okupirane teritorije na Zapadnoj obali i dolini rijeke Jordan, gdje Izrael gradi naselja. Izraelska vlada je zauzvrat odbila da prizna Palestinu kao suverenu državu i smatra proširenje svojih naselja legitimnim, uprkos prigovorima Ujedinjenih nacija.

U decembru 2017. američki predsjednik Donald Trump najavio je da će Washington preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je značilo da su SAD formalno priznale Jerusalim kao nepodijeljeni glavni grad Izraela. Nova ambasada otvorena je pola godine kasnije, s tim da se Izrael nadao da će podstaći masovno preseljenje ambasada u prethodno zabranjeni grad, posebno od strane Evropske unije.

Do sada je samo Gvatemala slijedila primjer SAD i otvorila ambasadu u Jerusalimu dva dana kasnije, 16. maja 2018.

IZRAELpremještanje ambasadesrbijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
3 godine prije

Odluka Srbije… dajte momku nobelovu nagradu za humor.

ja sam
3 godine prije

Bice zanimljivo vidjeti kako ce Vucic priznanje Kosova od strane Izraela predstaviti u svojim medijima kao veliku pobjedu svoje diplomacije.

Lokot
3 godine prije

Lako za mišljenje Turske. Veći je problem što je ovaj sporazum prst u oko Rusiji. Detalji nisu toliko bitni jer će obadvije strane bojkotirati ono što im ne paše u ugovoru ali bitno je to da je Srbija pristala plesati po američki notama. Sadržaj ugovora je toliko zločesto sastavljen da mi nije jasno zašto je potpisan. Kakve veze ima hezbolah, Jeruzalem, 5G mreža s odnosima Srbije i Kosova? Da me se krivo ne shvati ali meni yo liči na discipliniranje Srbije. Ili je nešto grdo puklo između Rusije i Srvije ili će puknuti. Sumnjam, iako nemam dokaza da bi iza ovog očajničkog poteza mogla biti loša ekonomska situacija u Srbiji. Od Rusije nije za očekivati pomoć jer su i oni u teškoj situaciji. Kinezi nisu skloni darivanju. Jedino tko može pomoći je zapad. A ako hoćeš pomoć od zapada promijeni kajdanku.

cibo
3 godine prije

Poruka Englezima, Trumpu, Stoltenbergu…
Germany, Not Russia, Should Answer Questions Over Navalny Case

RoPe
3 godine prije

Razumio bih da su trgovali da premjeste ambasadu u Jeruzalem, ali da se Izrael odrekne priznanja Kosova.
Ovako su preselili ambasadu u Jeruzalem i potpisali da se slazu s priznanjem Kosova.
I ne, Vucic nije igrac tame, njemu se na licu vidjelo da uopce nije procitao dokument koji je potpisao.

Cudo
3 godine prije

Jučer je Vučića kritiziralo rusko ministarstvo – Zaharova, danas Turci, sutra će valjda KInezi.
Zaharavoj je Vulin odgovorio i onaj mali od Kosova da se Rusi trebaju sramit. Očigledno ode Vučić u Nato i kod Amera. Osim garancije da ostane na vlasti i par dolara nisu mu ništa drugo dali, a Zapad posebno SAD su poznate kako štite svoje klaunove.
E sada što će biti dalje kod njih pokazat će se jako brzo.
Tri osobe koje su ga štitile su sada ispljuvane, a sa malim sitnim igračima se uvijek zna kako povijesno završe posebno kada velike dirneš u ego i još ih izdaš za sitne novce i papirić.

oinbortubndfivsdvoewrfvigwnfvewf
3 godine prije

Turskom od osnivanja upravljaju isti oni koji porodiše bebu, stoga Turska glumi zabrinutost ko što Vučko glumi da štiti srpske interese a štiti interese onih koji vladaju bebenom i svijetom.

Ante
3 godine prije

Necemo moci spavati sto su turci zabrinuti.
😂😂

Blut und Ehre
3 godine prije

Iza svega stoji Kushner i njegov vjerni hobit Avi Berkowitz, obojica kabalisti. Oni su ovu točku za Jeruzalem samoinicijativno ubacili u sporazum. Postoji snimak kad Vučić se okreće prema suradnicima i ne vjeruje šta su mu napravili. Navodno su Kushner i Berkowitz ovo spomenuli samo kao opciju na sastanku, a onda poslije samoinicijativno dodali u sporazum.

3 godine prije zadnji put uredio Blut und Ehre
Riddick
3 godine prije

A tek kosovo šta je uradilo i priznanje i ambasada u Jerusalimu, to vas ne zabrinjava, samo oni nisu slučajno podpisali kao ovaj moj konj.

3 godine prije zadnji put uredio Riddick
piždro
3 godine prije

balkanci ex yu – tako i tako nisu suvereni oni samo to glume. (čak im i gluma loše ide..) oni su kroz istoriju uvjek nečiji trojnci i vazali bili..

puki
3 godine prije

he, he, he , evo ga opet, kabalini glumci, na čelu sa skrivenim PIN-om Erdom, koji tako jadno i jeftino glume, da je to čovjeku neugodno,…  ma da naravno, Turska i Erdo su kobajagi uvijek mnogo “uvreDJeni i iznenaDJeni” (kako bi rekao Pirotjanac, Milan Gutović u filmu Tesna koža)… tako su bili uvrijeđeni i kada je preklani SAD proglasio Jeruzalem glavnim gradom Izraela, tao su kofol uvrijeđeni i svaki put kada izraelska vojska onako od šale pobije stotinjak Palestinaca… ne znam, tko Erdi i ekipi ovo još puši.. A istovremeno je Turska i dalje pouzdani partner NATO-a ,SAD-a i Izraela, i u Siriji je Erdo sa bratom Netanjahuom, pomagao Mosadovo čudovište, ISIL, i napokon 5.5. je Erdo također donirao gatesu love, za budući genocid nad Turcima.. Erdo je kao onaj lik, pijanac iz vica… Ovak ide vic: neki grubijan na ulici tuče nekog čovjeka… nailazi jedan pijanac i kaže: “e… Čitaj više »

Rijeka-9
3 godine prije

Kao sto ovaj LOKOT tvrdi, Srbiji i Vucicu, to jest srpskoj vlasti, nije prijetnja neki caj od “Putina”
nego one iste prijetnje koje su nabili na kolac Gadafija, prijetnje koje su trebale objesiti za jajca Janukovica i Lukasenka.

One prijetnje koje su shebale Siriju i Venezuelu, one prijetnje koje udaraju svaki dan po Kini.

Feniks
3 godine prije

U sunce ti zakuva Vucic sa svima radi Trumpovog penkala sta da mu je dao nesto vrijednije.

Bosanac
3 godine prije

‘krši međunarodno pravo’ kljucno, kad ti krsis prema drugom ne ocekuj nista bolje prema sebi. Ali Vucic samo sprovodi one tacke iz ustava ex-drzave od 1974. godine. Sve su to davno drugi trgovali al mi konstantno zivimo u transu, samo nas prebacuju iz jednog stanja hipnoze u drugo.
Al svi ti koji su radili i rade protiv ovih prostora i na njemu naseljenih ljudi su za mene klasicni domaci izdajnici koje treba najstroze kaznit da budu pouka za naredne generacije.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Tomi
3 godine prije

Bice i vucic zabrinut kad se oporavi od šoka samo ne zbog turcina nego arabskih para u Er Serbia i slicno

Tomi
3 godine prije

Vucic otvara ambasadu u jerusalemu bice jedna od par drzava sto su tamo. A oni priznaju kosovo. Totie majstorski odradjeno i pingvin bi vise izpregovaro

Stock
3 godine prije

Probila…probila led.

but
3 godine prije

Pa nije “srpski” kralj pobjegao u Moskvu s zlatom i ministrima i osnovao vladu nego u London.

Nije Rusija dala Srbiji bivse austrijske i talijanske teritorije nego Engleska.
Ako cete vi Srbi uci u NATO pakt ili EU – Rusija vas nece spreciti, ulazite!

Koji kur-ac cekate?
Nego, zar sad morate kao veliki drek pljuvati po Rusiji?

Heba vas konj vas Srbe, gori ste od Hrvata.

A sto ste vi ikad napravili za Rusiju?
Nista.
Niti vama ista duguje Rusija niti vi dugujete Rusima.
Zato mrs u nato pakt i EU, ali bez pljuvanja po Rusiji.

I dobro vam je Zaharova usporedila Vucica s Sharon Stone.
Inace nemam ni 1% protiv Vucica.

Mucke
3 godine prije

Nakon naslikavanja influencerice kraj tarabe i epskog ponizavanja balkanskog balvana ocekujem da se i bosanski “trio gust ” probudi sa konjskom glavom u krevetu.

3 godine prije zadnji put uredio Mucke
Zvone
3 godine prije

Srbi su ga sami birali, sada nek žive sa tim.

Gargy
3 godine prije

Samo jedno.Ko je vetom u UN-u sprijecio da srbi budu optuzenj za genocid u Srebrenici?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI